Search
Close this search box.

Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας: Τα «ήξεις, αφήξεις» δεν τα σηκώνει άλλο αυτή η πόλη / Πηγές μέσα από το Λιμάνι – Μαρίνα δίνουν στοιχεία στο SkalaTimes για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα

Της Γιώτας Δημητρίου

Μετά τις δηλώσεις Καρούσου “δέκα χρόνια πίσω το λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας” και ενώ κάποιοι αποφασίζουν αυτές τις μέρες για το μέλλον μιας ολόκληρης πόλης, χωρίς να έχουν γνώση του αντικειμένου, αλλά ούτε και γνωρίζουν τι απαιτείται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο τεράστιο έργο, το SkalaTimes παρουσιάζει πιο κάτω στοιχεία που φαίνεται να δείχνουν πως αν το λιμάνι και η μαρίνα παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης, τότε όχι δέκα χρόνια πίσω θα πάνε οι σχεδιασμοί και το όραμα της Λάρνακας, αλλά ίσως και να χαθούν ανεπιστρεπτί.

Το μεγαλεπήβολο αυτό πρότζεκτ πρέπει να δοθεί σε χέρια που διαθέτουν τους πόρους, την τεχνογνωσία, τα μεσα, αλλά και το οραμα, έτσι ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν το τεράστιο αυτό έργο.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας οφείλουν να πάψουν να παίζουν ρόλο κομπάρσου στο μεγαλύτερο έργο της πόλης, αλλά να πάρουν θέση και να δράσουν.
Τα «ήξεις, αφήξεις» δεν τα σηκώνει άλλο αυτή η πόλη.
Να ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση επιθυμεί ο Δήμος να πάμε, αλλά και πως κινούμαστε προς αυτή!
Τεκμηριωμένα να γνωρίζει η Λάρνακα τι θα γίνει με το έργο που αναμέναμε σαν το σπουδαιότερο της πόλης μας, των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγές, με εμπειρία στο χώρο διαχείρισης λιμανιού και μαρίνας, ανέφεραν τα πιο κάτω στο SkalaTimes, τα οποία ο Σκαλιώτης οφείλει να γνωρίζει. Στοιχεία που φαίνεται να δείχνουν πως η διαχείριση λιμανιού-μαρίνας από την κυβέρνηση μας παίρνει, ήδη, πίσω.

“Παραλάβαμε  το λιμάνι Λάρνακας την 01/04/ 2022 σε πολύ κακή κατάσταση, σε όλα τα επίπεδα,χωρίς καμία υπερβολή και θα δείτε πιο κάτω, λεπτομερώς, τι εννοώ. Επί διαχείρισης KITION και όπως προβλεπόταν από το Concession Agreement, όλα τα τμήματα ετοίμασαν Manuals και ενέγραψαν διαδικασίες λειτουργίας, συντήρησης, ασφάλειας και υγείας, ελέγχου ποιότητας και βελτίωσης, προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία δεν υπήρχαν προηγουμένως. Τα παρέδωσαν στο φορέα παρακολουθήσεις του έργου, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (GRANTOR) όπου έτυχαν εγκρίσεως. Το λιμάνι πιστοποιήθηκε με Τρία ISO:

  • ISO 9001 – Quality Management
  • ISO 45001 – Health & Safety Management
  • ISO 14001 – Environmental Management

Επιθεωρηθήκαμε από τον φορέα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  EMSA με αμελητέες παρατηρήσεις  στο λεκτικό των λιστών των διαδικασιών ελέγχου (Check Lists).

