Search
Close this search box.

Η Χρυστάλλα Καλλένου μιλά στο SkalaTimes για την παράσταση της Δευτέρας “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”


Η Χρυστάλλα Καλλένου ανεβάζει μαζί με τους μαθητές του Θεατρικού της Εργαστηρίου, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα το διάσημο έργο του  Lewis Carroll, του 1865, “Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” και με την ευκαιρία αυτή μίλησε στο SkalaTimes.

Της Γιώτας Δημητρίου

Χρυστάλλα σε ποια φάση σε βρίσκουμε αυτό το διάστημα;
Σίγουρα σε μια πολύ δημιουργική φάση, μιας και στις 2 Σεπτεμβρίου έχουμε την παράσταση μας «Alice in Wonderland» με τους μαθητές του Θεατρικού Εργαστήριου μου, όπως επίσης σε λίγες μέρες ξεκινάνε και τα μαθήματα μας για τη νέα σεζόν και η δασκάλα είναι κατενθουσιασμένη κι ανυπόμονη!

H Χρυστάλλα Καλλένου μαζί με τη μαθήτρια της Μαριάμ Ήβη Μάμα.
Η ζωγραφιά που κρατά η Χρυστάλλα είναι της Μαριάμ, η οποία είναι μαθήτρια στη σχολή ζωγραφικής Κωνσταντίνου Πτωχόπουλου


Οι παραστάσεις του θεατρικού σας εργαστηρίου τι σημαίνουν για σένα;
Οι παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου μου, σημαίνουν πάρα πολλά για εμένα και είναι πολύ σημαντικές, γιατί είναι ο τρόπος να φαίνεται η δουλειά που κάνω με τους μαθητές μου και ο τρόπος που μπορώ μαζί τους μέσα από τις θεατρικές μας παραστάσεις, να μεταφέρουμε στον κόσμο τη δική μας φωνή και τα δικά μας μηνύματα, καθώς και να προσφέρουμε ψυχαγωγία και χαμόγελα! Ακόμη μέσα από τις θεατρικές μας παραστάσεις, πραγματοποιώ πολλά από τα παιδικά μου όνειρα κι όχι μόνο… για παράδειγμα να γράφω δικά μου θεατρικά έργα, να κάνω ένα μεγάλο μιούζικαλ που δεν έχει ξανά ανέβει στην Κύπρο μας, με 100 άτομα επί σκηνής, να μεταφράσω και να κάνω θεατρική μεταφορά-διασκευή την αγαπημένη μου ταινία της Disney την Μουλάν και φέτος να μεταφράσω και να κάνω θεατρική μεταφορά-διασκευή μια ταινία του αγαπημένου μου σκηνοθέτη Τιμ Μπάρντον κι αποφάσισα την ταινία «Alice in Wonderland».

Γιατί επέλεξες την ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ για την φετινή σας παράσταση;
Όταν ήμουν μικρή και είχα δει την παιδική ταινία της Disney «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», δεν είχα ξετρελαθεί, όταν όμως μεγαλώνοντας είδα την ταινία της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, μέσα από τα μάτια του μοναδικού Τιμ Μπάρντον, είχα ενθουσιαστεί, γιατί τότε είχα καταλάβει κι όλα τα μηνύματα της ιστορίας. Από φοιτήτρια που ήμουν στο Πανεπιστήμιο που σπούδαζα Θεατρικές Σπουδές κι αργότερα που ήμουν στην Δραματική Σχολή, είχα ξεχωρίσει και λατρέψει το Θέατρο του Παραλόγου, ένα πολύ μαγικό και ξεχωριστό είδος Θεάτρου για εμένα. Αυτό μεγαλώνοντας, έγινε ακόμα πιο έντονο! Νιώθω πως μέσα από το «παράλογο» μπορείς να πεις και να μεταφέρεις τα πάντα με τον πιο ιδιαίτερο και σπουδαίο τρόπο, πράγμα που κάνει με αρτιότητα ο Τιμ Μπάρντον. Βλέποντας λοιπόν την δική του Αλίκη μέσα από τη δική του «παράλογη» ματιά, είδα κι εγώ ένα κορίτσι με στόχους κι όνειρα, ένα κορίτσι που τίποτα δεν το τρομάζει, ένα κορίτσι που μπορεί να υπάρξει παντού και να συνυπάρξει με όλους, ένα κορίτσι με γενναία ψυχή έτοιμο να τα αντιμετωπίσει όλα! Με την Αλίκη του Τιμ Μπάρτον και τώρα πια και την δική μου Αλίκη, αποφάσισα πως θέλω να μεταφέρω σε όλους του νέους πόσο υπέροχο είναι να αποκτήσουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της και να τους ξυπνήσω την «Αλίκη» που κρύβεται μέσα τους!


