Search
Close this search box.

Δραματική έκκληση για αίμα από τους θαλασαιμικούς

Δραματική έκκληση για αίμα από τους θαλασσαιμικούς. Ενημερώθηκαν πριν από λίγο, μέσω ενός τυποποιημένου γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα ότι, για άλλη μια φορά, οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους αναβάλλονται. «Είστε για αναβολή σήμερα» αναφέρεται στο μήνυμα.

Έξω φρενών οι ασθενείς, απαιτούν καλύτερο προγραμματισμό από το Κέντρο Αίματος και ορθότερη διαχείριση των αποθεμάτων αφού, όπως υποστηρίζουν, «δεν γίνεται να πληρώνουν πάντοτε οι θαλασσαιμικοί ή άλλοι χρόνιοι ασθενείς που μεταγγίζονται, τις υπερβολικές ανάγκες σε αίμα που έχει πλέον ο τομέας της Υγείας στην Κύπρο».

«Αν μας θέλουν να καθόμαστε στα σπίτια μας, να μην εργαζόμαστε, να μας δίνουν επιδόματα για να ζούμε και εμείς και οι οικογένειες μας και να μας καλούν όποτε υπάρχουν αποθέματα αίματος για να μεταγγιστούμε να μας το πουν», ανέφερε, φανερά ενοχλημένος από την κατάσταση, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας Μίλτος Μιλτιάδους.

Για άλλη μια φορά, είπε, «άτομα με θαλασσαιμία, από διάφορες επαρχίες, μας έχουν ενημερώσει ότι οι μεταγγίσεις τους έχουν αναβληθεί. Βρισκόμαστε όμως στα μέσα Σεπτεμβρίου και σίγουρα δεν μπορούμε να δεχθούμε δικαιολογίες που παραπέμπουν σε μειωμένη αιμοδοσία λόγω αδειών και διακοπών κλπ».

Το πρόβλημα, πρόσθεσε ο κ. Μιλτιάδους, «αφορά διάφορες ομάδες αίματος με τις περισσότερες αναβολές να αφορούν άτομα που χρειάζονται αίμα ομάδας «Ο». Η ομάδα αυτή, ως γνωστό χρησιμοποιείται γενικά σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών διότι μπορεί να χορηγηθεί, κυρίως η Ο – σε άτομα με άλλες ομάδες αίματος».

Το γεγονός αυτό, «σίγουρα οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση αίματος γενικά στην Κύπρο, όπου διενεργούνται συνεχώς χειρουργικές επεμβάσεις με ενδεχόμενο επιπλοκών κλπ, αλλά δεν σημαίνει ότι κάθε φορά πρέπει να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις των χρόνιων ασθενών».

«Επιτέλους πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση και να διασφαλίζεται ότι πάντοτε υπάρχουν αποθέματα για τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα. Με την κάθε αναβολή, διαταράσσεται η ζωή, οικογενειακή και επαγγελματική των ατόμων με θαλασσαιμία. Η μετάγγιση είναι μια διαδικασία που μας επιβάλλει προγραμματισμό, τόσο στην οικογένεια όσο και στη δουλειά μας και δεν μπορεί να μας λένε συχνά τη δικαιολογία ότι έχει δοθεί αναβολή και έγινε επαναπρογραμματισμός με τόση ευκολία».

Ως σύνδεσμος, «απαιτούμε πλέον σωστές διαδικασίες και διασφάλιση των μεταγγίσεων». Επιπρόσθετα, «απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν σε αιμοδοσία για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!