Search
Close this search box.

Η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας διοργάνωσε σήμερα 23 τοπικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας σε διάφορες ενορίες, συνοικισμούς και κοινότητες της Λάρνακας

Στη κινητοποίηση στην περιοχή Άη Γιάννη στη Λάρνακα συμμετείχαν η Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου και o Βουλευτής (ΑΚΕΛ) Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης


Με σύνθημα «η ακρίβεια τσακίζει, πάρτε μέτρα τώρα», η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας διοργάνωσε σήμερα Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, συνολικά 23 τοπικές διαδηλώσεις σε διάφορες ενορίες, συνοικισμούς και κοινότητες της Λάρνακας, ενώ στις 2 Νοεμβρίου προγραμματίζει μεγάλη επαρχιακή διαδήλωση στην πλατεία Ευρώπης, στις Φοινικούδες.

Ανακοίνωση της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας σημειώνει ότι διαδηλώνει και διεκδικεί την άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας που βιώνει ο κυπριακός λαός τα τελευταία χρόνια και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που αγανακτεί από την αδιαφορία, όπως σημειώνει, της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ακρίβειας.

Θέση του ΑΚΕΛ Λάρνακας είναι ότι την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεινοπαθεί, η κυβέρνηση δίνει απλόχερα φοροελαφρύνσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες και όλους που διεκδικούν την λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης από την ακρίβεια. Η αναλγησία της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση σε βάρος των νοικοκυριών, των εργαζομένων, των νεαρών ζευγαριών, των μικροεπιχειρηματιών, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο έντονων πιέσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπου τα ψηλά επιτόκια, η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, η αισχροκέρδεια στα καύσιμα, η εκτόξευση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα απρόσιτα ενοίκια και η καθήλωση των μισθών δημιουργούν συνθήκες φτωχοποίησης. Η Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λάρνακας αφουγκράζεται τα μηνύματα της κοινωνίας και διεκδικεί. Δυναμικά, συλλογικά και πάντα με προτάσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.. Ανάμεσα στα αιτήματα της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ που θα αναφερθούν κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων διαδηλώσεων είναι η μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, η επιβολή πλαφόν σε βασικά είδη ανάγκης, η μείωση των επιτοκίων και η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, η ρύθμιση της αγοράς ενοικίων, η εισαγωγή επιδόματος ενοικίου – στέγασης στη βάση κριτηρίων και η προστασία της πρώτης κατοικίας από άδικες εκποιήσεις.

Στην συγκέντρωση έξω από στην περιοχή Άη Γιάννη ήταν και ο Βουλευτής Λάρνακας ΑΚΕΛ κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης.


Το υπόμνημα που διάβασε η Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου έξω από το οίκημα της Αναγέννησης, στον Άη Γιάννη:

Φίλες και φίλοι, το ΑΚΕΛ Λάρνακας διοργανώνει σήμερα την κινητοποίηση αυτή σε όλες τις συνοικίες και κοινότητες της Επαρχίας μας γιατί θέλουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς τη κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ότι η πολιτική απραξία δεν είναι επιλογή. Ότι η κοινωνική αναλγησία είναι απαράδεκτη. Ότι η μη στήριξη των χαμηλομεσαίων στρωμάτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού είναι προκλητική. το ΑΚΕΛ αφουγκράζεται τα μηνύματα της κοινωνίας και διεκδικεί. Δυναμικά, συλλογικά και πάντα με προτάσεις.
Δυστυχώς όπως ολόκληρη η Κύπρος έτσι και η Λάρνακα βιώνει τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Βιώνει όμως και την πολιτική απραξία της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη που φτάνει στα όρια της απάθειας. Το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης είναι ενδεικτικό από τον τρόπο που μεταχειρίζονται τις τράπεζες. Οι πολίτες κουράστηκαν από πολιτικές που συντηρούν την τραπεζική αυθαιρεσία και αρνούνται να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των τραπεζών, όπως προτείνει το ΑΚΕΛ.

Ισχυρίζονται ότι είναι αντισυνταγματικό να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των τραπεζών. Τους απαντούμε: καμιά πολιτική, κανένας νόμος και σίγουρα κανένα σύνταγμα δεν επιτρέπει τη φτωχοποίηση και την κοινωνική εξαθλίωση. Γι αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις νόμου αλλά και προτάσεις στην κοινωνία για απάμβλυνση των επιπτώσεων από την ακρίβεια, τις ψηλές πληθωριστικές τάσεις, που αδειάζουν στο μέσο κάθε μήνα το πορτοφόλι της οικογένειας, που οδηγούν κατά εκατοντάδες τις μικρές και κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις σε πτώχευση. Στην Κύπρο του 2024, πάνω από 250 χιλιάδες άνθρωποι ζουν με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από 14 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, με τους μισούς να ζουν στο όριο της φτώχιας. Δεν είναι αυτή τη Κύπρο που θέλουμε. Τη στιγμή μάλιστα που το ονομαστικό ΑΕΠ για το 2023 ξεπερνά τα 30 δις δολάρια.

