Search
Close this search box.

Ανδρέας Τταουξιής : «Οι Βουλευτικές εκλογές δεν είναι της παρούσης, στο παρόν στάδιο έχω εντολή από την κοινωνία της Λάρνακας, να εργαστώ και να συνεργαστώ, για να κάνουμε τη Λάρνακα καλύτερη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε! Ως επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχω μεγάλη ευθύνη. Έγιναν πολλά τα προηγούμενα χρόνια με συλλογική προσπάθεια και υπευθυνότητα, έχουμε όμως να κάνουμε ακόμη πάρα πολλά»

Ο Ανδρέας Τταουξιής, μας έχει αποδείξει πως αγαπά τη πόλη του, αγαπά γενικά αυτό που κάνει ως Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας και κατάφερε στην δεύτερη του θητεία, να διπλασιάσει τους ψήφους εμπιστοσύνης από το κόσμο της πόλης μας. Έχουμε λοιπόν τη χαρά σήμερα, να φιλοξενούμε την πρώτη του συνέντευξη, ως Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗ.ΣΥ. 
Με τον Ανδρέα Τταουξιή συναντηθήκαμε ένα πρωινό στο κέντρο της πόλης μας για καφέ και για μία συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης. Μίλησε στο SkalaTimes για όλα όσα αφορούν τον Μητροπολιτικό Δήμο Λάρνακας και όχι μόνο.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς να σε ευχαριστήσουμε γι’ αυτή τη συνέντευξη, η οποία είναι η πρώτη που δίνεις ως επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού στη Λάρνακα. Τι σημαίνει για ‘σένα το να συνεχίζεις για δεύτερη θητεία, και μάλιστα, ως επικεφαλής της μεγαλύτερης Δημοτικής Ομάδας της πόλης μας;

Γιώτα μου, πριν απαντήσω την ερώτηση θέλω να σε ευχαριστήσω προσωπικά για τη συνεργασία που έχουμε. Από την αρχή μας ένωσε η αγάπη μας για την Λάρνακα, και έτσι θα συνεχίσουμε. Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν επτάμιση χρόνια, με την εκλογή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, τότε, στα 26 μου μόλις χρόνια. Με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα του Skala Times για την δουλειά που κάνετε, με τον δικό σας διαφορετικό τρόπο, προβάλλοντας τα όσα συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία της πόλης και επαρχίας μας.
Όσο αφορά την ερώτηση σου, θέλω να ευχαριστήσω όσους μου εμπιστευτηκάν την ψήφο τους. Συνεχίζω με τεράστια ευθύνη και προτεραιότητα τη Λάρνακα!
Η περίοδος των εκλογών ήταν κατά κάποιο τρόπο μεταβατική. Ειπωθήκαν πολλά και από πολλούς, προσωπικά κρατώ μόνο τα ουσιαστικά και τα καλά. Πρέπει όλοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της Δημοκρατίας και να συνεχίσουμε.
Συγχαίρω όλους τους υποψηφίους, είτε εκλέγηκαν είτε όχι. Ακούστηκαν και γράφτηκαν απόψεις και εισηγήσεις, οι οποίες θα πρέπει όσοι έχουμε εκλεγεί να φιλτράρουμε, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όσες από αυτές πιστεύουμε ωφέλιμες. Παροτρύνω, όσους δεν κατάφεραν την εκλογή, να παραμείνουν ενεργοί δημότες, τους χρειαζόμαστε όλους. Γιαυτό, και ως Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να βρούμε τρόπους αξιοποίησης περισσότερων δημοτών μας. Οι δημότες πρέπει να νιώθουν πως οι απόψεις τους, εκεί που έχουν ουσία και ρεαλισμό, μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Όσο αφορά τις εκλογές, σίγουρα το αποτέλεσμα ήταν πολύ τιμητικό για εμένα, η πρώτη θέση σε ψήφους, σε όλη τη Λάρνακα, με γεμίζει πραγματικά μεγάλη ευθύνη. 
Σημαντικό επίσης, ήταν το αποτέλεσμα για την παράταξη μου, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς διατηρεί την μεγάλη πλειοψηφία στις επιλογές των δημοτών μας. Ως ΔΗ.ΣΥ., έχουμε εκλέξει 10 Δημοτικούς Συμβούλους, 7 στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λάρνακας, 2 στο δημοτικό διαμέρισμα των Λιβαδιών και 1 στο δημοτικό διαμέρισμα της Ορόκλινης. Εδώ να υπενθυμίσω πως το νέο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από σύνολο 27 δημοτικούς συμβούλους, όπου οι 10 είναι του ΔΗ.ΣΥ., οι 9 του ΑΚΕΛ, 3 του ΔΗΚΟ, 2 του ΕΛΑΜ, 2 της ΔΗΠΑ και 1 της ΕΔΕΚ. Συνολικά, το Δημοτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 31 άτομα – είναι ο Δήμαρχος, οι 3 Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (πάρα πολλοί κατά την γνώμη μου).
Η διαδικασία επιλογής του επικεφαλή, καθορίζεται από εσωτερικούς κανονισμούς της παράταξης. Μετά τις εκλογές λοιπόν, συγκαλείται η πρώτη συνεδρία της Δημοτικής Ομάδας, όπου αποφασίζεται η γενική πολιτική προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε, οι προτεραιότητες στις επιλογές επιτροπών, όπως επίσης, επιλέγεται ο επικεφαλής. Με ομόφωνη απόφαση λοιπόν, έχω επιλεγεί από τους εννέα συναδέλφους μου, επικεφαλής/συντονιστής της Δημοτικής Ομάδας, μια θέση τιμητική με τεράστια ευθύνη. Ο ρόλος αυτός είναι βαρυσήμαντος σε πολλά επίπεδα, κυρίως γιατί, πολλά είναι αυτά που καθορίζονται και αποφασίζονται ευέλικτα, απευθείας από τους επικεφαλείς και τον Δήμαρχο.
Έχουμε μία νέα Δημοτική Ομάδα με 4 παλιά μέλη και 6 καινούρια. Είμαστε όλοι έτοιμοι, να συνεργαστούμε με όλους, ανεξαρτήτως κόμματος, με προτεραιότητα τη Λάρνακα, καταθέτοντας προτάσεις και εισηγήσεις, παρακαλουθόντας αυστηρά διαδικασίες και εφαρμογή αποφάσεων και ασκώντας πιέσεις όπου και αν χρειαστεί. Η δημοτική μας ομάδα, με την υπεύθυνη πολιτική που ακολούθησε την περασμένη θητεία ‘επιβραβεύτηκε’ λαμβάνοντας το 35% των ψήφων – ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, το οποίο μας ξεκαθαρίζει πως, αυτή είναι η πολιτική που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία. Την ίδια ώρα, ως νέος επικεφαλής επιθυμώ να αναβαθμίσω τον συντονισμό και την λειτουργία της ομάδας μας, πάντα προς όφελος της Λάρνακας. 
Εννοείται πως, ο ρόλος μας είναι βαρυσήμαντος, ούτως ώστε να διατηρείται η ισορροπία δυνάμεων. Πρέπει να ασκούμε αυστηρό έλεγχο ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τον αρμόδιο εκτελεστικό να το κάνει, τον Δήμαρχο, να παρακολουθούμε αυστηρά και να είμαστε έντονοι εκεί και όπου χρειάζεται, στηρίζοντας βεβαίως, όλα όσα είναι ωφέλιμα για τη Λάρνακα και τους δημότες της. Ως Δημοτική Ομάδα, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα και με σοβαρότητα.
Όσο αφορά την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κρίνω πως δεν έγιναν όσα έπρεπε την περίοδο παράτασης της θητείας. Εμείς απο την μεριά μας, θα προσπαθήσουμε, στο μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί, να γίνει σωστά η ένταξη των δημοτικών διαμερισμάτων Λιβαδιών και Ορόκλινης, και να επιλύονται σιγά σιγά τα πολλά προβλήματα. Τα υπόλοιπα και αρκετά, τα οποία πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν, είναι κυρίως ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Βουλής, ελπίζω πως θα λειτουργήσουν ουσιαστικά και γρήγορα, μακριά από παρεμβάσεις. 
Ο μεγάλος πλέον, μητροπολιτικός Δήμος Λάρνακας, είναι ο 4ος μεγαλύτερος πληθυσμιακά Δήμος της Κύπρου, μαζί με τα Δημοτικά Διαμερίσματα Λειβαδιών και Ορόκλινης, θα πρέπει να δουλέψουμε ενωμένοι. Υπάρχει συγκεκριμένο όραμα να υλοποιήσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι μια πορεία, κατά την οποία θα πρέπει να βάλουμε στέρεες βάσεις για τα επόμενα τουλάχιστον 20-30 χρόνια της Λάρνακας.
Πρέπει να διαχειριστούμε ξανά με αμεσότητα και σοβαρότητα, την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας. Ήδη έχουν ζητηθεί νέες μελέτες, εφόσον τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του παρελθόντος. Έχει οριστεί ad hoc επιτροπή, εκ μέρους της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, η οποία απαρτίζεται από τον Δήμαρχο και τους 6 βουλευτές Λάρνακας, έτσι ώστε να υπάρξει ευελιξία στις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και αναμένουμε σύντομα εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, πέραν απο τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα (τα οποία είναι αναγκαία), ο δημότης επιζητεί πιο ποιοτική καθημερινότητα. Υστερούμε σε ασφάλεια, πράσινο, δρόμους, πεζοδρόμια, τάξη και καθαριότητα, αυτά ακούσαμε έντονα στην προεκλογική και πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη, να βρούμε λύσεις και να κάνουμε πράξεις. 

