Search
Close this search box.

O Φιλέλληνας Jose Manuel Lamargue

“Χρωστάμε Πολλά στην Ελλάδα”

H Christine Lagarde μιλά με το χειρότερο τρόπο για τους Έλληνες, ο Τύπος σε όλη την Ευρώπη ασχολείται με την Ελλάδα και ο Γάλλος δημοσιογράφος Jose Manuel Lamargue γράφει ακατάπαυστα άρθρα, υπέρ της Ελλάδας. Σαν άλλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων, συμπεριφέρετε σαν Έλληνας και δίνει μάχες μέσα από τα άρθρα του υπέρ της Ελλάδας. Σε μια συνέντευξη για την Ευρώπη, την οικονομική κρίση, την δημοσιογραφία σήμερα και την Ελλάδα, ο Jose μοιράζετε μαζί μας τις δικές του απόψεις, αποκλειστικά στο Skala Times.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Jose Manuel Lamarque, σας μάθαμε μέσα από τα άρθρα που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο σχετικά με την Ελλάδα, μάλιστα αρκετά από αυτά αναδημοσιεύονται σε ελλαδικά έντυπα και blogs. Πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας για την Ελλάδα;
Το πρώτο μου βήμα προς την Ελλάδα ήταν το 1978. Ήμουν φοιτητής. Από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να επισκέπτομαι την Ελλάδα. Αυτή η χώρα για μένα είναι σαν βάση, σαν δεύτερη πατρίδα. Η καρδιά μου νοιώθει ότι είναι Ελληνική και έχω σπουδάσει την ελληνική γλώσσα. Το όνειρο  μου είναι να αγοράσω σπίτι σε ένα ελληνικό νησί και έχω ήδη αποφασίσει και που. Θέλω να αποσυρθώ σε αυτό το νησί και να μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και να θαφτώ σε αυτό το νησί. Η Ελλάδα είναι για μένα τέχνη ζωής, φιλοσοφία ζωής, το να ζεις με το χρόνο και όχι κατά του χρόνου και όπως έγραψε και ο Σαίξπηρ “mesure for mesure”. Ακόμα και σήμερα που η χώρα  βρίσκεται στη χειρότερη της φάση δεν απελπίζομαι, επειδή ξέρω ότι η Ελλάδα διαθέτει μια καρδιά που θα δείξει στην ανθρωπότητα πως κανένας δεν μπορεί να σκοτώσει την Ελλάδα!

Είστε Γάλλος δημοσιογράφος. Από ποιο μέρος της Γαλλίας κατάγεστε και που έχετε εργαστεί;  Εργάζομαι ως δημοσιογράφος (senior reporter) στο Γαλλικό Ραδιόφωνο (French National Broadcasting Radio) με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα. Κατάγομαι από το Νοτιοδυτικό μέρος της Γαλλίας. Ο πατέρας μου κατάγεται από την Μπαγιόν, (Bayonne) Γαλλική περιοχή των Βάσκων. Μπορώ να πω ότι οι ρίζες του ονόματος της οικογένειας μου, στη Μπαγιόν, ξεκινούν από το 1066 όταν ο πρώτος  Lamarque θάφτηκε εκεί. Η μητέρα μου κατάγεται από τη Καταλονία, από τη Βαρκελώνη. Εγώ γεννήθηκα στο Παρίσι.

Κύριε Jose ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ στην Ευρώπη, αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης;
Ο ρόλος των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι πάρα πολύ σημαντικός. Το μόνο πρόβλημα είναι τα όσα λένε και γράφουν τα ΜΜΕ. Μερικές φορές γράφουν σωστά, αλλά είναι πολλές οι φορές που δεν έχουν ιδέα τι γράφουν, δεν ξέρουν τι λένε! Η Ελλάδα είναι το τέλειο παράδειγμα. Μπορούμε να βρούμε δημοσιεύματα σωστά, αλλά και δημοσιεύματα πέρα για πέρα λάθος. Όταν η δημοσιογραφία ακολουθεί ένα συναίσθημα ή την γραμμή πολιτικών, αυτό είναι το χειρότερο. Έρχεται στο μυαλό μου ο Γερμανικός Τύπος που στηρίζει με προπαγάνδα την Μέρκελ. Δεν θεωρώ αυτούς τους δημοσιογράφους συναδέλφους μου. Δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία που κάνω εγώ.

