Search
Close this search box.

Παναγιώτης Πενταλιώτης: “Το να είσαι δημοτικός σύμβουλος είναι πρωτίστως ευθύνη απέναντι στη πόλη και τους ανθρώπους της”

Ο Παναγιώτης Πενταλιώτης, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στο “Διάλογο”, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Με την ευκαιρία αυτή μίλησε στο SkalaTimes για την υποψηφιότητα του, αλλά και για το δικό του όραμα για τη Λάρνακα.

Της Γιώτας Δημητρίου

Παναγιώτη Πενταλιώτη εσένα ποιοι λόγοι σε ώθησαν να κατέβεις υποψήφιος Δημοτικός Σϋμβουλος;
Όταν μου έγινε η πρόταση θεώρησα πως ένας άνθρωπος της δικής μου ηλικίας θα μπορούσε να είναι δημοτικός σύμβουλος με σκοπό να βοηθήσει και τον Δήμαρχο μας Ανδρέα Βύρα.
Όλοι το λένε πως ο Βύρας άλλαξε τη Λάρνακα προς το καλύτερο και νομίζω όλοι θυμόμαστε πως ήταν η κατάσταση στην πόλη μας πριν αναλάβει ο Ανδρέας Βύρας. Τα γνωστά γεγονότα…. Επιπλέον, πιστεύω ότι χρειάζονται νέα άτομα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρξει μια ανανέωση. Όλα αυτά με ώθησαν στο να κατέβω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Είμαι 37 χρονών, με καταγωγή από την Αμμόχωστο, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Λάρνακα, σπούδασα στην Ελλάδα Οικονομικά και στην Κύπρο Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία. Εργάζομαι ως Δημοσιογράφος-Αρχισυντάκτης στον “Διάλογο”.



Ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Λάρνακας σήμερα;
Θεωρώ πως ο Ανδρέας Βύρας έλυσε πολλά από τα προβλήματα μας, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι η δημιουργία περισσότερων Πανεπιστημίων. Να φέρουμε φοιτητές στην πόλη μας, επίσης να αναδείξουμε την ιστορία μας και το γεγονός ότι είμαστε μια αρχαία πόλη. Να αξιοποίησουμε το γεγονός ότι είμαστε μια πόλη με αεροδρόμιο, θάλασσα, έχουμε μικρές αποστάσεις και είμαστε οικογενειακή πόλη. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για να φέρουμε φοιτητές και πανεπιστήμια αλλά και τουρίστες, αλλά και κόσμο που θα επιλέξει τη Λάρνακα για να ζει.

Η έλλειψη θέσεων εργασίας που αναγκάζει τους νέους να εργάζονται σε άλλες πόλεις όπως η Λεμεσός, δεν είναι πρόβλημα;
Κοίταξε, δεν ξέρω αν θέλουμε να γίνουμε Λεμεσός, δηλαδή μια πόλη γεμάτη εταιρείες forex. Θα προτιμούσα να αποκτούσαμε εταιρείες ή επιχειρήσεις που δίνουν σταθερές θέσεις εργασίας και που παράλληλα περιμετρικά μπορούν να αναπτύξουν κι άλλες θέσεις εργασίας. Αν πχ γίνει μία ανάπτυξη στα παλιά διυλιστήρια τότε θα έχουμε σταθερές θέσεις εργασίας και όχι κάτι πρόσκαιρο.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα για τη Λάρνακα σε περίπτωση εκλογής σου;
Υπάρχει μια σφαίρα από θέματα τα οποία θα απασχολήσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο της Λάρνακας και τη δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Από τα πιο σημαντικά, μέχρι τα απλά και καθημερινά. Εμένα θα με ενδιέφερε να δω πανεπιστήμιο ή πανεπιστήμια στη Λάρνακα, να δω να αποκτά η πόλη μας ζωή μέσα από τους φοιτητές, να ανοικτούν θέσεις εργασίας στο πανεπιστήμιο, άρα θα ήθελα να δω ένα κρατικό πανεπιστήμιο στη Λάρνακα. Χαίρομαι γιατί έχουμε ένα Δήμαρχο που εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση και σήμερα το όραμα για πανεπιστήμιο δεν μοιάζει με όνειρο θερινής νυχτός αλλά ένα σχέδιο που οδεύει προς υλοποίηση. Από την άλλη με ενδιαφέρει η καθημερινότητα του δημότη. Η καθαριότητα, που δεν είναι μόνο ευθύνη του Δήμου αλλά είναι υπόθεση όλων μας, απαιτεί τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων.
Με ενδιαφέρει ακόμα να γίνει η πόλη πιο πράσινη. Η δημιουργία πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων και καλού φωτισμού αποτελεί σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον πόλης. Ήδη έγιναν πολλά βήματα στην αναβάθμιση και αλλά και στη δημιουργία πάρκων τα τελευταία 4 χρόνια.
Η αναβάθμιση υπαρχόντων πάρκων και η δημιουργία νέων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Επιπλέον η προστασία των ζώων και η προώθηση της ευημερίας τους αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό μέλημα.
Τέλος, η συμμετοχή των δημοτών στα δρώμενα της πόλης είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ζωντανής και ευχάριστης πόλης. Με την ενεργό συμμετοχή μας σε κοινότητες, εκδηλώσεις, εθελοντικές ομάδες και πολιτική ζωή, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ενεργό και ενωμένο κοινωνικό περιβάλλον.

