Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Δεκεμβρίου και αποτελεί μια ευκαιρία για την αναγνώριση της συμβολής των μεταναστών/στριών παγκοσμίως και για ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Αυτή η ημέρα-ορόσημο ανακηρύχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (OHE) το 2000 και τιμά την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μεταναστών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους. Είναι μια υπενθύμιση της σημασίας της ασφαλούς, αξιοπρεπούς και χωρίς αποκλεισμούς μετανάστευσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα κύρια ζητήματα που οδηγούν στον εκτοπισμό και τη μετανάστευση.
Μετανάστευση 2024: μια σύνθετη πραγματικότητα
Ο φετινός εορτασμός διεξάγεται σε μια περίοδο αυξανόμενων των αναγκαστικών εκτοπίσεων, όπως επισημαίνεται στην Παγκόσμια Έκθεση για τη Μετανάστευση 2024 (World Migration Report 2024) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 281 εκατομμύρια διεθνείς μετανάστες/στριες ανά τον κόσμο, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 3,6% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίζονται εντός και εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας συγκρούσεων, βίας, πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας, κλιματικής αλλαγής και άλλων καταστροφών.
- Το 2022, 117 εκατομμύρια άνθρωποι κατέφυγαν σε διεθνή μετανάστευση και 71,2 σε εσωτερική μετανάστευση.
- Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε από 4,1 εκατομμύρια το 2020 σε 5,4 εκατομμύρια το 2022, δηλαδή κατά περισσότερο από 30%.
Οι προκλήσεις αυτές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες με σκοπό την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του εκτοπισμού και την παροχή ουσιαστικής στήριξης στους πληγέντες.
Η μετανάστευση ως καταλύτης για την ανάπτυξη
Παρότι η μετανάστευση συχνά παρουσιάζεται ως πρόκληση, η Έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις τεράστιες δυνατότητές της ως μοχλού ανάπτυξης. Οι μετανάστες/στριες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην τόνωση των εθνικών οικονομιών, στην κάλυψη των αναγκών σε εργατικό δυναμικό και στον πολιτιστικό και κοινωνικό εμπλουτισμό των κοινωνιών. Με την κατοχύρωση ασφαλών μεταναστευτικών οδών, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μεταναστών/στριών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ενεργά προς τη διεύρυνση των οδών αυτών μέσω πρωτοβουλιών όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Συμπράξεις ταλέντων» (Talent Partnerships programme) το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τομείς με διαπιστωμένες ελλείψεις, επιτρέποντας σε μετανάστες/στριες να συμβάλλουν αποτελεσματικά στις ευρωπαϊκές οικονομίες, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη στις χώρες καταγωγής τους.
Οι εν λόγω πρωτοβουλίες παρέχουν ευκαιρίες για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, μειώνοντας τους κινδύνους που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση. Ενισχύουν, επίσης, τη συνεργασία με σκοπό την ευρύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, προωθώντας αμοιβαία οφέλη τόσο για τις χώρες προέλευσης όσο και για τις χώρες υποδοχής.
Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς
Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών μάς υπενθυμίζει τους πανανθρώπινους δεσμούς και τη σημασία των ασφαλών και συμπεριληπτικών κοινωνιών. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό φαινόμενο απαιτεί συλλογική δράση.
Το ΚΜΟΠ συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για τη δημιουργία ισότιμων κοινωνιών και για τη διασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης προς όλους, υλοποιώντας πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα EPIC-UP. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων, ΜΚΟ και της τοπικής κοινότητας για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων με σκοπό την ένταξη των μεταναστών.
Πηγή: kmop.gr