Search
Close this search box.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ Παναγιώτη Θώμα «Διαρρηγνύοντας την αμφιβολία. Μελετήματα για την ποιηση της Κικής Δημουλά. Βελτιωμένη έκδοση με τις επιστολές της Κικής Δημουλά προς τον συγγραφέα» υπό την αιγίδα της ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας

Το επαρχιακό γραφείο ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας είχε την τιμή και τη χαρά να θέσει υπό την αιγίδα του την παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού Δρ Παναγιώτη Θωμά «Διαρρηγνύοντας την αμφιβολία. Μελετήματα για την ποίηση της Κικής Δημουλά. Επαυξημένη έκδοση με τις επιστολές της Κικής Δημουλά προς τον συγγραφέα», που πραγματοποιήθηκε ψες με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.



Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρυσόστομος Σταμούλης, η κόρη της ποιήτριας Έλση Δημουλά, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωση είχε η Δρ φιλολογίας και εκπαιδευτικός Έλενα Ματσάγγου.



Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έλαβε χώρα παράλληλη δράση με ζωγραφική (live painting) από τον ζωγράφο και Δρ θεολογίας Μιχάλη Μιχαήλ. Εκ μέρους του επαρχιακού γραφείου της ΟΕΛΜΕΚ απηύθυνε χαιρετισμό η Δρ φιλολογίας και εκπαιδευτικός Στέλλα Φιλίππου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κ. Φιλίππου:

Εκ μέρους του Επαρχιακού Γραφείου ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας εκφράζω την τιμή και την ευχαρίστηση να τελεί αυτή η εκδήλωση υπό την αιγίδα μας. Ο συγγραφέας, ο εκλεκτός συνάδελφος Δόκτωρ Παναγιώτης Θωμά, με θεολογικές σπουδές στη Θεσσαλονίκη και στη Βοστόνη, σημαντική διδακτική εμπειρία στην ιδιωτική και δημόσια Μέση και Ανώτατη εκπαίδευση, αρθρογράφος, συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, μεταφραστής και συγγραφέας παραμυθιών, στιχουργός και συνθέτης αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πολύ αξιόλογο μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας με ήδη πολύ σημαντική προσφορά στην εκπαίδευση και όχι μόνο.

Ως ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας στηρίζουμε και προωθούμε το έργο των συναδέλφων μας. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας την παρουσίαση του βιβλίου του, που αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα σχολιασμού και ανάλυσης της δημουλικής ποίησης σε πνεύμα θεολογικό. Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρεται σε μια «θεολογική ανάλυση της λογοτεχνίας», τονίζοντας ότι η «θεολογική διάσταση της [ποίησης της Δημουλά] φαίνεται να μην έχει απασχολήσει – τουλάχιστον συστηματικά ή σε έκταση ικανοποιητική – τους κατά καιρούς σχολιαστές και μελετητές της». Στα τέσσερα μελετήματα που υπάρχουν στο βιβλίο ο συγγραφέας θέτει τις βάσεις για μια ουσιαστική πραγμάτευση της πίστης, του θείου, της θεολογίας και της εκκλησιαστικής ζωής στο έργο της ποιήτριας.

Στο πρώτο μελέτημά του αναλύει ερμηνευτικά και επιδιώκει να εξερευνήσει τη βαθύτερη αλήθεια πίσω από το ποίημα «Λάθος διάταξη», σε έναν απευθείας θεολογικό διάλογο. Η θεολογική χροιά και η χριστιανική κατεύθυνση του ποιήματος είναι εμφανής με τη θαραλλέα διαμαρτυρία της ποιήτριας προς τον Θεό για το άδικο της θνητότητας, για τη μη χριστιανική διάταξη του κόσμου.

Στο δεύτερο μελέτημα φέρνει σε διάλογο την ποιήτρια με τον Αμερικανό λογοτέχνη Wendell Berry, τον παιζω-γράφο Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη και τον φίλο της Σταύρο Κουγιουμτζή, καταλήγοντας να συζητά τη σχέση πίστης, αμφιβολίας ή και αμφιθυμίας με τον μέγα Οικονόμο της Εκκλησίας που είναι ο Χριστός, ο Θεός Λόγος. 

Στο τρίτο μελέτημα φέρνει σε παράλληλη ανάγνωση ένα πεζό κείμενο του Παπαδιαμάντη με ένα ποίημα της Δημουλά, για να ψηλαφήσει τον κοινό καημό της ποιήτριας και του παπαδιαμαντικού αγγέλου, καθώς δεν βρίσκουν φιλάνθρωπη και φιλόξενη στέγη εντός του ναού, εντός του εκκλησιαστικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και απομακρύνονται από αυτό. 

Στο τέταρτο και εκτενέστερο των μελετημάτων του, ο συγγραφέας εισηγείται εκ νέου να ονομαστούν ορισμένα από τα ποιήματα της Κ. Δημουλά, “λειτουργικά”, καθώς αντλούν από το περιεχόμενο των λειτουργικών / υμνολογικών κειμένων, αλλά και συζητούν εορτές της Εκκλησίας.

Ένα τέτοιου είδους βιβλίο αποτελεί κόσμημα στον κλάδο της θεωρίας της λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γραμμένο βιβλίο, όπου γίνεται ξεκάθαρο η γνήσια υπαρξιακή αγωνία της ποιήτριας για τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο, τη φθορά, τον θάνατο, τη μνήμη και τον Θεό. Στα ποιήματά της είναι συχνά ο Θεός, το πρόσωπο με το οποίο διαλέγεται το ποιητικό υποκείμενο. Πρόκειται για έναν διάλογο που φέρνει στην επιφάνεια τον πολύπλευρο υπαρξιακό προβληματισμό της ποιήτριας, η οποία οικειοποιείται τον χριστιανικό μύθο μέσω της χρήσης εκκλησιαστικού λεξιλογίου, αλλά και του διαλόγου με την υμνογραφία της ορθόδοξης παράδοσης. Ο χριστιανικός μύθος καθίσταται το μέσο για να ειρωνευτεί για άλλη μια φορά το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης, την καταλυτική επίδραση του χρόνου, τη φθαρτή ατέλεια της ανθρώπινης φύσης. Τα ποιήματα της Δημουλά είναι πηγή θεολογίας και αυτό καταφέρνει ο εκλεκτός συνάδελφος να τεκμηριώσει στο βιβλίο με τα μελετήματά του.

Ως επαρχιακό γραφείο ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να θέσουμε την παρουσίαση του βιβλίου υπό την αιγίδα μας και συγχαίρουμε θερμά τον συνάδελφο για τη συγγραφή του. Ευχαριστούμε επίσης τους συνδιοργανωτές της αποψινής παρουσίασης, τους συμμετέχοντες καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, την κ. Έλση Δημουλά, τον ζωγράφο Δόκτωρα Μιχάλη Μιχαήλ και τη Δόκτωρα Έλενα Ματσάγγου, αλλά και όλους όσοι άλλοι στήριξαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διοργάνωση.

Ευχαριστούμε, τέλος, και όσους επέλεξαν να τιμήσουν με την παρουσία τους στο κοινό την εκδήλωση.

Ευχόμαστε το βιβλίο του Παναγιώτη να είναι καλοτάξιδο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!