Το γεγονός ότι ήσουν πρώτος σε ψήφους είναι μια ένδειξη ότι ίσως γίνει αυτό που είναι κοινό μυστικό στη πόλη μας και φημολογείται από πολλούς, ότι ο Ανδρέας Τταουξιής, σε δύο περίπου χρόνια θα είναι υποψήφιος βουλευτής;

Γιώτα μου, είναι όντως σημαντικό ανάμεσα σε τόσους πολλούς υποψηφίους στις τελευταίες εκλογές, να σε επιλέγει η πλειοψηφία των συνδημοτών σου. Κάνω κάτι που αγαπώ με απόλυτη προσήλωση και ευχαριστώ τον κόσμο που με εμπιστεύεται, η αναγνώριση είναι μια ώθηση για να συνεχίζεις ότι κάνεις. 
Για εμένα, πολύ ταπεινά το λέω, αυτό το αποτέλεσμα περιέχει τεράστια ευθύνη, και γιαυτό θα δουλέψω ακόμη περισσότερο. Σίγουρα, για να το πετύχεις αυτό, υπάρχουν προσωπικές θυσίες από την οικογένεια σου, την γυναίκα σου, τις δουλειές σου. Δεν περιμένω «ευχαριστώ», είναι επιλογή μου να κάνω ότι κάνω, πραγματικά για να προσφέρω, η αναγνώριση στις εκλογές όμως είναι σημαντική, σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. 
Όσο αφορά τις βουλευτικές εκλογές. Μόλις πριν τέσσερις μήνες τελειώσαμε απο τις εκλογές, και έχουμε σημαντικές προκλήσεις και αποφάσεις να πάρουμε για τη Λάρνακα, οι βουλευτικές είναι σε περίπου δύο χρόνια. Θα σου απαντήσω όμως, δεν κρύβομαι ποτέ και το ξέρεις. 
Κρίνοντας πάντα αυστηρά τον εαυτό μου, πιστεύω πως θα μπορούσα να προσθέσω παραγωγικά και ωφέλιμα στη νομοθετική εξουσία. Δεν έλαβα όμως τέτοια απόφαση, υπάρχουν πολλά δεδομένα τα οποία θα επεξεργαστώ όταν πρέπει να αποφασίσω. Εννοείται πως πριν αποφασίσω, θα συζητήσω και θα ακούσω την άποψη ανθρώπων που σέβομαι και εμπιστεύομαι. Στο παρόν στάδιο, θέλω να είμαι επικεντρωμένος στη δράση μου εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και να είμαι όσο περισσότερο παραγωγικός. Έχω μια εντολή από την κοινωνία της Λάρνακας, να δουλέψω σκληρά, ειδικά ως επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να κάνουμε τη Λάρνακα καλύτερη! Αποφάσεις για τις βουλευτικές, θα πάρω με το καλό του χρόνου.

Πάντως το γεγονός ότι έχεις σπουδές Νομικής, πιστεύω πως είναι αρκετά βοηθητικό χαρακτηριστικό για κάποιον που θέλει να πολιτευτεί.

