Search
Close this search box.

Διόνυσος, ο σύγχρονος Ολύμπιος Θεός – Ο Θαυμαστής των Γυναικών ανά τους Αιώνες

Ένα άρθρο για τον Διόνυσο, με  τον οποίο ασχολούνται τα ΜΜΕ της Ευρώπης. 
Από τον γνωστό καθηγητή της Κυπριακής Παροικίας του Λονδίνου Δρ Ζαννέτο Τοφαλλή
——————————————————————————

Γράφει ο Καθηγητής
Ζαννέτος Τοφαλλής

Ο Διόνυσος, ο αινιγματικός και πολύπλευρος θεός του κρασιού, της γονιμότητας και του θεάτρου, ήταν ανέκαθεν μια φιγούρα γοητείας και διαμάχης στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Η πρόσφατη συμπερίληψή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 έχει αναζωπυρώσει συζητήσεις για την περίπλοκη κληρονομιά του. Γνωστός για τα άγρια ​​γλέντια του και τις εκστατικές λατρευτικές πρακτικές που ενέπνευσε, η παρουσία του Διονύσου στη σύγχρονη γιορτή έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις.
Ενώ κάποιοι επαινούν τον φόρο τιμής στην ελληνική κληρονομιά, άλλοι αμφισβητούν την καταλληλότητα του εορτασμού μιας θεότητας που σχετίζεται τόσο με χαρούμενες γιορτές όσο και με τη χαοτική εγκατάλειψη. Εδώ προσπαθώ να εμβαθύνω στην πλούσια ιστορία του Διονύσου, εξερευνώντας τους μύθους, την πολιτιστική του σημασία και τους λόγους πίσω από την επίμαχη απεικόνιση του σε ένα από τα πιο διάσημα γεγονότα του κόσμου.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Διόνυσο ως τον 12ο και τελευταίο θεό του Ολύμπου.
Δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά ο πατέρας του ο Δίας, ούτε οι περισσότεροι από τους άλλους θεούς. Η μητέρα του, η Σεμέλη, ήταν μια άτυχη χωριατοπούλα που είχε τραβήξει το περιπλανώμενο μάτι του Δία και πέθανε λίγο πριν τη γέννησή του όταν η σύζυγος του
Δία, η Ήρα, ζηλιάρα, πήρε εκδίκηση. Ως αποτέλεσμα, το αγόρι μεγάλωσε ως κορίτσι για
να τον κρύψει από τη συνεχιζόμενη οργή της Ήρας.
Ο Διόνυσος ξεπέρασε την προκλητική καταγωγή του με ένα σπάνιο χάρισμα που τον μετέτρεψε σε διαβόητη διασημότητα. Οι άντρες τον έβλεπαν ως κίνδυνο για τις γυναίκες τους και οι γυναίκες χάρηκαν με την παράξενη μυστηριότητά του.
Ως θεός του κρασιού και της έκστασης, έκανε χορούς με το φεγγάρι —θα τους λέγαμε ρέιβ— μόνο για γυναίκες. Πήγαιναν βαθιά στο δάσος για να πιουν κρασί και να χορέψουν σε μια φρενήρη κατάσταση. Οι σύζυγοι και οι πατέρες δεν ενέκριναν αλλά ήταν ανήμποροι να τους σταματήσουν. Αυτά τα ρέιβ προκάλεσαν μια ευτυχία που λίγες γυναίκες θα βίωναν διαφορετικά.
Πολλοί από αυτούς θα ακολουθούσαν τον Διόνυσο από πόλη σε πόλη. Ήταν σαν τους γκρουπ μας, με μια εξαίρεση. Όποιος άνδρας πιαστεί να τους κατασκοπεύει ήταν πιθανό να σκοτωθεί.
Ουσιαστικά, ο Διόνυσος ήταν ένας μάγος — μια δύναμη της φύσης. Ήταν επίσης θεός των άκρων. Του άρεσε να φοράει μετάξι και να καμαρώνει τους υπνωτικούς χορούς του.
όμως εκείνοι που μουρμορούρισαν γι’ αυτόν και τον κορόιδευαν ως θηλυκό, σπάνια ζούσαν για να ζητήσουν συγγνώμη.

Θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια στιγμή σε λιοντάρι ή ταύρο. Το έκανε για να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει. Συχνά τον αποκαλούσαν Βρώμιο, που σημαίνει «αυτός
που βρυχάται».
Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν επίσης στον Διόνυσο ως Βάκχο. Αυτό αφορούσε την υπερβολή και την ακολασία που συνδέονται με το κρασί και τους χορούς του. Οι γυναίκες που υπέκυψαν στην τρέλα του ονομάζονταν βάκχες. Ένα άλλο όνομα για αυτές τις γυναίκες ήταν μαινάδες, ή «οι ορμώμενες ή τρελλές». Ενώ ήταν υπό την επιρροή του Διόνυσου, είχαν εξαιρετική σωματική δύναμη, συχνά ξεσκίζοντας άγρια ​​ζώα. Ακόμη και τα κορίτσια μπορούσαν να τραβήξουν δέντρα από το έδαφος ή να χτυπήσουν τη γη και να κάνουν το κρασί να ρέει από τους βράχους.
Ο Διόνυσος εμφανιζόταν ντυμένος με δέρμα μετάξι ή ελαφιού ή αλεπούς. Οι μαινάδες έφεραν μακριές φαλλικές ράβδους (ανδρικά γεννητικά όργανα) που ονομάζονταν θύρσοι, οι οποίες κατασκευάζονταν από γιγάντια κοτσάνια μάραθου. Αυτά ήταν δεμένα με αμπέλια και μύτες με κισσό. Στο φως του πυρσού, οι γυναίκες συχνά χόρευαν μέχρι τα ξημερώματα. Μερικά από τα ρέιβ κατέληγαν σε ένα τελετουργικό γλέντι που ονομαζόταν ωμοφαγία, το οποίο αναφερόταν στην κατανάλωση ωμού κρέατος.
Η δημοτικότητα του Διονύσου μεταξύ των γυναικών δεν ήταν έκπληξη. Η ζωή μιας γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα ελεγχόταν προσεκτικά. Τα κορίτσια παντρεύονταν σε ηλικία 12 έως 14 ετών και μετά ζούσαν στο σπίτι τους, υφαίνοντας και συντηρώντας το νοικοκυριό. Η κοινωνική ζωή ήταν περιορισμένη. Καμία δεν ήταν μορφωμένη. Σπάνια επιτρέπονταν να βγει έξω με το κοινό.
Φανταστείτε την έλξη τους για έναν θεό που τους φώναζε, που χόρευε και γελούσε και τους παρότρυνε να κάνουν το δάσος να ηχεί από γλέντι. Δεν είναι περίεργο που οι άντρες
αντιτάχθηκαν σε αυτές τις γιορτές!
Οι Σάτυροι — αρχαία όντα με αρσενικό άνω σώμα, αυτιά αλόγου, ουρές και πίσω πόδια τράγου — ήταν πιστοί ακόλουθοι του Διόνυσου. Είχαν μικτή φήμη μεταξύ των αρχαίων λόγω της μεγάλης απόλαυσης του κρασιού και των γυναικών. Όταν ο πολυπράγμων Διόνυσος εισέβαλε στην Ινδία με στρατό, οι στρατιώτες του ήταν οι απεχθείς σάτυροι.
Υπάρχει μια ιστορία που αφηγείται ο θεατρικός συγγραφέας Ευριπίδης πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Ένας συντηρητικός βασιλιάς ονόματι Πενθέας κυβερνά την πόλη της Θήβας και απαγορεύει κάθε λατρεία του Διόνυσου. Το αποκαλεί «παρακμιακό».
Η εντολή του αγνοείται. Μάλιστα, μια μέρα ολόκληρος ο γυναικείος πληθυσμός της Θήβας φεύγει από την πόλη για να χορέψει με τον θεό σε μια κοντινή βουνοπλαγιά.
Ο βασιλιάς είναι εξοργισμένος και αποφασίζει να ντυθεί γυναίκα για να τους κατασκοπεύσει. Ο Διόνυσος – ο ίδιος μεταμφιεσμένος ως ξένος – ενθαρρύνει τον βασιλιά, δίνοντάς του ακόμη και συμβουλές μόδας.
Ουσιαστικά, ο Διόνυσος ήταν ένας μάγος — μια δύναμη της φύσης. Ήταν επίσης θεός των άκρων. Του άρεσε να φοράει μετάξι και να καμαρώνει τους υπνωτικούς χορούς του.
όμως εκείνοι που μουρμούρισαν γι’ αυτόν και τον κορόιδευαν ως θηλυκό, σπάνια ζούσαν
για να ζητήσουν συγγνώμη.

Θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια στιγμή σε λιοντάρι ή ταύρο. Το έκανε για να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει. Συχνά τον αποκαλούσαν Βρώμιο, που σημαίνει «αυτός
που βρυχάται».
Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν επίσης στον Διόνυσο ως Βάκχος. Αυτό αφορούσε την υπερβολή και την ακολασία που συνδέονται με το κρασί και τους χορούς του. Οι
γυναίκες που υπέκυψαν στην τρέλα του ονομάζονταν βάκχες.
Ένα άλλο όνομα για αυτές τις γυναίκες ήταν μαινάδες, ή «οι ορμώμενες». Ενώ ήταν υπό την επιρροή του Διόνυσου, είχαν εξαιρετική σωματική δύναμη, συχνά ξεσκίζοντας άγρια ​​ζώα. Ακόμη και τα κορίτσια μπορούσαν να τραβήξουν δέντρα από το έδαφος ή να χτυπήσουν τη γη και να κάνουν το κρασί να ρέει από τους βράχους.
Ο Διόνυσος εμφανιζόταν ντυμένος με δέρμα μετάξι ή ελαφιού ή αλεπούς. Οι μαινάδες έφεραν μακριές φαλλικές ράβδους που ονομάζονταν θύρσοι, οι οποίες κατασκευάζονταν από γιγάντια κοτσάνια μάραθου. Αυτά ήταν δεμένα με αμπέλια και μύτες με κισσό. Στο φως του πυρσού, οι γυναίκες συχνά χόρευαν μέχρι τα ξημερώματα. Μερικά από τα ρέιβ κατέληγαν σε ένα τελετουργικό γλέντι που ονομαζόταν ωμοφαγία, το οποίο αναφερόταν στην κατανάλωση ωμού κρέατος.
Η δημοτικότητα του Διονύσου μεταξύ των γυναικών δεν ήταν έκπληξη. Η ζωή μιας γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα ελεγχόταν προσεκτικά. Τα κορίτσια παντρεύονταν σε ηλικία 12 έως 14 ετών και μετά ζούσαν στο σπίτι τους, υφαίνοντας και συντηρώντας το νοικοκυριό. Η κοινωνική ζωή ήταν περιορισμένη. Κανείς δεν ήταν μορφωμένος. Σπάνια επιτρέπονταν στο κοινό.
Φανταστείτε την έλξη τους για έναν θεό που τους φώναζε, που χόρευε και γελούσε και τους παρότρυνε να κάνουν το δάσος να ηχεί από γλέντι. Δεν είναι περίεργο που οι άντρες αντιτάχθηκαν σε αυτές τις γιορτές!
Οι Σάτυροι — αρχαία όντα με αρσενικό άνω σώμα, αυτιά αλόγου, ουρές και πίσω πόδια τράγου — ήταν πιστοί ακόλουθοι του Διόνυσου. Είχαν μικτή φήμη μεταξύ των αρχαίων λόγω της μεγάλης απόλαυσης του κρασιού και των γυναικών. Όταν ο πολυπράγμων Διόνυσος εισέβαλε στην Ινδία με στρατό, οι στρατιώτες του ήταν οι απεχθής σάτυροι.
Υπάρχει μια ιστορία που αφηγείται ο θεατρικός συγγραφέας Ευριπίδης πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Ένας συντηρητικός βασιλιάς ονόματι Πενθέας κυβερνά την πόλη της Θήβας και απαγορεύει κάθε λατρεία του Διόνυσου. Το αποκαλεί «παρακμιακό».
Η εντολή του αγνοείται. Μάλιστα, μια μέρα ολόκληρος ο γυναικείος πληθυσμός της Θήβας φεύγει από την πόλη για να χορέψει με τον θεό σε μια κοντινή βουνοπλαγιά.