Επί διαχείρισης της Kition το λιμάνι εργαζόταν 24/7/365 με συνεχή παροχή υπηρεσιών σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) που εργάζονταν 06:00 με 18:00 με ελλιμενισμούς και απόπλους πλοίων επί διαχείρισης της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ)
Επί διαχείρισης της Kition ελλιμενίζαμε πλοία μέχρι 300μ LOA, όσο και τα χαρακτηριστικά του λιμανιού (αυτό από μόνο του λέει πολλά), έναντι μέχρι 220μ LOA που ελλιμενίζονταν επί διαχείρισης της ΑΛΚ.
Ελλιμενίζαμε πλοία με βυθίσματα γύρω στα 12.00 μέτρα έναντι πιο μικρών βυθισμάτων που γίνονταν επί διαχείρισης ΑΛΚ. Αυτό σημαίνει αυτόματα προσέλκυση πλοίων με μεγαλύτερα και περισσότερα φορτία και αύξηση του κέρδους σε όλους τους χρήστες του λιμανιού, στους πράκτορες και στο ίδιο το λιμάνι”.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δύο προβλήτες του λιμανιού (Βόρεια και Νότια) έχουν συνολικό ωφέλιμο μήκος 665 μέτρα. Επί διαχείρισης Kition, έμπαιναν πλοία που υπερβαιναν τα 665 μέτρα. Η πηγή αναφέρει πως όταν ανέλαβε η εταιρεία ΚΙΤΙΟΝ το λιμάνι, δεν υπήρχαν Fenders (προσκρουστήρες) στο Βόρειο μώλο, κάτι που το καθιστούσε εξαιρετικά επικίνδυνο και ιδιαίτερα δύσκολο για ελλιμενισμούς. Υπήρχαν αρκετά παράπονα από Πλοιάρχους, αλλά αυτό άλλαξε επί διαχείρισης Kition αφού καλύφθηκε όλος ο βόρειος μώλος με Fenders, σύμφωνα με μελέτες από το τμήμα  πολιτικής μηχανικής και θαλασσιών υπηρεσιών της Kition.
Επιπλέον στο Νότιο μώλο υπήρχαν αρκετά διαλυμένα Fenders και άλλα που ήταν βγαλμένα, επίσης έλειπαν δέστρες – πίντες. Όλα αυτά διορθώθηκαν επί διαχείρισης Kition διασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: “βρίσκονταν στη διαδικασία για να να αντικατασταθεί το  πεπαλαιωμένο σύστημα στα φώτα ναυσιπλοΐας στην είσοδο του λιμένα και στην πράσινη σημαδούρα που είναι εξαιρετικής σημασίας για λόγους ασφαλούς πλοήγησης.
Επί διαχείρισης της ΑΛΚ το σημαντικό αυτό θέμα ήταν άκρως διαβαθμισμένου επιπέδου, διότι δεν είχε για αυτούς σημασία, αφού το λιμάνι δούλευε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας 06:00-18:00. Όταν παραλάβαμε το λιμάνι οι προβλήτες ήταν γεμάτες από  τρύπες που δεν είχαν ούτε και την στοιχειώδη σηματοδότηση. Η Kition προχώρησε σε επιδιορθώσεις.
Κτίρια και υποδομές βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση. Αλλάξαμε το υπάρχον πεπαλαιωμένο σύστημα καλωδίωσης, με γενική καλωδίωση όλου του λιμανιού, με υψηλών προδιαγραφών καλωδια για να μπορούν να εργαστούν στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών – επικοινωνίας και ασφαλείας.
Οι Αποθήκες  έσταζαν από παντού, λόγω υγρασίας. Οι οροφές των αποθηκών ήταν τρύπιες και υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από πράκτορες ότι είχαν απώλειες εμπορεύματος, καθώς και ότι ήταν γεμάτες περιστέρια (κατά χιλιάδες!). Η Kition προχώρησε σε επιδιορθώσεις και διαχείριση της όλης αυτής απαράδεκτης κατάστασης.
Οι αποθήκες έβαζαν νερά κατά την διάρκεια βροχής με αποτέλεσμα να καταστρέφονται φορτία. Η Kition προχώρησε σε επιδιορθώσεις και διαχείριση της κατάστασης, επίσης προχώρησε σε πλήρη αναβάθμιση της αίθουσας επιβατών και διαχειρίστηκε με απόλυτη ομαλότητα και επιτυχία την ναυτιλιακή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας το 2023”.

Αυτά όλα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέσα στο λιμάνι και μαρίνα οφείλει να τα γνωρίζει η τοπική κοινωνία αλλά και οι ιθύνοντεςλέει η ίδια πηγή.

Στην γενική άποψη που επικρατεί πως κατά τη διαχείριση της εταιρείας Kition “δεν έγιναν πολλά” έρχεται να προστεθεί στη λίστα και το γεγονός ότι η εταιρεία τοποθέτησε υψηλών προδιαγραφών κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που αποτελείται, μεταξύ άλλων, από 165 κάμερες ασφαλείας  (CCTV) περιμετρικά του λιμένα, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν μόλις 8 κάμερες! Το κόστος αυτό για την εταιρεία ήταν γύρω στις 800 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον στην αίθουσα  επιβατών τοποθετήθηκαν υψηλής  ευκρίνειας  ακτινοδιαγνωστικά.