Να μιλήσουμε λίγο για το έργο και την παράσταση;
Η παράσταση μας «Alice in Wonderland» θα ανέβει στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Γ.Λυκούργος.
Η τιμή εισιτηρίου είναι στα €12 και για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 99-780361.
Η σκηνοθεσία, η θεατρική μεταφορά, η διασκευή και η διδασκαλία έγινε από την Χρυστάλλα Καλλένου.
Οι χορογραφίες είναι της Εβελίνα Χαραλάμπους. 
Και στα Illustration & Design η EvdoDesign (Ευδοκία Χαρίτου)  
Πρωταγωνιστούν οι μαθητές του “Θεατρικού Εργαστηρίου Χρυστάλλα Καλλένου” από τέταρτή Δημοτικού μέχρι τρίτη Λυκείου.  
Η  “Alice In Wonderland” είναι μια παράσταση που θα σας ταξιδέψει σε υπέροχους φανταστικούς κόσμους. Θα σας κάνει να ξεφύγετε για λίγο από την πραγματικότητα της καθημερινότητας και μέσα από την πλοκή του έργου και τις εξαιρετικές μουσικές του Ντάνι Έλφμαν, θα βιώσετε ένα παιχνίδι συναισθημάτων. Όσο για τους χαρακτήρες… Θα τους απολαύσετε όλους!!!
Η υπόθεση: Αναστατωμένη από ένα περίεργο και επαναλαμβανόμενο όνειρο, η 19χρονη Αλίκη Κίνγκσλεϊ παρευρίσκεται σε ένα πάρτι. Εκεί δέχεται μια απρόσμενη και ανεπιθύμητη πρόταση γάμου από τον γιο του Λόρδου Τσαρλς, τον Χάμις. Δεν ξέρει πως να αντιδράσει και τότε ξαφνικά βλέπει να περνάει από μπροστά της ένα κουνέλι το οποίο φοράει γιλέκο. Η Αλίκη τρέχει και το ακολουθεί και πέφτει τυχαία σε μια μεγάλη τρύπα.
Αναδύεται σε ένα δάσος, όπου την καλωσορίζουν ο Πέϊτζ το κουνέλι, η Μέλι ή ποντικίνα, η Red η παπαρούνα, η Butterfly, η Spider, και οι δίδυμες Τουίντλι και Τουίντλιντουμ.
Λογομαχούν κατά πόσο η Αλίκη είναι η σωστή Αλίκη που πρέπει να σκοτώσει τον δράκο Τζάμπεργουοκι (που ανήκει στην Κόκκινη Βασίλισσα) και να αποκαταστήσει τη δύναμη της Λευκής Βασίλισσας, όπως πρόβλεψε η Άμπσολουμ η Σοφή Κάμπια.
Δέχονται ξαφνική επίθεση από το άγριο ζώο Μπάντερσνατ και από τους κόκκινους ιππότες, με επικεφαλής τον Ιλόσοβιτς Στέιν.
Η Αλίκη με την Spider και τις δίδυμες Τουίντλι και Τουίντλιντουμ, ξεφεύγουν από το δάσος, αλλά το άγριο πουλί Τζαμπ-Τζαμπ της Κόκκινης Βασίλισσας, βρίσκει τις δίδυμες και της αναγκάζει να την ακολουθήσουν στο Κόκκινο Βασίλειο.
Ο Ιλόσοβιτς Στέιν κλέβει το Οράκουλουμ τον προφητικό κύλινδρο της Σοφής Κάμπιας. Αμέσως ενημερώνει την Κόκκινη Βασίλισσα ότι η Αλίκη απειλεί τη βασιλεία της, έτσι οι Κόκκινοι Ιππότες με τον σκύλο Μπέιγιαρντ διατάσσονται να βρουν αμέσως την Αλίκη.
Εν τω μεταξύ, η γάτα Τσέσιρ καθοδηγεί την Αλίκη στους Τρελοκαπελάδες. Οι Τρελοκαπελάδες βοηθάνε την Αλίκη να αποφύγει τη σύλληψη και συλλαμβάνονται ο ίδιοι.
Αργότερα, εντοπίζεται από τον Μπέιγιαρντ, αλλά επιμένει να βοηθήσει τους Τρελοκαπελάδες κι έτσι ο Μπέιγιαρντ την οδηγεί στο Κόκκινο Βασίλειο. Η Κόκκινη Βασίλισσα δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα της Αλίκης και την καλωσορίζει ως επισκέπτρια.
Ο Ιλόσοβιτς Στέιν προσπαθεί να αποπλανήσει την Αλίκη, αλλά τον απορρίπτει, προκαλώντας τη ζήλια της Κόκκινη Βασίλισσα που διατάζει την αποκεφάλιση της Αλίκης.
Η Αλίκη μαθαίνει ότι το σπαθί Βόρπαλ, το μόνο όπλο που είναι ικανό να σκοτώσει τον δράκο Τζάμπεργουοκι, είναι κλειδωμένο στο εσωτερικό του κελιού του άγριου ζώου Μπάντερσνατ.
Καταφέρνει και παίρνει από τον Μπάντερσνατ το σπαθί Βόρπαλ αφού τον συμφιλιώνει και στη συνέχεια δραπετεύουν μαζί και παραδίδουν το σπαθί στη Λευκή Βασίλισσα.
Η γάτα Τσέσιρ σώζει τους Τρελοκαπελάδες από την Κόκκινη Βασίλισσα, και ο Τρελοκαπελάς προκαλεί εξέγερση ενάντια στην Κόκκινη Βασίλισσα.
Η εξέγερση σταματάει γρήγορα μετά από την ελευθέρωση του άγριου πουλιού Τζαμπ-Τζαμπ. Όλοι φεύγουν γρήγορα και πάνε στο Βασίλειο της Λευκής Βασίλισσας και οι δύο αντίπαλοι στρατοί προετοιμάζονται για μάχη.
Η Σοφή κάμπια Άμπσολουμ συμβουλεύει την Αλίκη να πολεμήσει τον δράκο Τζάμπεργουοκι.
Την καθορισμένη ημέρα, η Λευκή Βασίλισσα και η Κόκκινη Βασίλισσα συγκεντρώνουν τους στρατούς τους σε ένα πεδίο μάχης και στέλνουν την Αλίκη και τον δράκο Τζάμπεργουοκι να αναμετρηθούν αλλά ξεσπάει μεγάλη μάχη με όλους.
Ενθαρρυμένη από τις συμβουλές του πατέρα της, η Αλίκη πολεμάει τον δράκο Τζάμπεργουοκι και τελικά του κόβει το λαιμό.
Η Λευκή Βασίλισσα στέλνει την Κόκκινη Βασίλισσα και τον Ιλόσοβιτς Στέιν στην εξορία.
Η Αλίκη μετά από όλα αυτά, αποφασίζει να επανέλθει στον καθημερινό κόσμο και αποχαιρετά τους φίλους της.
Η ιστορία κλείνει, με την Αλίκη να μη δέχεται την πρόταση του Λόρδου Χάμις, να τον παντρευτεί, αλλά να θέλει να συνεχίσει τους επαγγελματικούς στόχους του πατέρα της.


