Search
Close this search box.

Αλέξης Νικολάου: «Ως δημότες της Λάρνακας, μέσω των εκλογών, οφείλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που θα βάλουν το λιθαράκι τους, ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται η Λάρνακα που θα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας»

Ο Αλέξης Νικολάου ασχολείται με τα κοινά εδώ και χρόνια, από παιδί. Η ανάγκη του να προσφέρει, αλλά και η επιθυμία του να εμπλουτίζει τις γνώσεις του, (απόδειξη η απόκτηση πρόσφατα του δεύτερου του πτυχίου), είναι δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά που θεωρούνται θετικά για να διαθέτει κάποιος δημοτικός σύμβουλος.
Ο Αλέξης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές μιλά στο skalatimes, μέσα από μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με κύριο θέμα τη Λάρνακα ο Αλέξης ανάμεσα σε άλλα μοιράζεται μαζί μας το όραμα του για τη πόλη μας: “Αν με ρωτούσες πως θα ήθελα την Λάρνακα σε 5 χρόνια, θα έλεγα πως θα ήθελα να καταστεί μία έξυπνη, φιλική πόλη στην οποία η νέα γενιά θα έχει ευκαιρίες εκπαίδευσης, κοινωνικής ανάπτυξης, ενεργής δραστηριοποίησης και ποιοτικότερων συνθηκών ζωής. Θα πρέπει να συνδυαστεί η παράδοση της Λάρνακας με την καινοτομία και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι δημότες θα αισθάνονται ασφαλείς και υποστηριζόμενοι από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα να προωθηθεί η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη με συγκεκριμένους τρόπους. Η Λάρνακα να δώσει ακόμα περισσότερη ζωντάνια στους συνοικισμούς αλλά και να εξεταστεί η περίπτωση δημιουργίας γηπέδων με διάφορες δραστηριότητες σε περιοχές της Λάρνακας, όπου θα έχουν την ευκαιρία οι νέοι να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Τι σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας;
Όπως ξέρεις δεν είμαι «ουρανοκατέβατος», ούτε στη πόλη, αλλά ούτε και στα κοινά αυτής. Η καθημερινή μου επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, η πρόθεση μου να εξυπηρετήσω τα συλλογικά συμφέροντα των δημοτών της Λάρνακας και η διαχρονική προθυμία μου να είμαι στο πλευρό του κάθε συνανθρώπου μας, που μπορεί να αφορά από ένα πεζοδρόμιο μέχρι την ανάγκη για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, ήταν κάποια από αυτά που με ώθησαν να εμπλακώ σε αυτή τη διαδικασία. Είμαι σίγουρος πως, οι εκπαιδευτικές γνώσεις και κοινωνικές μου εμπειρίες αποτελούν τα απαραίτητα εχέγγυα που απαιτούνται για αποτελεσματική συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο της Λάρνακας.

Να πούμε λίγα λόγια για σένα για όσους δε σε γνωρίζουν;
Έχω γεννηθεί το 1989 στη Λάρνακα, με γονείς από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Έχω ακόμα δύο μεγαλύτερα αδέλφια. Πρόσφατα απέκτησα πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο Frederick, με βαθμό άριστα, ως το δεύτερο μου πτυχίο. Το πρώτο πτυχίο το είχα αποκτήσει το 2012 από την Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Επιστημονικού Ινστιτούτου Αθήνας. Έχω επίσης παρακολουθήσει μαθήματα λογιστικής και έχω αποκτήσει διπλώματα επιπέδου LCCI.
Τώρα, όσο αφορά την εμπλοκή μου στα κοινά, αυτή ξεκίνησε από τα μαθητικά χρόνια μέσω της ΠΕΟΜ και των Μαθητικών Συμβουλίων και ακολούθως στα φοιτητικά μου χρόνια μέσω της Προοδευτικής Αθήνας όπου διετέλεσα υπεύθυνος του συνδικαλιστικού γραφείου αλλά και εκλεγμένο μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων. Ταυτόχρονα εκλέγηκα μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ αλλά και μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου. Από όλα αυτά τα μετερίζια αγώνα, σκοπός ανέκαθεν ήταν, η διαφύλαξη των συμφερόντων της νεολαίας αλλά και οι ποιοτικότερες συνθήκες ζωής. Θεωρώ πως έχω στην φαρέτρα μου σημαντική δράση και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου εάν και εφόσον εκλεγώ.