Το λιμάνι κατάφερε κατά τη διάρκεια διαχείρισης της ΚΙΤΙΟΝ να λειτουργεί σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα ασφάλειας Λιμένων (ISPS).
Η εταιρεία είχε αγοράσει μηχανήματα της ΑΛΚ τα οποία βρισκόντουσαν σε εξαιρετικά παραμελημένη κατάσταση και έχρηζαν σοβαρών συντηρήσεων και επισκευών.
Το τμήμα  Μηχανικής και Ηλεκτρολογίας της εταιρείας τα διαχειρίστηκε επαγγελματικά και τα έφερε  σε πλήρη λειτουργική κατάσταση με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά  καταλληλότητας από εγκεκριμένους επιθεωρητές.

“Αυτοί που θεωρούν ότι δεν έγινε τίποτα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να ενημερωθούν” λέει η ίδια πηγή ενώ τονίζει πως είναι υποχρέωση των αρχών να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία τι έγινε τα τελευταία χρόνια μέσα στο λιμάνι και μαρίνα της πόλης και προπάντων τι θα γίνει και πώς θα γίνει“.

Η Kition επένδυσε σε επιπρόσθετο εξοπλισμό αγοράζοντας γερανούς λιμένα και περονοφόρα (Forklifts): Αγοράστηκαν 6 καινούργια περονοφόρα μηχανήματα (Fork Lift) για χρήση τους σε φορτία σιδήρου, πλακάζ και ξυλείας, φορτία των οποίων ο όγκος αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διαχείριση της Kition λόγω της τιμολογιακή πολιτικής που εφάρμοζε αλλά και της άμεσης εξυπηρέτησης που προσφερόταν στους πελάτες.
Πέραν των 2 παλαιών γερανών που η εταιρεία αγόρασε από την ΑΛΚ (Reggiani και Takraff), η εταιρεία αγοράσε καινούριο γερανό λιμένα Sennebogen καθώς και τον γερανό διαχείρισης υλικών LIEBHERR και ο απορροφητήρας VIGAN Vaccuator.
Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της Kition δημιουργήθηκε το τμήμα Διασφάλισης της Ποιότητας και εφαρμογής αυτής καθώς και η παρακολούθηση όλων των απαιτήσεων των 3 ISO με τα οποία η εταιρεία είναι πιστοποιημένη, όπως και οι απαιτήσεις όλων των ελέγχων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Το καινοτόμο αυτό τμήμα δεν υπήρχε υπό τη διαχείριση της ΑΛΚ ενώ είναι πλέον υποχρεωτική η λειτουργία λιμένων κάτω από ISO 9001 κατ΄ελάχιστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες “τα θέματα Ασφάλεια και Υγείας (Health and Safety), κατά τη διαχείριση του λιμένα από την ΑΛΚ ήταν ελλιπή θέτοντας σε καθημερινό κίνδυνο όσους κινούνταν και εργάζονταν στο λιμάνι. Παράδειγμα; Χωρίς κίτρινα γιλέκα, κράνη, ζώνες ασφαλείας, υπέρβαση ταχύτητας, εργασία σε μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο ύψος ασφαλείας, κ.α.
Κατά τη διαχείριση από Kition έγιναν ασκήσεις απορρύπανσης με πλήρη εξοπλισμό. Ασκήσεις Πυρασφάλειας σε αποθήκες και χρήση των πυροσβεστικών μέσων μετά από την συντήρηση και επισκευή αυτών, αλλά και ασκήσεις πυρόσβεσης πλοίου, ατυχήματος με τραυματία”.

Οι ίδιες πηγές, μέσα από το λιμάνι και μαρίνα, συνεχίζουν: “τα θέματα υγιεινής, επιδιορθώθηκαν και καθαρίστηκαν τα αποχωρητήρια, οι προβλήτες που ήταν γεμάτες τρωκτικά και σμήνη από μύγες, καταπολεμηθηκαν με επαγγελματική διαχείριση.
Οι δρόμοι έτυχαν σηματοδότησης, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως και επιβλήθηκε όριο ταχύτητας, δόθηκαν κανόνες οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας σε όλους τους χρήστες του λιμανιού.
Παρόλα αυτά, όλα τα πιο πάνω έχουν εξαφανιστεί δια μαγείας από την ίδια στιγμή  που ανάλαβε η ΑΛΚ”.

