Search
Close this search box.

Ομιλία Βουλευτή Λάρνακας ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025

Ομιλία Βουλευτή Δημοκρατικού Κόμματος κ. Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το επιστέγασμα των συνεδριάσεων της βουλής, αποτελεί η έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού κάθε τέλος του χρόνου.
Ως βουλευτής Λάρνακας θα αναφερθώ σε θέματα που αφορούν κυρίως την επαρχία μου και τις επιτροπές που συμμετέχω μαζί με τους εκλεκτούς συναδέλφους μου, στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας καθώς και τις επιτροπές της βουλής όπου εξετάζουμε εξονυχιστικά τα θέματα που υποβάλλονται ή εγγράφονται.

Πανεπιστημιακές Σχολές
Η ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών είναι ένα θέμα που με απασχολεί από υπουργίας του μακαριστού Άκη Κλεάνθους και όχι γιατί το ανακάλυψα πρόσφατα.
Περάσαμε μέσα από σωρεία επαφών – συνεδριάσεων – συσκέψεων – υποσχέσεων
αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, και εξηγώ το γιατί, και θα αναφερθώ σε
γεγονότα που δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση.
Δεν θα αναφερθώ σε επιμέρους συζητήσεις αλλά στα πιο ουσιαστικά. Ο τότε ΠτΔ,
το 2017 αλλά και το 2018, μετά την επανεκλογή του για δεύτερη συνεχόμενη θητεία
όπως και το 2019, εγκαινιάζοντας το Δημοτικό Κήπο Λάρνακας, εξάγγειλε τη δημιουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών μέσα από διαδικασίες που σε μια μοναχική πορεία αμφισβητούσα για το αποτέλεσμα, γιατί ήταν διαδικασίες που δεν ήταν υλοποιήσιμες, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πορεία, όταν ξεκίνησαν να αθετούν υποσχέσεις και συμφωνίες, όπως για παράδειγμα η ακύρωση του χώρου που αρχικά είχε υποδειχτεί την περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους και υποδείχτηκαν δύο άλλοι χώροι και χαιρετίστηκαν από όλους εκτός εμού, γιατί δεν ήταν υλοποιήσιμοι. Οι χώροι αυτοί ήταν η περιοχή του διυλιστηρίου και σε περιοχή όπου
το καθεστώς είναι τουρκοκυπιακή γη.
Κατά καιρούς ακούγονταν και ευτράπελες εισηγήσεις, όπως η δημιουργία στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Κερασάκι όμως στη μη δημιουργία τους, ήρθε η θέση του τότε Υπουργού Παιδείας, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον μετέπειτα και νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου εκτόξευσε τα έξοδα σε αριθμό που το παρουσίασαν ανέφικτο να δημιουργηθούν οι Σχολές αυτές.
Αυτά τα λέω κάθε χρόνο και νιώθω με τη συνείδησή μου πολύ εντάξει.
Επιχείρησαν να με διαψεύσουν, επιχείρησαν να με αμφισβητήσουν, αλλά η κατάληξη είναι δυστυχώς η δικαίωσή μου, όχι γιατί είναι αυτοσκοπός, αλλά γιατί μελετώ, κρίνω και αποφασίζω με αποκλειστικό γνώμονα το ενδιαφέρον και την αγάπη μου για τη Λάρνακα και δεν κρίνω ή κλείνω τα μάτια ανάλογα με το ποιος κυβερνά.
Στη πορεία, όπως είχα δηλώσει τόσο με γραπτές δηλώσεις μου και συνεντεύξεις, ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο νυν Πρύτανης απέσυρε το ενδιαφέρον του όπως δήλωνα ότι δυστυχώς δεν ενδιαφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου η δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στη Λάρνακα, κάτι που στο τέλος επαληθεύτηκε και τι έγινε; Αυτοί που ήταν θιασώτες και με επέκριναν για τις αναφορές αμφισβήτησης «έκρυψαν» και φτάνουμε στις πρόσφατες εξελίξεις.
Στις 13 Μαρτίου 2023 με ανοικτή επιστολή μου στον νυν ΠτΔ ενημερώνοντας τον πλήρως για όλα όσα προηγήθηκαν, ζήτησα όπως προχωρήσει στην υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσής του για τη δημιουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών.
Στις 2 Μαΐου συγκάλεσε συνεδρία μαζί με στελέχη της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, συζητώντας το όλο θέμα με την Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας και δήλωνε ότι την επομένη, 3 Μαΐου και το αργότερο στις 10 Μαΐου, αυτό θα προχωρούσε με απόφασή του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που αμφισβήτησα ότι δεν μπορεί, γιατί δεν έχει μελέτη.
Ασφαλώς, πάλι επικρίθηκα γιατί αμφισβήτησα αυτό, αλλά η απάντησή μου είναι ότι πέρασαν είκοσι μήνες και ακόμα δεν υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.
Θέλω όμως να είμαι δίκαιος, και επειδή είναι με στοιχεία που πάντα μιλώ και όχι με το συναίσθημα, ότι το όλο θέμα προχωρά και αναμένω ότι θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά το συναίσθημα δεν κρίνει τις αποφάσεις μου και ανάλογα ποιος κυβερνά να γέρνει η πλάστιγγα της ζυγαριάς και ούτε ανακάλυψα τώρα το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών και δείχνω ενδιαφέρον, το όλο θέμα έχει ιστορία, πράξεις, γεγονότα.
Αν ψάχνουν χειροκροτητές, προσωπικά δεν ανήκω σ ’αυτή την κατηγορία.
Εξακολουθώ να έχω τις αμφιβολίες μου, και αυτές θα παύσουν όταν υπάρχουν
ουσιαστικές και καθοριστικές αποφάσεις.

