Search
Close this search box.

Η παλαιστινιακή ταινία «Farha», εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, προβάλλεται αύριο Σάββατο στη Λάρνακα

Προβολή με τη διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ταινία της Νταρίν Σαλάμ «Farha» (2021) διοργανώνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη Λάρνακα, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο. Η προβολή θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος», στις 8μ.μ.

Η προβολή είναι ανοικτή στο κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και διαδραματίζεται στις απαρχές του 1948, αφηγούμενη τη συνεχιζόμενη τραγωδία του παλαιστινιακού λαού, μέσα από τις εμπειρίες της έφηβης Παλαιστίνιας Φάρχα.

Περιγράφει την αληθινή ιστορία μιας οικογενειακής φίλης της σκηνοθέτη Νταρίν Σαλάμ, η οποία θα παραστεί στην προβολή. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού, της Φάρχα, η οποία μέσα από τη μικρή αποθήκη όπου την είχε κρύψει για να την προφυλάξει ο πατέρας της, γίνεται μάρτυρας των φρικαλεοτήτων των Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό της. Η Φάρχα, που το όνομά της στα αραβικά σημαίνει «χαρά», ως συμβολική αναφορά στην ευτυχισμένη ζωή της πριν τα γεγονότα, βλέπει τα όνειρα και τη ζωή της να γκρεμίζονται ως αποτέλεσμα του καταστροφικού πολέμου του 1948 που οδήγησε στον ξεριζωμό 700 χιλιάδων Παλαιστινίων και έχει μείνει στην ιστορία ως Νάκμπα/ Καταστροφή.

Όπως η ίδια η σκηνοθέτης Νταρίν Σαλάμ έχει πει, δεν υπάρχουν πολλές ταινίες για την περίοδο αυτή, παρόλο που η Νάκμπα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας των Παλαιστινίων. Στην προσπάθειά της Σαλάμ να καταγράψει μέσω της τέχνης το δράμα του λαού της είχε διαμαρτυρηθεί έντονα το κράτος του Ισραήλ, ιδιαίτερα όταν μετά από τις εξαιρετικές κριτικές και τη μεγάλη της επιτυχία η ταινία είχε επιλεγεί να προβληθεί από το Netflix. Παρά τις διαμαρτυρίες, όμως, η ταινία συνεχίστηκε να προβάλλεται με επιτυχία και με θεατές να δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως όσοι συγκινήθηκαν με την ιστορία της Άννας Φρανκ θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσουν τη «Φάρχα».

Η ταινία συμμετείχε σε σειρά διεθνών φεστιβάλ κερδίζοντας το βραβείο κριτικών ως καλύτερης ταινίας για το 2022 στο Αραβικό Φεστιβάλ του Μάλμε, και το βραβείο καλύτερης νεανικής ταινίας μεγάλου μήκους για το 2022 στο Asia-Pacific Screen Awards, ενώ ήταν υποψήφια και για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το 2023.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!