Οι μαθητές πως βιώνουν την διαδικασία των προβών και τι σημαίνει γι’ αυτούς να παίζουν μπροστά στο κοινό; Τι κερδίζουν μέσα από μια παράσταση;
Οι πρόβες είναι μια διαδικασία που αγαπάμε και οι μαθητές μου αλλά κι εγώ, πολύ. Μέσα από τις πρόβες δενόμαστε όλο και πιο πολύ και νιώθουμε όλο και πιο έντονα ότι είμαστε όλοι μια οικογένεια. Οι πρόβες κάνουν τους μαθητές μου να δουλεύουν σαν μια γροθιά και όλοι τους για τον ίδιο σκοπό, να βγει η παράσταση μας όσο πιο άρτια και πετυχημένη γίνεται.
Το να παίζουν μπροστά σε κοινό είναι για αυτούς κάτι υπέροχο, γιατί μπορούν να μοιραστούν με τον κόσμο αυτό που τόσο πολύ αγαπάνε και γιατί νιώθουν ότι μπορούν να προσφέρουν μέσα από το θέατρο, που είναι η Τέχνη που υπηρετούν, κι αυτοί στον πολιτισμό της πόλης μας.
Κερδίζουν λοιπόν το είναι χρήσιμοι και σημαντικοί στην κοινωνία, με το να συνεισφέρουν πολιτισμό, όπως επίσης και τον θαυμασμό και την επιβράβευση των θεατών που τους απολαμβάνουν σε κάθε παράσταση μας.

