Search
Close this search box.

Δημήτρης Δημητρίου: “Όραμα μου είναι να αναπτυχθεί σωστά ο Δήμος Λιβαδιών και να θέτει το καλό του Δημότη πάνω από όλα”

Ο Δημήτρης Δημητρίου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδιών με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, μιλά στο SkalaTimes για το αγαπημένο του χωριό τα Λιβάδια, αλλά και για το δικό του όραμα για το Δήμο Λιβαδιών, που τώρα με την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενοποιείται με τη Λάρνακα και την Ορόκλινη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Δημήτρη ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση ποιοι ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να θέσεις υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Λιβαδιών.
Η εμπλοκή μου στα κοινά ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια. Η συνεισφορά, η προσφορά, ο εθελοντισμός, η προσπάθεια να κάνουμε το κόσμο μας λίγο καλύτερο, όπως και με ό,τι μπορεί ο καθένας, ήταν κάτι που με χαρακτήριζε πάντα. Άλλωστε αυτός ήταν κι ο λόγος που είχα θέσει υποψηφιότητα και διατέλεσα σχολικός έφορος Λιβαδιών το 2016, είναι λοιπόν και ο λόγος που όταν μου έγινε πρόταση να κατέλθω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιών και μάλιστα σε μια ιστορική καμπή της ιστορίας (λόγω μεταρρύθμισης) είπα αμέσως ναι.

Πιστεύεις ότι η μεταρρύθμιση και η ενοποίηση του Δήμου σας με Λάρνακα και Ορόκλινη θα βοηθήσουν τα Λιβάδια;
Είμαι βέβαιος ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βοηθήσει το Δήμο Λιβαδιών και πιστεύω ότι θα δοθούν λύσεις σε οποιαδήποτε τυχόν προβλήματα προκύψουν λόγω της μεταρρύθμισης.
Η συνένωση με τον Μητροπολιτικό Δήμο Λάρνακας θα λύσει προβλήματα όπως το αποχετευτικό, πολεοδομικές άδειες, (που ήδη υπάρχει η συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας), γενικότερα βλέπω με αισιοδοξία τη μεταρρύθμιση και είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη θα είναι σε πολλαπλά επίπεδα και για τις τρεις κοινότητες που θα ενωθούν, Λάρνακα, Λιβάδια και Ορόκλινη.

Εσύ Δημήτρη εργάζεσαι στο κέντρο της Λάρνακας και είσαι και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου, να πούμε δύο λόγια γι αυτό;
Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο κέντρο της Λάρνακας, στην Ζήνωνος Κιτιέως, από το 1991. Οι προσπάθειες για να ανθίσει ξανά το κέντρο γίνονται σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, το Σύνδεσμο μας και άλλους φορείς. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ζωντανό ότι αφορά το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο, τις επιχειρήσεις, τη ζωή, την κίνηση, την ανάπτυξη, την πρόοδο. Για εμάς το ιστορικό εμπορικό κέντρο είναι οι άνθρωποι του, είναι οι φίλοι μας, είναι η καρδιά της πόλης.

Πιστεύεις πως με τα έργα που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Λάρνακας (Πλατεία ΑΛΚΗΣ-Ερμού, Αμέα 2, κτλ) θα ξαναζωντανέψει το κέντρο; Άλλωστε όπως ξέρουμε σε όλες τις πόλεις του εξωτερικού τα κέντρα έχουν ζωή…
Ναι, είμαι σίγουρος ότι μέσα από δουλειά,έργα και δράσεις, το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας θα ανακάμψει. Έχουν ήδη ανακοινωθεί τα έργα και περιμένουμε με ανυπομονησία να αρχίσουν. Ναι, θα υπάρξει μια ταλαιπωρία μέχρι να ολοκληρωθούν, αλλά ας μη ξεχνάμε πως όσο μας ενδιαφέρει το σήμερα άλλο τόσο πρέπει να μας ενδιαφέρει το αύριο και τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Έχω την πεποίθηση ότι το κέντρο της Λάρνακας μέσα από τα έργα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά και μέσα από τις προσπάθειες του Συνδέσμου μας, θα ξαναζωντανέψει και ίσως να είναι και πολύ καλύτερο και πιο δυνατό από ότι ήταν πριν.

Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λιβαδιών ποια θεωρείς ότι είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να δει το νέο δημοτικό συμβούλιο;
Ο Δήμος Λιβαδιών δημιουργήθηκε το 2011 (προηγουμένως ήμασταν κοινοτικό συμβούλιο). Λόγω της γεωγραφικής θέση των Λιβαδιών, (σύνορα Λάρνακας), δεν υπήρξε η ανάπτυξη η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει έτσι ώστε να πάει ο Δήμος μπροστά με διάφορες επιχειρήσεις κτλ λόγω του ότι η Λάρνακα είναι δίπλα και οι κάτοικοι έρχονται στη Λάρνακα για όλες τους τις δουλειές και ψώνια. Από το 2011 αυτό άλλαξε, είδαμε να δημιουργούνται επιχειρήσεις, ιδιωτικές σχολές, χημείο, φαρμακεία, δημοτική βιβλιοθήκη, μουσείο Καλαμουργικής Τέχνης, κ.α, θα γίνει ανάπλαση του πυρήνα, εκεί στην Αγία Παρασκευή.
Βλέπουμε νεαρά ζευγάρια από τη Λάρνακα και άλλες περιοχές να μετακομίζουν πλέον στα Λιβάδια λόγω της γεωγραφικής θέσης, (κοντά στη Λάρνακα, κοντά στην ελεύθερη Αμμόχωστο, κτλ).
Το νέο δημοτικο συμβούλιο θα πρέπει πρωτίστως να εργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργήσει σωστά η Μεταρρύθμιση.
Επίσης να δοθούν κίνητρα να δημιουργηθούν μικρές επιχειρήσεις μέσα στα Λιβάδια.
Να μεριμνήσει για την ευημερία και καθημερινότητα των δημοτών μας, να συνεχίσουμε το δρόμο της ανάπτυξης.

Εσύ μεγάλωσες στα Λιβάδια τι κρατάς από τα Λιβάδια και ποια Λιβάδια θα ήθελες να παραδώσεις στα παιδιά σου;
Ναι, μεγάλωσα στα Λιβάδια και οι αναμνήσεις μου είναι όμορφες, θυμάμαι ως παιδί να μεγαλώνω σε ένα χωριό γεμάτο πράσινο, θυάμαι τις αλάνες, τα παιχνίδια μας μέσα στους δρόμους, τη μάνα μας να φωνάζει “ενύχτωσε εμπάτε σπίτι”.
Για μένα τα Λιβάδια είναι η ζωή μου, εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί δημιούργησα το σπίτι και την οικογενεια μου. Στα Λιβάδια υπάρχει ακόμη η ανθρωπιά, το ενδιαφέρον για το διπλανό μας, στο χωριό μας υπάρχει ακόμη εκείνη η όμορφη αθωότητα του χθες. Χαίρομαι νέοι άνθρωποι παραμένουν στο χωριό,αλλά και που βλέπουμε κόσμο από άλλες περιοχές να επιλέγει τα Λιβάδια για να χτίσει σπίτι ή να αγοράσει διαμέρισμα.

Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι τα κριτήρια των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν δημοτικούς συμβούλους Λιβαδιών; Να αναφέρουμε για όσους δεν γνωρίζουν πως ο Δήμαρχος, κ. Μάριος Αρμένης, χωρίς ανθυποψήφιο έχει επανεκλεγεί.
Ναι ο κ. Αρμένης χωρίς ανθυποψήφιο συνεχίζει ως Δήμαρχος Λιβαδιών. Τα κριτήρια για μένα προσωπικά είναι η αξιοπιστία, η εντιμότητα, να επιλέξουμε ανθρώπους προοδευτικούς, που έχουν ήδη ανάμειξη στα κοινά, που αντιλαμβάνονται τη σημασία του να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, που είναι έτοιμοι να εργαστούν μέσα σε ομαδικό πάντα κλίμα και προπάντων άτομα που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό και για να λειτουργήσει σωστά η μεταρρύθμιση.