Οι ακαδημαϊκές γνώσεις στην Νομική, σίγουρα με βοηθούν στον χειρισμό, την αντίληψη και άποψη σε πολλά ζητήματα που προκύπτουν στον πολιτικό βίο. Επιπλέον, είναι γεγονός πως με βοηθούν και στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες. 
Ζώντας την πολιτική εκ των έσω όμως, κατά την άποψη μου, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία για όσους πολιτεύονται, πέραν απο την ακαδημαϊκή τους βάση (για να ξεχωρίσουν θετικά), είναι η ‘προσωπικότητα’, ο καθαρός και κατανοητός λόγος, το διάβασμα, η όρεξη, το πάθος, ο ρεαλισμός, οι ανοικτές σύγχρονες ιδέες, η θέληση για συνεργασία, η αλήθεια, η αμεσότητα, η ειλικρίνεια, η φιλική κοινωνική στάση, η θετική ενέργεια, το μετρό, η σοβαρότητα, ο σεβασμός, η διαφάνεια σε οτιδήποτε κάνεις, ο παραμερισμός του εγώ για το εμείς, η σταθερότητα σε αρχές και η εξέλιξη σε ιδέες, το «γνώθι σαυτόν» και η  αυστηρή αυτοκριτική.
Σημαντικό επίσης, είναι να γνωρίζουν όλοι, πως όλα έχουν τον κύκλο τους, και ότι έχει να προσφέρει οποιοσδήποτε σε μία θέση, 10-15 χρόνια είναι υπεραρκετα, γιαυτό είμαι υπέρ του περιορισμού θητειών δια νόμου. 
Αν μου επιτρέπεις εδώ να προσθέσω εκτός πλαισίου της ερώτησης σου, τη θετική μου άποψη για την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας δια νόμου, στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να δώσουμε αυτή την επιλογή στους πολίτες. Πάρα πολλοί, με τους οποίους ήρθα σε επαφή κατά τη προεκλογική περίοδο, πίστευαν πως αξίζουν άτομα από διαφορετικούς κομματικούς χώρους και ήθελαν να τους ψηφίσουν. Δεν είμαι υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας όσο αφορά τις βουλευτικές, προσωπικά όμως, είμαι υπέρ όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι διαφορετικό, και ζώντας την τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχαν ιδιαίτερης σημασίας ιδεολογικές αποφάσεις όπως προφανώς προκύπτουν στη βουλή. Αυτό θα δώσει ωθήσει για πιο ποιοτικά και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια και εν συνεχεία, σε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δημοτικών ομάδων.

Βέβαια. Νομίζω είναι πολύ κατανοητό ότι για παράδειγμα δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ψηφίσει βουλευτή του ΕΛΑΜ και την ίδια ώρα και ένα βουλευτή του ΑΚΕΛ. Από την στιγμή που τα κόμματα έχουν συγκεκριμένη φιλοσοφία και ιδεολογική θέση, νομίζω θα υπάρξει πολλή σύγχυση στον κόσμο με την οριζόντια ψηφοφορία. Για την τοπική αυτοδιοίκηση, ναι, θα μπορούσαμε…

Η θέση μου ξεκαθαρίζω πως αφορά τις δημοτικές εκλογές. Πιστεύω πως η σύγχρονη κοινωνία θέλει αυτό το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να επιλέγει οριζόντια προσωπικότητες (αν θέλει βέβαια, δεν αναγκάζει κανένας τον δημότη, μπορεί αν θέλει, να ψηφίσει μόνο το κόμμα του). Συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία επτάμιση χρόνια, το 95%(περίπου) των αποφάσεων δεν έχει ιδεολογική προσέγγιση. Όσο αφορά τη βουλή, είναι κάτι πολύ διαφορετικό γιατί εκεί αποφασίζονται πολιτικές / νομοθετικές που έχουν να κάνουν με ιδεολογία. Σίγουρα, το συγκεκριμένο θέμα χρίζει συζήτησης. Υπάρχουν ίσως κάποια θετικά, υπάρχουν και κάποια αρνητικά – πρέπει να γίνει πιο βαθιά συζήτηση και ανάλυση για το συγκεκριμένο θέμα.


Είσαι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Παρόλα τα αποτελέσματα που πανηγύρισε το κόμμα σας ότι τα πήγε πάρα πολύ καλά, εντούτοις, πέρασε μια φουρτούνα και μια διάσπαση σε πολλά επίπεδα η οποία ξεκίνησε με τον Χριστοδουλίδη, συνέχισε με τον Αβέρωφ, ενώ σε τοπικό επίπεδο είδαμε ότι κατέβηκαν δύο υποψήφιοι Αντιδήμαρχοι (ο ένας επίσημα από το ΔΗΣΥ, ο άλλος ανήκε στο κόμμα, αποχώρησε και κατέβηκε μόνος του). Από πού πιστεύεις ότι προέρχεται αυτή η εσωτερική κρίση;

