Search
Close this search box.

Σπουδάζουν ιατρική στη Ρωσία αλλά δεν αναγνωρίζουν το πτυχίο τους στην Κύπρο – Απόφοιτοι σε απόγνωση

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι που αποφοιτούν από ρωσικά πανεπιστήμια, οι οποίοι επιστρέφουν στη πατρίδα τους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να βρεθούν σε απόγνωση, αφού δεν τους αναγνωρίζουν το πτυχίο, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος και η Ρωσία έχουν υπογράψει διακρατική συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών.

Για το θέμα αυτό μας είχαν αποστείλει σχετική επιστολή οι συνδημότες μας, απόφοιτοι ιατρικής στη Ρωσία, Κυριάκος Κυριάκου και Ειρήνη Κυριάκου.
Η επιστολή που δημοσίευσε το SkalaTimes εδώ

Το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Διεκεμβρίου στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με τον συνδημότη μας Κυριάκο Κυριάκου, να αναφέρεται στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι απόφοιτοι ιατρικής της Ρωσίας. Ο ίδιος, υπογράμμισε, διαθέτει πτυχίο ιατρικής με επιπλέον 37 μαθήματα σε σύγκριση με εκείνο του Πανεπιστήμιο Κύπρου και παρ’ όλα αυτά δεν του το αναγνώρισαν.   Τόνισε ότι ενώ υπήρχε επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας για την αναγνώριση των πτυχίων από τη Ρωσία, εντούτοις, επιστρέφοντας από τις σπουδές του δεν είδε καμία ιστορική διακρατική συμφωνία αναγνώρισης πτυχίων μεταξύ των δύο χωρών, όπως είχε παρουσιαστεί το 2016 (σ.σ. το 2017 ψηφίστηκε σε νόμο).
Ο ίδιος, είπε, ότι αναγκάζεται να δώσει τρία μαθήματα για να αναγνωριστεί το πτυχίο του στην Κύπρο. «Η αντιστοιχία είναι 98% με το πτυχίο ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η διαφορά βρίσκεται στα αγγλικά και την κοινωνιολογία. Όμως, το πτυχίο μου έχει 37 επιπλέον μαθήματα». Σε άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, τους αναγνωρίζεται αμέσως το συγκεκριμένο πτυχίο. Σε αυτή τη θέση, υπογράμμισε, βρίσκονται και άλλοι απόφοιτοι και θα βρεθούν και άλλοι Κύπριοι στο μέλλον, με την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο να του αναφέρει ότι μόνο φέτος πήγαν 30 Κύπριοι για να σπουδάσουν.

Εκ μέρους τους ΚΥΣΑΤΣ υπογραμμίστηκε ότι πρόθεση είναι να βοηθήσουν όλους τους αποφοίτους. «Καμία πολιτική χροιά δεν έχει το θέμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Χρίστου.
Το ΚΥΣΑΤΣ, είπε, δίνει δύο αναγνωρίσεις: ) την ισοτιμία, β) την ισοτιμία-αντιστοιχία. Κάποτε αρκεί και μόνο η ισοτιμία, είπε και ξεκαθάρισε ότι η ισοτιμία γίνεται με βάση το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου πτυχίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου βλέπουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, αν δεν έχει ούτε εκεί βλέπουν τη συμβαίνει στην ΕΕ.
Όταν ένα πτυχίο προέρχεται από πανεπιστήμιο τρίτης χώρας, τότε, ζητείται γνωμάτευση από καθηγητές. «Αυτή η πρακτική ακολουθείται για χρόνια. Μια αλλοπρόσαλλη διαδικασία για πολύ σημαντικά πανεπιστήμια που τα μαθήματά τους δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν. Βρεθήκαμε σε πολύ δύσκολη θέση να μην αναγνωρίσουμε πτυχία. Γι’ αυτό τους βάζαμε να κάνουν επιπρόσθετα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να τους αναγνωρίσουμε τα πτυχία», είπε ο κ. Χρίστου. 
Υπογράμμισε πώς δεν ακολουθούν όλα τα πανεπιστήμια το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, ακόμη και αν έρχονται από την ίδια χώρα. Ως τρίτη χώρα, είπε, θα αναγνωρίζεται και η Αγγλία.

Προσόντα και κριτήρια, ζητάει το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου. Χρειάζεται να γίνεται μια διαβάθμιση, μια κατηγοριοποίηση. Τα πτυχία από αξιόλογα πανεπιστήμια να μην χρειάζονται κάτι άλλο, για όλα τα άλλα που υπάρχουν αμφιβολίας οι απόφοιτοι να παρακάθονται σε εξέταση.

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι το ΚΥΣΑΤΣ λειτουργεί αυτόνομα.

Ο συνδημότης μας Κυριάκος Κυριάκου μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας δήλωσε στο SkalaTimes: “Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, ανεξαρτήτου κόμματος και γενικά προς όλους τους φορείς που παρευρέθηκαν και στήριξαν τον αγώνα μας για δικαίωση. Ομόφωνα ξεκαθάρισαν ότι η νομοθεσία του 2017 υπάρχει και καλούν το ΚΥΣΑΤΣ να δώσει την άμεση λύση”.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ολομέλεια Βουλής: Εκτός της απαγόρευσης ιδιωτικοποιήσεων η μαρίνα Λάρνακας με εισήγηση ΑΚΕΛ / Υποτροπολογία ΕΛΑΜ για εξαίρεση και του λιμανιού

Τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Λάρνακας δίνει η προφορική τροπολογία που κατέθεσε το ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Σαρδηνίας με αιωνόβιους, λέγεται ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι ο καθαρός αέρας, το καλό φαγητό, να μιλάς και….τα βιβλία!

Τα βιβλία, ο καθαρός αέρας και οι κοινωνικές συναναστροφές πιστεύουν ότι βοήθησαν τα να γιορτάσουν τα 100α γενέθλιά τους κάποιοι κάτοικοι στο Perdasdefogu.Υπάρχει ένα πράγμα

error: Content is protected !!