Ο διάσημος καθηγητής Noam Chomsky έχει πει σε μια από τις συνεντεύξεις του ότι “η καταστροφή της Ελλάδας ήταν σχεδιασμένη και η Τρόικα θέλει να διαλύσει την Ελλάδα” Ποια η δικιά σας άποψη; Ήταν σχεδιασμένη η κόλαση που ζει σήμερα η Ελλάδα;
Θα έλεγα ναι, αλλά όχι από την Τρόικα…..Πάρτε την περίπτωση του Σόρος, ο οποίος το 1992 επιτέθηκε μόνος του στη λίρα. Τώρα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας οργανισμός, με ισχυρούς σε επιρροή άνδρες και γυναίκες, αποφάσισε να επιτεθεί στο πιο ανίσχυρο μέλος της ΕΕ, για να το μετατρέψει ως εργαστήριο και να παρατηρήσει πόσο μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός αυτή τη λιτότητα. Κάνοντας όμως την Ελλάδα να πεινάσει, η Ευρώπη φτάνει σε αδιέξοδο. Επιπρόσθετα, η αναμονή της πτώσης κι άλλων χωρών είναι ένα είδος σχεδίου υποδούλωσης. Αλλά κάποιος φορές, η παγίδα στρέφεται ενάντια στον εμπνευστή της. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.

Οι ‘Ελληνες σήμερα υποφέρουν και την ίδια στιγμή η Christine Lagarde δίνει συνέντευξη στη Βρετανική “Guardian” και μιλά με εχθρότητα κατά των Ελλήνων. Πόσο πολιτικά ορθό και πόσο ηθικό είναι αυτό; Είχε το δικαίωμα η Lagarde να μιλήσει με τέτοιο τρόπο για να ένα λαό που υποφέρει;  
Είναι αηδιαστικό! Η κυρία Lagarde παίρνει περίπου 400 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο χωρίς να πληρώνει φόρους. Είναι εύκολο να παίζεις τον αρχηγό του σχολείου στην Washington DC όταν είσαι ένας από τους πιο δυνατούς αρχηγούς του πλανήτη….Δεν θα πω περισσότερα γι αυτό. Μια μέρα οι Έλληνες θα καταλάβουν ποιοι τους βοήθησαν και ποιοι τους προδωσαν και αυτή η μέρα είναι θέμα χρόνου πλέον….

Ποια η δικιά σας άποψη για το μέλλον της Ελλάδας; Θα ήταν καλύτερα αν έφευγε από το ευρώ και επέστρεφε στη Δραχμή;
Πίσω στη Δραχμή για πιο λόγο; Αν η Ευροζώνη είναι τόσο δυνατή όσο λένε, το ιδανικότερο είναι να το αποδείξει τώρα στην Ελλάδα! Πιστεύω πως πάντα πρέπει να βγάζουμε το καλύτερο μέσα από το χειρότερο. Η Ελλάδα είναι κάτω σήμερα, τώρα όμως μπορεί να πάρει την ευκαιρία να χτιστεί. Να χτιστεί η Ελλάδα με μοντέρνα Ινστιτούτα, τηρώντας παραδόσεις, έθιμα, δίνωντας δύναμη στα νιάτα. Οι νεαροί Έλληνες πρέπει να μελετούν, μερικές φορές περισσότερο από τους Γάλλους και τους Αμερικάνους. Είναι η ώρα να δοθεί δύναμη σε αυτούς τους νεαρούς Έλληνες για να χτίσουν την Ελλάδα του μέλλοντος, χωρίς όμως να ξεχνούν το λαμπρό παρελθόν της χώρας.  

Η εκλογή του σοσιαλιστή Γάλλου Προέδρου, Francois Hollande, θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη;  
Φυσικά. Δεν θα μιλήσω για σοσιαλισμό, αλλά για καλυτερο ανθρωπισμό. Έχουμε ζήσει πέντε χρόνια την πολιτική της βίας, της οικονομικής βίας και του άγχους. Αν πραγματικά θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ευρώπη είναι ώρα να θέσουμε ανθρωπιστικές στρατηγικές που θα δείξουν ενδιαφέρον προς τους φτωχούς και θα προστατεύσουν τους πιο φτωχούς. Η πρόοδος είναι πιθανόν να παντρευτεί με τον ανθρωπισμό!  Χρειαζόμαστε πολιτικούς που θα καθοδηγούν χώρες και όχι εμπόρους. Είναι καλό να γίνεσαι πλούσιος, αλλά όχι όταν ο γείτονας σου πεθαίνει από την πείνα.