Είμαι εκλεγμένο μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ήμουν προηγουμένως στο 20μελές, και τώρα στο 25μελές (έγινε αύξηση των μελών) και οι θητείες είναι πενταετής. Κύρια αφορμή για να διεκδικήσω την πρώτη φορά, ωφείλω να ομολογήσω πως ήταν η Λάρνακα. Ήθελα να υπάρχει ‘φωνή’ της Λάρνακας στο κέντρο λήψης αποφάσεων της παράταξης. Είχαν προηγηθεί επιλογές σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες πίστευα πως δεν λάμβαναν υπόψη τα πραγματικά θέλω των Λαρνακέων. Μαζί με άλλους νέους τότε, προτείναμε και περάσαμε μεταξύ άλλων, την θέση μας για τον περιορισμό θητειών, την οριζόντια ψηφοφορία και αρκετά άλλα. 
Στην παράταξη μου υπάρχουν προβλήματα όπως και στα υπόλοιπα κόμματα, όμως στον ΔΗΣΥ είμαστε πιο εξωστρεφής πολλές φορές. Τα πιο μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν κυρίως μετά το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές. Τα όσα συνέβησαν είναι γνωστά, ήταν όντως δύσκολη περίοδος. Στη συνέχεια ανέλαβε την προεδρία η Αννίτα Δημητρίου. Μία πρόεδρος η οποία στήριξα προσωπικά, διότι πίστευα στις δυνατότητες της, και όχι για την κοινή μας καταγωγή, τη Λάρνακα, που και αυτό είναι σημαντικό για εμάς τους Λαρνακείς εννοείται. 
Όσα έγιναν είναι πλέον ιστορία, μαθαίνουμε από αυτή και συνεχίζουμε. Οι πολίτες έχουν προσδοκίες από εμάς, και δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Τα προβλήματα είναι εκεί και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν νοιάζει και ούτε θα πρέπει να νοιάζει κανένα, ο εγωισμός και τα προσωπικά του οποιουδήποτε. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να προτάξει αποφασιστικά πολιτικές θέσεις, στη βουλή και στον δημόσιο διάλογο, παράλληλα, πρέπει να παρακολουθεί αυστηρά την δράση της εκτελεστικής εξουσίας. 
Όσο αφορά στους πανηγυρισμούς μετά τις εκλογές, προσωπικά δεν πανηγύρισα, και δεν πιστεύω γενικά στους έντονους πολιτικούς πανηγυρισμούς και την πόλωση, οι καιροί έχουν αλλάξει. 
Στις ευρωεκλογές, έγινε η αναμέτρηση μεταξύ των κομματικών ψηφοδελτίων, και όντως, τα νούμερα των ψηφοφόρων ηταν θετικά για εμάς. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διατήρησε κάτω από δύσκολες συνθήκες τους ψηφοφόρους του. Δεν θα μιλήσω για πρωτιά (η οποία και αυτή μεταφέρει στην Ευρώπη ένα μήνυμα) ή ποσοστά, αλλά για καθαρούς ψηφοφόρους. Το 2019 στις Ευρωεκλογές ο ΔΗΣΥ είχε λάβει περίπου 81.500 ψήφους ενώ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές του 2024 έλαβε 91.300 ψήφους. Άρα, σε νούμερα ψηφοφόρων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός πάρα τις φουρτούνες και την μερική εσωστρέφεια, έλαβε γύρω στους 10000 περισσότερους ψήφους.
Παράλληλα όμως, είχαμε εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, σε αυτές δεν είχαμε τις επιτυχίες που θα μπορούσαμε. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έγιναν σωστές επιλογές, δεν κινήσαμε τις διαδικασίες όπως θα έπρεπε, από νωρίς, με διαφάνεια και αποφασιστικότητα. Αυτό μας στοίχισε. 
Όσο αφορά τη Λάρνακα, και το ζήτημα του Αντιδημάρχου το οποίο με ρωτάς συγκεκριμένα, ωφείλω να δώσω ξεκάθαρη απάντηση γιατί αιωρούνται πάρα πολλά στην κοινωνία της πόλης.
Ως πολιτικό γραφείο είχαμε αποφασίσει, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος απο μέλη μας για πολλές θέσεις, κάτι το οποίο ήταν πρωτόγνωρο λόγω της μεταρρύθμισης, να κινηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την διαδικασία τοπικών εκλογών όπου αυτό ηταν εφικτό, με αντικειμενικά κριτήρια, και εφόσον βέβαια οι ενδιαφερόμενοι έδειχναν την ανάλογη στάση. 
Όλα τα μέλη λοιπόν, είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μέσα απο τις διαδικασίες της παράταξης, όπως καθορίζει το καταστατικό, την ίδια ώρα όμως, θα έπρεπε όλοι να σέβονται τις διαδικασίες του κόμματος που είναι μέλη, είτε τους βολεύει είτε όχι. Η απόφαση είχε ως εξής. Σε πρώτη φάση, να γινόταν μια συνδιαβούλευση με τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο και τον Επαρχιακό, έτσι ώστε κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους να επαεπαναξιολογήσουν την υποψηφιότητα τους. Αυτό έγινε και στη Λάρνακα, όπου οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για την Αντιδημαρχία μέλη του ΔΗ.ΣΥ. ήταν 6. Στη συνέχεια, μέσο αυτής της διαδικασίας οι δύο ανακάλεσαν το ενδιαφέρον τους. Σε δεύτερο στάδιο, με βάση την απόφαση, θα γινόταν μία δημοσκόπηση, η οποία θα αναδεικνύε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου, και ως βάση αυτά, θα γινόταν ξανά διαβούλευση. Δεν ήταν δηλαδή δημοσκόπηση, όπου ο πρώτος σε δημοφιλεία ή αναγνωσιμότητα θα επιλεγόταν (εξάλλου, άλλο να σε γνωρίζουν άλλο να σε ψηφίζουν). Έτσι λοιπόν, διαγνώστηκε η δυναμική του κάθε υποψηφίου, η γνώση για την τοπική αυτοδιοίκηση και πολλά αλλά χαρακτηριστικά. Ήταν όντως σημαντικό εργαλείο αυτή η δημοσκόπηση, και εξ όσων γνωρίζω, όσο αφορά τη Λάρνακα, και οι τέσσερις υποψήφιοι που συμμετείχαν, ήταν πρώτοι σε διαφορετικούς τομείς. Μετά, ακολούθησε ξανά διαβούλευση, όπου για χάρη της ενότητας και λόγω των δεδομένων της δημοσκόπησης, είχαμε ακόμη μία απόσυρση. Τελευταίο στάδιο για επιλογή υποψηφίου, και εφόσον έμειναν τρεις ενδιαφερόμενοι, ήταν αναγκαστικά οι εκλογές, όπως καθορίζει το καταστατικό. Τα μέλη που συνέχισαν να διεκδικούν το χρίσμα ήταν, ο Άκης Ζαννέτου, ο Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κωστάκης Κωνσταντίνου. Ενημερώθηκαν πως, με βάση την εξέλιξη, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προνοεί το καταστατικό, δηλαδή, εκλογική συνέλευση (δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο, τα μέλη του Δημοτικού Διαμερίσματος Λάρνακας). Σε αυτή την διαδικασία ο Κωστάκης Κωνσταντίνου αρνήθηκε να συμμετέχει, και ως μέλος της παράταξης παράκουσε τις πρόνοιες του καταστατικού. Όχι μόνο αυτό, ακολούθησε και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του, η οποία δυστυχώς κατά την άποψη μου, στέρησε την Αντιδημαρχία από τον Άκη.

Νομίζω πως αυτό ισχύει για όλους όσους ανήκουν σε ένα κόμμα.

Ναι, αυτό ισχύει για όλους όσους ανήκουν σε ένα κόμμα ή σε οποιοδήποτε οργανωμένο σύνολο ή διοίκηση, πρέπει να ακολουθούμε και να σεβόμαστε τους θεσμούς και τις διαδικασίες. Είτε μας βολεύει είτε όχι!

Το πλήρωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αυτό;

Το πλήρωσε η Λάρνακα κατά την ταπεινή μου άποψη, με όλο τον σεβασμό στο αποτέλεσμα και ευχόμενος εννοείται πως θα συνεχίσουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με τον φίλο Αντιδήμαρχο Ιάσωνα Ιασωνίδη, πάνω από όλα είναι η Λάρνακα. 
Η επιλογή μου στις εκλογές ήταν συγκεκριμένη. Είχαν γίνει εκλογές τότε, με αυτούς που ακολούθησαν και ανέμεναν τις διαδικασίες της παράταξης, τους Άκη Ζαννέτου και Γιώργο Λακκοτρύπη. Υπήρχε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές και πήρε το χρίσμα ο Άκης. Μετά από όλα αυτά,  είναι γεγονός πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ενέργεια για την μετέπειτα κυρίως προεκλογική. Καθυστερήσαμε να μπούμε στη διαδικασία. Προσπαθήσαμε όμως, δώσαμε έναν τίμιο προεκλογικό αγώνα και είχαμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ο Άκης να υπενθυμίσω πως έλαβε 40%, σχεδόν 6600 ψήφους.

