Search
Close this search box.

“Όλη μέρα με τις φωτιές θα ασχολούμαστε;” Ναι. Και όλη νύχτα αν χρειαστεί!

Της Γιώτας Δημητρίου
Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτρια SkalaTimes


Αυτό που συμβαίνει στην Αττική δεν είναι “ακόμη μια φωτιά όπως κάθε χρόνο”, είναι ένα έγκλημα που χρόνο με το χρόνο γίνεται χειρότερο, καταστρέφει όλο και περισσότερο το περιβάλλον, τη γη, τα δάση, το αύριο των παιδιών μας!
Τι θα παραδώσουμε στα παιδιά του σήμερα; Στάχτη και ερημιές;

Οι περιουσίες των ανθρώπων χάνονται, ζωές τίθενται σε κίνδυνο, το περιβάλλον καταστρέφεται, οι εικόνες εφιαλτικές.
Δεν είναι “μακριά από εμάς”, είναι δίπλα μας, μπορούσε στη θέση τους να ήμασταν εμείς.
Γι αυτό ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ όλοι να απαιτήσουμε από το κράτος (σε Ελλάδα και Κύπρο) να δώσει προτεραιότητα στην ΠΡΟΛΗΨΗ (καθαρισμοί δασών, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, δημιουργία ζωνών αμιγούς ή μικτούς βλάστησης με άλλα είδη δέντρων που χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη καύση σε περίπτωση πυρκαγιάς, απομάκρυνση δασικής ύλης που αποτελεί την «πυρίτιδα» κάτω από τα πεύκα και τα άλλα δέντρα, που μετατρέπει την έρπουσα φωτιά σε κατακόρυφη).
ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ή έστω σωστή στελέχωση ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και φυσικά Στρατηγική από το κράτος για αύξηση δεντροφυτεύσεων έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε -αν μη τι άλλο- την αίσθηση της ανάγκης να σώσουμε το περιβάλλον, να ξαναγαπήσουμε, όπως τους αξίζει, τα δάση, τα δέντρα, το πράσινο.

Ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική είναι ένα συνεχιζόμενο έγκλημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Μόνο που στο τέλος δεν θα μείνει δέντρο και δάση, στο τέλος ο εφιάλτης θα είναι μεγαλύτερος από όσο φαίνεται, αν δεν ξυπνήσουμε, αν δεν απαιτήσουμε και αν δεν δράσουμε όλοι! Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί συλλογικά.

ΑΘΗΝΑ: ΤΟ 88% ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ έλεγε η έρευνα του 2021. Σήμερα άραγε;

Έρευνα: “Η έλλειψη αστικού πρασίνου οδηγεί σε πρόωρους θανάτους. Η Αθήνα στις πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα”. Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πρασίνου (Το ρεπορτάζ του 2021 εδώ)

Το πράσινο και τα δάση δεν ωφελούν μόνο το περιβάλλον και το πλανήτη μας, αλλά συμβάλλουν θετικά και στην υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον: “Το 28% των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών, οφείλεται σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες”.
Το ρεπορτάζ για τα σημαντικά οφέλη στην σωματική και ψυχική υγεία αποφέρουν τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου, που βασίστηκε σε έκθεση στην οποία συμμετείχαν 44 επιστήμονες, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Από το Inka.support:
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν σοβαρές και εκτεταμένες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνίας και της ανθρώπινης υγείας. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι αντίστοιχες της καταστροφής, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση της πυρκαγιάς. Ανάμεσα στις κυριότερες επιπτώσεις βρίσκονται οι εξής:

  1. Απώλεια φυσικού περιβάλλοντος: Οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση και τη βλάστηση, καθιστώντας τα οικοσυστήματα ευάλωτα σε περαιτέρω ζημιές και πιθανή έκλυση χωρίς προστασία από τις πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους.
  2. Απώλεια βιοποικιλότητας: Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν την εξαφάνιση πολλών ειδών φυτών και ζώων, που εξαρτώνται από τα δάση για επιβίωση και φιλοξενία.
  3. Κλιματική αλλαγή: Οι πυρκαγιές απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  4. Οικονομικές απώλειες: Οι πυρκαγιές προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες, καθώς καταστρέφουν δάση, καλλιέργειες, υποδομές και ακίνητα. Επιπλέον, οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τον τοπικό τουρισμό και τις θέσεις εργασίας.
  5. Απώλεια ανθρώπινων ζωών και τραυματισμοί: Οι πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες, τραυματισμούς και εκτεταμένες εγκαύματα.
  6. Επιδείνωση της ποιότητας του αέρα: Οι καπνοί και οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τις πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα του αέρα, επιβαρύνοντας την αναπνευστική υγεία των ανθρώπων.
  7. Κοινωνικές επιπτώσεις: Οι πυρκαγιές μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση και οικονομική ανασφάλεια, επηρεάζοντας τη ζωή και τις κοινότητες των πληγέντων περιοχών.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιπτώσεις, είναι σημαντικό να δίνεται έμφαση στην πρόληψη και την καλή διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών για την ανάκτηση και αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

“Όταν το τελευταίο δέντρο κοπεί, το τελευταίο ποτάμι δηλητηριαστεί, το τελευταίο ψάρι πιαστεί στα δίκτυα, μόνο τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι τα χρήματα δεν τρώγονται”
-Ινδική Παροιμία
Screenshot
Screenshot

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας: Με επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποίηθηκε η συναυλία “ΓιορτάΖΩ τη ΖΩΗ με ένα τραγούδι” της Μουσικής Σχολής Κλεοπάτρας Χρυσοστόμου

Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία και συγκίνηση, την περασμένη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, η συναυλία “ΓιορτάΖΩ τη ΖΩΗ με ένα τραγούδι” της

Ανδρέας Βύρας: «Η μεταρρύθμιση, με όλες τις αδυναμίες της, αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα προς την νέα εποχή για την τοπική δημοκρατία στην Κύπρο»

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΒΥΡΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 44η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου! Χθες, στην πρώτη τακτική Συνέλευση μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της

Έρευνα philenews: Στο 80% η απογοήτευση για Χριστοδουλίδη συγκριτικά με τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν την εκλογή του

Σε απογοητευτικά ποσοστά συνεχίζει να παραμένει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η μέχρι στιγμής διακυβέρνησή του. Αν και στην εξωτερική πολιτική το προηγούμενο διάστημα είχε να

error: Content is protected !!