Search
Close this search box.

Βιβλία που ξεχώρισαν μέσα στο 2016…

Conceptual Books
Αναδημοσιευουμε από το www.oneman.gr το ρεπορταζ με τα βιβλία που ξεχώρισαν μέσα στο 2016. Γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε,  εδώ στο Skala Times (υπερ)αγαπάμε τα βιβλία.

——————————————————-

Σε αυτή την ειδική, Χριστουγεννιάτικη έκδοση του Βιβλιοφαγικού mashup, θα ξεχωρίσουμε τα καλύτερα του 2016 και θα δώσουμε τα δικά μας βραβεία σε κάθε τι λογοτεχνικό που ξεχωρίσαμε μες στο 2016.

ΤΑ 5 ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λίγη ζωή” της Hanya Yanagihara
Ένα από τα βιβλία της χρονιάς για το 2015 έφτασε φέτος τον Νοέμβριο και στη χώρα μας. Το bigger-than-life μυθιστόρημα της Yanagihara είναι ένα εντυπωσιακό λογοτεχνικό επίτευγμα, ένα επικών διαστάσεων έργο που παίζει με τα όρια της υπερβολής (και πολλές φορές τα ξεπερνά), το πιο έντονων συναισθημάτων βιβλίο που έχω διαβάσει. Η συγγραφέας στρίβει βαθιά το μαχαίρι, σε ένα βιβλίο που έχει σκοπό να προκαλέσει στον αναγνώστη την απόλυτη αγάπη ή το απόλυτο μίσος, πάντως σίγουρα τίποτα λιγότερο.

Confiteor” του Jaume Cabre
Το βιβλίο-έκπληξη της χρονιάς, αφού το αναγνωστικό κοινό αγκάλιασε το μυθιστόρημα του Ισπανού Cabré που μας ήρθε τον Απρίλιο. Ένα μυθιστόρημα που επωφελήθηκε από το word of mouth και τις βιβλιοφιλικές κοινότητες των ίντερνετς κι έγινε γρήγορα ένα από τα μεγάλα χιτς του 2016. Πολυεπίπεδο και γεμάτο μεγάλες ιδέες που η γραφή του συγγραφέα του φέρνει εις πέρας με μοναδικό τρόπο, το Confiteor είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της μοντέρνας Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 21ου αιώνα.

“H υπέροχη φίλη μου” της Elena Ferrante
Με τούτο το βιβλίο η Ελλάδα έγινε κομμάτι του παγκόσμιου #ferrantefever. Το πρώτο κομμάτι από την ‘Τετραλογία της Νάπολης’ της Ιταλίδας συγγραφέα κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και προκάλεσε άμεσα συζητήσεις για το περιεχόμενο του, το ύφος του και τις 2 κεντρικές ηρωίδες του, σε ένα ελληνικό αναγνωστικό κοινό που περίμενε πως και τι την μετάφραση του. Ίσως είναι το πραγματικά νο1 της χρονιάς στη χώρα μας, αν όχι για την ποιότητα του (που δεν αμφισβητεί κανείς φυσικά), τουλάχιστον για το πόσο σημαντικό έργο είναι για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Σταθμός Έντεκα” της Emily St. John Mandel
Ένα έργο της speculative fiction στα καλύτερα της χρονιάς; Σαφώς, κι αν κάποιο το αξίζει 100%, αυτό είναι το δυστοπικό μυθιστόρημα της Mandel από τον Μάιο. Με γλώσσα απλή, χωρίς περιττές φιοριτούρες και περνώντας από το φρενήρη ρυθμό της αρχής στα ήπια σπασίματα του χρόνου της συνέχειας, η συγγραφέας πλέκει την ιστορία της που μιλά για την τέχνη, τον πολιτισμό, την επιβίωση. Μένοντας μακριά από κλισέ και χρησιμοποιώντας το χρόνο όπως οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν τα χρώματα, με σκοπό να πλάσουν μια μεγάλη εικόνα, το μυθιστόρημα αναδείχτηκε από μεγάλο sleeper σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα βιβλία της χρονιάς. 

O πουλημένος” του Paul Beatty
Λιγότερο από μήνα αφού ανακοινώθηκε η βράβευση του με το Man Booker Prize, το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το βιβλίο του Beatty έφτασε τον Νοέμβριο μεταφρασμένο και στην Ελλάδα. Υπερβολικά quotable, το σατιρικό μυθιστόρημα καταπιάνεται με τον ρατσισμό, την οικογένεια, το Αμερικανικό Σύνταγμα, τη φυλετική ισότητα και μένοντας μακριά από τη σοβαροφάνεια που θα επέλεγαν οι περισσότεροι, δίνει στα θέματα του ένα διαφορετικό spin. Το εξωφρενικά αστείο βιβλίο της χρονιάς.

ΤΑ 5 ΑΓΓΛΟΦΩΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2016

Τhe Vegetarian” της Han Kang
Το βιβλίο της Han αφορά μια νοικοκυρά που μετά από έναν τρομακτικό εφιάλτη γίνεται χορτοφάγος. Αυτή η απόφαση της όμως προκαλεί την κοινωνία γύρω της, που υπηρετώντας συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς, αντιδρά βίαια απέναντι στην όλο και πιο ακραία συμπεριφορά της. Η σουρεαλιστική ιστορία της συγγραφέα κέρδισε το Man Booker International Prize και την προσοχή των αναγνωστών σε ολόκληρο του 2016.