Ο βασιλιάς είναι εξοργισμένος και αποφασίζει να ντυθεί γυναίκα για να τους κατασκοπεύσει. Ο Διόνυσος – ο ίδιος μεταμφιεσμένος σε ξένος – ενθαρρύνει τον βασιλιά, δίνοντάς του ακόμη και συμβουλές μόδας. Ο Πενθέας είναι ενθουσιασμένος και γυρίζει στον άγνωστο καθώς στροβιλίζεται με ένα φόρεμα ρωτώντας: «Πώς φαίνομαι;»

Ο άγνωστος λέει μισογελώντας: «Ούτε η μητέρα ή οι αδερφές σου δεν θα σε γνωρίσουν». Μαζί, ο μεταμφιεσμένος βασιλιάς και ο «ξένος» μπαίνουν στο δάσος.
Όταν πλησιάζουν στο σημείο που είναι συγκεντρωμένες οι μαινάδες, ο Διόνυσος προτείνει στον βασιλιά να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο για να έχει καλύτερη θέα.
Δυστυχώς, μόλις εγκατασταθεί στην κούρνια του, φαίνεται.
Οι γυναίκες ουρλιάζουν και τινάζουν το δέντρο. Η μητέρα του – η αρχηγός τους – φωνάζει: «Ελάτε, κορίτσια, σταθείτε γύρω από το δέντρο και πιάστε το. Πρέπει να πιάσουμε αυτό το θηρίο διαφορετικά θα αποκαλύψει τους μυστικούς χορούς του Θεού μας, του Διονύσου».
Τα χέρια πιάνουν το δέντρο και το ξεσκίζουν από τη γη. Καθώς ο Πενθέας πέφτει, οι γυναίκες τον αρπάζουν. Η μητέρα του, βλέποντας ένα ζώο αντί για τον γιο της, του πιάνει το χέρι και του το σκίζει από τον ώμο. Οι αδερφές του τραβούν τα πόδια του.
Κάτω από το ξόρκι του Διονύσου, οι εκατοντάδες γυναίκες ουρλιάζουν θριαμβευτικά καθώς ο βασιλιάς διαλύεται.
Στο τέλος του έργου, ο Διόνυσος εμφανίζεται όρθιος στη στέγη του παλατιού του βασιλιά και διακηρύσσει: «Ο βασιλικός οίκος ανατράπηκε. Η μοίρα που έχει υποστεί είναι δίκαιη. Οι θνητοί άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι θεοί είναι μεγαλύτεροι από αυτούς».
Ο θεός Διόνυσος από επιτραπέζια στήριξη με διονυσιακή ομάδα. 170-180 μ.Χ. Credit: George E. Koronaios, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/Wikipedia
Ο Διόνυσος ήταν το παροιμιώδες κακό παιδί που παρέσυρε τις γυναίκες. Ωστόσο, οι Έλληνες γενικά το αγνόησαν και τραγούδησαν τους επαίνους του για τις άλλες του ιδιότητες. Τον γιόρταζαν για τα πολλά δώρα του στους θνητούς. Ένα από τα μεγαλύτερα ήταν το κρασί. Ήταν ο εφευρέτης του και ο δάσκαλος της καλλιέργειάς του. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς τον χειροκρότησαν, λέγοντας ότι μόνο μέσω του κρασιού μπορούσε να τελειώσει η θλίψη.
Όπως ο Απόλλωνας, πιστεύεται ότι αποκαλύπτει το μέλλον. Ίδρυσε ένα ναό βόρεια της Ελλάδας όπου εξέδωσε προφητείες μέσω μιας ιέρειας. Συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ανάπτυξη των Ελευσίνιων μυστηρίων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον φόβο του θανάτου. Τέλος, για να κάνει τη ζωή πιο ευχάριστη, επινόησε το κωμικό και τραγικό θέατρο.
Όταν σκεφτόμαστε τον Διόνυσο, πρέπει να συμπεριλάβουμε την ιστορία του βασιλιά Μίνως της Κρήτης και του Μινώταυρου. Ο Διόνυσος παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Αριάδνη αφού τη βρήκε εγκαταλελειμμένη σε μια παραλία της Νάξου. Την είχε προδώσει ο Θησέας, ο νεαρός άνδρας που βοήθησε να ξεφύγει από τον λαβύρινθο του μινώταυρου.
Ο Διόνυσος και η Αριάδνη έχτισαν ένα παλάτι στο νησί και απέκτησαν τέσσερις γιους.
Αυτά ήταν χρόνια, αλλά είχε κρατήσει ένα τρομερό μυστικό από τον άντρα της.

