Search
Close this search box.

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Ευρώπης: Αναγκαιότητα με Προκλήσεις

Του Μιχάλη Γιακουμή
Βουλευτής μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας

Ως Βουλευτής μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, υποστηρίζω απόλυτα τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη. Η Κύπρος, ως το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ χωρίς σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο, χρειάζεται επειγόντως αυτή τη διασύνδεση. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη η μελέτη βιωσιμότητας και η ανάλυση κόστους-οφέλους. Η εμπιστοσύνη μου δεν κλονίζεται από τα οφέλη του έργου, αλλά από την ικανότητα υλοποίησής του χωρίς να καταλήξει σε φιάσκο, όπως άλλα έργα στην Κύπρο (Τερματικό Βασιλικού, Λιμάνι Μαρίνα Λάρνακας, κ.ά.).


Η ηλεκτρική διασύνδεση δεν είναι απλά ένα έργο ενεργειακής πολιτικής, αλλά μια κρίσιμη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου. Παρότι τα οφέλη είναι σαφή, η ολοκλήρωση του έργου χωρίς υπερβολικό κόστος ή καθυστερήσεις αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Οι ανησυχίες μου ενισχύονται από την ιστορία άλλων μεγάλων έργων στη χώρα, τα οποία συχνά καταλήγουν με αυξημένο κόστος και καθυστερήσεις, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την επιτυχή υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.


Η ΡΑΕΚ, με την επικείμενη απόφασή της, βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ενώ η αναβολή μιας απόφασης μπορεί να φαίνεται βολική, η επιτυχία του έργου απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και ισχυρή δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αν και αναγνωρίζω την ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το έργο θα προχωρήσει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους προϋπολογισμούς, χωρίς να πέσουμε σε παγίδες που θα οδηγήσουν σε οικονομική επιβάρυνση του Κύπριου πολίτη και σε ένα νέο “φιάσκο”.
Η πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σημαντική υποδομή, η οποία υπόσχεται να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια και να μειώσει το κόστος ενέργειας για τα κυπριακά νοικοκυριά, δεν θα ακολουθήσει τη μοίρα άλλων έργων που, παρά τις αρχικές υποσχέσεις, απέτυχαν να παραδοθούν εντός των προβλεπόμενων πλαισίων.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!