Είναι χαμηλό προφίλ ο Άκης. Πιστεύεις ότι το πλήρωσε αυτό;

Πιθανό να εκπέμπει διαφορετικό κοινωνικό προφίλ ο Άκης, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Δεν παύει όμως, να είναι μια προσωπικότητα η οποία δούλεψε ουσιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο για 7,5 χρόνια και βοήθησε πολύ τη Λάρνακα. Με ουσία και σοβαρότητα, γιαυτό πιστεύω πραγματικά πως πρέπει να συνεχίσει την ενασχόληση του με τα κοινά, παρά το αποτέλεσμα στις εκλογές. 
Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που μέτρουν, και ο Άκης έχει θετικό πρόσημο. Τον έζησα, συνεργαστήκαμε, ήταν παραγωγικός, ωφέλιμος, και πάντα έβαζε την Λάρνακα πάνω από όλα!
Όσο αφορά τις εκλογές, κάτω από τα γνωστά δεδομένα που είχαμε στις πρόσφατες εκλογές, επαναλαμβάνω, το αποτέλεσμα για τον Άκη ήταν εξαιρετικό. 
Κατά την άποψη μου, και σεβόμενος απόλυτα το αποτέλεσμα των εκλογών, πιστεύω πως ο Άκης ήταν η ιδανική επιλογή για αντιδήμαρχος, και το ότι δεν κατάφερε τελικά την εκλογή, ήταν ευθύνη άλλων, όχι του ιδίου. 

Παρόλο που είσαι φίλος μου και σε αγαπώ, δεν θέλω να κάνω εύκολη την συνέντευξη, οπότε πριν αναφερθούμε στα ζητήματα της Λάρνακας, θέλω να σε ρωτήσω και για τον υποψήφιο Δήμαρχο που είχατε. Ο υποψήφιος Δήμαρχος σας, κατά την άποψη μου, επέλεξε να κρατήσει μια πολύ αμυντική στάση απέναντί στον ανθυποψήφιο του, τον Αντρέα Βύρα, και είδαμε έναν υποψήφιο ο οποίος έπαιξε πολύ αμυντικά και κατηγορούσε νυχθημερόν τον Βύρα σε σημείο που μηδένιζε το έργο που είχε γίνει μέσα στα επτάμιση χρόνια, ενώ στην αντίπερα όχθη από το ΕΛΑΜ, (που θα περίμενε κανείς από το ΕΛΑΜ να κρατήσει αυτή την ακραία στάση), είδαμε μια πιο ήπια παρουσία. Εμένα προσωπικά, ως δημοσιογράφο της πόλης που παρακολουθώ το τι γίνεται, με ενόχλησε που έβλεπα έναν υποψήφιο να συμπεριφέρεται με αυτόν τον αμυντικό και ακραίο τρόπο σε σημείο που μηδένιζε το έργο του Βύρα ενώ ο ανθυποψήφιος του ΕΛΑΜ είχε πιο ήπιους τόνους.

Γιώτα μου καταρχάς δεν με φέρνεις σε δύσκολη θέση – έχεις το ελεύθερο να με ρωτήσεις ότι θέλεις, όπως πάντα.
Στο ερώτημα σου. Διαφωνώ λίγο με την προσέγγιση που έχεις. Σε μια δημοκρατία, οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος ακόμα και με μειωμένες ή καθόλου πιθανότητες εκλογής, να προτάξει κάποιες πολιτικές και ιδέες, από οποιοδήποτε κομματικό χώρο. Όπως ανέφερα προηγουμένως, ακόμα και ο Δήμαρχος Αντρέας Βύρας, είμαι σίγουρος πως άκουσε ιδέες και απόψεις από τους ανθυποψήφιους του, τις οποίες πιθανόν να εξελίξει και να εφαρμόσει.
Ο Μιχάλης θεωρώ πως δεν έκανε μηδενιστική πολιτική. Είναι κάτι το οποίο έχω συζητήσει μαζί του, παρα το γεγονός πως θα ομολογήσω, είχα  διαφορετική άποψη σε κάποιους από τους χειρισμούς του (δικαίωμα του ως υποψήφιος). Μια μηδενιστική πολιτική από μέρους του, θα μηδένιζε το έργο και την στάση που παρουσιάζαμε ως Δημοτική Ομάδα του ΔΗ.ΣΥ. τα προηγούμενα χρόνια. Ο Μιχάλης κατά την άποψη μου, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα το οποίο είχε, ήθελε να μεταφέρει ένα μήνυμα, ότι μπορούμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά ως Λάρνακα. Σίγουρα, σε μια σύντομη προεκλογική, μπορεί να ειπωθούν και πράγματα παραπάνω, όπως βεβαίως και ειπωθήκαν. Στην προεκλογική, πολλές φορές παρασύρεσαι από την ένταση, το πάθος, τις διάφορες απόψεις που θα ακούσεις κτλ.
Όσο αφορά την επιλογή του Δημοκρατικού Συναγερμού να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μιχάλη,  θεωρώ πως μοναδικός σκοπός ήταν, να προβάλει θέσεις και εισηγήσεις που θα βοηθήσουν την Λάρνακα να εξελιχτεί προς το καλύτερο, τίποτα άλλο. Μην ξεχνάμε την συνολική στάση του ΔΗΣΥ για 7,5 χρόνια, αυτή είναι η ουσία. Οι πράξεις είναι αυτές που μέτρουν!

Πως εκλαμβάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός το γεγονός ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΕΛΑΜ ξεπέρασε σε ψήφους τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΔΗ.ΣΥ;

Σίγουρα αυτό ήταν αρνητικό. 
Όπως ξέρεις, οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης είναι διαφορετικές. Έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα, την διαχρονική παρέμβαση και στάση των ίδιων των υποψηφίων κτλ. 
Υπήρχαν προηγουμένως, διαφορετικές απόψεις ως προς το εάν θα έπρεπε να έχουμε υποψήφιο ή όχι. Η θεσμικές διαδικασίες του κόμματος, αποφάσισαν να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Μιχάλη, δίνοντας μία εναλλακτική επιλογή στους ψηφοφόρους της παράταξης που το ζητούσαν, ειδικά υπό τις συνθήκες που προέκυψαν, και αυτό έγινε. 
Διανύσαμε μια σύντομη προεκλογική περίοδο με περίεργες συνθήκες (μεταρρύθμιση, πολλά ψηφοδέλτια κτλ). Κρατάμε τα θετικά και συνεχίζουμε, σκοπός είναι ο τόπος μας να πάει μπροστά. 

Έκλεψε το ΕΛΑΜ ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα; Aν ναι, (επειδή αυτές τις ενδείξεις έχουμε), πως σκέφτεστε να εργαστείτε γι αυτό;

Πιστεύω πως το ΕΛΑΜ δεν έκλεψε ψήφους μόνο απο τον ΔΗΣΥ, γνωρίζω προσωπικά οικογένειες αριστερές που ψηφίζουν ΕΛΑΜ. 
Αν εννοείς τους ψηφοφόρους των δημάρχων, δεν γίνεται αναμέτρηση κομματικών ποσοστών στους υποψήφιους Δημάρχους. Εκεί έχει να κάνει η προσωπικότητα των υποψηφίων, είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Γιαυτό και όλες οι υποψηφιότητες ήταν ανεξάρτητες. Το κομματικό ποσοστό μπορεί να μετρηθεί μόνο στους ΔΣ που είναι ξεκάθαρα κομματικό, και εκεί όχι απόλυτα. Αν βάλουμε τα νούμερα κάτω όμως, δεν βγαίνει συμπέρασμα πως μας έκλεψαν ψήφους. Στις Δημοτικές Εκλογές σε όλη την επαρχία Λάρνακας, έχουμε διατηρήσει ως Δημοκρατικός Συναγερμός τα ποσοστά μας.
Πιο συγκεκριμένα, στο δημοτικό Διαμέρισμα Λάρνακας, η Δημοτική Ομάδα του ΕΛΑΜ έλαβε 7.2% και η Δημοτική Ομάδα του ΔΗΣΥ 35%.

