Search
Close this search box.

Ένα κείμενο αφιέρωμα, του Στέφανου Τομπσον για τον αείμνηστο συνδημότη μας Κυριάκο Σεραφείμ


Ένα ωραίο κείμενο αφιέρωση του Στέφανου Τομπσον για τον αείμνηστο συνδημότη μας Κυριάκο Σεραφείμ:

Στην φωτογραφία ο Κυριάκος Σεραφείμ, σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας στίβου, στους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες Εφήβων-Νεανίδων το 1970 στο κατάμεστο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Έκτοτε έγινε μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας, σε μια εποχή που ο στίβος Κύπρου-Ελλάδας ήταν ενωμένος.

Όσοι βρέθηκαν σε αγώνες στο παλιό ΓΣΖ τέλη της δεκαετίας του 60 και αρχές του 70, θα θυμούνται τις εκκινήσεις των 110 μέτρων με εμπόδια και την εκρηκτική του επιτάχυνση στην στροφή εκεί που τέλειωνε το γήπεδο μπάσκετ και άρχιζαν οι ξύλινες κερκίδες.

Όλα ξεκίνησαν στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου, όταν του ζήτησε ο γυμναστής του Χαράλαμπος Σολωμού να τρέξει σε ημερίδα παμπαίδων, διότι εκείνη τη μέρα η Λάρνακα δεν είχε εκπροσώπηση στην κούρσα των εμποδίων. Μόλις τερμάτισε έτρεξαν όλοι στον τερματισμό και ο συνήθως ήρεμος Σολωμού κρατούσε το κεφάλι του φωνάζοντας σε επανάληψη:
“Τι έκανες ρε…Τι έκανες ρε?”
Είχε καταρρίψει το Παγκύπριο ρεκόρ σε ένα αγώνισμα που χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική καθοδήγηση, δείχνοντας με το καλημέρα πόσο αυθεντικό ταλέντο ήταν. Αμέσως άρχισε προπονήσεις για να βρεθεί σύντομα σε Πανελλήνιους αγώνες στους οποίους πήρε την πρώτη θέση με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.
Μετά την 3η τάξη μεταπήδησε στην Αμερικανική Ακαδημία. όπου είχε την τύχη να τον αναλάβει ο μεγάλος υπεραθλητής Παναγιώτης Πιερής, που τον βοήθησε να κατακτήσει πάμπολλες νίκες και ρεκόρ τόσο στην Κύπρο όσο και με την Εθνική Ελλάδας σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

ΑΠΑΝΩΤΑ ΡΕΚΟΡ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΧΡΟΝΙΑ

Άρχισε να κερδίζει τους άνδρες αντιπάλους του από τα 14 του και έγινε ο πρώτος έφηβος αθλητής που έπεσε κάτω από τα 15 δευτερόλεπτα στα 110 μέτρα εμπόδια με 14.7 που αποτέλεσε σπουδαίο Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων και Παγκύπριο ανδρών το 1970. Τον ίδιο χρόνο συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες εφήβων στη Γαλλία με πρόκριση στον ημιτελικό. Υπήρξε Βαλκανιονίκης εφήβων σε εμπόδια και 4Χ100 μέτρα, Παγκυπριονίκης και Πανελληνιονίκης ανδρών, εφήβων και μαθητών με ρεκόρ στα 400 μέτρα παμπαίδων που κράτησε για 21 χρόνια.

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ

Άρρωστος με τον Πεζοπορικό, έπαιξε και στην ομάδα μπάσκετ από το 1968 μέχρι το 1971, πάλι υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Παναγιώτη Πιερή. Όχι σαν βασικός αλλά σαν ο 6ος παίκτης της μεγάλης εκείνης ομάδας, κατακτώντας τρία Κύπελλα Κύπρου.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΘΑΝΕ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥ

Οι ειδικοί συμφωνούσαν ότι επρόκειτο για αθλητή Ολυμπιακών προδιαγραφών, που δεν αξιοποίησε αρκετά την προοπτική του.
Όπως πρόωρα παράτησε μια πορεία πρωταθλητισμού, το ίδιο πρόωρα έφυγε και από την ζωή τον περασμένο Ιούνιο, αφού είχε χάσει πριν χρόνια την σύζυγο του Αυγή, με την οποία απέκτησαν 3 παιδιά, τον Γιώργο, τον Μιχάλη και την Αγγέλικα.
Είχε γεννηθεί στη Λάρνακα το 1952 με γονείς τον Γεώργιο Σεραφείμ και την Κυπρούλα, το γένος Καλησπέρα μαζί με την αδελφή του Μαρία.

Αιωνία σου η μνήμη Κυριάκο.
Δεν μπορώ να πω. Περάσαμε ωραία αλλά ήταν όλα βιαστικά.
Σε όλα πρόωρα προχωρούσες και πρόωρα σταματούσες. Έτσι ήταν η ιστορία σου.
Τα εμπόδια που δεν πέρασες ήταν αυτά που έβαλες ο ίδιος στον εαυτό σου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Βάζουν τον Ιππόδαμο στο ψυγείο – Καρκινοβατεί το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για πολεοδομικές άδειες

Προ του ενδεχομένου να τοποθετηθεί στο ψυγείο το πρόγραμμα «Ιππόδαμος», μέσω του οποίου υποβάλλονται οι αιτήσεις για έκδοση αδειών οικοδομής και πολεοδομικές άδειες, βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών,

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται να είναι ο διπλωμάτης που λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ βρισκόταν στην Κύπρο

Διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετούσε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ, επέστρεψε στην Κύπρο για να αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα αλλά παρά τη μετακίνησή του, συνέχισε να λαμβάνει

Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών: “Τα κρούσματα μισαναπηρισμού στις δημόσιες μεταφορές δεν έχουν τέλος”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η πρόσβαση στις μεταφορές είναι ανάμεσα στις βασικότερες γενικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί προϋπόθεση για σωρεία άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυπριακή κυβέρνηση,

Διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα: «Δημοκρατική Θεωρία, Δικαιώματα και Κυπριακό Πρόβλημα»

Προσκαλείστε στην τέταρτη διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα: «Δημοκρατική Θεωρία, Δικαιώματα και Κυπριακό Πρόβλημα». Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024, 7:00 μ.μ. Στέγη Γραμμάτων και

error: Content is protected !!