Σε περίπτωση εκλογής σου ποια ζητήματα θα βρίσκονται ψηλά στη δική σου ατζέντα;
Καταρχάς ένας δημοτικός σύμβουλος πρέπει να εργάζεται σε κλίμα συλλογικό και ομαδικό και σε συνεννόηση πάντα με το Δήμαρχο και τη Δημοτική του ομάδα. Ωστόσο, ως κάτοικος και γέννημα θρέμμα, Λιβαδιών, ονειρεύομαι και θεωρώ σημαντικό τώρα με την μεταρρύθμιση να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, να γίνει το Δημοτικό Σχολείο το οποίο σχεδιάζεται και συζητιέται εδώ και καιρό, να ξαναδούμε το σχέδιο περιοχής και γιατί όχι να δούμε το ενδεχόμενο ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στα Λιβάδια, να κάνουμε την καθημερινότητα των δημοτών εύκολη και όσο καλύτερη γίνεται, να θέσουμε την ευημερία των πολιτών πάνω από όλα, να γίνουν έργα για συνδημότες μας ΑΜΕΑ, περισσότερο πράσινο και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Για όσους δεν σε γνωρίζουν να πούμε δυο λόγια για σένα;
Είμαι παντρεμένος εδώ και 27 χρόνια με τη Φιφίνα Χρίστου από τη Λάρνακα, έχουμε δύο παιδιά, τη Δέσποινα (μουσικολόγος με μάστερ στα παιδαγωγικά) και το Ζάχο ο οποίος είναι στρατιώτης και έχει εξασφαλίσει θέση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕ) στο κλάδο Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά.
Επέλεξα να κάνω την οικογένεια μου στα Λιβάδια, παρόλο που τόσο εγώ όσο και η σύζυγος μου εργαζόμαστε στη Λάρνακα.
Προέρχομαι από μια μεγάλη οικογένεια, είμαστε 7 αδέλφια (χάσαμε τον μεγάλο μας αδελφό το 2019) και έμαθα να βάζω την οικογένεια πάνω από όλα, γι αυτό και με τα αδέλφια μου παραμένουμε μέχρι σήμερα πολύ δεμένοι.

Για σένα τι σημαίνουν τα Λιβάδια;
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση….Για μένα τα Λιβάδια Γιώτα μου είναι όλα όσα είναι για τον καθένα το χωριό του, ο τόπος που μεγάλωσε και ζει. Είναι όλες μου οι παιδικές αναμνήσεις, όλοι μου οι φίλοι, η οικογένεια μου, οι συγχωριανοί μου. Για μένα τα Λιβάδια είναι ένας Δήμος που κρατά όλα τα όμορφα που έχει να προσφέρει ένα χωριό.

Γνωρίζω πως είσαι ιδαίτερα ευαίσθητος με τα ζώα….
Ναι, είναι αλήθεια. Το σκυλάκι μας ήταν μέλος της οικογένειας μας για 15 χρόνια, όταν πέθανε ήταν δύσκολο για όλη την οικογένεια….Αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε γατιά, τα τέσσερα ήταν αδέσποτα, τα οποία στειρώσαμε. Το να έχεις κατοικίδιο είναι μεγάλη ευθύνη η δε αγάπη προς τα ζώα είναι θεωρώ ένδειξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Να αγαπάμε λοιπόν τα ζώα, παράκληση μου είναι: αγαπάτε περισσότερο τα ζώα.
Είχα διαβάσει στο SkalaTimes για τα “ξενοδοχεία γάτων” που είχε κάνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης στο παραλιακό μέτωπο και το βρήκα καταπληκτική ιδέα, πρόκειται για μικρά ξύλινα σπιτάκια ειδικά για γάτους, όπου εθελοντές μπορούν να αφήσουν φαγητό στα γατάκια. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στα Λιβάδια.
Από τα ζώα και ειδικά τα αδέσποτα είναι απίστευτη η αγάπη που παίρνεις. Το πως συμπεριφερόμαστε στα ζώα δείχνει και πως είμαστε απέναντι στους ανθρώπους.