Γιατί κατά την άποψη σου προηγήθηκε, του δικού σας υποψηφίου, ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, την στιγμή που εσείς είστε το πρώτο κόμμα;

Ο Σωτήρης ήταν και είναι εν ενεργεία βουλευτής Λάρνακας, ήταν προηγουμένως Δημοτικός Σύμβουλος, άρα πρόλαβε να έχει πιο έντονη επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών. Ο Μιχάλης παρά το γεγονός ότι ήταν Δημοτικός Σύμβουλος το 2011 μέχρι 2016, είχε επικεντρωθεί στις δουλειές του και επέλεξε να επαναδραστηριοποιηθεί στην πολιτική διεκδικώντας τη Δημαρχία, ήταν πολύ σύντομο το χρονικό περιθώριο που είχε, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Είναι γεγονός πως κάποιοι δημότες, όταν ξεκινούσε ο ίδιος προεκλογική, ακόμη και μέλη του ΔΗΣΥ, είχαν ήδη κάνει μια άλλη επιλογή και αυτό είναι ανθρώπινο και αποδεκτό στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήξερε τα δεδομένα ο Μιχάλης όταν αποφάσισε. 

Πάμε στη Λάρνακα μας. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της πενταετίας που καλείται να αντιμετωπίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης;

