Search
Close this search box.

Βαλεντίνα Γεωργίου: «Η προαγωγή της ψυχικής υγείας και της μάθησης είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί και γονείς»

Η Βαλεντίνα Γεωργίου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας, που τώρα με τη μεταρρύθμιση γίνεται Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης, μιλά στο SkalaTimes για την απόφαση της να κατέλθει υποψήφια σχολική έφορος και τονίζει : «Η προαγωγή της ψυχικής υγείας και της μάθησης είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Όσον αφορά τη ψυχική υγεία, αυτό που πρέπει να έχουμε γονείς και εκπαιδευτικοί στο μυαλό μας είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσω της καλλιέργειας θετικών σχέσεων των παιδιών με τους συνομήλικούς τους, γονείς και δασκάλους, μέσω της προώθησης της αυτονομίας τους ούτως ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να παίρνουν αποφάσεις καθώς και μέσω της ενθάρρυνσης της φυσικής τους δραστηριότητας». 

*Η Βαλεντίνα είναι υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών- Ορόκλινης με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Της Γιώτας Δημητρίου

Βαλεντίνα να πούμε λίγα λόγια για σένα, για όσους δε σε γνωρίζουν;

Ονομάζομαι Βαλεντίνα Γεωργίου και είμαι 35 ετών από τη Λάρνακα. Είμαι εκπαιδευτικός Δημοτικής με μάστερ στις Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και Εκπαιδευτική Διοίκηση. Επιπλέον, είμαι υποψήφια Διδάκτωρ στις Επιστημες της αγωγής και έχω διατελέσει εκπρόσωπος τύπου των ολοήμερων σχολείων. Είμαι ιδιοκτήτρια Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου το οποίο έχει επιχορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πληρούσε όλα τα εκπαιδευτικά και υλικοτεχνικά κριτήρια. Επιπρόσθετα, στα δυο χρόνια λειτουργίας του, το σχολείο εχει βραβευθεί με το Χρυσό Βραβείο των Education Leaders Awards, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας.

Τι σε έχει ωθήσει να θέσεις υποψηφιότητα για την σχολική εφορία Λάρνακας – Λιβαδιών -Ορόκλινης;

Μέσα από την πολυετή μου ενασχόληση ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα ολοήμερα σχολεία, στα σχολεία «ΔΡΑΣΕ» καθώς και μέσα από το ρόλο που είχα ως εκπρόσωπος τύπου των ολοήμερων σχολείων έχω την παιδαγωγική και τεχνική εμπειρία ώστε να γνωρίζω τις ανάγκες τόσο των μαθητών όσο και των σχολείων. Ως ιδιοκτήτρια Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου, εφαρμόζω εκπαιδευτικές ιδέες και δράσεις με σκοπό την ποιοτικήεκπαίδευση και μέσα στο πλαίσιο αυτό, το σχολείο μου  έχει βραβευθεί με το χρυσό βραβείο Education Leaders Awards. Επίσης μέσα από την ακαδημαϊκή μου εμπειρία ως υποψήφια Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και έχοντας εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διεθνή συνέδρια μέσα στα πλαίσια της έρευνας μου, εξοπλίζομαι με γνώσεις ώστε να βοηθήσω στη δημιουργία όλο και περισσότερων συμπεριληπτικών δρόμων για μια ποιοτική και βιώσιμη εκπαίδευση.  Στόχος μου σε όλες τις δράσεις μου είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες για έναν δημιουργικό, ικανό για συνεργασία άνθρωπο ο οποίος  συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή πολιτισμικού και κοινωνικού πλούτου. Πέραν τούτου, σημαντική έμφαση δίνω και στις κτηριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνικές υποδομές καθώς αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφαλή και γόνιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Επομένως, αυτή μου η γνώση και εμπειρία όσον αφορά παιδαγωγικά θέματα αλλά και θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, μου έδωσε την ώθηση να θέσω υποψηφιότητα στην εφορία Λάρνακας καθώς πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά στη δημιουργία ενός σύγχρονουπεριβάλλοντος για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσα από τη συνεργασία μου με τις διευθύνσεις των σχολείων.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το σύστημα στα σχολεία μας;