The Underground Railroad” του Colson Whitehead
Το έργο του Whitehead είχε δημιουργήσει hype πριν την έκδοση του και σίγουρα ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε αυτό. Ένα μυθιστόρημα που φέρνει τον αναγνώστη αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της σκλαβιάς και του ρατσισμού και εξερευνά τα εγκλήματα του παρελθόντος, ωθώντας την πρωταγωνίστρια του να προσπαθήσει να ξεφύγει πάνω σε έναν πραγματικό υπόγειο σιδηρόδρομο. Το βιβλίο ήταν ο μεγάλος νικητής του National Book Award for Fiction.

Homegoing” της Yaa Gyasi
Ακολουθώντας 2 αδερφές που έχουν γεννηθεί στη Γκάνα του 17ου αιώνα, το μυθιστόρημα παρακολουθεί τις χωριστές ζωές τους. Η μια θα παντρευτεί έναν Άγγλο δουλέμπορο και θα ζήσει στο κάστρο του και η άλλη θα βιώσει μια ζωή στη σκλαβιά, στα μπουντρούμια αυτού του ίδιου κάστρου. Η ιστορία της Gyasi όμως δε σταματά εκεί, αφού εξερευνά 3 αιώνες ιστορίας, εξερευνώντας τις επιπτώσεις του αποικισμού και της σκλαβιάς στην Αφρική και στην Αμερική.

The Mothers” της Brit Bennett
Η μητέρα ενός έφηβου κοριτσιού αυτοκτονεί και εκείνη πνίγει τη θλίψη της στη σχέση της με τον γιο του ιεροκήρυκα της εκκλησίας της. Πολλά μυστικά, μια εγκυμοσύνη, οι νεαροί άνθρωποι που συνδέονται και απομακρύνονται με τα χρόνια, αλλά και ένα μυθιστόρημα για την κοινότητα, με τις μητέρες της εκκλησίας να αποτελούν μια φωνή του βιβλίου αντίστοιχη με τον χορό των ελληνικών τραγωδιών.

The Association of Small Bombs” του Karan Mahajan
Το μυθιστόρημα του Mahajan ανοίγει με μια τρομοκρατική επίθεση σε μια αγορά του Δελχί και ακολουθεί τις ζωές όσων επηρεάστηκαν μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως τους Deepa και Vikas Khurana, των οποίων οι νεαροί γιοι σκοτώθηκαν και του τραυματισμένοι φίλου τους Mansoor, που μεγαλώνοντας θα φλερτάρει κι εκείνος με μια μορφή πολιτικού ριζοσπαστισμού. Το βιβλίο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις end of the year λίστες με τα καλύτερα του ‘16

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ

Το συγκεκριμένο βραβείο, που έβγαλα μόλις τώρα από το μυαλό μου, απονέμεται εξ ημισείας στους παρακάτω 5 εκδοτικούς οίκους, που δώσανε μια κοινή γραμμή στο σχεδιασμό (όλων ή συγκεκριμένης σειράς) των βιβλίων τους μέσα στην περασμένη χρονιά και ξεχώρισαν για τη αισθητική τους.

Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Η σειρά νεοελληνικής πεζογραφίας του εκδοτικού βρίσκεται πίσω από εξαιρετικά εξώφυλλα με έντονους, διαφορετικούς χρωματισμούς και σήμα κατατεθέν το λευκό περιθώριο στις άκρες του. Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης ήταν και από τους πιο παραγωγικούς εκδοτικούς του ‘16, μιας και περισσότερα από 100 βιβλία τους χτύπησαν τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Εκδόσεις Οκτώ
Λίγα και προσεγμένα βιβλία για τις εκδόσεις Οκτώ μέσα στη χρονιά, με τα εξώφυλλα τους να συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο των ιδιαίτερων φωτογραφιών και δημιουργιών, με το 8 πάνω αριστερά σε κάθε εξώφυλλο να υπογραμμίζει με την παρουσία του το σύνολο των έργων του εκδοτικού.

Eκδόσεις Ίκαρος
Τα έχουμε πει πολλές φορές και είμαι σίγουρος πως θα τα ξαναπούμε και στο μέλλον: Οι δημιουργίες του Χρήστου Κούρτογλου για τη σειρά ξένης λογοτεχνίας του Ίκαρου είναι μια κατηγορία από μόνη της. Το 2016 ήταν απλά η συνέχεια μιας συνεργασίας που ελπίζουμε να κρατήσει αρκετά ακόμη.

Κάπα Εκδοτική
Η σειρά του εκδοτικού που ασχολείται με το θέατρο και η μίνιμαλ αισθητική των εξωφύλλων της αξίζει δίκαια μια παρουσία σε ετούτη εδώ τη λίστα.

Εκδόσεις Κριτική
Η Κριτική διάλεξε για τα βιβλία σύγχρονης λογοτεχνίας της μια σειρά από όμορφα εξώφυλλα με δυνατά χρώματα που χτυπάνε το μάτι, κάνοντας αρκετούς να τα προσέξουν. Ένας από τους εκδοτικούς που ήρθαν με φόρα από την περασμένη χρονιά και συνέχισαν εξαιρετικά και το ‘16.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!