Έχουμε αρκετά μεγάλα έργα στο στάδιο προετοιμασίας προσφορών ή της υλοποίησης, και τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος με αυστηρή επιτήρηση. Είναι η δημιουργία κρατικής πανεπιστιμιακής σχολής που πιστεύω σύντομα θα έχουμε ορατές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, πέραν απο τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα (τα οποία είναι εξαιρετικά αναγκαία), ο δημότης επιζητεί πιο ποιοτική καθημερινότητα. Υστερούμε σε ασφάλεια, πράσινο, δρόμους, πεζοδρόμια, τάξη και καθαριότητα, αυτά ακούσαμε έντονα στην προεκλογική και πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη, να βρούμε λύσεις και να κάνουμε πράξεις. 
Τα έργα ανάπτυξης που μόλις άρχισαν στο εμπορικό κέντρο, το “ΑΜΕΑ 2” και η ολική Ανάπλαση των Πλατείων “Ακρόπολης” και “Αλκής”, θα επηρεάσουν ξανά για περίπου δύο χρόνια το εμπορικό κέντρο, το οποίο είναι ήδη βεβαρημένο με πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, πρέπει να δούμε στα μάτια τα δεδομένα και να ενισχύσουμε το εμπορικό κέντρο της πόλης. Αυτός είναι ο πνεύμονας της Λάρνακας σε όλα τα επίπεδα και δεν έχει να κάνει μόνο με την εξυπηρέτηση των ντόπιων επιχειρήσεων. Έχει να κάνει με το ότι, η ψυχή της πόλης, είναι το ιστορικό κέντρο της Λάρνακας. Αυτό πρέπει να ζωντανέψει και να έρθει ξανά η περηφάνια.
Στην περιοχή Λιμανιού και Μαρίνας, μετά την αρνητική εξέλιξη που είχαμε, πετύχαμε δέσμευση του κράτους, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, για άμεση διαδικασία των βασικών έργων υποδομής (υπολογίζονται στα €40m), μέχρι να προχωρήσουν ξανά οι διαδικασίες προσφορών ολικής ανάπτυξης. 
Η περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, είναι στο παραλιακό μέτωπο που στεγάζονταν προηγουμένως οι εγκαταστάσεις Πετρελαιοειδών και Υγραερίου. Ολοκληρώνεται η περιβαλλοντική επεξεργασία του εδάφους και προχωράει η επέκταση της παραλίας. Έχουν ήδη παρουσιαστεί κάποια ιδιωτικά μικρά και μεγάλα projects όπως το Land of Tomorrow τα οποία και στηρίζουμε. Έχουμε επίσης θέσει ως Δημοτικό Συμβούλιο, ένα όραμα για ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο και Δημοτικό Θέατρο στην περιοχή όπως και άλλα μέτρα οικοδομής. 
Προωθείται στα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, η επέκταση του εμπορικού κέντρου πέρα από την πλατεία Ακρόπολης-Αλκής να συνεχίσει μέχρι την Χρυσοπολίτισσα, γύρω γύρω από το Αρχαίο Κίτιο, το Αρχαίο Λιμάνι, να ετοιμαστεί και να αναδειχθεί όπως πρέπει και το ψηφιδωτό του Ηρακλή. Το ΑΜΕΑ 3 το οποίο θα επεκταθεί σε όλο το εμπορικό κέντρο και πολλά αλλά. 
Το πιο σημαντικό για την οικονομία μίας πόλης είναι, η ποιοτική καθολική οικονομική ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε κυρίως σε έξι τομείς, 
Α) Επιπλέον τουριστικές αναπτύξεις σε όλα τα επίπεδα. Η Λάρνακα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί τουριστικά με ολόχρονη παρουσία τουρισμού.
Β) Κίνητρα σε Start up εταιρείες (δημιουργικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μοναδικές στο είδος τους).
Γ) Αναπτύξεις γραφείων και προσέλκυση μεγάλων εταιρειών με παράλληλη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. 
Δ) Επιπλέον ανάπτυξη πανεπιστημίων.
Ε) Λάρνακα των εκδηλώσεων και των φεστιβάλ πολιτισμού και αναψυχής. 
Στ) Προσιτή στέγη. 
Προσωπικά, ο τουρισμός και η τουριστική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, είναι κάτι το οποίο θέτω ως προτεραιότητα. Αρθρογράφησα για το συγκεκριμένο θέμα και προεκλογικά, ήταν και η πρώτη μου πρόταση όταν είχα εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος το 2016. Η Λάρνακα ήταν ο μοναδικός παραλιακός Δήμος χωρίς επιτροπή τουρισμού. Τότε, με δική μου εισήγηση εντάχθηκε σε μια από τις επιτροπές του Δήμου και ο τουρισμός. Η ΕΤΑΠ κάνει εξαιρετική δουλειά και είναι γεγονός πως έχουμε πολύ καλή συνεργασία, την ίδια ώρα δεν μπορεί από μόνη της, χρειάζονται πολιτικές και πρωτοβουλίες του ίδιου του Δήμου.
Πέρα από τον τουρισμό, πρέπει να βρούμε τρόπους με κίνητρα, για star up εταιρείες και γραφειακές αναπτύξεις. Επιβάλλεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για νέες επιχειρήσεις όπως επίσης, να κατασκευαστούν γραφεία, να φιλοξενήσουμε μεγάλες εταιρείες, όπου με τον ανταγωνισμό να δημιουργηθούν νέες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. 
Κάποια από τα πιο πάνω κίνητρα, θα πρέπει να γίνουν μέσο συνεργασίας με τον ΕΟΑΛ, εφόσον με την μεταρρύθμιση, καταργήθηκε η επιτροπή πολεοδομίας και πλέον ο Δήμος δεν είναι πολεοδομική αρχή – η αδειοδότηση είναι αρμοδιότητα του ΕΟΑΛ. Εδώ να ενημερώσω πως, με βάση τον νόμο δημιουργείται στον Δήμο η τεχνική επιτροπή (η οποία θα δίνει απόψεις για τις αναπτύξεις με χαλαρώσεις, εντός των δημοτικών ορίων). Νέα επιτροπή με βάση την νέα νομοθεσία είναι και αυτή των παραλιών. Μια σημαντική επιτροπή, όπου δίνει πλέον την διαχείριση των παραλιών στους δήμους.
Κάτι σημαντικό που δεν δημιουργεί προβλήματα και είναι σημαντικό να το αναφέρουμε, είναι πως και ως νέο ΔΣ, έχουμε μέχρι τώρα καλή συνεργασία, και όλα τα κόμματα λειτουργούν με πνεύμα συνεργασίας, σεβασμό και χωρίς προβλήματα. Ελπίζω πως έτσι θα παραμείνει. Για παράδειγμα, έχουμε συμφωνήσει ομόφωνα τις επιτροπές και τους εκπροσώπους (με αναλογία και ποσοστιαία).
Εγώ προσωπικά ανέλαβα την προεδρία της Επιτροπής Τουρισμού, Αστικού Εμπορικού Κέντρου και Παραλιακού Μετώπου. Θέλουμε ο ΕΟΑΛ να δώσει προτεραιότητα στις αιτήσεις για αναπτύξεις ξενοδοχείων, ιδιαίτερα Boutique-City Hotel. Πρέπει να γίνει μια συνολική πολιτική για τα είδη τουρισμού που θέλουμε να προσελκύσουμε ως Λάρνακα – με διαφορετική ταυτότητα απο αυτών άλλων επαρχιών. Υπάρχουν είδη τουρισμού που θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε με συγκεκριμένες προωθητικές καμπάνιες. Ο οικογενειακός τουρισμός, ο τουρισμός τρίτης ηλικίας (ταξιδεύουν εκατομμύρια τουρίστες τρίτης ηλικίας με συντεχνίες ή χωρίς σε όλη την Ευρώπη), ο τουρισμός ΑΜΕΑ, ο αθλητικός τουρισμός, ο Θρησκευτικός τουρισμός κτλ. Μπορούμε να επικεντρωθούμε, προσελκύοντας αυτά τα είδη τουρισμού, μόνο εφόσον δημιουργήσουμε και τις ανάλογες υποδομές. Μία πόλη προσβάσιμη για όλους με ξεκάθαρους στόχους, που να γνωρίζουν όλοι, και οι ιδιώτες επενδυτές προς τα που θα κατευθύνουν τις επενδύσεις τους και πιο είναι το όραμα. 
Επίσης ένας από τους στόχους μου, είναι να κάνουμε ένα ημερολογιακό πλάνο για όλη την επαρχία Λάρνακας. Να υπάρχει αφιέρωμα κάθε εβδομάδα σε άλλο μέρος της επαρχίας. Δηλαδή,  να μην πηγαίνουμε την ίδια μέρα που έχουμε στη Λάρνακα ένα φεστιβάλ πολιτισμού ή το φεστιβάλ του Κατακλυσμού, σε άλλες τρεις κοινότητες, να έχουν εκείνες τις μέρες εκδηλώσεις. Πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πλάνο – ένα ημερολόγιο το οποίο θα είναι αφιερωμένο σε αυτό. Έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοστήριξη.
Κάθε εκδήλωση η οποία θα είναι αφιερωμένη σε άλλο μέρος της επαρχίας, να υπάρχουν δωρεάν λεωφορεία από σημεία σε ολόκληρη την πόλη και επαρχία, που να μεταφέρουν δωρεάν ντόπιους και ξένους τουρίστες. Έτσι θα ενισχύεται η οποιαδήποτε εκδήλωση συλλογικά από όλη την επαρχία. Οι αναπτύξεις που θα έρθουν και έχουν να κάνουν με είδη τουρισμού που θέλουμε να προσελκύσουμε ως Λάρνακα δεν μπορούν να είναι διαφορετικές σε ένα χωριό ή σε μια κοινότητα. Πρέπει να παρακινήσουμε όλους τους επενδυτές και να τους μεταφέρουμε το όραμα μας. Για παράδειγμα, θέλουμε ένα υδάτινο πάρκο που να αφορά άτομα τρίτης ηλικίας ή θα είναι προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία. Υπάρχουν τεμάχια έξω από την Λάρνακα που μπορεί να γίνει αυτή η επένδυση. Πρέπει να γίνει ένα κάλεσμα στους επενδυτές να λειτουργήσουν σε αυτά τα στρατηγικά είδη τουρισμού που θέλουμε και είμαι σίγουρος ότι αν το κάνουμε αυτό, η Λάρνακα θα έχει πεδίο δόξης λαμπρό για τον τουρισμό, για το εμπορικό κέντρο το οποίο θα ξαναζωντανέψει, θα θυμίζει σοκάκια που υπάρχουν σε περιζήτητες περιοχές στην Ιταλία, στην Ελλάδα. Αυτό θα δώσει κίνητρα σε ντόπιους επιχειρηματίες να κάνουν κάτι διαφορετικό, σε καλλιτέχνες όλων των ειδών να πάρουν καταστήματα στο κέντρο, να τα αναπτύξουν και να μην κάνουμε αντιγραφή τα ίδια και τα ίδια. Υπάρχει ποιοτικός τουρισμός και μπορούμε στη Λάρνακα οι ντόπιοι να γίνουμε όλοι, πολύ οικονομικά εύποροι μόνο από το κομμάτι του τουρισμού. Φτάνει να δώσουμε τα κίνητρα, να παρακινήσουμε τον κόσμο να έρθει να πιστέψει στο κέντρο γιατί εγώ θα δώσω τα πάντα στην επόμενη πενταετία στο συγκεκριμένο κομμάτι, όσο θα είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην προεδρία αυτής της επιτροπής, πέρα από τα υπόλοιπα όλα βεβαίως που έχω. Αυτό είναι η προτεραιότητα μου όπως και οι υποδομές. Είχα και μια συζήτηση με μια κοπέλα που έχει κινητικά προβλήματα και με κάποιους ηλικιωμένους σε σε μια συναυλία στο Παττίχειο, για να προσθέσουμε κάποια στηρίγματα στις παραλίες μας γιατί δεν μπορούν να πάνε στην παραλία, να ενισχύσουμε τα τροχοκαθίσματα για άτομα που θέλουν να κολυμπούν. Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Με όραμα και σωστή στρατηγική μπορούμε να τα κάνουμε πράξη. 