Τα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας πως τα βλέπεις;
Με το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 και τη προσπάθεια που γίνεται για να αποκτήσουμε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης η Λάρνακα έχει ήδη ανέβει πολιτιστικά. Ήδη έχει ενισχυθεί η πολιτιστική υποδομή της πόλης και γίνονται πολλές εκδηλώσεις οι οποίες αναβαθμίσαν την πολιτιστική ζωή της Λάρνακας. Η προσέγγιση των πολιτιστικών δρώμενων σε κάθε γειτονιά και η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών είναι ένας σημαντικός στόχος. Με την προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της πόλης, οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και να αισθανθούν πιο συνδεδεμένοι με την τοπική κοινότητα. Επιπλέον, η προώθηση της τοπικής τέχνης, του πολιτισμού και της παράδοσης μέσω εκθέσεων, φεστιβάλ, μουσικών εκδηλώσεων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι επίσης σημαντική.

Ποια ανάπτυξη θέλουμε σήμερα για την Λάρνακα Παναγιώτη; Μια ανάπτυξη σαν αυτή της Λεμεσού;
Νομίζω είναι πασιφανές πως δεν θέλουμε την ανάπτυξη της Λεμεσού, αλλά μια ανάπτυξη που θα μας επιτρέπει να κρατήσουμε το χαρακτήρα της πόλης μας, την ιστορία της.
Δεν είμαστε δογματικά εναντίων των Πύργων, αλλά πρέπει να γίνουν με μελέτες, αν υπάρχει ένας χώρος που επιτρέπει την ανέγερση ενός Πύργου, ας γίνει. Αλλά όχι να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της πόλης ή να γίνει σε περιοχή που δεν ταιριάζει. Όπως μπορούμε να μάθουμε από την Πάφο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, έτσι μπορούμε να δούμε και το παράδειγμα της Λεμεσού για τις αναπτύξεις με Πύργους και να δούμε τι πρέπει να αποφύγουμε και τι θα ήταν καλό να ακολουθήσουμε.

Εσύ πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο μέσα στη Λάρνακα;
Απολαμβάνω να περπατώ μέσα στη πόλη μας, έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Λάρνακα και μου αρέσει να κάνω το περπάτημα μου από τις Φοινικούδες μέχρι το Μακένζι. Η Λάρνακα είναι μια υπέροχη πόλη για να τη ζεις, να την περπατάς, να την απολαμβάνεις. Συνολικά, η Λάρνακα προσφέρει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων για τον ελεύθερο χρόνο για το κάθε άτομο: από την εξερεύνηση της φυσικής ομορφιάς της πόλης, τις πολιτιστικές τις εκδηλώσεις και την νυχτερινή της ζωή.

Ποια ή άποψη σου για τη Μεταρρύθμιση; Θα βοηθήσει τη πόλη μας;
Μα αυτός είναι ο σκοπός, να γίνουν όλες οι υπηρεσίες καλύτερες. Βέβαια, κάθε αρχή και δύσκολη και ίσως παρουσιαστούν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, αλλά ο σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες. Η ενοποίηση Λάρνακας Λιβαδιών Ορόκλινης πιστεύω πως θα ενδυναμώσει τη πόλη μας τη Λάρνακα, αλλά και τα Λιβάδια και την Ορόκλινη. Με την μεταρρύθμιση μπορεί να υπάρξει καλύτερη οργάνωση των δυνάμεων του νέου Δήμου και ενιαίος σχεδιασμός που σίγουρα θα είναι προς όφελος της πόλης.
Επίσης με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας σίγουρα θα διευκολυνθεί η καθημερινότητα του δημότη. Δεν θα τρέχει πλέον δεξιά κι αριστερά για κάποιες υπηρεσίες του Δήμου, αφού θα βρίσκονται όλες στον ΕΟΑ.

Για σένα τι θα αλλάξει σε περίπτωση εκλογής σου;
Θα αυξηθεί η εμπλοκή μου στα της πόλης, θα είμαι υπόλογος σε ό,τι καλό ή κακό γίνεται στη πόλη, θα πρέπει να αφουγκράζομαι περισσότερο τον κόσμο έτσι ώστε να μεταφέρω τις ανησυχίες ή εισηγήσεις του, θα έχω μια ευθύνη αφού αυτή η θέση είναι μεγάλη ευθύνη, από την άλλη θα έχω την δυνατότητα να αλλάξω κάποια πράγματα και να λάβω κάποιες πρωτοβουλίες. Το να είσαι δημοτικός σύμβουλος είναι πρωτίστως ευθύνη απέναντι στη πόλη και τους ανθρώπους της!

Πιστεύεις πως θα έχουμε συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές την άλλη Κυριακή;
Είναι τέτοια η φύση των εκλογών που πιστεύω πως θα έχουμε συμμετοχή.
Δεν είναι μόνο πολλοί υποψήφιοι, 22 υποψήφιοι σε κάθε κόμμα, άρα όλοι κάποιον θα ξέρουν, είναι και το γεγονός ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται καλύτερα τη σημασία των τοπικών εκλογών που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του. Άρα πιστεύω πως ναι, θα υπάρξει συμμετοχή του κόσμου.
Είναι σημαντικό όμως ο κόσμος να ψηφίσει για όλες τις θέσεις. Για ευρωεκλογές, για Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού, για Δήμαρχο, για Αντιδήμαρχο, για Δημοτικούς Συμβούλους και για Σχολική Εφορεία. Στο δικό μας ψηφοδέλτιο, είμαστε 22 άτομα έτοιμοι να εργαστούμε για την πόλη μας.
Κινητήρια δύναμη για να ψηφίσουμε και να συμμετέχουμε για αυτές τις εκλογές, είναι η αγάπη για τη πόλη μας, αν αγαπάμε τη πόλη μας οφείλουμε να ψηφίσουμε αυτούς που θεωρούμε ικανότερους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!