Όσο αφορά τις σχολές που εξαγγέλλονται, το αναφέρω σε περίπτωση που προχωρήσει, ότι καμία σχέση δεν θα έχουν μ’ αυτές που θα ήταν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και δεν θα ξεχειλίσει η Λάρνακα με φοιτητές.
Θέλω όμως να ευχαριστήσω το ΤΕΠΑΚ για την επίδειξη ενδιαφέροντος για τη δημιουργία αυτών των Σχολών και δηλώνω ότι μόνο αυτό ασχολήθηκε πραγματικά επ’ αυτού.
Καταληκτικά ν’ αναφέρω ότι η έλευση σχολών του Μετσοβίου και του Καποδιστριακού δεν είναι προσπάθεια μιας και ενός, αλλά συλλογική.
Oικειοποίηση σημαίνει προσβολή στους υπόλοιπους.

Υπουργείο Παιδείας
Και μιας και αναφέρομαι σε θέματα Παιδείας, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω τα πιο κάτω:
Υποσχέσεις δεκάδες, ουσιαστική προώθηση μηδέν.
Και όποιος μιλήσει περί του αντιθέτου, απλά δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα και δεν λέει αλήθειες.
Ποιος θα δικαιωθεί θα δείξει το μέλλον. Το παρόν με δικαιώνει όταν από χρόνια ανέφερα ότι κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός για την ανέγερση εκπαιδευτηρίων δεν υπάρχει.
Το έλεγα και με αμφισβητούσαν.
Η απάντησή μου; Έχει από το 2011 να ανεγερθεί εκπαιδευτήριο στη Λάρνακα.
Απαιτώ όμως από την νυν Υπουργό Παιδείας, που για χάρη και για να γνωρίζετε, υποσχέθηκε απ’ όσα θυμάμαι Δημοτικό Σχολείο στα Λιβάδια, Δημοτικό Σχολείο στην Ορόκλινη, Λύκειο στη Δρομολαξιά, Λύκειο στην Αραδίππου, Λύκειο στην Ορμήδεια, Γυμνάσιο στην Αραδίππου, Γυμνάσιο στην Ορόκλινη, ένα Μουσικό Μουσείο στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας και δεν το έκανε και τώρα να τρέξουν όλα ομαλά, ούτε σε πέντε χρόνια δεν θα αναγερθεί νέα σχολική μονάδα στη Λάρνακα.
Να αναφέρω ότι για να υλοποιηθούν όσα υποσχέθηκε παγκυπρίως, δε φτάνει το
ένα δισεκατομμύριο.
Στα χαμόγελα κερδίζουμε, στις πράξεις; Η υστεροφημία;
Όταν δίνονται υποσχέσεις, να τηρούνται, τουλάχιστον ο προηγούμενος υπουργός ήταν ξεκάθαρος, δε δίνω καμία υπόσχεση άρα δεν αθέτησε κάτι, απλά δε συνείσφερε σε κάτι.