Ποιο το μήνυμα του συγκεκριμένου έργου κατά την άποψη σου;
Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες, έχουν να δώσουν το δικό τους μήνυμα κι αυτό είναι που κάνει το έργο τόσο ξεχωριστό. Σίγουρα όμως η Αλίκη μας δίνει τα πιο έντονα μηνύματα… τα είχαμε αναφέρει και πιο πάνω. Να έχουμε στόχους κι όνειρα και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να μη μας τρομάζει το άγνωστο και να προσπαθούμε να επιβιώνουμε παντού, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό, τι κι αν χρειαστεί για να φτάσουμε στον «προορισμό» μας και πολλά άλλα. Η μητέρα της Αλίκης, μας δείχνει πως πρέπει να αγαπάμε τα παιδιά μας για αυτό ακριβώς που είναι και να στηρίζουμε τις αποφάσεις τους. Η Λευκή Βασίλισσα μας κάνει να καταλάβουμε πως κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται την εξουσία που έχει, αλλά να έχει πάνω απ’ όλα την αγάπη και τον σεβασμό. Η Τσέσιρ η γάτα είναι το τέλειο πρότυπο, μιας και αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα, ακόμα και τα πιο μεγάλα, με απόλυτη ψυχραιμία και χιούμορ. Αν συνεχίσω και πιάσω έναν- έναν τους χαρακτήρες, θα μας πάρει ώρα, γι’ αυτό κι επέλεξα να ξεχωρίσω αυτούς με τα πιο δυνατά μηνύματα. Αξίζει να δείτε την παράσταση και θα καταλάβετε τι εννοώ.


Έργα σαν αυτό του Lewis Carroll, του 1865, πώς καταφέρνουν κατά την άποψη σου να μένουν επίκαιρα και αγαπητά;
Ο Lewis Carroll είχε γράψει ένα αγγλικό παιδικό μυθιστόρημα και χωρίς να το περιμένει, κατάφερε με αυτό να φέρει το τέλος σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε ο διδακτισμός στην παιδική λογοτεχνία και να ανοίξει το δρόμο σε μια εποχή όπου η παιδική λογοτεχνία να έχει ως στόχο να κάνει τα παιδιά να το απολαμβάνουν και να ψυχαγωγούνται. Αυτό επίσης που έκανε την Αλίκη του Lewis Carroll να ξεχωρίσει είναι το γεγονός ότι το μυθιστόρημα- παραμύθι του, παίζει με τη λογική κι έτσι τράβηξε το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτό λοιπόν το παιχνίδι ανάμεσα στη λογική και το παράλογο, είναι που κράτησε το έργο του να παραμείνει τόσο επίκαιρο κι αγαπητό, γιατί ακόμα και σήμερα το 2024 εξακολουθεί να είναι ένα έργο φαντασίας και παιχνιδιού με τη λογική και το παράλογο, πράγμα που μας κάνει να το ξεχωρίζουμε και να το απολαμβάνουμε.

