Search
Close this search box.

Εργο BioCNG-to-CI / Παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα ή στο αγκυροβόλιο

Ενημέρωση για το έργο και τα επόμενα βήματα

Ο στόχος του έργου BioCNGtoCI είναι η παροχή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα ή στο αγκυροβόλιο. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει αναπτυχθεί μία πλωτή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα τροφοδοτείται από βιομεθάνιο, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2023 με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «CODEVELOPGT» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) στο πλαίσιο της σύμβασης: CODEVELOPGT/0322/0014.

Στο πλαίσιο του έργου BioCNG-to-CI, η startup εταιρεία InoMob, ως συντονίστρια, το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Petronav Shipmanagement και το εργοστάσιο βιοαερίου Armenis Biogas Plant συνεργάζονται για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης λύσης προς ηλεκτροδότηση, με πράσινη ενέργεια, πλοίων στο λιμάνι ή το αγκυροβόλιο.

Στις 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Petronav Shipmanagement στο λιμάνι της Λεμεσού, κατά την οποία οι εταίροι συζήτησαν για την πρόοδο του έργου και τα μελλοντικά βήματα.

Οι κύριοι σταθμοί-ορόσημα στην πρόοδο του έργου είναι:

  • Η λειτουργία της πλατφόρμας IoT και του αλγορίθμου προγνωστικής συντήρησης που αναπτύχθηκαν από το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία και δοκιμάστηκαν στο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (ηλεκτρογεννήτρια) βιομεθανίου πριν από την εγκατάστασή της στη φορτηγίδα.
  • Η καθέλκυση της φορτηγίδας Althaia, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 13 Αυγούστου στο λιμάνι της Λεμεσού. Η φορτηγίδα Althaia θα λειτουργήσει ως πλωτή μονάδα cold ironing, χρησιμοποιώντας συμπιεσμένο βιομεθάνιο και παρέχοντας πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε αγκυροβολημένα πλοία.

Και ακολουθούν:

  • Η εγκατάσταση της ηλεκτρογεννήτριας βιομεθανίου επί της φορτηγίδας και η διεξαγωγή ανάλυσης κραδασμών και ταλαντώσεων.
  • Η πραγματοποίηση μετρήσεων επί του σκάφους με χρήση του συστήματος IoT που αναπτύχθηκε για έλεγχο της απόδοσης της ηλεκτρογεννήτριας βιομεθανίου.
  • Η ηλεκτροδότηση του πλοίου M/T Alexandria ή M/T Astraia, ανάλογα με την διαθεσιμότητα, για την επίδειξη του συστήματος (τα πλοία αυτά διαχειρίζεται η Ναυτιλιακή Εταιρεία Petronav Shipmanagement).
  • Η διοργάνωση σεμιναρίων για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, καθώς και των συνεργειών με άλλα -συναφή- χρηματοδοτούμενα έργα (ZEST, Green Marine, BlueBARGE).

Για περαιτέρω πληροφορίες, επισκεφθείτε μας στο:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!