Search
Close this search box.

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η Σχολική Εφορεία.

Όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής των εκπροσώπων του Δήμου στη Σχολική Εφορεία, τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και η κίνηση Συμμαχία Προόδου συνεννοήθηκαν παρασκηνιακά και άφησαν εκτός συμμετοχής στη Σχολική Εφορεία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που προέρχονται από το ΑΚΕΛ.

Κάτι τέτοιο όμως, πέραν από τη μικροπολιτική πτυχή, συνιστά και παρανομία, όπως ξεκαθάρισε το Υπουργείο Παιδείας. Μετά την ψηφοφορία – παρωδία, ο δήμαρχος Κύπρος Ανδρονίκου απέστειλε επιστολή στα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας καταγγέλλοντας θεσμική εκτροπή και παραβίαση του Περί Σχολικών Εφορειών Νόμου, ο οποίος ορίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει κατά το δυνατό μέλη στη Σχολική Εφορεία από τα μέλη του τα οποία ανήκουν σε αυτοτελή κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων κατ’ αναλογία και κατά σειρά ως προς την αριθμητική τους αντιπροσώπευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με λίγα λόγια, όλα τα κόμματα δικαιούνται διά νόμου εκπροσώπηση και μάλιστα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.

Στην προκείμενη περίπτωση, όμως, αφέθηκε εξ ολοκλήρου εκτός το ΑΚΕΛ, που αναδείχθηκε μάλιστα πρώτη δύναμη στις εκλογές και θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Αποκατάσταση της νομιμότητας εντός 7 ημερών ζητά το Υπ. Παιδείας

Απαντώντας στην επιστολή του δημάρχου, το Υπουργείο Παιδείας επικαλέστηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία δικαιώνεται η καταγγελία του δημάρχου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, στις δημοτικές εκλογές το ΑΚΕΛ εξασφάλισε 44,8% στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δρομολαξιάς – Μενεού, 39,2% στο Κίτι, 59,15% στα Περβόλια και 44,85% στο Τερσεφάνου, συνεπώς το ΑΚΕΛ δικαιούται με βάση το νόμο εκπροσώπηση στη Σχολική Εφορεία.

Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να διεξαχθεί νέα διαδικασία επιλογής εκπροσώπων στη Σχολική Εφορεία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και απαιτεί να ενημερωθεί σχετικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ότι εάν εντός 7 ημερών δεν αποκαταστήσει τη νομιμότητα το Δημοτικό Συμβούλιο, θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες με βάση τη νομοθεσία.

Η τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας αποτελεί κόλαφο για τη συμπεριφορά των πιο πάνω κομμάτων, τα οποία από την πρώτη μέρα εκλογής έχουν σχηματίσει μια ευκαιριακή συνεργασία με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ.

Αυτό συνέβη όχι μόνο με τη διαδικασία επιλογής εκπροσώπων στη Σχολική Εφορεία, αλλά και στην εκπροσώπηση στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, όπως επίσης έχει καταγγελθεί δημοσίως, με τις ίδιες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!