Άρα σε περίπτωση εκλογής σου θα θέλεις να δείτε ζεστά και το θέμα των αδέσποτων.
Ναι. Υπάρχουν αρκετοί συνδημότες μου που αγαπούν τα ζώα, που είναι εθελοντές και που σίγουρα θα ήθελαν να δουν να κάνουμε κάτι περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση, για όλα τα ζώα και ειδικά για τα αδέσποτα.

Θα μπορούσε ο Δήμος Λιβαδιών με το Μουσείο Καλαμουργικής, την ανάπλαση της πλατείας στον πυρήνα του χωριού, αλλά και με κάποια σχέδια που υπάρχουν στα σκαριά, να γίνει πόλος έλξης για τουρίστες;
Φυσικά! Αυτός πιστεύω θα πρέπει να είναι και ένας από τους στόχους του νέου δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής, υπάρχει ήδη η πλατεία, έχουμε το πανέμορφο ξωκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, έχουμε το εκκλησάκι του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου που είναι το μοναδικό στη Κύπρο και είναι ένα από τα 9 που υπάρχουν σε όλο το κόσμο (αφιερωμένο στον Άγιο Ιούδα Θαδδαίο), υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής μια αρχαία εκκλησία του 1736, με ασβεστολιθικό ψαμμίτη σε σχήμα καμαροσκέπαστης Βασιλικής, υπάρχουν δρόμοι που κρατούν ένα παλιό παραδοσιακό χαρακτήρα, σπίτια που θυμίζουν το χθες, μπορούμε να εργαστούμε και σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λάρνακας να κάνουμε τα Λιβάδια ένα υπέροχο μέρος για να το επισκέπτονται τουρίστες.

Το όραμα σου για τα Λιβάδια ποιο είναι;
Όραμα μου είναι να αναπτυχθεί σωστά ο Δήμος Λιβαδιών και να θέτει το καλό του Δημότη πάνω από όλα. Να παραμείνει ένα χωριό με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, να είναι ένας Δήμος ο οποίος θα προσελκύει τουρίστες και πάνω από όλα να κάνει τους κατοίκους του να νιώθουν περήφανοι που ζουν στα Λιβάδια.

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας;
Καθημερινά να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι ανθρώποι, χωρίς να ξεχνάμε τον συνάνθρωπο μας.
Επίσης Γιώτα μου, θα ήθελα μέσω αυτής της συνέντευξης να πω στο κόσμο πως η ψήφος του καθενός έχει δύναμη, οπόταν να πάτε να ψηφίσετε στις 9 Ιουνίου.

Δημήτρη επειδή ξέρω ότι είσαι βιβλιοφάγος, θα ήθελα να κλείσουμε με ένα αγαπημένο σου στίχο, ή απόφθεγμα, ή πρόταση από κάποιο βιβλίο που σε εκφράζει.
Είναι πολλά τα βιβλία Γιώτα μου και είναι δύσκολη αυτή η ερώτηση……Αγαπώ τα βιβλία ναι, διαβάζω λογοτεχνία, μυθιστορήματα, ποίηση, πολιτικά βιβλία…. Αν πρέπει να επιλέξω κάτι θα σου αναφέρω ένα στίχο της Κατερίνας Γώγου από το βιβλίο της “Τρία Κλίκ Αριστερά”:
“Έχω φυλάξει κάτι αποκόμματα με κάποιον
που λέγανε πως είσαι συ.
Ξέρω πως λένε ψέματα οι εφημερίδες,
γιατί γράψανε πως σου ρίξανε στα πόδια.
Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο στόχος,
το νου σου ε;”
Ας μη ξεχνάμε λοιπόν πως στο μυαλό είναι ο στόχος, πάντα.

Σε ευχαριστούμε Δημήτρη.

Εγώ σας ευχαριστώ γι αυτή τη συνέντευξη, με αφορμή την υποψηφιότητα μου για Δημοτικό Σύμβουλος Λιβαδιών και θα ήθελα να σας ευχηθώ να συνεχίσετε να κάνετε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε μέσα από το SkalaTimes, για τη πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!