Search
Close this search box.

Το Δημοτικό Μενεού δείχνει το δρόμο για δωρεάν δροσερό και υγιεινό νερό στα σχολεία

Αυτές οι εικόνες πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν

SkalaTimes Team

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε καθαρό, δροσερό και ΔΩΡΕΑΝ νερό!

Το 2017, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την παροχή δροσερού και υγιεινού νερού στις σχολικές μονάδες. Το πρόγραμμα αυτό προέβλεπε την εγκατάσταση ειδικών συστημάτων καθαρισμού και ψύξης του τρεχούμενου νερού σε όλα τα σχολεία, ξεκινώντας από τις πιο πολυπληθείς σχολικές μονάδες. Οι στόχοι ήταν να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μαθητών σε καθαρό, ασφαλές και σε σωστή θερμοκρασία νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, να μειωθούν τα έξοδα για εμφιαλωμένο νερό και να προστατευτεί το περιβάλλον μειώνοντας τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών.

Ανακοίνωση ΥΠΠΑΝ 1 Σεπτεμβρίου 2017

….Δροσερό και υγιεινό νερό στα σχολεία.
Οι μαθητές περνούν κάθε μέρα πολλές ώρες στο σχολείο, με έντονη φυσική και πνευματική δραστηριότητα, και έχουν αυξημένη ανάγκη από δροσερό πόσιμο νερό. Η εξεύρεση κατάλληλης λύσης για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού στα σχολεία ήταν ένα θέμα που απασχόλησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αρκετό καιρό. Ως αποτέλεσμα, από τη φετινή σχολική χρονιά, σε συνεργασία με τις σχολικές εφορίες, θα ξεκινήσει η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων καθαρισμού και ψύξης του τρεχούμενου νερού στα σχολεία. Οι εργασίες εγκατάστασης θα ξεκινήσουν αρχικά από τις πιο πολυπληθείς σχολικές μονάδες, και σταδιακά θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα σχολεία. Με την εφαρμογή της νέας αυτής πολιτικής, τα οφέλη θα είναι πολλά: – Τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές και σε σωστή θερμοκρασία νερό όλη μέρα. – Οι γονείς δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα για την αγορά εμφιαλωμένου νερού.
– Παράλληλα, οι μαθητές θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού θα μειωθεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών.
– Η παροχή άφθονου υγιεινού νερού στοχεύει επίσης, στην επαρκή ενυδάτωση καθώς και στη μείωση της χρήση άλλων όχι τόσο υγιεινών ροφημάτων από τους μαθητές.

Οκτώβριος 2024 τα παδιά είναι αναγκασμένα ή να μεταφέρουν το παγουρίνο του (0.75 kg) σε μια τσάντα που ήδη το βάρος της είναι πρόβλημα) ή να αγοράσουν από την καντίνα μέσα σε πλαστικά μπουκάλια ή να πίνουν ζεστό νερό από βρύσες με αμφίβολης ποιότητας νερό …να μην πίνουν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο!

Σύμφωνα με άρθρα* ειδικών “το σχολείο θα πρέπει να προωθεί και να υποστηρίζει τη σωστή και επαρκή ενυδάτωση των μαθητών”

Το πρόγραμμα του Υπουργείου που είχε ανακοινωθεί το 2017 δεν έχει υλοποιηθεί.
Οι μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δροσερό και καθαρό νερό κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας!

Ωστόσο, όπως έχει πληροφορηθεί το SkalaTimes στο Δημοτικό Μενεού έχει τοποθετηθεί, από προηγούμενη σχολική χρονιά, ένα ειδικό ψυγείο με καθαρό δροσερό (και δωρεάν) νερό και μπορούν οι μαθητές να παίρνουν το άδειο παγουρίνο τους και να το γεμίζουν όσο και όποτε θέλουν.
Μια τόσο απλή λύση την οποία το Υπουργείο δεν κατάφερε να υλοποιήσει (όραμα και λεφτά δεν υπάρχουν για τα παιδιά μας, υπάρχουν όμως για άλλα, λιγότερο σημαντικά), ας την υλοποιήσουν τουλάχιστον οι Σύνδεσμοι Γονέων του κάθε σχολείου.
Ως πότε θα μπαίνει η ευημερία, η υγεία και το ευ ζην τον παιδιών σε δεύτερη μοίρα;

* Για την Σωστή Ενυδάτωση στο Σχολείο διαβάστε εδώ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ερώτηση βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη για Γήπεδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας και η απάντηση

Ερώτηση βουλευτή περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη Θέμα: Γήπεδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας Στις 3 Ιανουαρίου 2020 είχα υποβάλει ερώτηση με αριθμό 23.06.011.04.275 και έλαβα

error: Content is protected !!