Search
Close this search box.

Χάρης Κκολός στο SkalaTimes: «Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί ένα παιδί από τις μάστιγες του φασισμού, του εκφοβισμού και της άρνησης στην αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων»


Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το θεατρικό έργο «Το Σκοπευτήριο», του Μιχάλη Παπαδόπουλου, ανεβαίνει την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 20:00. Με την ευκαιρία αυτή το SkalaTimes μίλησε με ένα από τους ηθοποιούς της παράστασης, τον γνωστό ταλαντούχο Κύπριο ηθοποιό Χάρη Κκολό.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων την περασμένη Άνοιξη, το έργο-καθρέφτης της σύγχρονης κοινωνίας, «Το Σκοπευτήριο», του Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιστρέφει για μια μοναδική παράσταση την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος».

Πρόκειται για ένα έργο σε δύο πράξεις που διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα, όπου ένα ζευγάρι περιμένει τον διευθυντή ενός φεστιβάλ για δείπνο. Προοδευτικοί και οι δύο, με αριστερό παρελθόν, ζουν αποξενωμένοι πια ο ένας από τον άλλον. Βυθισμένοι στη ρουτίνα τους και στο κυνήγι μιας επιτυχημένης καριέρας, αδυνατούν να αντιληφθούν τις αλλαγές γύρω τους και το κακό που πλησιάζει. Προβάλλοντας μια μικρογραφία της κοινωνίας μέσα από δύο διαφορετικές ιστορίες, ο συγγραφέας καταφέρνει να κινδυνολογήσει σχετικά με τον ρατσισμό, την ομοφοβία και τον φασισμό που ελλοχεύουν ακόμα και σε μέρη που υπήρξαν πατροπαράδοτα κέντρα αντίστασης της ακροδεξιάς. Παράλληλα, μέσα από την αλληλεπίδραση των τριών χαρακτήρων, το έργο πραγματεύεται θέματα σχέσεων, ύπαρξης, τέχνης αλλά και εξέλιξης στη σύγχρονη εποχή.

 

Αφορμή για την δημιουργία του έργου αποτέλεσαν το ναυάγιο της Πύλου και τα ρατσιστικά σχόλια που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, τα οποία πυροδότησαν μια έρευνα σχετικά με τον φασισμό στην Ελλάδα, τη δολοφονία των Ζακ Κωστόπουλου και Παύλου Φύσσα, τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Λεμεσό και Χλώρακα καθώς και τα ρατσιστικά περιστατικά βίας στον Έβρο. Μια έρευνα μέσα από μαρτυρίες, πρακτικά, συνεντεύξεις, έντυπα και διαδικτυακά άρθρα.

Σε ανάρτηση του στα ΜΚΔ, ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Αντρέας Καυκαλιάς, έγραψε πως πρόκειται για «ένα θεατρικό βγαλμένο από την δίνη της καθημερινότητας μας… Ένα θεατρικό που είτε συμφωνήσετε, είτε διαφωνήσετε με τον τρόπο που προσεγγίζονται κάποια θέματα, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε».

Μιλώντας στο Skala Times, ο ηθοποιός της παράστασης, Χάρης Κκολός, δήλωσε πως το έργο «πραγματεύεται τα προβλήματα των νέων και τις επιρροές που μπορεί να έχουν από τη σύγχρονη συμπεριφορά των εξτρεμιστικών στοιχείων στην κοινωνία. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί ένα παιδί από τις μάστιγες του φασισμού, του εκφοβισμού και της άρνησης στην αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων». Αναφερόμενος στην ομοφοβία που παρατηρείται στη σύγχρονη κοινωνία, ο κ. Κκολός τόνισε πως «η σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα για αυτόν. Ένας ετερόφυλος και ένας ομοφυλόφιλος δεν έχουν τίποτα μα τίποτα διαφορετικό. Είναι και οι δύο άνθρωποι με ευαισθησίες, δημιουργία και αγάπη. Και ο καθένας πρέπει να δεχτεί την αγάπη που έχει να δώσει ο άλλος, καθώς και το δικαίωμα να την δώσει όπου αυτός επιθυμεί». 

Σχολιάζοντας την συμβολή της παιδείας στην εκσυγχρόνιση της κοινωνίας, ο ηθοποιός δήλωσε πως «πρέπει να έχουμε στο νου μας την ανατροφή που δίνουμε στα παιδιά μας σε μια κοινωνία όπου η ακροδεξιά έχει παρουσιάσει συμπεριφορές που μπορούν να βρεθούν πολύ προβληματικές και χρίζουν μελέτης. Λόγω αυτού, την παράσταση -εκτός από νέοι άνω των 12 ετών- πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσουν και γονείς».

Σε ερώτηση μας για την αξία του θεάτρου στην κοινωνικοπολιτική διαπαιδαγώγηση του κοινού, ο κ. Κκολός υπογράμμισε πως «σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την έκρηξη του διαδικτύου, την πληροφόρηση και παραπληροφόρηση, αλλά και την προβολή και αυτοπροβολή, το θέατρο είναι ένα μέσο το οποίο χωρίς στεγανά, παρωπίδες και λογοκρισία λειτουργεί ως ένας πνεύμονας μάθησης, προόδου και προβληματισμού για το τί γίνεται γύρω μας και για το πώς μπορεί η τέχνη να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου και να την ωθήσει προς το καλύτερο».

Ταυτότητα Παράστασης:

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χάρης Κκολός, Χριστίνα Χριστόφια, Μιχάλης Καζάκας.

ΣυγγραφέαςΜιχάλης Παπαδόπουλος

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά
Σκηνικά: Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Κινησιολογία: Εύα Καλομοίρη
Μουσική: Σάββας Χρυσοστόμου
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Κυριάκος Σιαμπτάνης
Τεχνική Στήριξη: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις
Γραφιστικός Σχεδιασμός / Φωτογράφιση: Νικόλ Καρσερά

Προπώληση Εισιτηρίων: Soldout Tickets

https://www.soldout.com.cy/event/skopeytirio-theatro-antilogos-2024?lang=en

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!