Search
Close this search box.

Οι Λεμεσιανοί διαβουλεύτηκαν για τις πολιτιστικές υποδομές τους

Καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών, διαχειριστές πολιτιστικών στεγών, αρχιτέκτονες, πανεπιστημιακοί και επαγγελματίες του πολιτισμού, έδωσαν συλλογικά και ενεργά το «παρών» τους στη διαβούλευση του Λεμεσός 2030 για τις πολιτιστικές υποδομές.

Εκατό Λεμεσιανές και Λεμεσιανοί συμμετείχαν στη δεύτερη μεγάλη διαβούλευση της υποψήφιας πόλης Λεμεσός 2030, με τίτλο «10 10 100 – Απόψεις για Χώρους Πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχοντας ως βασικά συστατικά την πολυφωνία και τη συμμετοχικότητα, η δράση αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινότητα καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, με τον Οργανισμό Λεμεσός 2030 να κάνει ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η διαβούλευση έγινε στην παρουσία του Δημάρχου Λεμεσού Γιάννη Αρμεύτη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση, την προσέλευση αλλά και τα αποτελέσματα της συμμετοχικής αυτής διαδικασίας, που όπως δήλωσε: «είναι ωφέλιμη όχι μόνο για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, αλλά και για την ίδια την καλλιτεχνική κοινότητα, την πόλη και την εξωστρέφειά της».

Με αφορμή το ζήτημα των πολιτιστικών υποδομών, αλλά και τις ευρύτερες ανάγκες του καλλιτεχνικού τομέα στην πόλη, η ομάδα του Λεμεσός 2030 κάλεσε τους συμμετέχοντες να διαβουλευθούν, να συζητήσουν, να διαφωνήσουν αλλά και να προβούν σε διαδικασία ψηφοφορίας, καθισμένοι σε 10 τραπέζια με 5 διαφορετικές θεματικές κατηγορίες, υπό την καθοδήγηση δεκαμελούς ομάδας συντονιστών.

Στρατηγικές χρηματοδότησης, τεχνική και διοικητική υποστήριξη, συμπεριληπτικές και προσβάσιμες εγκαταστάσεις ήταν μερικές από τις θεματικές που απασχόλησαν τις ομάδες εργασίας, οι οποίες κατέγραψαν απόψεις και ανάγκες, ψηφίζοντας μάλιστα η καθεμιά τις προτεραιότητές της. Η διαβούλευση έκλεισε με παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του “10 10 100” θα ενισχύσουν, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό για πολιτιστικές στέγες ευρύτερα, αλλά και για την επερχόμενη ανέγερση δημοτικών πολιτιστικών υποδομών στο τεμάχιο «Επαμεινώνδα» ειδικότερα, έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Δήμο Λεμεσού.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Λεμεσός 2030 Ελεάνα Αλεξάνδρου, ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες, ενώ ανέφερε ότι οι πολλές διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν κατά την πορεία διεκδίκησης έχουν ουσιαστικά αξιοποιηθεί στη σύνταξη της πρότασης που θα υποβάλει η Λεμεσός για να διεκδικήσει τον τίτλο.

Σε ενάμιση μήνα οι υποψήφιες πόλεις καταθέτουν τον φάκελο διεκδίκησης (bid book).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δράσης 10 10 100, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, Όμηρου Παναγίδη και Άγγελου Παναγίδη, παρουσίασαν Έκθεση Φωτογραφίας και Έντυπων Προϊόντων στον χώρο του κτιρίου Τάσσος Παπαδόπουλος.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!