Search
Close this search box.

Politico για υποψηφιότητα Καδή στην Κομισιόν: Σε εξέταση για το σκάνδαλο παράνομης απόρριψης αποβλήτων στο Πεντάκωμο


Εγείρει ερωτήματα η υποψηφιότητά του λόγω δεκαετούς περιβαλλοντικής διαμάχης στη Λεμεσό, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα

Εξέταση για σκάνδαλο με την ανακύκλωση θα αντιμετωπίσει, στις Βρυξέλλες, ο Κώστας Καδής, ως η επιλογή της Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Politico.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ένα μήνα περίπου πριν αντικατασταθεί ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Κάδης, έφτασε στο γραφείο του μία έκθεση η οποία καταλόγιζε ευθύνες στην κυβέρνηση για χρόνια παράνομης απόρριψης αποβλήτων στην περιοχή της Λεμεσού,μέσω ενός έργου επεξεργασίας αποβλήτων που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.

Το 2015, όπως σημειώνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Κύπρο πάνω από 46 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μιας δημόσιας εγκατάστασης επεξεργασίας απορριμμάτων στο χωριό Πεντάκωμο, η οποία θα έκανε διαλογή και ανακύκλωση τα απόβλητα που συλλέγονται τοπικά, ενώ μερικά από αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή καυσίμων. Τα χρήματα, επισημαίνεται, είχαν δοθεί με την προϋπόθεση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα έβρισκε αγοραστές για τα καύσιμα,.

Ωστόσο, προσθέτει, τα καύσιμα δεν πουλήθηκαν ποτέ και έχουν θαφτεί, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ, από τότε που άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία είδε το Politico, η κυβέρνηση της Κύπρου γνώριζε ότι τα απόβλητα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του σωστού τύπου καυσίμου πριν ξεκινήσει το έργο, αλλά υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ ούτως ή άλλως.

«Οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή […] τελικά [οδηγώντας] στην ταφή» περίπου το 60% των απορριμμάτων, αναφέρει η έκθεση.

Και ενώ ο Καδής δεν συμμετείχε όταν ξεκίνησε το έργο, η απόρριψη των απορριμμάτων συνεχίστηκε υπό την εποπτεία του για πέντε χρόνια, όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Τώρα, εγείρονται τα ερωτήματα για το τι ήξερε και πότε επανέρχονται στην επιφάνεια, καθώς οι κριτικοί αμφισβητούν τη νομιμότητα του Καδή να κατέχει μία από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ο Κάδης ήταν υπεύθυνος για το Πεντάκωμο για πέντε χρόνια. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πώς θα τον εμπιστευόταν κανείς για να γίνει επίτροπος», είπε η Έφη Ξάνθου, γενική γραμματέας της ΜΚΟ οικολογικό κίνημα και πρώην αντιπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, το Politico, τονίζει ότι ρώτησε τον Καδή τι ήξερε για το σκάνδαλο και αν προσπάθησε να το διορθώσει κατά την πενταετή θητεία του και για τις πράξεις του μετά την παραλαβή της αναφοράς, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Τα θέματα του εργοστασίου απορριμμάτων Πεντάκωμο στη Λεμεσό δεν έχουν περάσει απαρατήρητα. Χιλιάδες τόνοι αδιαχώριστων οικιακών, ιατρικών, ακόμη και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων που πετάχτηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής οδήγησαν σε μεγάλο οικολογικό σκάνδαλο στην περιοχή», λέει το δημοσίευμα.

«Οι κοινότητες [που ζουν] γύρω από το εργοστάσιο το βρίσκουν αφόρητο», είπε η Αναστασία Κοραή, πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Φίλοι της Γης, εξιστορώντας ιστορίες φρίκης της δυσοσμίας που προέρχεται από τους σωρούς των απορριμμάτων που ψήνονται στον καυτό ήλιο όλο το καλοκαίρι.

Πηγή: Πολίτης

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Η Αλεξία Καραϊσκάκη, μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Alzheimer και Συναφών Ανοιών «ΜΗ-ΜΕ-ΛΗΣΜΟΝΕΙ» στο SkalaTimes: «Δώσε αγάπη για να πάρεις αγάπη. Αυτό ζητούν οι πάσχοντες: αγάπη, αγκαλιά και υπομονή»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη Η άνοια αποτελεί μια ανίατη μάστιγα η οποία απειλεί όλο και περισσότερο κόσμο στις μέρες μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για

Δημοτικό Διαμέρισμα Τρούλλων Δήμου Αραδίππου: Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο ηρώων και μαρτύρων 

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Τρούλλων του Δήμου Αραδίππου, η εκκλησιαστική επιτροπή Ιερού Ναού Αγίου Μάμαντος και οι συγγενείς των πεσόντων Τρούλλων, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία

Η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βορόκληνης επιστρέφει και πάλι!

Ανακοίνωση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βορόκληνης. Η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βορόκληνης επιστρέφει και πάλι! «ΒΙΒΛΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ» Αυτό το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024,

error: Content is protected !!