Πιο κάτω δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό και άλλα θέματα : «δεν θα σχολιάζουμε αναφορές βουλευτών. Ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφέρει, να εκφράζει τις δικές του προσωπικές απόψεις».
Απορία SkalaTimes: δεν είναι εξαιρετικά βολικό για τη κυβέρνηση να μην σχολιάζει αναφορές βουλευτών που την αφορούν; Αν δεν σχολιάζει τις αναφορές των βουλευτών στο έργο της ή άλλα Κυβερνητικά θέματα, τότε ποιος θα το κάνει; Εμείς τα ΜΜΕ;
Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:
Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστωθεί η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση αν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επαναλάβει τις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, είπε ότι «οι θέσεις, οι οποίες θα εκφραστούν, οι θέσεις, οι οποίες θα προτάξει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κόμπος είναι οι διαχρονικές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι ίδιες θέσεις, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκφράσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.
Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας, η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει. Εάν πραγματικά ενδιαφέρεται η Τουρκία για αυτά που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, στη βάση των οποίων καθορίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η σαφής διασύνδεση αυτής με την πρόοδο στο Κυπριακό, είναι εκεί και μπορούν να αξιοποιηθούν.
Εμείς πάμε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Ευελπιστούμε και ελπίζουμε να επιδείξει η Τουρκία ανάλογη εποικοδομητική στάση. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι εκεί οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών, στην παρουσία του φιλοξενούμενου Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, για να δουν και οι ίδιοι, να μαρτυρήσουν και να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα».
Ερωτηθείς αν ο κ. Κόμπος θα ζητήσει, ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών των μελών της ΕΕ, από τον κ. Φιντάν να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω, διαχρονικά, όπως παρουσιάζονται, θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα εκ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει σε αυτό το άτυπο Συμβούλιο στο οποίο θα είναι φιλοξενούμενος και Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του βουλευτή Παύλου Μυλωνά ότι ο Πρόεδρος δεν τήρησε τις προεκλογικές υποσχέσεις του, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν θα σχολιάζουμε αναφορές βουλευτών. Ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να εκφέρει, να εκφράζει τις δικές του προσωπικές απόψεις. Αυτό το οποίο θα σας παραπέμψω, μπορείτε να ανατρέξετε σε όλες τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Θα δείτε ότι υπάρχει και συνέπεια και συνέχεια στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το μείζον εθνικό ζήτημα, αυτό του Κυπριακού. Είναι οι δικές μας πρωτοβουλίες, είναι οι πρωτοβουλίες αυτού του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχουν επιφέρει κινητικότητα στο Κυπριακό μετά από εφτά χρόνια στασιμότητας και ευελπιστούμε να υπάρξει περαιτέρω κινητικότητα στο Κυπριακό. Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι, αφού προφανώς δεν έχουν επαναρχίσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά πλέον είναι κατανοητό, είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα ότι είναι η δική μας ωφέλιμη, η δική μας εποικοδομητική στάση που συμβάλλει θετικά στο κλίμα που πρέπει να δημιουργηθεί για να επέλθει η επιθυμητή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όλοι ξεκινάμε, νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε και είναι καθολικά αποδεκτό, από την ίδια αφετηρία ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, το λεγόμενο στάτους κβο, δεν είναι αποδεκτό από κανέναν και ότι πρέπει να γίνονται ενέργειες για να μπορέσει να προκύψει κινητικότητα στο Κυπριακό. Και είναι ακριβώς αυτές τις ενέργειες που νομίζω βλέπουμε, μαρτυρούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, που επιτρέπουν σήμερα να υπάρχει μια κάποια κινητικότητα και ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να έχει θετικό αποτέλεσμα».
Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει συγκαλέσει διαπραγματευτής την ομάδα Κυπριακού και συνεδριάζουν σήμερα».
Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή του κ. Τατάρ στις θέσεις του και την απάντηση του προς τα ΗΕ για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο το οποίο έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι, εμείς βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη. Άλλωστε, είχε εκδοθεί και χθες σχετική γραπτή δήλωση.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και καιρό έχει κοινοποιήσει τη βολιδοσκοπήσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για την ενδεχόμενη πιθανότητα να προκύψει μια τέτοια κοινή συνάντηση. Είναι κάτι το οποίο εμείς όχι μόνο θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι κάτι το οποίο εμείς επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων. Οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει και αυτό το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμα μια φορά, κάτι το οποίο έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί όχι μόνο από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, ότι οτιδήποτε παρεκτρέπεται του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από εμάς ως Κυπριακή Δημοκρατία ούτε από τη διεθνή κοινότητα».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι το κατοχικό καθεστώς εξετάζει αντίποινα για τη διακοπή των ημερήσιων εκδρομών ξένης εταιρείας στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κάθε τέτοια αναφορά είναι μια αναφορά την οποία αξιολογούμε με τη δέουσα σοβαρότητα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα και προβαίνουμε στις ενέργειες που μπορούμε να προβούμε, στις διπλωματικές ενέργειες που μπορούμε να προβούμε. Παρακολουθούμε και εμείς τις αντιδράσεις ως προς την απόφαση μιας ιδιωτικής εταιρείας. Εμείς ότι πράττουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς τι θα εξετάσει σήμερα η Ομάδα Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε «είναι ομάδα στήριξης και του έργου του διαπραγματευτή. Θα είναι μια συνάντηση κυρίως συντονιστική. Θα τύχουν και ενημέρωσης βεβαίως τα μέλη της ομάδας του Κυπριακού. Σας θυμίζω όμως ότι στις 13 Σεπτεμβρίου επίκειται και το επόμενο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί αφενός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά κυρίως να γίνει ανταλλαγή απόψεων ενόψει και της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».