Οι έγκυρες πηγές μέσα από το λιμάνι και μαρίνα, τονίζουν ότι “τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο όταν η εταιρεία αποχώρησε και το έργο πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης”.

Συγκεκριμένα οι πηγές αναφέρουν:

“Τα πράγματα έχουν πάει πολύ πίσω, χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι στην μαρίνα οι αποδείξεις πλέον βγαινουν με….. λαδόκολλες! Έχουμε πάει πίσω στο 1900!
Από τις 28/05/2024 το λιμάνι λειτουργεί υπό  την διεύθυνση  της ΑΛΚ και δεν έχει κλείσει, ναι, αλλά το ερώτημα είναι πώς λειτουργεί; Δεν λειτουργεί, υπολειτουργεί.
‘Όλη η διαχείριση φορτίων γίνεται με γερανούς τρίτων και εξωτερικούς χειριστές. Οι μεν γερανοί δεν είναι οι κατάλληλοι για τη φορτοεκφόρτωση πλοίων, οι δε χειριστές δεν είναι έμπειροι στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα τεράστιο κόστος, σοβαρότατες καθυστερήσεις, σοβαρή έκθεση σε κίνδυνο – ήδη μετρούμε το πρώτο ατύχημα σε λιμενεργάτη και νοσηλεία του στο νοσοκομείο.
Για παράδειγμα, η παραγωγικότητα επί Kition ήταν στους 450 τόνους την ώρα ανά πλοίο, σήμερα δεν ξεπερνά τους 150 τόνους την ώρα ανά πλοίο.
Οι γεφυροπλάστιγγες (ζυγαριές) δεν εργάζονται.
Ήδη υπήρξε διαμαρτυρία, αυθόρμητη στάση εργασίας και διαμαρτυρία  των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών και νταλικών για μεγάλες καθυστερήσεις που αγγίζουν περίπου 30 με 40 ώρες.  Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις  και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ. Αυτές οι καθυστερήσεις πλοίων  συνεπάγονται σε αρκετές χιλιάδες Ευρώ ή Δολάρια Αμερικής.
Φυσικά, όλο το κόστος αυτό μετακυλίεται στον καταναλωτη, στον Κύπριο πολίτη”.

Οι πηγές τονίζουν: “Παραλάβαμε ένα λιμάνι  με ετήσιο όγκο εργασιών 32% και το πήραμε τους πρώτους 9 μήνες του 2022 στο 50% όλο το 2023 στο70% και με τις προβλέψεις και δείγματα του 2024 να ξεπεραστεί το φράγμα του 85%. Αυτό συνεπάγεται και με αύξηση εισοδήματος πέραν του 60% από το προηγούμενο καθεστώς”.

Με όλα τα πιο πάνω στοιχεία, αναρωτιόμαστε ποια ΑΛΚ θα αναλάβει και ποια κυβέρνηση;
Πώς; Αν σε αυτό το μικρό διάστημα διαχείρησης ήδη φαίνεται ότι “πάμε πίσω”;

Η Λάρνακα έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει αν όλα τα πιο πάνω ισχύουν σύμφωνα με τις εγκυρες πηγές και πως προτίθεται η κυβέρνηση και ο Δήμος Λάρνακας να συνεχίσουν με το μεγαλύτερο έργο που οραματίστηκε ποτέ η Λάρνακα.
Ποιοι λόγοι οδηγούν σε αυτούς τους εμπαιγμούς κατά της Λάρνακας; Είναι πολιτικοί;

Ποιοι στην τελική αποφασίζουν για το λιμάνι και μαρίνα της Λάρνακας και για το αύριο των παιδιών αυτής της πόλης;
Πότε θα ενημερωθεί ο δημότης της Λάρνακας, μέσα από μια δημόσια διαβούλευση και με ανοικτά χαρτιά;


Αποδείξαμε μια φορά (το 2014) όλοι ενωμένοι ως πόλη πως δεν ανεχόμαστε τους εμπαιγμούς. Μπορούμε να το ξανααποδείξουμε!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!