Η κρίση που βιώνει ο κόσμος σήμερα είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού; Τα μπλουζάκια που φορούσαν οι OccupyMarx was right”,  τελικά ήταν σωστός ο Μαρξ;
Όταν ο καπιταλισμός γίνεται άγριος, όταν άντρες και γυναίκες παίζουν monopoly στη πραγματική ζωή, αυτό είναι επικίνδυνο. Πριν δύο χρόνια είχα συναντηθεί με την Danielle Mitterrand (σύζυγο του François Mitterrand, η οποία πέθανε φέτος), στην Αθήνα, στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη. Μου είπε ότι “ο καπιταλισμός είναι τώρα δικτάτορας. Ξεριζώνει χώρες και σκοτώνει κόσμο”. Και οταν ο κόσμος πεθαίνει από τη πείνα πας και του προσφέρεις δουλειά για ένα πιάτο ρύζι. Μιλάμε για ένα νέο είδος σκλαβιάς. Αλλά ας μην συγχύζουμε τον Μαρξισμό και τον κομμουνισμό. Θυμηθείτε πως ο Μαρξ είναι θαμμένος στην Αγγλία. Είμαι σίγουρος πως πολύ κοντά στο τόπο που είναι θαμμένος θα υπάρχει ένα πολυκατάστημα Marks & Spencer!

O κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια στην Ελλάδα αλλά η αλήθεια είναι πως είναι πολλές οι χώρες που υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Υπάρχει ελπίδα;
Υπάρχει μόνο μια ελπίδα. Αν θέλουμε πρόοδο πρέπει να δουλέψουμε με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Κοιτάξετε το κίνημα indignados  (αγανακτισμένων) στην Ισπανία, τους νέους στο Καναδά στο Κεμπέκ. Είναι νέοι και δεν είναι βίαιοι. Το μόνο που ζητούν είναι να αλλάξουν το σύστημα. Αλλά ας μην είμαστε τυφλοί, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα θα συμβεί σε χειρότερο βαθμό στην Ισπανία….

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τον πολιτισμό των χωρών; Οι άνθρωποι χάνουν τις αρχές και τα πιστεύω τους μέσα από τη κόλαση της κρίσης;
Αν πολεμάμε για τη ζωή, αν θέλουμε καλύτερη κοινωνία, τότε πολεμάμε και για τον πολιτισμό. Επειδή ο πολιτισμός είναι ζωή! Τώρα θα ήθελα να να άκουγα, να διάβαζα, να έβλεπα, να ένοιωθα, την αλληλεγγύη των Ελλήνων καλλιτεχνών κατά της κρίσης! Το μέλλον είναι δικό μας αν επιθυμούμε να ζήσουμε μαζί. Επίσης θα ήθελα να δω την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι κάποτε ασκούν κριτική κατά της Ελλάδας χειρότερη από αυτή των Γερμανών! Όσο για τα πιστεύω μας….Ποιος ενδιαφέρεται για τα πιστεύω μας; Οι έμποροι; Οι τραπεζίτες;

Κύριε Jose Manuel Lamargue, τα άρθρα σας για την Ελλάδα είναι γραμμένα στα Γαλλικά και στα Ελληνικά και μπορεί να τα βρει κανείς στο blog σας. Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα δικό σας μήνυμα στους Έλληνες.
 Το μήνυμα μου είναι: Σας αγαπώ και αγαπώ την Ελλάδα. Πιστεύω σε αυτή τη χώρα επειδή όλα ξεκινούν από την Ελλάδα. Χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα. Όταν μιλάμε, μιλάμε ελληνικά και λατινικά. Ελληνικά στα μαθηματικά, στην ιστορία, στη γεωγραφία, στην αρχιτεκτονική, στη τέχνη, στο θέατρο, πρέπει  να τα πω όλα; Η Ευρωπαϊκή κοινωνία έχει ρίζες στην Ελλάδα, ποτέ μην το ξεχνάτε!

Το blog του Jose Manuel Lamargue: http://helpthegreekpeople.blogspot.com/

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!