Και μη μου πει κάποιος για τη Νέα Τεχνική Σχολή που είναι απόφαση επί υπουργίας Χαμπιαούρη, μπαίνει βγαίνει, ξανά μπαίνει και ανακοινώνεται, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «Θάλεια».

Νεφρολογικό Τμήμα Λάρνακας
Η υποστελέχωση στο Νεφρολογικό Τμήμα και στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, είναι ένα θέμα που με απασχολεί και με προβληματίζει και παρόλο που συζητήθηκε δύο φορές στην αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Βουλής και ευχαριστώ τον Πρόεδρο της, συνάδελφο κ.Δίπλαρο, που όποτε του ζήτησα να συζητηθεί, μετά από το αίτημά μου για εγγραφή και συζήτηση, ανταποκρίθηκε αμέσως, δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα επιλυθεί το θέμα.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του και να μην παρουσιάζονται προβλήματα στους ασθενείς, αλλά δεν πάει άλλο.
Προσωρινές λύσεις για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μου έγιναν αλλά δεν είναι λύση η μεταφορά από τ΄ αντίστοιχα Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Αμμοχώστου για κάποιες μέρες ιατρών, που αποδείχτηκαν μη εφαρμόσιμες και λειτουργικές και ίσχυσαν μόνο για κάποιες μέρες.
Γι’ αυτό, καλώ τον ΟΚΥΠΥ άμεσα να τρέξει για πλήρωση των αναγκών, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Αλιευτικό Καταφύγιο Λάρνακας
Διερωτώμαι αν δεν κουράστηκαν κάθε χρόνο ν΄ αναφέρομαι στην επιμονή του Τμήματος Αλιείας σε διαδικασίες αναποτελεσματικές για την εκβάθυνση του Αλιευτικού Καταφυγίου Λάρνακας, εφόσον γνωρίζουν ότι ο τρόπος που το κάνουν κάθε λίγα χρόνια δεν έχει αποτέλεσμα, μιας και η άμμος συσσωρεύεται σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Μόνιμη λύση είναι μία και τη λέω με κάθε ευκαιρία. Η επέκταση του βραχίονα, δεν έχει άλλη λύση.
Ζήτησα με επιστολή μου στον ίδιο τον ΠτΔ, στις 11 Δεκεμβρίου 2023, να επιληφθεί ο ίδιος του θέματος, οι ψαράδες που χρησιμοποιούν το Αλιευτικό Καταφύγιο ταλαιπωρούνται για ένα μεροκάματο. Η απάντηση ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 2024 που έλαβα, αναφέρει ότι έχει ανατεθεί σε ιδιώτες μελετητές εκπόνηση μελέτης για ουσιαστική επίλυσή του προβλήματος πρόσχωσης για να αποφασιστούν οι περεταίρω ενέργειες.
Έκτοτε ΤΙΠΟΤΑ, καμία ενημέρωση τουλάχιστον Αλιευτικό Καταφύγιο Ποταμού Λιοπετρίου