Ο κύριος Χατζηχαραλάμπους, στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας την οποία έδωσε στο Skala Times, είπε πως πιστεύει πως η επόμενη πενταετία είναι της Λάρνακας. Θέλω να μου το σχολιάσεις και να μου πεις αν συμφωνείς.

Εύχομαι επι τη ευκαιρία, και επίσημα στον Άγγελο τον νέο πρόεδρο και το ΔΣ του ΕΟΑ Λάρνακας καλές επιτυχίες. Ο Άγγελος είναι ο πρώτος πρόεδρος, είναι πάρα πολύ δύσκολη η θέση που αναλαμβάνει. Να μην ξεχνάμε πως είναι μια μεταβατική περίοδος και η υλοποίηση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι δύσκολη. Ταυτόχρονα να υπενθυμίσω πως δυστυχώς δεν έγιναν όσα θα έπρεπε. 
Πρέπει να βοηθήσουν όλα τα μέλη σε αυτή την κατεύθυνση και να μην ξεχνάμε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Και η νομοθετική εξουσία πρέπει να παρακολουθεί και οι τοπικοί άρχοντες (κοινοτάρχες / δήμοι) πρέπει να παρακολουθούν και να ενισχύσουν αυτό τον οργανισμό για να πετύχει. Πρέπει να πετύχει, να έχει καλύτερη εξυπηρέτηση ο κόσμος, πιο ποιοτική και πιο οικονομική. Και αυτός είναι ο σκοπός που έγινε η μεταρρύθμιση και εύχομαι στον Άγγελο να είναι αποφασιστικός και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε ως ο πρώτος πρόεδρος του ΕΟΑ.
Η Λάρνακα έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να μείναμε λίγο υποβαθμισμένοι ενώ σε άλλες πόλεις υπήρξε ιδιαίτερη ανάπτυξη, αλλά εγώ προσωπικά δεν ονειρεύομαι την ανάπτυξη της Λεμεσού, ούτε την θέλω. Έγιναν λάθη αλλού που μπορούμε να αποφύγουμε, υπάρχει όραμα και συλλογική βούληση, είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε. Οπότε ναι, η επόμενη πενταετία, δεκαετία, εικοσαετία, ανήκει στη Λάρνακα!

Ποιο είναι σήμερα το όραμα του Ανδρέα Τταουξιή, επικεφαλή της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗ.ΣΥ; 

Το όραμα μου είναι μια Λάρνακα που να ξεχωρίσει με δημιουργία και καινοτομία, με ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, με ουσία και όχι επιφανειακή προσέγγιση, με πραγματικά ποιοτική καθημερινότητα στους δημότες μας σε όλα τα επίπεδα. Μια Λάρνακα που όλοι να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, μια Λάρνακα που όλοι να θέλουν να μείνουν και να κάνουν εδω την οικογένεια τους. Μια Λάρνακα για τα μεγάλα έργα αλλά και τα μικρά. Μια Λάρνακα που να ξέρουν όλοι τα σοκάκια της, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, μικρές και τις μεγάλες και να αγαπούν οι δημότες της.
Η επιτυχία στην διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2030, κρύβεται στην εμπλοκή όλων, από την πόλη και επαρχία μας. Είναι και η συνέχεια που θα μείνει, είναι τα έργα και οι υποδομές που θα γίνουν από πρίν. Με την ευκαιρία, κάνω ένα κάλεσμα και σε όλη την κοινωνία των πολιτών, όλων των ηλικιών, να αγκαλιάσουν αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια.

Πως περνά ο Ανδρέας Τταουξιής τον ελεύθερο του χρόνο, όσο έχει δηλαδή, στην πόλη μας;

Για να είμαι ειλικρινής – οι υποχρεώσεις είναι πολλές και το πρόγραμμα είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Ελεύθερο χρόνο έχω πολύ λίγο. Για να καταφέρω να χαλαρώσω πραγματικά, θα πρέπει να πάω ταξίδι στο εξωτερικό.
Ειδικά αυτή η χρονιά ήταν πάρα πολύ γεμάτη πριν και μετα τις εκλογές. Παράλληλα έχω δικές μου επιχειρήσεις, οπότε αντιλαμβάνεσαι πως έχω έγνοιες 24/7. Την ίδια ώρα, η πολιτική είναι κάτι που αγαπώ, το κάνω με πάθος και αυτοί που με ξέρουν το καταλαβαίνουν. Είμαι συνέχεια on call, δουλεύω 24/7, συμμετέχω σε πάρα πολλές επιτροπές στον Δήμο ενώ ανέλαβα και επιπλέον καθήκοντα. Παράλληλα οι εκδηλώσεις και οι κοινωνικές υποχρεώσεις είναι πολλές.
Όταν έχω ελεύθερο χρόνο προσπαθώ να βλέπω τα αγαπημένα μου πρόσωπα, οικογένεια και φίλους.
Συγκεκριμένα, με την γυναίκα μου θα χαλαρώσουμε σπίτι, να φτιάξουμε φαγητό να δουμε μια ταινία ή να πάμε εκδρομή. Με τους φίλους μου θα πάμε για καφέ ή να δούμε ποδόσφαιρο, με την υπόλοιπη μου οικογένεια θα βρεθούμε σε τραπέζια, σπίτι, χαλαρά με ανέκδοτα και παιχνίδια με τα παιδιά της οικογένειας.
Θέλω πολύ να τους βλέπω όλους περισσότερο αλλά είναι δύσκολο. Πρέπει να βάζω πάντα προτεραιότητες. Ο χρόνος περνά και είναι αμείλικτος, είναι αλήθεια πως θα πρέπει να βρίσκω περισσότερο χρόνο για αυτούς. 


Πριν κλείσουμε, θα ήθελα να στείλουμε ένα μήνυμα σου στους αναγνώστες του Skala Times.

Η αλλαγή για ενα καλύτερο κόσμο και μια καλύτερη πόλη ξεκινά από εμάς. Μια μικρή πράξη από τον καθένα μας, αν την συνενώσουμε, θα γίνει κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί, να κάνουμε πρώτα την αλλαγή στον εαυτό μας και στην δική μας καθημερινότητα.
Σας ευχαριστώ όλους!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!