Εσύ γιατί ακολούθησες το θεατρικό μονοπάτι; Ποιοι λόγοι σε ώθησαν;
Με πας πολλά χρόνια πίσω τώρα. Από 6 χρονών λοιπόν, πήγαινα μπαλέτο και το λάτρευα. Ανυπομονούσα για κάθε μας παράσταση, για κάθε φορά που θα ανέβαινα στην σκηνή για να χορέψω. Λάτρευα τη διαδικασία των προβών μας, την προετοιμασία που είχα να κάνω την ημέρα των παραστάσεων μας…να βαφτώ, να φτιάξω τα μαλλιά μου, να φορέσω τα πανέμορφα κοστούμια μου. Και φυσικά η πιο αγαπημένη μου στιγμή, ήταν όταν ανέβαινα στην σκηνή κι ένιωθα τα φώτα να φωτίζουν το πρόσωπο μου κι όταν στο τέλος της παράστασης άκουγα το χειροκρότημα των θεατών, τότε ένιωθα το πιο ευτυχισμένο κορίτσι στον κόσμο. Οπότε ήξερα από πολύ μικρή ότι ο χώρος του θεάματος θα είναι ο δρόμος μου! Κι όταν πια είχα γίνει 16 χρονών, μπήκε στη ζωή μου και το θέατρο και τότε έγινε η μαγική σύνδεση χορού και θεάτρου! Το θέατρο ήρθε για να μείνει! Μαγεύτηκα! Ο χώρος του θεάματος έγινε η ζωή μου! Το θεατρικό μονοπάτι, ήταν το μόνο μονοπάτι που συνάντησα και το ακολούθησα χωρίς αμφιβολίες κι ανασφάλειες και μέχρι σήμερα το ακολουθώ με μεγάλη αφοσίωση και είναι το δικό μου safe place!


Για σένα τι σημαίνει “καλό θέατρο”;
Καλό θέατρο χωρίς εισαγωγικά, για εμένα σημαίνει το θέατρο που σέβεται τον θεατή και δεν τον προσβάλει. Το θέατρο που κάνει τον θεατή να φεύγει λίγο καλύτερος άνθρωπος από πριν ή τον κάνει να φεύγει λίγο πιο χαρούμενο από πριν ή να φεύγει με μια τροφή για σκέψη που θα τον βοηθήσει στη ζωή του! Το θέατρο είναι για να μιλά στους ανθρώπους. Κάθε φορά που τυχαίνει να πάω σε μια παράσταση και να φύγω χωρίς να νιώσω τίποτα απολύτως, φεύγω πραγματικά πολύ στεναχωρημένη, γιατί δεν είναι αυτό το θέατρο. Το καλό θέατρο λοιπόν έχει να κάνει άμεσα με την επιρροή του στους θεατές του!

Γιατί να έρθουμε να δούμε την παράσταση σας στις 2 Σεπτεμβρίου;
Για να δείτε Καλό Θέατρο!

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες του SkalaTimes;
Μη ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους!!! Οι επιλογές είναι δικές σας!!!
(Το λέει η Λευκή Βασίλισσα, στην Αλίκη.)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συναυλία «Ερμηνεύοντας» με Νατάσσα Μποφίλιου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΣ….»  ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ • ΩΡΑ: 15:00 Αμφιθέατρο ΧΕΝΙΟΝ (Παραλιμνι)   ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:  👉Ιστοσελίδα σχολής: www.do-mi-sol.com 👉Ticketmaster: https://www.ticketmaster.cy/showEventInformation.html?idEvent=5908 👉Ωδείο ΝΤΟΜΙΣΟΛ – Λιοπετρι (τηλ: 23002003) 👉Design’s by Emilia

error: Content is protected !!