Search
Close this search box.

Σε ένα κόσμο που το ανθρώπινο είδος γίνεται όλο και πιο ηλίθιο…ξεκινήστε να διαβάζετε βιβλία!

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταφέραμε να μιλάμε με κόσμο στην άλλη άκρη της υφηλίου και να τον βλέπουμε (μέσω skype), να πηγαίνει ο άνθρωπος βόλτα στο φεγγάρι, τα παιδάκια 3 ετών να βάζουν μόνα τους παιχνίδια σε smartphones και tablets, να αλλάζουμε γεωγραφική θέση σε λίγες ώρες, πχ το μεσημέρι να τρώμε σπαγγέτι στη Ρώμη και το βράδυ να κοιμόμαστε στη Νέα Υόρκη.

Καταφέραμε να έχουμε πανεπιστημιακή μόρφωση, ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν είχε τόσους κατόχους Διδακτορικών, μεταπτυχιακών και λοιπών ακαδημαϊκών τίτλων.

Πιο έξυπνοι λοιπόν;
Εξυπνότερη η ανθρωπότητα σήμερα;
Α μπα…

Αυτό που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ρίχνοντας μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το έχει επιβεβαιώσει και η επιστήμη: Το ανθρώπινο είδος γίνεται όλο και πιο ηλίθιο.

Bad news ε;

(Λες και χρειαζόταν η επιστήμη για να το αντιληφθούμε).

Παρά τα φαινόμενα,η ανθρώπινη ευφυΐα παρακμάζει,επισημαίνει ο γενετιστής Τζέραλντ Κράμπτρι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του National Society.
Συγκεκριμένα ο επιστήμονας γενετιστής ανάμεσα σε άλλα λέει ότι “η ψυχο-διανοητική και συναισθηματική παρακμή μας έχει να κάνει με γενετικές μεταλλάξεις και άλλους παράγοντες”.
Επίσης υποστηρίζει ότι “οι γνωσιακές και θυμικές μας δεξιότητες τροφοδοτούνται και καθορίζονται από την συνδυασμένη προσπάθεια χιλιάδων γονιδίων. Εάν ένα από αυτά τα γονίδια υποστεί κάποια μετάλλαξη, κάτι απολύτως συνηθισμένο, αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στη διάνοια ή την συναισθηματική ευστάθεια”.

Mάλιστα ο γενετιστής επιστήμονας είπε πως “θα στοιχημάτιζα πως αν εμφανιζόταν ως δια μαγείας στην εποχή μας ένας Αθηναίος πολίτης από το 1000 π.Χ., εύκολα θα διακρινόταν για τη ζωηράδα της διάνοιάς του, την ισχυρή μνήμη του, το μεγάλο εύρος των ιδεών του και τη διαύγειά του. Επιπλέον, θα ξεχώριζε για τη συναισθηματική ισορροπία του”.

Η εξυπνάδα είναι ένα ταξίδι μέσα μας γιατί μόνο έτσι αποκτά κανείς συναισθηματική ισορροπία.
Η ζωηράδα της διάνοιας ανάμεσα σε άλλα συσχετίζεται και με όσα αγαπάμε και η ισχυρή μνήμη ενισχύεται με το διάβασμα το οποίο παράλληλα εμπλουτίζει τις γνώσεις μας.

Εσύ πόσες ώρες περνάς στο διαδίκτυο με τις χαζομάρες στα social media και πόσες ώρες αφιερώνεις σε διάβασμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς: Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση”.
Επίσης “το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου, βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ”.

Σε ένα κόσμο που οι γενετιστές λένε πως γινόμαστε πιο ηλίθιοι μέρα με τη μέρα, ίσως να υπάρχουν τρόποι αντίστασης και σωτηρίας….
Αδιαμφισβήτητα ένας καλός τρόπος επανάστασης κατά της βλακείας είναι: ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.

Y.Γ To καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας είναι να τα μάθετε να αγαπούν τα βιβλία. (Όχι τα smartphones και τα tablets). 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αμερικανός αναλυτής: Αν δεν κερδίσει η Χάρις θα οφείλεται στο ότι δεν την ψήφισαν όσες γυναίκες αναμενόταν

Ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, Τιμ Μαλόι, παραχώρησε συνέντευξη στο ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

error: Content is protected !!