Και ναι, η παθητική αντιμετώπιση της κατάστασης και των προβλημάτων από την κυβέρνηση, συνιστά πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονων πιέσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπου τα ψηλά επιτόκια, η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στα καύσιμα και η εκτόξευση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα απρόσιτα ενοίκια και η καθήλωση των μισθών, δημιουργούν συνθήκες φτωχοποίησης. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αφήσει τη κυβέρνηση στη νιρβάνα της απάθειας και της απραξίας.

Διεκδικούμε μεταξύ άλλων:
-Ρύθμιση της αγοράς ενοικίων και εισαγωγή επιδόματος ενοικίου/στέγασης στη βάση κριτηρίων
-Προστασία πρώτης κατοικίας από εκποιήσεις
-Αξιοπρεπή κατώτατο μισθό
-Πλήρη επαναφορά και επέκταση της ΑΤΑ
-Κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις
-Αύξηση οροφής εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα χαμηλοσυνταξιούχου, τέκνου, μονογονιού και φοιτητικής χορηγίας
-Επαναφορά επιδότησης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης και τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα
-Μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα και επιβολή πλαφόν σε βασικά είδη ανάγκης
-Μείωση επιτοκίων και φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών



Φίλες και φίλοι
Μόνο σαν πολιτικό ανέκδοτο ακούγονται οι δηλώσεις του ΠτΔ που δηλώνει πως με στοχευμένες πολιτικές αντιμετώπισε την ακρίβεια. Γι αυτό είμαστε εδώ, γι αυτό διαμαρτυρόμαστε. Για να φτάσει το μήνυμα παντού, ότι εμείς δεν βολευόμαστε, δεν επαναπαυόμαστε γιατί εμείς αφουγκραζόμαστε και ζούμε όσα βιώνει ο λαός μας. Και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση απογείωσε τη θεσμική διαπλοκή και τη διαφθορά και διεύρυνε τα κοινωνικά αδιέξοδα, δεν θα επιτρέψουμε στη νυν κυβέρνηση να εξαντλείται σε δηλώσεις αλλά να υπολείπεται σε δράσεις και λύσεις.
Ούτε θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της ατιμωρησίας που συντηρεί μια κάστα που καρπώνεται τον πλούτο της χώρας μας. Είναι για τούτο ακριβώς το λόγο που καταθέτουμε επίμονα τις προτάσεις μας για το κράτος δικαίου, τη χρηστή διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Εξάλλου, όπως είχε λεχθεί κάποτε, η δημοκρατία δεν μπορεί να ευημερεί όταν η δικαιοσύνη και η κοινωνική ευημερία αφορά τους λίγους και εκλεκτούς!

Η διαμαρτυρία μας δεν τελειώνει εδώ. Καλούμε όλους σε Επαρχιακή μαζική κινητοποίηση το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 10:30 στην εξέδρα των Φοινικούδων στη Λάρνακα. Ραντεβού ξανά λοιπόν στον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα γιατί η κοινωνία έχει φτάσει στο όριο της και δεν αντέχει να ζει άλλο μέσα στο φόβο, την ανασφάλεια και την ανέχεια. Η Αριστερά τούτου του τόπου μόνο έτσι ξέρει να πορεύεται. Πρωτοπόρα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Για το λαό, μαζί με το λαό. Και τώρα και πάντα!

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στις ενορίες Αγίου Νικολάου, Άη Γιάννη και σε Αραδίππου, Δρομολαξιά, Καλαβασσό, Κίτι, Κόρνο, Λεύκαρα, Λιβάδια, Μαζωτό, Μελίνη, Μοσφιλωτή, Ορμήδεια, Περβόλια, Πυργά Ψευδά, Ξυλότυμπου, Ξυλοφάγου, Βορόκληνη και στο Συνοικισμό Κιτίου.

Περιοχή Δροσιάς Λάρνακας, έξω από “Προμηθέα”
Αραδίππου
Λιβάδια
Ορόκλινη
Ξυλοφάγου
Κίτι
Η κινητοποίηση στη Δρομολαξιά έγινε στη παρουσία του Δημάρχου κ. Κύπρου Ανδρονίκου και της ΓΓ ΠΕΟ Σωτηρούλλας Χαραλάμπους
Η κινητοποίηση στη Δρομολαξιά έγινε στη παρουσία του Δημάρχου κ. Κύπρου Ανδρονίκου και της ΓΓ ΠΕΟ Σωτηρούλλας Χαραλάμπους
Περβόλια
Μαζωτός
Ψευδάς
Ξυλοτύμπου

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Weekend vibe: Φτιάχνουμε εύκολα κοκτέιλ με 3 υλικά

Ψάχνετε εύκολα κοκτέιλ για να φτιάξετε το Σαββατοκύριακο; Εάν, λοιπόν, θέλετε να καλέσετε κόσμο και ψάχνετε εύκολες λύσεις, έχουμε 3 αγαπημένα κοκτέιλ, που χρειάζονται μόνο 3 συστατικά.

Φωταγώγηση από το Δήμο Λάρνακας για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Χθες Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ο Δήμος Λάρνακας φωταγώγησε στις 7:00 μ. μ το συντριβάνι πλησίον του παλαιού ΓΣΖ με μωβ χρώμα, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού

error: Content is protected !!