Search
Close this search box.

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την απόρριψη επιχορήγησης του 3ου Femme Fest Cyprus από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου: Ή πολιτικές σκοπιμότητες, ή αδιαφορία για την ισότητα των φύλων…ή και τα δύο μαζί!

Ή πολιτικές σκοπιμότητες, ή αδιαφορία για την ισότητα των φύλων…ή και τα δύο μαζί!

Ανακοίνωση για την απόρριψη επιχορήγησης του 3ου Femme Fest Cyprus από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 3ου Femme Fest Cyprus,  νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε δημόσια την απογοήτευση μας σχετικά με την απόφαση απόρριψης επιχορήγησης του φεστιβάλ από το Πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση παρά το γεγονός ότι είμαστε ενήμερες εδώ και καιρό καθώς δε θέλαμε αυτή η συζήτηση να επισκιάσει το φεστιβάλ μας και τους σκοπούς του.

Ως Ομάδα Νέων Γυναικών του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, κρίνουμε ότι η αίτηση μας καλύπτει  επαρκώς τα κριτήρια αξιολόγησης καθώς το Φεστιβάλ για την Προώθηση της Έμφυλης Ισότητας, Femme Fest Cyprus:

1)        Είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Κύπρο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Σημειώνουμε ότι η  προώθηση της έμφυλης ισότητας αποτελεί προτεραιότητα του εν λόγω χρηματοδοτικού προγράμματος ενώ σύμφωνα με δηλώσεις πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων, προεξάρχοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η προώθηση της ισότητας των φύλων μέσω οριζόντιων πολιτικών βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

2)        Εμπλέκει μεγάλο αριθμό θεσμικών παραγόντων καθώς σε αυτό συμμετέχουν κυβερνητικοί φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, οργανισμοί και ΜΚΟ με παγκύπρια εμβέλεια και δράση.

3)        Βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε νέες και νέους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με την ισότητα των φύλων μέσα από πολυάριθμες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης.

4)        Είναι ένα συμπεριληπτικό και προσβάσιμο φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν, όχι μόνο ως επισκέπτες αλλά και ως μέρος του προγράμματος, άτομα με μεταναστευτική βιογραφία, άτομα με αναπηρίες, άτομα από  μειονότητες.

5)        Στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά κυρίως νέων γυναικών από όλη την Κύπρο.

6)        Είναι ένα φεστιβάλ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο, με ελεύθερη είσοδο, προσφέρει όσες περισσότερες δραστηριότητες γίνεται για να συνεισφέρουμε στην καλλιέργεια συνείδησης έμφυλης ισότητας.

7)        Το φεστιβάλ έχει μεγάλη απήχηση με την επισκεψιμότητα του να ξεπερνά τις 5000 άτομα.

Γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πράγμα που μας βρίσκει κάθετα αντίθετες. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια το Δ.Σ. του ΟΝΕΚ απέρριψε τη χορηγία στο Femme Fest Cyprus με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται πιο πάνω, τα οποία εύκολα μπορούν να διαπιστώσουν όσες και όσοι συμμετέχουν, την ίδια στιγμή που έχει επιχορηγήσει φεστιβάλ κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αμφιβόλου περιεχομένου και με περιορισμένο αν όχι μηδενικό κοινωνικό αντίκτυπο.  Αναρωτιόμαστε επίσης πόσο διαφανείς είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται όταν ως αιτήτριες δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να δούμε την αξιολόγηση της αίτησης μας, ούτε να υποβάλουμε ένσταση για την απόρριψη της.

Σημειώνουμε ακόμη ότι στις προηγούμενες διοργανώσεις του Femme Fest Cyprus απευθύναμε κάλεσμα στον ΟΝΕΚ για αναβάθμιση της παρουσίας του στο εν λόγω φεστιβάλ, δυστυχώς όμως δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο καθώς κατά την  άποψη μας ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις που προάγουν τις αξίες που εκφράζονται μέσα από το Femme Fest Cyprus.  

Τα ερωτήματα που θέτουμε πιο πάνω δεν έχουν απαντηθεί ούτε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΝΕΚ στην κατ’ ιδίαν  συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο, κ. Κλεάνθη Κουτσόφτα, ούτε από την Υπουργό Παιδείας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου στην οποία απευθύναμε επιστολή καθώς ο προϋπολογισμός του ΟΝΕΚ απορρέει από το Υπουργείο Παιδείας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε παρά να καταλήξουμε στα πιο κάτω συμπεράσματα. Είτε η αίτηση για επιχορήγηση του Femme Fest Cyprus απορρίφθηκε εξαιτίας αλλότριων κινήτρων και πολιτικών σκοπιμοτήτων, είτε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου δεν έχει τόσο ψηλά όσο διατείνεται στις προτεραιότητες του την ισότητα των φύλων… ή και τα δύο μαζί.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!