Search
Close this search box.

Απόφαση ΕΔΑΔ κατά Κύπρου: Ένοχη για παράνομο pushback δύο Σύρων στον Λίβανο

«Αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα από τις Κυπριακές αρχές και επιστράφηκαν στον Λίβανο χωρίς να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους» σημειώνεται στην απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Κύπρος παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα δύο Σύρων προσφύγων, καθώς αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα από τις Κυπριακές αρχές και επιστράφηκαν στον Λίβανο χωρίς να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους. Η απόφαση επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε ο ακαδημαϊκός Κώστας Παρασκευά στον «Π», τον Απρίλιο, για τις επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων και τις επιπτώσεις στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σε απόφασή του Δικαστηρίου, αναφέρεται ότι η υπόθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αρ. αίτησης 39090/20, αφορούσε την αναχαίτιση Σύρων υπηκόων στη θάλασσα από τις Κυπριακές αρχές και την άμεση επιστροφή τους στον Λίβανο. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δύο Σύριοι είχαν ήδη περάσει τέσσερα χρόνια σε στρατόπεδο προσφύγων, αφού είχαν διαφύγει από τη Συρία λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Οι αιτούντες, όπως αναφέρεται, υποστήριξαν ότι ήταν αιτούντες ασύλου και είχαν δηλώσει ότι επιθυμούσαν να ζητήσουν άσυλο στην Κύπρο, ωστόσο η Κυπριακή κυβέρνηση τους αντιμετώπισε ως οικονομικούς μετανάστες.

Ως εκ τούτου, στη χθεσινή του απόφαση (8/10/24), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ομόφωνα ότι λόγω της επιστροφής των αιτούντων στον Λίβανο, υπήρξε:

  • παραβίαση του Άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
  • παραβίαση του Άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου αριθ. 4 (απαγόρευση συλλογικών απελάσεων αλλοδαπών),
  • παραβίαση του Άρθρου 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο) σε συνδυασμό με το Άρθρο 3 και το Άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου αριθ. 4· και, λόγω της μεταχείρισης των αιτούντων από τις Κυπριακές αρχές:
  • παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.

Συνεπώς, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Κυπριακές αρχές είχαν ουσιαστικά επιστρέψει τους Σύριους στον Λίβανο χωρίς να επεξεργαστούν τις αιτήσεις ασύλου τους και χωρίς να ακολουθήσουν τα βήματα που απαιτούνται από τον Προσφυγικό Νόμο.

«Ήταν σαφές από τις καταθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει καμία εκτίμηση του κινδύνου έλλειψης πρόσβασης σε αποτελεσματική διαδικασία ασύλου στον Λίβανο ή των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων ασύλου εκεί, και δεν είχαν εκτιμήσει τον κίνδυνο επαναπροώθησης – δηλαδή της βίαιης επιστροφής προσφύγων σε χώρα όπου ενδέχεται να υποστούν διώξεις. Ούτε είχαν εξετάσει την ειδική κατάσταση των ενδιαφερομένων ατόμων», επισημαίνεται.

Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο της απόφασης: PUSHBACKS.pdf

Σημειώνεται ότι την είδηση έκανε γνωστή ο δικηγόρος Γιάννης Πολυχρόνης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πηγή: Πολίτης

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!