Search
Close this search box.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Τουρκική κυβέρνηση η συμπερίληψη της σειράς «Famagusta» στο Netflix: «Δεν αρμόζει στο Netflix να εργαλειοποιείται για ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός, με μονόπλευρη άποψη»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη


Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της σειράς «Famagusta» στην πλατφόρμα του Netflix στις 20
Σεπτεμβρίου, η Τουρκική κυβέρνηση ρίχνει πυρά κατά της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κατηγορώντας την για «προπαγάνδα».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο CNN Turk, η σειρά
διαστρεβλώνει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο νησί το 1974 αφού, με βάση τον ίδιο, η Τουρκία προέβη σε μια σύντομη ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο η οποία «έσωσε τους Τουρκοκύπριους από την γενοκτονία» και έδωσε τέλος στην «αιματοχυσία» που εξελισσόταν.

Παράλληλα, ισχυριζόμενος πως «όλος ο κόσμος ξέρει ότι οι Τούρκοι της Κύπρου εσφάγησαν», ο
κ. Τατάρ καλεί την πλατφόρμα να διακόψει την συνεργασία της με την ελληνική παραγωγή,
υποστηρίζοντας πως «δεν αρμόζει στο Netflix να εργαλειοποιείται για ένα τέτοιο πολιτικό
γεγονός, με μονόπλευρη άποψη». Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως αφού η σειρά «μπορεί να
επηρεάσει ένα μέρος του κοινού», πρέπει η τουρκική πλευρά να προβεί στην δημιουργία αντίστοιχων τηλεοπτικών παραγωγών οι οποίες να προωθούν «την αλήθεια του θέματος».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και
Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ. Σε ανάρτηση του στα ΜΚΔ, ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε την σειρά ως
«προπαγάνδα της ελληνικής πλευράς», εκφράζοντας την ανησυχία του αφού «μια σειρά που
διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η παρέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη γίνεται στόχος της ελληνικής προπαγάνδας. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν μπορούν να στοχοποιηθούν μέσω αυτής της σειράς».


Απάντηση στις αντιδράσεις της Άγκυρας έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής
Δημοκρατίας,
δηλώνοντας πως «προφανώς δεν έχουν δει το ντοκιμαντέρ Famagusta». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Τουρκική Εισβολή του 1974. Η σειρά στέλνει πολύ σημαντικά μηνύματα. Το έχω παρακολουθήσει και στέλνονται μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων».
Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε πως «η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή στην
Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ιστορία καταγράφει».

Από πλευράς παραγωγής του «Famagusta», ο ηθοποιός και παραγωγός Κούλης Νικολάου, σε
δηλώσεις του στον Άλφα Κύπρου
δήλωσε πως η σειρά «είναι προϊόν μυθοπλασίας ενταγμένο σε
αληθινά γεγονότα και το ξέρει ο θεατής. Όποιος αμφισβητεί την αλήθεια των γεγονότων, είτε
Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας είτε οποιοσδήποτε, εγώ λέω σαν Κούλλης Νικολάου μπορώ να τον φιλοξενήσω στην Κύπρο. Να περάσει από το νόμιμο αεροδρόμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας να έρθει να τον φιλοξενήσουμε και να μιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τα γεγονότα.»

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!