Search
Close this search box.

Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς: «Η αλήθεια, όλη η αλήθεια και μόνο η αλήθεια είναι χρέος και προς τους ήρωες που έφυγαν και προς τις γενιές που έρχονται»


Ομιλία Βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργου Κουκουμά στο πολιτικό μνημόσυνο του ήρωα Θεόδωρου Παπακωνσταντή (20.07.2024, Κοινοτικό Πάρκο Λυμπιών)

Ο Θεόδωρος Παπακωνσταντή, όπως και όλοι όσοι πολέμησαν τους εισβολείς ήταν αγωνιστές σε μια μάχη άνιση και προδομένη από τα μέσα. Όλοι τους όμως ήρωες του Λαού και της Πατρίδας. Όλοι τους απόδειξη μιας αλήθειας που συχνά την προσπερνούν πολλοί. Αν μετροφυλλήσετε τους καταλόγους με τους νεκρούς του 1974 θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα βρείτε ούτε έναν από τους επώνυμους της τότε ελίτ. Δεν θα βρείτε ούτε παιδιά μεγαλόσχημων από τα πλούσια τζάκια, ούτε υπερεθνικόφρονες που στα μπαλκόνια ανέμιζαν λάβαρα αλλά στα δύσκολα κρύβονται στα μετόπισθεν. Αυτοί που εκείνες τις μέρες του 1974 υπερασπίστηκαν τον τόπο, την ελευθερία και τη δημοκρατία ήταν άνθρωποι του λαού, παιδιά που βγήκαν από τον κόσμο της βιοπάλης, της δουλειάς και της φτωχολογιάς. Αυτοί έτρεξαν στην πρώτη γραμμή. Οι ανώνυμοι, που μόνο δίνουν στον τόπο, που τον ποτίζουν με τον ιδρώτα τους, όπως είχε πει ο Κυριάκος Μάτσης, είναι οι πραγματικοί υπερασπιστές της πατρίδας. Σε αυτούς λοιπόν, τους ήρωες -στον ήρωα λαό!- αξίζουν οι τιμές, οι ανδριάντες, τα μνημεία και τα μνημόσυνα.

Την ίδια ώρα όμως, για να τιμά κανείς πραγματικά τη θυσία ηρώων, όπως ο Θεόδωρος που τιμούμε σήμερα, πρέπει να τιμά και την αλήθεια για τη θυσία τους. Την αλήθεια για το γιατί και πώς χάθηκαν; Πώς φτάσαμε σε εκείνο το καλοκαίρι; Γιατί τόσες οικογένειες της Κύπρου έζησαν χωρίς τον πατέρα τους, τον γιο τους, τον αδερφό τους, τον άντρα τους; Γιατί παιδιά της Κύπρου επιστρέφουν μέσα στις κασιούες με μόνο 2-3 οστά τους για να κηδευτούν με μισό αιώνα καθυστέρηση; Γιατί η Κύπρος είναι γεμάτη με προσφυγικούς συνοικισμούς;. Για να τιμούμε λοιπόν τη θυσία των ηρώων του 74 πρέπει να λέμε τα πράγματα για την τραγωδία του 74 με το όνομα τους και λέγοντας τις αιτίες και τους αίτιους με το όνομά τους. Η Ιστορία για το 1974 δεν μπορεί να γραφτεί αν δεν μιλήσουμε για τον Αττίλα, το πραξικόπημα, τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β, το ΝΑΤΟ. Τούτος ο λαός άντεξε να υπάρχει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Δεν μπορεί όμως να υπάρχει και έγκλημα χωρίς εγκληματίες, προδοσία χωρίς προδότες. Η αλήθεια, όλη η αλήθεια και μόνο η αλήθεια είναι χρέος και προς τους ήρωες που έφυγαν και προς τις γενιές που έρχονται.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!