Ποια θεωρείς ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της Λάρνακας σήμερα και ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει το νέο δημοτικό συμβούλιο;
Αρχικά να σου πω πως η λέξη «πρόβλημα» απουσιάζει, σκόπιμα, από το λεξιλόγιο μου. Αντί αυτού, και με το σκεπτικό ότι λύσεις υπάρχουν πάντα, προτιμώ την έκφραση «ζήτημα προς επίλυση». Μία βασική δυσκολία που πιστεύω θα υπάρξει, είναι τα πρακτικά και διαδικαστικά θέματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμως, είμαι σίγουρος πως αφού υπάρχει η θέληση, θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε.
Συγκεκριμένα στα περί της Λάρνακας, ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης, είναι η δυσκολία που περνά το ιστορικό εμπορικό κέντρο και η μείωση της επισκεψιμότητας του κάτι για το οποίο έχω αρθρογραφήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γενικόλογα απλά περί ονομασίας του ζητήματος. Γενικές απόψεις του τύπου «ανάπτυξη της Λάρνακας», «αναζωογόνηση του κέντρου» κ.ο.κ. δεν με βρίσκουν σύμφωνο, εάν αυτές δεν ακολουθούνται από συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης. Φυσικά, δε θα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, η αναζωογόνηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου αποτελεί μία προσπάθεια χρόνων όμως παρόλη τη δυσκολία, πιστεύω θα έχουμε θετική κατάληξη.

Ποια θεωρείς ως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημαρχίας του Ανδρέα Βύρα και ποια έργα θεωρείς ότι απέτυχαν να γίνουν;
Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Αντρέα θεωρώ την αλλαγή στο αίσθημα του Λαρνακέα που για χρόνια ένιωθε ως παραμελημένος. Αυτό ήταν δύσκολο να αλλάξει σε συνδυασμό και των προηγούμενων γεγονότων διαφθοράς που σημάδεψαν την πόλη μας. Ο δήμαρχος πέτυχε να αλλάξει άρδην τα πιο πάνω, με συγκεκριμένα έργα τα οποία χαρακτηρίζονταν και ανέφικτα όπως η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, η αντιμετώπιση των πλημμυρών όπου διαχρονικά είχαμε πολύ σημαντικά θέματα σε πολλές περιοχές της πόλης, η ανάπλαση και η σημασία που έδωσε στους συνοικισμούς, η δημιουργία πάρκων και παιδότοπων, η επένδυση στο ζήτημα αντιμετώπισης των κουνουπιών, η ενίσχυση του οδοκαθαρισμού και άλλα πολλά είτε μικρά είτε μεγάλα, τα οποία θα χρειαστεί πολλή μελάνι για να γραφτούν. Κάτι το οποίο δεν ολοκληρώθηκε όπως προσωπικά θα ήθελα, είναι η δημιουργία περισσότερης κουλτούρας καθαριότητας και ανακύκλωσης από τους ίδιους τους Δημότες, που θα μπορούσε να γίνει με περισσότερες δράσεις ενημέρωσης από πλευράς δήμου, για καθιέρωση οικολογικής συνείδησης. Για το θέμα αυτό, ο Δήμος έχει επενδύσει αρκετούς πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, όμως δυστυχώς πάντα υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας όπου για οποιοδήποτε λόγο, συνειδητά ή μη, το εμποδίζει. Τα προαναφερθέντα, θα πρέπει να παρακολουθούνται και να συντηρούνται με την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την Λάρνακα;
Αν με ρωτούσες πως θα ήθελα την Λάρνακα σε 5 χρόνια, θα έλεγα πως θα ήθελα να καταστεί μία έξυπνη, φιλική πόλη στην οποία η νέα γενιά θα έχει ευκαιρίες εκπαίδευσης, κοινωνικής ανάπτυξης, ενεργής δραστηριοποίησης και ποιοτικότερων συνθηκών ζωής. Θα πρέπει να συνδυαστεί η παράδοση της Λάρνακας με την καινοτομία και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου οι δημότες θα αισθάνονται ασφαλείς και υποστηριζόμενοι από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα να προωθηθεί η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη με συγκεκριμένους τρόπους. Η Λάρνακα να δώσει ακόμα περισσότερη ζωντάνια στους συνοικισμούς αλλά και να εξεταστεί η περίπτωση δημιουργίας γηπέδων με διάφορες δραστηριότητες σε περιοχές της Λάρνακας, όπου θα έχουν την ευκαιρία οι νέοι να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται.