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες φέρνουν το εκπαιδευτικό σύστημα σε νέες προκλήσεις. Ένα από τα ζητήματα τα οποία καλείται το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου να αντιμετωπίσει, είναι σύμφωνα και με το Δρ. Παναγιώτη Σταυρινίδη, η νεανική παραβατικότητα και η νεανική βία τα οποία έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Τα σχολεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικών στάσεων. Οι συνεργασίες της σχολικής εφορείας με τις διευθύνσεις των σχολείων, τους συνδέσμους γονέων, με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς καθώς και με τους λειτουργούς του  Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, βοηθάνε στο να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας για ένα σχολείο ανθρώπινο το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της αποδοχής, ενσυναίσθησης και σεβασμού. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά την ψυχολογία και την διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών μας, στην εποχή που διανύουμε; Δηλαδή ποιες είναι οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σήμερα έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά στο μέγιστο βαθμό που μπορούν, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην ψυχολογία τους;

Η προαγωγή της ψυχικής υγείας και της μάθησης είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Όσον αφορά τη ψυχική υγεία, αυτό που πρέπει να έχουμε γονείς και εκπαιδευτικοί στο μυαλό μας είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μέσω της καλλιέργειας θετικών σχέσεων των παιδιών με τους συνομήλικούς τους, γονείς και δασκάλους, μέσω της προώθησης της αυτονομίας τους ούτως ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να παίρνουν αποφάσεις καθώς και μέσω της ενθάρρυνσης της φυσικής τους δραστηριότητας. Εάν ενισχύσουμε τα παιδιά μας με αυτούς τους τρόπους, θα είναι σε θέση να μπορούν  να εκδηλώνουν συμπεριφορές που προάγουν την υγεία τους.  Όσον αφορά τη μάθηση, η δημιουργία ενός λειτουργικού μαθησιακού περιβάλλοντος το οποίο παρέχειεκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, η διαφοροποιημένηδιδασκαλία καθώς και η εμπλοκή των γονιών στην εκπαιδευτική διαδικασία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της μάθησης.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα σε περίπτωση εκλογής σου;

Όραμα μου είναι η δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης σε ένα ασφαλές περιβάλλον, η οποία να βασίζεται στην ανάπτυξη θετικών σχέσεων και να ενισχύει την αγάπη για μάθηση. Έτσι μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μάθησης, οι μαθητές θα μπορούν να αναπτυχθούν στο γνωστικό, συναισθηματικό και ψυχοκινητικό τομέα. Ο σεβασμός της προσωπικότητας του κάθε παιδιού σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση όλων των τομέων ανάπτυξης και στυλ μάθησης των παιδιών αποτελούν θεμέλιους λίθους του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Πόσο σημαντικό είναι το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά μας καθημερινά και κατά πόσο οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων παίζουν ρόλο στην ψυχολογία και κατεπέκταση στο τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά;

Σύμφωνα με το Γάλλο φιλόσοφο, Μισέλ Φουκώ, ο σχεδιασμός των κτηρίων επηρεάζει και τις συμπεριφορές των ατόμων και αυτή η θεωρία έχει επέκταση στην εκπαίδευση καθώς εάν θέλουμε οι μαθητές να αναπτύξουν την αυτονομία και την κριτική τους σκέψη, τα σχολεία θα πρέπει να σχεδιάζονται με ανάλογους τρόπους. Η σχέση του παιδιού με το χώρο έχει παιδαγωγική σημασία και γι’ αυτό αποτελεί και αντικείμενο έρευνας στην εκπαιδευτική ψυχολογία. Ανάμεσα στους στόχους της σχολικής εφορείας είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός των σχολείων και της υλικοτεχνικής υποδομής ώστε η μαθησιακή διαδικασία να γίνεται ευκολότερα, με ασφάλεια και με την ενεργή εμπλοκή των μαθητών. Η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων συμβάλει και προάγει την ανάπτυξη των μαθητών καθώς με την ανέγερση τάξεων, αθλητικών χώρων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών και όχι μόνο αναβαθμίζεται η ποιοτική εκπαίδευση, πνευματική και αθλητική δράση των σχολείων κάτι που συνάδει με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας;

Το μήνυμα που στέλνω στους αναγνώστες είναι ότι το δικαίωμα της ψήφου είναι κεκτημένο και ιερό. Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι το πρώτο άμεσο βήμα που έχουν οι πολίτες ούτως ώστε οι φωνές τους να ακουστούν. Εάν σταλεί ηχηρό μήνυμα μέσα από τους πολίτες, τότε μόνο θα μπορέσουν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, αρχικά σε τοπικό και έπειτα σε εθνικό επίπεδο. Καλή ψήφο σε όλους!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αμερικανός αναλυτής: Αν δεν κερδίσει η Χάρις θα οφείλεται στο ότι δεν την ψήφισαν όσες γυναίκες αναμενόταν

Ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, Τιμ Μαλόι, παραχώρησε συνέντευξη στο ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

error: Content is protected !!