Αλιευτικό Καταφύγιο Ποταμού Λιοπετρίου, τι να πω;
Απασχόλησε την αρμόδια επιτροπή της βουλής πολλάκις. Εκφράζαμε τις ανησυχίες μας ότι έργο δεν προχωρά και η αναθέτουσα αρχή, το Τμήμα Πολεοδομίας, μας διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά σάμπως και εμείς ούτε βλέπουμε ούτε καταλάβουμε, και σε μια μέρα ανακοινώνεται ότι τερματίζεται η σύμβαση, και το Τμήμα Πολεοδομίας μεταλλάσσεται και παρουσιάζεται συμπλέον στις θέσεις των μελών της Επιτροπής Γεωργίας, σα να είχε τις ίδιες ανησυχίες μ’ εμάς.
Πραγματικά τους ακούγαμε και δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας, καμία ανάληψη ευθύνης, καμία συγνώμη, καμία απολογία, αυτό που έμεινε ήταν να μας πουν ότι δικαιώνονται και εμείς που προειδοποιούσαμε έχουμε λάθος. Καθαρή κοροϊδία και εμπαιγμός. Δημόσιο χρήμα είναι και δεν το σεβάστηκαν.

Βασιλικό – Συσσώρευση Κινδύνων
Για να αντιληφθούμε πως λειτουργούμε όλοι σαν κράτος θέλω να σας αναφέρω τα πιο κάτω αγαπητοί συνάδελφοι και παρακαλώ όπως έχω την προσοχή σας.
Στην περιοχή του Βασιλικού έχουν συσσωρευθεί όλοι οι κίνδυνοι αλλά και η οικονομία της Κύπρου, Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός, εγκαταστάσεις φύλαξης καυσίμων, τσιμεντοποιείο, ΟΕΔΑ Πεντακώμου και δεκάδες άλλες σημαντικές ΒΑΡΙΕΣ βιομηχανίες. Εκεί σχεδιάζεται και το νέο Ενεργειακό Λιμάνι. Δηλαδή οι υπηρεσίες που είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων.
Σ’ ενδεχόμενο ενός ατυχούς γεγονότος ή μιας κακόβουλης πράξης η Κύπρος καταστράφηκε και η έκρηξη του Λιβάνου που όλοι είδαμε θα φαντάζει ως λεπτομέρεια.
Ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται από θαλάσσης και αέρος; ΚΑΝΕΝΑ. ΤΙΠΟΤΕ.
Αντί να γίνει διασπορά των κινδύνων μάζεψαν όλη τη μηχανή της Κύπρου μαζί.
Ένα πυροσβεστικό σταθμό και έκαναν έντεκα χρόνια να τον κατασκευάσουν ενώ όφειλαν να ήταν το πρώτο έργο που έπρεπε να υλοποιηθεί.

Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας
Όσο αφορά τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας τι να πω; Τερματισμός της σύμβασης σε μια μέρα χωρίς καμία ενημέρωση ή τουλάχιστον ανταλλαγή απόψεων.
Μας ζητήθηκε όμως η εμπλοκή για ενημέρωση του κοινού και να ενθαρρύνουμε επενδυτές. Γιατί;;; Εμείς σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε;

