Search
Close this search box.

Και τώρα μήπως -λέω μήπως- να τελειώνουμε λίγο με τη μιζέρια; 

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Το ότι υπάρχουν προβλήματα στη Λάρνακα τα οποία πρέπει να δούμε και να λύσουμε, είναι γεγονός. Καθαριότητα, δρόμοι και διάφορα άλλα που ο καθένας μπορεί να εντοπίσει. Αλλά, ευτυχώς, η πόρτα του Δημάρχου Ανδρέα Βύρα είναι ανοιχτή τις Παρασκευές και μπορεί ο κάθε δημότης, πέρα από τις αναρτήσεις-παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να επισκεφτεί ο ίδιος το γραφείο του δημάρχου να μιλήσει μαζί του -οποιαδήποτε Παρασκευη τον βολεύει- και να απαιτήσει, αν είναι λογικό το αίτημα του, να υλοποιηθεί. 

Ωστόσο όταν συμβαίνουν υπέροχα πράγματα στην πόλη μας, μπορούμε να αφήσουμε τα προβλήματα στην άκρη και να επικεντρωθούμε λίγο στα όμορφα που γίνονται, να χειροκροτήσουμε, να πούμε «τι ωραία», να τα απολαύσουμε,  να τα χαρούμε και να πούμε και ένα μπράβο βρε αδερφέ!

Αντί αυτού εμείς συνεχίζουμε να μιζεριάζουμε ακόμη και όταν μας προσφέρουν κάτι ωραίο! Μάλιστα μπροστά στο ωραίο βάζουμε ένα  «ναι, αλλά»

Ήρθε ο Ed Sheeran και έφερε χιλιάδες κόσμο στην πόλη μας. 
Ναι αλλά, οι δρόμοι είναι χάλια.

Ήρθε ο Ed Sheeran και είχαμε ένα υπέροχο διήμερο στην πόλη μας που την έκανε να σφύζει από ζωή. 
Ναι αλλά, η πόλη είναι γεμάτη σκουπίδια.

Ήρθε ο Ed Sheeran και έφερε στη Λάρνακα τουρίστες από 42 χώρες.
Ναι αλλά, το κέντρο έχει πρόβλημα.

Ναι, αλλά, εγώ τώρα σας μιλώ για ένα γεγονός, για μία συναυλία, που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί στη Λάρνακα!

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με τη μιζέρια των τελευταίων ημερών που παρατηρείται στα περιβόητα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τη συναυλία του Ed Sheeran.
Ωστόσο, το διήμερο φεστιβάλ στη Λεμεσό, το BEONIX, που ως Λάρνακα το χάσαμε λόγω της μιζέριας μας, με αναγκάζει να γράψω κάτι, αν θέλω να συνεχίσω να λέω τις αλήθειες όπως τις αντιλαμβάνεται το φτωχό μου μυαλουδάκι, για το καλό της πόλης μου. 

Έγω προσωπικά δεν έχω δικό μου ξενοδοχείο, εστιατόριο, ούτε μαγαζί που θα δουλέψει από τον τουρισμό που θα έρθει στην πόλη για μία μεγάλη συναυλία ή ένα μεγάλο φεστιβάλ. Όμως, θα δουλέψουν συνδημότες μου, συμπολίτες μου, επιχειρήσεις της πόλης μου και πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους πως όταν πάει καλά ο διπλανός μας, somehow πάμε καλά όλοι.
Να καταλάβουμε πως αυτά τα “μικρά κι ασήμαντα”, όπως είναι μια μεγάλη συναυλία, ωφελούν την πόλη μας με πολλαπλούς τρόπους, την βάζουν στο χάρτη, την μαθαίνουν τουρίστες, δουλεύουν τοπικές επιχειρήσεις, υπάρχει διασκέδαση, αλλάζει η ενέργεια της πόλης μας.

Ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε λίγο το θέμα της μιζέριας;
Δεν ειν’ κακό η αναθεώρηση! 

Το Beonix Festival με μερικούς από τους μεγαλύτερους DJ του κόσμου, με χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό να έρχονται στο νησί μας για να το παρακολουθήσουν, αυτο το διάσημο λοιπόν μουσικό φεστιβάλ είχαμε την τύχη να να το έχουμε στη Λάρνακα, πριν από δυο χρόνια.
Εγώ ως δημοσιογράφος είχα πρόσκληση και πήγα. Ήταν μια μεγάλη συναυλία από διάσημους DJ που θύμιζε εξωτερικό. Μια εξαιρετική διοργάνωση. Μια σπουδαία φεστιβαλική εμπειρία!
Ήταν κάτι περισσότερο από φεστιβάλ μουσικής, μια μεγάλη διοργάνωση που όμοια της δεν είχαμε ξαναδεί στη Λάρνακα.
Δούλεψαν μαγαζιά στην περιοχή της Λάρνακας, γέμισε η πόλη τουρίστες και ήταν κάτι πολύ θετικό για την οικονομία της πόλης μας, για το όνομα της (αυτοί οι διάσημοι DJs έχουν εκατομμύρια followers στα ΜΚΔ τους). Εγώ πήγα, πέρασα τέλεια και ένιωθα  ευτυχισμένη που η πόλη μου φιλοξενούσε ένα τόσο μεγάλο μουσικό φεστιβάλ. 