Ποια ζητήματα θα είναι ψηλά στη δική σου ατζέντα σε περίπτωση εκλογής σου;
Όπως έχω προαναφέρει, ένα σημαντικό θέμα είναι η αναζωογόνηση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, κάτι το οποίο οφείλουμε να δώσουμε πολλές δυνάμεις για να το καταφέρουμε όπως επίσης και η διαμόρφωση της νέας περιοχής που βρίσκονταν οι πετελαιοδεξαμενές. Επίσης, αδιαμφισβήτητα, ψηλά στην ατζέντα μου είναι η βελτίωση της διαφάνειας στις διαδικασίες προσφορών του δήμου (έχουν ήδη γίνει αρκετά θετικά βήματα από τον Δήμαρχο) και την ίδια στιγμή η θεσμοθέτηση της δημόσιας διαβούλευσης όπου και όταν αφορά σημαντικά έργα της πόλης. Επιθυμώ να προωθήσω πρωτοβουλίες με σκοπό να δημιουργηθούν μηχανισμοί οι οποίοι θα επιτρέπουν στους δημότες να έχουν πραγματική επίδραση στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο και γιατί όχι την αξιοποίηση και τοπικών δημοψηφισμάτων.
Σημαντική θέση έχει επίσης η κοινωνική πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού της πόλης όπως ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ, με την εκπόνηση ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού για την βιώσιμη κινητικότητα, κατασκευή πεζοδρομίων, μέτρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ, ποδηλατοδρόμοι και εύκολη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η Λάρνακα διεκδικεί να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα ήθελα να μας πεις δύο λόγια γι’ αυτό.
Η διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι μία ευκαιρία για τη Λάρνακα να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο και να προβάλει την τέχνη, τον πολιτισμό, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα της. Για εμένα, η κατάκτηση του τίτλου είναι κάτι το οποίο φυσικά θα δώσει μία νέα πνοή στη Λάρνακα, όμως σημαντική είναι και η διαδρομή προς αυτό τον τίτλο. Είναι αξιοσημείωτο πως, από αυτή την διαδρομή, αναδεικνύεται ο πολιτισμός που έχουμε ως Λάρνακα αλλά και ότι υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες της πόλης οι οποίοι δράττονται της ευκαιρίας να παρουσιάζουν τα έργα τους και τις καινοτόμες ιδέες τους. Επικαλούμενος τον Καβάφη θα έλεγα, ο δρόμος είναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις και αυτό είναι το πιο σημαντικό που θα πρέπει να κρατήσουμε.

Ποιος ο ρόλος του πολιτισμού στην ανάπτυξη και πρόοδο μίας πόλης κατά την άποψή σου;
Ο πολιτισμός αποτελεί θεμέλιο πυλώνα στην ανάπτυξη και την πρόοδο από διάφορες οπτικές γωνιές. Αρχικά, ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί την αίσθηση συνοχής, αφού οι πολιτιστικές δραστηριότητες προσφέρουν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ιδεών. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα περιουσιακό στοιχείο για την πόλη το οποίο θα της δημιουργήσει οικονομικά οφέλη μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που προσελκύουν ντόπιους και τουρίστες. Αυτά τα οικονομικά οφέλη, θα πρέπει να διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό, στην ενθάρρυνση για περισσότερες δράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου ώστε να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη και σε αυτό τον τομέα. Άλλωστε, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι θεατρικές παραστάσεις, οι μουσικές συναυλίες και οι εκθέσεις τέχνης προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για εκπαίδευση και πνευματική ενδυνάμωση όπου αυτό με τη σειρά του βοηθά στο να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Τέλος, ο πολιτισμός, δεν είναι απλά και μόνο ένας τρόπος έκφρασης αλλά και ένας ισχυρός παράγοντας για την ανάπτυξη της Λάρνακας και των δημοτών της.

Θα ήθελα να κλείσουμε με το μήνυμα σου στους αναγνώστες του SkalaTimes
Επί της ευκαιρίας θα ήθελα να καλέσω τους αναγνώστες του SkalaTimes, να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή και να εκλέξουν άτομα τα οποία θα έχουν θέληση, γνώση και χαρακτήρα που να μπορούν να πάρουν ακόμα πιο ψηλά την πόλη του Ζήνωνα, με κύριο γνώμονα να προσφέρουν περαιτέρω ανέσεις και ποιοτικές ευκαιρίες στον κόσμο που ζει και επισκέπτεται την πόλη. Ως δημότες της Λάρνακας, μέσω των εκλογών, οφείλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις που θα βάλουν το λιθαράκι τους, ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται η Λάρνακα που θα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!