Search
Close this search box.

Λάρνακα: Διαδίδονται φοβερές ανακρίβειες αλλά και ψέματα στο διαδίκτυο με πάθος και χωρίς αιδώ καμία

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Διαδίδονται φοβερές ανακρίβειες, αλλά και ψέματα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα ΜΚΔ, με πάθος, χωρίς καμία αιδώ (που λέει και ο ποιητής) και με φόντο την ντεμέκ αγάπη μας για τη Λάρνακα.

Αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να μπαίνει στη διαδικασία συζήτησης όταν πέφτει πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις ή όταν φίλοι μας στέλνουν τέτοιες αναρτήσεις πανικοβλημένοι και ρωτούν “μα ισχύει κάτι τέτοιο;” τι κάνουμε, γελάμε ή απαντάμε;
Για ένα τοπικό ΜΜΕ το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρέπει να απαντά δημόσια σε ψέματα και ανακρίβειες των ΜΚΔ (ιδιαίτερα όταν το θέμα δεν αφορά συγκεκριμένα το δικό σου ή άλλο ΜΜΕ, αλλά τη πόλη σου) ή απλά να το προσπερνάμε και να αφήνουμε το χρόνο και τα γεγονότα να απαντήσουν από μόνα τους.

Το θέμα όμως δεν είναι όλοι αυτοί που με μένος (συνήθως) γράφουν ανακρίβειες και ψέματα, το θέμα είναι όλοι οι άλλοι που διαβάζουν, διαβάζουμε.
Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην αλήθεια που θέλουμε να υπηρετούμε, απέναντι στην αγάπη μας για τη Λάρνακα που λέμε ότι έχουμε και προπάντων απέναντι στην υποχρέωση μας να παραμείνουμε άνθρωποι του φωτός, αν θέλουμε να είμαστε του φωτός, έχουμε λοιπόν υποχρέωση να ρωτάμε, να ερευνούμε, να επιβεβαιώνουμε, να μαθαίνουμε, αν οι αναρτήσεις που με πανοπλία την αγάπη για τη Λάρνακα ρίχνουν βέλη κατηγοριών σε θεσμούς ή αξιωματούχους της πόλης, είναι αλήθεια, ανακρίβεια ή ψέμα.

Ο αγαπημένος κάποιων, ο Γκέμπελς, ακολουθούσε στη μέθοδο της προπαγάνδας του την τεχνική πως “αν επαναλάβεις ένα ψέμα πολλές φορές γίνεται αλήθεια” Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1979 μέσω ενός πειράματος στο McMaster University του Canada όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα πείραμα που επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό, πως ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα στο τέλος θεωρείται ως αλήθεια.
Ωστόσο, χρόνια μετά, αρχές του 2020 μια ομάδα με επικεφαλής την Lisa Fazio του Vanderbilt University, συντάσσοντας ένα παρόμοιο πείραμα φάνηκε πως πλέον ο άνθρωπος δεν πέφτει τόσο εύκολα πλέον στην παγίδα να θεωρήσει ως αλήθεια ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα. (Good news; Βελτιώθηκε ο ανθρώπινος νους;)

Εν κατά κλείδι, υπάρχουν πολλά που δεν είναι στο χέρι μας (τα αίσχιστα της πολιτικής σκακιέρας των τελευταίων βδομάδων) υπάρχουν και άλλα που είναι στο δικό μας χέρι και για να ακριβολογούμε, στο δικό μας μυαλό.
Καμιά ανάρτηση όπως και αν είναι γραμμένη, όποιος και αν την έχει γράψει, δεν πρέπει να θεωρείται αυτόματα πως λέει αλήθεια. Η αλήθεια στις μέρες μας είναι πνιγμένη σε ψέματα και ανακρίβειες. “Οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από το ψέμα” έλεγε ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο.
Να αναζητούμε την αλήθεια, να την επιβεβαιώνουμε. Είναι υποχρέωση μας.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν σε λεγεώνες ηλιθίων το δικαίωμα να μιλούν, ενώ κάποτε μιλούσαν μόνο σε ένα μπαρ μετά από ένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάψουν την κοινότητα … αλλά τώρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μιλούν με έναν νομπελίστα. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».
-Ουμπέρτο Έκο

Υ.Γ Δήμαρχος και Δημοτικές Ομάδες να αρχίσουν να απαντούν σε ψέματα και ανακρίβειες που αφορούν τη πόλη μας, έτσι ίσως σταματήσουν με τόση ευκολία να γράφονται.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ο συνδημότης μας Γιάννης Ανδρέου συμμετείχε στην παραγωγή της συναυλίας της ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΣ στο Ηρώδειο και τονίζει στο SkalaTimes : «Όταν λέμε  ότι είναι “η μεγάλη κυρία” του ελληνικού πενταγράμμου δεν είναι καθόλου υπερβολή κι εμείς που συνεργαστήκαμε μαζί της το ξέρουμε αυτό»

Ο συνδημότης μας Γιάννης Ανδρέου συνεργάτης εδώ και χρόνια της εταιρείας ΓΑΛΑΞΙΑΣ συμμετείχε σε αρκετές παραγωγές για τις συναυλίες της Μαρινέλλας και έτυχε να συμμετάσχει

Δημήτρης Παπανικολάου: «Φίλοι μου, ο σκοπός του ανθρώπου στην γη δεν είναι να μην πεθάνει. Ο σκοπός του ανθρώπου στην γη, είναι να ζήσει πριν πεθάνει»

Την δική του τοποθέτηση έδωσε μέσα από μία ανάρτηση του ο Έλληνας πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, όσον αφορά στα σχόλια των ΜΚΔ για την «μεγάλη

error: Content is protected !!