“Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Κεφαλλονιά να εύχεσαι να βγάλεις άκρη με του Ομήρου την Οδύσσεια”
Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
yioda@skalatimes.com
Η Πόλα είναι συνάδελφος δημοσιογράφος (με σπουδές σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι) και μια από τις λίγες καλές μου φίλες.
Γίναμε φίλες όταν κάποτε, το συγκρότημα στο οποίο εργαζόμασταν (εγώ στα περιοδικά, αυτή στη τηλεόραση) μας έστειλε πενταήμερο σεμινάριο δημοσιογραφίας στα Χανιά, σε ένα όμορφο ξενοδοχείο, “Porto Platanias”.
Το τι κουβέντες κάναμε στην περίφημη ταβέρνα “Μύλος του Κερατά” και τι γέλιο είχαμε ρίξει στο σεμινάριο (με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο), δεν λέγεται!
Τότε λοιπόν, η Πόλα μου έκανε δώρο τρία τεύχη ενός περιοδικού που λεγόταν “Μυστική Ελλάδα”.
“Ευχαριστώ Πόλα μου. Είναι τέλειο, μ’ αρέσει”
“Το έχεις ξαναδιαβάσει”;
“Ε…όχι αλλά φαίνεται τέλειο”
Γελάσαμε.
Η αλήθεια είναι πως τότε ήμουν παμφάγο ζώο στα περιοδικά. Διάβαζα τα πάντα. ‘Υστερα, θες η οικονομική κρίση; Θες το ότι έγινα επιλεκτική αναγνώστρια; Θες το ότι μεγάλωσα; (παίζει κι αυτό), πολλά από τα αγαπημένα μου περιοδικά έπεσαν από το βάθρο στο οποίο τα είχα τοποθετήσει και ξεκίνησα να διαβάζω “λίγα και καλά”. Αυτά που έχουν κάτι να δώσουν. Δεν είναι εποχή για σαχλαμάρες (το ξαναείπαμε αυτό).
Τις προάλλες, λοιπόν, συγύριζα το δωμάτιο μου, μετά από έξι μήνες επαναπατρισμού. Άλλωστε όλο λέω πως η μετακόμιση στο πατρικό μου είναι προσωρινή. (Πριν φύγω για το Λονδίνο έμενα μόνη μου σε ένα αγαπημένο διαμέρισμα, στο Λονδίνο έμενα με τρεις άντρες γύρω στα 25 –Κύπριο, Λιβανέζο και Γερμανό- και τώρα πίσω στο πατρικό μου…..που ψυχολογία να συγυρίσω το καημένο το δωμάτιο μου στο πατρικό;)
Στο συγύρισμα λοιπόν, έπεσα πάνω στο ένα από τα τρία τεύχη “Μυστική Ελλάδα” που μου χάρισε τότε η Πόλα. Στριμωγμένα τεύχη, μέσα στα βιβλία. Πήρα ένα στη τύχη. Το εξώφυλλο αναφερόταν σε 5-6 θέματα, ανάμεσα τους και αυτό: “Η Κεφαλλονιά ήταν η Ομηρική Ιθακη;”
Το βρήκα ενδιαφέρον. Σε μια εποχή που η προπαγάνδα και τα ψέματα κρατούν πρώτο τραπέζι πίστα στα ΜΜΕ και στις ζωές μας, αυτό μας έλειψε να έχουμε διδαχθεί και λάθος όσα απαρτίζουν “κομμάτι της Ελλάδας”. Καημένε Όμηρε!
Συγνώμη, αλλά δεν γίνεται να με στέλνεις διακοπές στο νησί του Οδυσσέα την Ιθάκη και τελικά η Ιθάκη να είναι η Κεφαλλονιά!
Σύμφωνα με το άκρως ενδιαφέρον κείμενο: Οι λόγοι που συνηγορούν ότι η Κεφαλλονιά είναι η Ομηρική Ιθάκη είναι πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές σε αρχαία κείμενα η “Ιθάκη” έβλεπε Δυτικά προς το πέλαγος, πράγμα που δεν συμβαίνει με την σημερινή Ιθάκη, αλλά με την Κεφαλλονιά. Ο συγγραφέας του δισέλιδου ρεπορτάζ γράφει “προσωπικά τα τελευταία τρία χρόνια άρχισα να διαπιστώνω ότι η Κεφαλλονιά είναι γεμάτη ιστορία. Είμαι πεπεισμένος ότι 100% εδώ ήταν το Βασίλειο του Οδυσσέα και όχι η σημερινή Ιθάκη”.
Κάνωντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, (στο google που όλα τα ξέρει), διαπίστωσα πως όντως υπάρχει έντονα η θεωρία ότι η Κεφαλλονιά είναι η “Ομηρική Ιθάκη”. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο αυτό είναι γνωστό, αλλά εγώ τώρα το μαθαίνω!
Τελικά η προπαγάνδα, τα ψέματα και η λάθος ιστορία δεν είναι τάσεις της εποχής….
Και στον Όμηρο παραχάραξη;
Τρελαθήκαμε εντελώς! Που έγραφε και ο αγαπημένος Φρέντυ Γερμανός!
Υ.Γ Επείγον τηλέφωνο στην Πόλα. Αυτή έχει για όλα μια απάντηση. Θα ξέρει να μου πει κατά πόσο τελικά η “Ομηρική Ιθάκη” είναι η Κεφαλλονιά. Μήπως να αλλάξουμε και τον Καβάφη; “Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Κεφαλλονιά”; Θα είναι και πιο trendy, αφού η Κεφαλλονιά είναι περισσότερο τουριστικό spot από την Ιθάκη!