Όταν υπογραφόταν η συμφωνία ήμασταν μέρος αυτής της συμφωνίας; Το συμβόλαιο, μας δόθηκε μετά από αγώνες για να δούμε τι είχε υπογραφτεί.
Όταν ανακοινωνόταν ο τερματισμός της σύμβασης, ανακοινωνόταν παράλληλα, ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι στην ουρά και σπρώχνονται και ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από το Κατάρ για ν’ αποπροσανατολίσουν τους Λαρνακείς και να πουν εντάξει δεν είναι η Kition, υπάρχουν πολλοί σαν στην Kition που ενδιαφέρονται.
Ανακοινώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το περασμένο Σάββατο και ακριβώς την προηγούμενη μέρα, στάλθηκε επιστολή από τον Υπουργό Μεταφορών ότι συμφωνεί για τη διαχείριση της μαρίνας να αναθέσει προσωρινή διαχείριση στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, γνωστό ως CMMI που σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα πριν δηλωνόταν ότι δε διαθέτει τη τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη για να διαχειριστεί τη μαρίνα. Τι άλλαξε σε ελάχιστες ώρες;
Και ένα ερώτημα μετέωρο σ’ όσους τρέχουν, τι προβλέπει το καταστατικό της CMMI; Μπορεί να διαχειριστεί; Ποια εμπειρία στη διαχείριση;
Όσο αφορά τη διαχείριση του λιμανιού τί γίνεται;;; Η Αρχή Λιμένων δηλώνει έτοιμη ν’ αναλάβει τη διαχείριση και η κυβέρνηση λέει το αντίθετο.
Γιατί δε συνεννοούνται από πιο πριν να μην εκπέμπουν διαφορετικές θέσεις;
Ποιόν να πιστέψουμε;
Και ερωτώ, το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν είναι η κυβέρνηση που το διορίζει και προωθεί και εκτελεί το κυβερνητικό έργο; Ποιος να τους το δηλώσει αυτό;
Έχει δεκαετίες που το ζήτημα ταλαιπωρεί την Λάρνακα και δίνονται υποσχέσεις, γίνονται συμφωνίες, τερματισμοί αλλά το πρόβλημα παραμένει εκεί.
Και γιατί να γίνω εγώ προσωπικά μέρος του προβλήματος που πάντα ανησυχούσα και προειδοποιούσα για χρόνια αλλά φαινόμουν ο μόνος αντιδραστικός;
Αυτοί που διαχειρίζονται το θέμα είναι και οι υπεύθυνοι και το βάρος της ευθύνης δεν μπορούν να το μετακυλήσουν στους ώμους άλλων, αυτοί που πάντα συμφωνούν σ’ ότι ανακοινώνεται ας επωμιστούν και τις ευθύνες, την κοροϊδία και τον εμπαιγμό.

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κυπριακό

Η έκφραση ανησυχίας μου όσον αφορά το Κυπριακό είναι έντονη, γιατί όλοι γνωρίζετε τις θέσεις μου και ανησυχώ για εκτροπή.
Ότι είναι με συναίνεση των Βρετανών πρέπει να μας ανησυχεί. «Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντας».
Δηλώσεις από το Βρετανό Πρέσβη ότι η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δεν πρέπει απλά να καταγγέλλονται που δεν έχουν καταγγελθεί, αλλά να δηλώνεται η απόρριψή τους.
Η Βρετανία κινεί τα νήματα και επεξεργάζεται τον τρόπο διαχωρισμού των συνομιλίων, στήνοντας τρία χωριστά τραπέζια και κατηγοριοποιώντας τις συνομιλίες σε κατηγορίες Ασφάλεια – Εγγυήσεις – Διακυβέρνηση, αυτό δηλαδή που επιδιώκει η Τουρκία μέσω του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες.
Παράλληλα παρακολουθώ την αθηναϊκή αλαζονική ελίτ, που δυστυχώς το ενδιαφέρον της είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και μας θεωρεί βαρίδιο στη συνεργασία αυτή, για την ομαλοποίηση της με την Τουρκία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεννοείται με την Τουρκία, που επιδιώκει να κυριαρχήσει στην Κύπρο, αποδεχόμενος τα τετελεσμένα της εισβολής αντί να μιλάει για την Κερύνεια, και τα μάζεψε και έφυγε από την Κάσο.
Ξεχνά η Ελλάδα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη και ότι η Ελλάδα είναι όμαιμο, ομόθρησκο, ομόγλωσσο και ομοηθές κράτος με την Κύπρο.
Δηλώσεις Γεραπετρίτη για «έλλειψη πολιτικής γενναιότητας» δεν με εκφράζουν και τις καταδικάζω.
Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις υποχωρήσεων χωρίς ταυτότητα.

Ευχές
Κλείνοντας, από το βήμα αυτό κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα και το νέο έτος να είναι χρονιά προόδου και υγείας για όλο τον κόσμο και ξεχωριστά στο προσωπικό της Βουλής και στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες κάθε ευτυχία και καλές γιορτές.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!