Πριν ξεφύγει από το βασίλειο του πατέρα της με τον Θησέα, έκλεισε συμφωνία με τη θεά Άρτεμη για να την προστατεύσει από την καταστροφή στη θάλασσα. Σε αντάλλαγμα, η Αριάδνη υποσχέθηκε στην Άρτεμη ότι θα παραμείνει παρθένα.
Η Αριάδνη κράτησε τον όρκο της για λιγότερο από ένα μήνα. Η Άρτεμις ανταπέδωσε μια δεκαετία αργότερα. Καθώς η Αριάδνη περπατούσε μόνη της στην παραλία για να κολυμπήσει, η Άρτεμη περίμενε. Η Αριάδνη την είδε και στάθηκε περήφανη προσπαθώντας να την κοιτάξει κάτω. Η Άρτεμις απλά σήκωσε το τόξο της και την πυροβόλησε στο λαιμό. Η κοπέλα απέτυχε να κρατήσει τον όρκο της.
Υπάρχει μια περαιτέρω ανατροπή σε αυτή την ιστορία. Οι κραυγές του Διονύσου άρχισαν μόνο μετά το θάνατο της Αριάδνης. Για μήνες μετά, ο ταραγμένος σύζυγος περιορίστηκε στο άδειο παλάτι τους. Ο χρόνος δεν έκανε τίποτα για να απαλύνει τις αναμνήσεις. Άρχισε να φοράει τις τουαλέτες της, προσπαθώντας να κλείσει το χάσμα μεταξύ ζωντανών και νεκρών.
Οι λίγοι φίλοι του τον νόμιζαν τρελό. «Καημένε Κύριε Διόνυσε», ψιθύριζαν». Νομίζει ότι μπορεί να τη φέρει πίσω φορώντας το μετάξι της». Ήξερε τι ψιθύριζαν, αλλά τους αγνόησε όλους.
Ένα απόγευμα, εμπνεόμενος ξαφνικά από την απαλή κίνηση των ρούχων της καθώς περπατούσε στα δωμάτια του παλατιού, έκανε μερικά, διστακτικά βήματα χορού.
Βιώνοντας μια ορμή χαράς που δεν είχε νιώσει εδώ και μήνες, περιπλανήθηκε στο μικρό χωριό στο τέλος του νησιού και ανακοίνωσε ότι θα έκανε ένα χορό εκείνο το βράδυ.
Μόνο γυναίκες μπορούσαν να παρευρεθούν.
Ο χορός που έγινε ήταν αίσθηση. Όπως περίμενε, όλοι όσοι παρευρέθηκαν μπήκαν σε
κατάσταση έκστασης. Έτσι άρχισαν τα διονυσιακά ρέιβ. Οι άλλοι ολυμπιακοί θεοί
κοιτούσαν με περιφρόνηση.
Ο Διόνυσος ήταν αδιαμφισβήτητα λαϊκός θεός. Άλλωστε, μύησε στους Έλληνες στο
κρασί, την εκστατική έκφραση, τα θρησκευτικά μυστήρια και το θέατρο.
Προσωποποίησε επίσης τη ρομαντική αγάπη με το γάμο και την αφοσίωσή του στην
Αριάδνη.
Ήταν διαφορετικός. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελλήνων θεών που περίμεναν οι θνητοί να είναι λάτρεις και πηγή διασκέδασης, ο Διόνυσος τους έδωσε δώρα. Η ασυνήθιστη παιδική του ηλικία και η αποφυγή του από τους άλλους Ολυμπιονίκες του είχαν δώσει ενσυναίσθηση. Γι’ αυτό, γιορτάστηκε σε όλο τον αρχαίο κόσμο.
Τον περασμένο αιώνα, ο Διόνυσος επηρέασε βαθιά τους φιλοσόφους τον Γιουνγκ και τον Νίτσε, καθώς και αμέτρητους καλλιτέχνες. Ίσως με αυτόν τον τρόπο, ο λιγότερος από τους Ολυμπιονίκες έγινε ο πιο επιτακτικός.

Αυτός, λοιπόν, ήταν ο Διόνυσος. Τον οποίο θαυμάζουν οι γυναίκες ανά τους αιώνες!

ΖΑΝΝΕΤΟΣ ΤΟΦΑΛΛΗΣ
(ztofallis@gmail.com )
Λονδίνο, 29/07/2024

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!