Search
Close this search box.

Τέχνη για έναν πληγωμένο πλανήτη: Εικαστική έκθεση στη Λάρνακα πραγματεύεται νέους και παλιούς κινδύνους

Μια ομαδική εικαστική έκθεση για την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου φιλοξενεί από τις 2 Οκτωβρίου η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.

Στην έκθεση με τίτλο «Τέχνη για έναν πληγωμένο πλανήτη» (Art For A Wounded Planet) δώδεκα καλλιτέχνες από την Κύπρο και την Ευρώπη πραγματεύονται νέους και παλιούς κινδύνους, όπως την περιβαλλοντική κρίση, την επανεμφάνιση της μισαλλοδοξίας, των συγκρούσεων και την αυξανόμενη αδικία που βρίσκεται σε τόσες διαφορετικές μορφές πλέον.

Η έκθεση είναι μια συγχώνευση διαφορετικών καλλιτεχνικών πρακτικών και διαφορετικών μέσων, διαφορετικών γενεών με διαφορετικό αισθητικό υπόβαθρο, με κοινή ωστόσο την ανάγκη καλλιέργειας ενός εναλλακτικού πολιτισμού.

Οι νέες τεχνολογίες και οι παραδοσιακές χειροτεχνίες, το βίντεο, η ζωγραφική, η χαρακτική και ηχητικές εγκαταστάσεις προσφέρουν μια πολλαπλότητα φωνών που δεν φοβούνται μεν την απόγνωση, αλλά την ίδια στιγμή διακρίνουν τις ρωγμές από όπου μπορεί να διαπεράσει η ελπίδα.

Έτσι, τα τοπία του Κώστα Οικονόμου και της Δανάης Πάτσαλου, δύο καλλιτεχνών των οποίων η ημερομηνία γέννησης απέχει 75 χρόνια, θα εκτεθούν δίπλα- δίπλα, ενώ τα γλυπτά του Κυριάκου Καλλή θα αντιπαρατεθούν με την εγκατάσταση από τέφρα της Γιούλας Χατζηγεωργίου.

Παράλληλα, η κατασκευή με πλαστική ταινία του Ανδρέα Σάββα αντιπαρατίθεται με τα χαρακτικά της Τζάνις Τζέφρις, η ηχητική εγκατάσταση από μικροσκοπικά ηλιακά πάνελ του Κριστόφ Μπρούνγκελ με τα εύθραυστα υλικά της Ευγενίας Βασιλούδη, τα ίχνη του εδάφους του οικογενειακού σπιτιού της Άντριας Ζαχαρίου στην Καρπασία και η χρήση των νεκρών εσπεριδοειδών του Καραβά από τον Σουμέρ Ερέκ με το βίντεο του Γιάννου Οικονόμου.

Συντελεστές

  • Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αντρέας Σάββα, Άντρια Ζαχαρίου, Christoph Brünggel, Κώστας Οικονόμου, Δανάη Πάτσαλου, Ευγενία Βασιλούδη, Janis Jefferies, Γιασεμί Ράπτη, Κυριάκος Καλλής, Sumer Erek, Γιάννος Οικονόμου, Γιούλα Χατζηγεωργίου
  • Επιμέλεια: In Sutu
  • Διοργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας/ Πολιτιστικές Υπηρεσίες
  • Παραγωγή: Sotto Voce (Contemporary Arts) Ltd
  • Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού

Πού και πότε

  • Λάρνακα, Δημοτική Πινακοθήκη (24658848). Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, 8μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 25 Νοεμβρίου (Δευτέρα- Παρασκευή 10π.μ.- 1μ.μ. & 3-6μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Το σπαθί το οποίο αποκεφάλισε τον Οδυσσέα, ωχριά μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη την οποία ανέσυρε η κοινωνία

Ένα εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Καλλίνικου, Διευθυντή Σύνταξης Philenews(21/9/24) Έγραφα προχθές, ότι η κατάφορη αδικία σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνία.

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

error: Content is protected !!