Και πως το χειριστήκαμε;
Να σας πω εγώ, που γνωρίζω από τις αρχές της Πύλας και της Λάρνακας, πως το χειριστήκαμε; Με το πιο απαξιωτικό και μίζερο τρόπο! «Δεν θέλουμε φασαρία, δεν θέλουμε δυνατή μουσική, δε θέλουμε πολυκοσμία» κτλ.
Και τελικά φέτος το Beonix Festival θα γίνει στη Λεμεσό, γιατί προφανώς εκεί το μυαλό τους δουλεύει λίγο καλύτερα από το δικό μας και με λιγότερη μιζέρια.

Νομίζω πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να δούμε την πόλη μας τα πηγαίνει μπροστά, να αναπτύσσεται και να προοδεύει! Και ναι, οι μεγάλες συναυλίες και φεστιβάλ που φέρνουν κόσμο στην πόλη μας είναι μία εξέλιξη, είναι μία πρόοδος, είναι κάτι που βοηθάει οικονομικά αυτή την πόλη. Στο κάτω κάτω η μουσική είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

Πρέπει να σταματήσουμε να μιζεριάζουμε με όλα και με το παραμικρό!
Να ξεκινήσουμε να γράφουμε και τα μπράβο και τα ωραία που βλέπουμε στην πόλη μας, γιατί αν κάποιος δε βλέπει τίποτα ωραίο σ’ αυτή την πόλη τότε ίσως να πρέπει να μετακομίσει αλλού!

Η μιζέρια είναι τοξικότητα και η τοξικότητα θα είναι πάντα εμπόδιο για να πηγαίνουν οι άνθρωποι, οι κοινωνίες και ο κόσμος μπροστά.

Και προς Θεου, (ας εξηγήσω το αυτονόητο), δεν εννοώ ότι δεν θα θίγουμε και δεν θα ασχολούμαστε με τα κακώς κείμενα και τα προβλήματα της πόλης!
Θέλω να πιστεύω ότι ως SkalaTimes έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια πως γράφουμε, ασχολούμαστε και προβάλλουμε τα προβλήματα και αυτά που πρέπει να αλλάξουν μέσα στη πόλη και επαρχία Λάρνακας. Και ναι, είναι πολλά.

Αλλά, ας λέμε και ένα “μπράβο” και “τι ωραία”, όταν συμβαίνουν όμορφα πράγματα.
Ας μην έχουμε την μιζέρια μόνιμη σε ό,τι πούμε για αυτήν την πόλη!

Και ειλικρινά, ο Ed Sheeran ήταν μια εξαιρετική συναυλιακή εμπειρία!


Υ.Γ 1 Φεύγωντας από τη συναυλία, με εκατοντάδες κόσμου μέσα στο δρόμο, με τη Λάρνακα να θυμίζει εξωτερικό, είπα στην φίλη μου την Έφη: “Μακάρι η Ανδρεάνα σου, ο Έρικ σου, η Στέλια και Αναστασια μου, τα παιδιά μας, να ζήσουν σε μια Λάρνακα που θα φιλοξενεί συχνά τέτοιες συναυλίες με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής”.

Υ.Γ 2 Είναι μερικά άρθρα που γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι αν τα γράψεις θα σε κάνουν λιγότερο αρεστή και αγαπητή (για να μη πω αντιπαθή). Που γνωρίζεις ότι θα αρχίσουν τα “ναι αλλά” και οι διαφωνίες και η μουρμούρα.
Ωστόσο, κάτι που έλεγα και στους φοιτητές μου όταν δίδασκα δημοσιογραφία: δε γίνεται κάποιος δημοσιογράφος για να είναι αρεστός, αν ήθελε να είναι αρεστός θα μπορούσε να ασχοληθεί με τις δημόσιες σχέσεις. Γίνεται κάποιος δημοσιογράφος για να γράφει τις αλήθειες, έστω όπως τις αντιλαμβάνεται το φτωχό του μυαλό. Με γνώμονα πάντα το κοινό καλό. Χωρίς συμφέροντα. Και με την ελπίδα να βάλει, έστω ένα λιθαράκι, για να γίνει ο κόσμος, οι κοινωνίες, οι καταστάσεις, λιγό καλύτερα, λίγο πιο φωτεινά.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!