Νικόλας Αλεξάνδρου: “Είναι γεγονός πως το εξωτερικό δυστυχώς μας δίνει περισσότερες αξιόλογες ευκαιρίες απ’ ότι η πατρίδα μας”
Σήμερα κουβεντιάζουμε με ένα από τους πολλούς Κύπριους νέους που αναγκάστηκαν να μείνουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.Ο Νικόλας Αλεξάνδρου εργάζεται στο NHS (National Health Service) της Σκωτίας, στο τμήμα στατιστικής και εξομολογείται στην πιο κάτω συνέντευξη μας πως με την πρώτη ευκαιρία θα επέστρεφε πίσω στη πατρίδα του, την Κύπρο.
Της Γιώτας Δημητρίου
Νικόλα τι έχεις σπουδάσει στη Σκωτία; Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης….
Γιατί επέλεξες τις πολιτικές επιστήμες, ένας άριστος μαθητής Λυκείου, όπως ήσουν, γιατί επιλέγει πολιτικές επιστήμες; Η αλήθεια είναι πως αρχικά μπήκα στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσω ιστορία, αφού ήταν κάτι που μου άρεσε, αλλά μέσα από το σύστημα του Πανεπιστημίου κατέληξα στις Πολιτικές Επιστήμες….
Τι σύστημα;
Κάνεις αρκετά μαθήματα μαζί με αυτό που έχεις επιλέξει και στο δεύτερο έτος επιλέγεις τελικά τι θέλεις να είναι το πτυχίο σου. Κάπως έτσι λοιπόν, τον δεύτερο χρόνο αποφάσισα πως ήθελα αυτό τον κλάδο, της πολιτικής επιστήμης.
Ως μαθητής Λυκείου, πριν τις σπουδές σου στην Σκωτία ποια ήταν η σχέση σου μετην πολιτική; Με την πολιτική και τα κόμματα καμία, αλλά θυμάμαι πως όταν κάναμε ιστορία στο σχολείο μου άρεσε το κομμάτι του ψυχρού πολέμου, ο δεύτερος παγκόσμιος, οι ηγέτες των χωρών, κάποιοι θεωρητικοί όπως ο Μαρξ και άλλοι, το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας μου άρεσε πάντα.
Μετά το πτυχίο σου τι έκανες; Ήρθε απευθείας η δουλειά, στη Γλασκόβη….
Στη Σκωτία…. Πώς προέκυψε; Με το που επέστρεψα Κύπρο και βλέποντας την κατάσταση εδώ (όσον αφορά καριέρα και δουλειές), άρχισα να κάνω κάποιες συνεντεύξεις για δουλειά μέσω skype, για τη Σκωτία. Κάπως έτσι με δέχθηκαν στο NHS (National Health Service) της Σκωτίας και ξεκίνησα να εργάζομαι εκεί. Γιατί επέλεξε να εργαστείς στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο; Δεν ήταν ακριβώς θέμα επιλογής, ήταν θέμα καταστάσεων. Αν θέλεις να βρεις μια δουλειά που να είναι κοντά σε αυτό που ζητάς,είναι πιο πιθανό να το βρεις στο εξωτερικό όπως συνέβηκε στη δική μου περίπτωση, και δεν είμαι ο μόνος, έχω και φίλους (επίσης Κύπριους) που έχουν βρει δουλειά στην Αγγλία και μετά τις σπουδές τους έμειναν εκεί. Αυτό που ήθελα να κάνω εγώ (στατιστική με κοινωνικό περιεχόμενο) ήταν δύσκολο να το βρω στην Κύπρο. Κοίταξα στην στατιστική υπηρεσία Κύπρου, αλλά δεν βρήκα κάτι…. Γιατί στατιστική, αφού το πτυχίο σου ήταν πολιτικές επιστήμες; Στο τρίτο χρόνο του Πανεπιστημίου παρακολούθησα courses στατιστικής και χρησιμοποίησα την στατιστικής στην Πτυχιακή μου εργασία. Τελειώνοντας τις σπουδές είπα ότι προς το παρόν αυτό θέλω να κάνω. Η πτυχιακή σου τι θέμα είχε; Μελέτησα την επιρροή του να νιώθεις οικονομικό/πολιτισμικό/σωματικό κίνδυνο, ανασφάλεια, από τους Τουρκοκύριους στην απόφαση σου τι θα ψηφίσεις σε ένα οποιοδήποτε δημοψήφισμα στο μέλλον. Μπορεί όμως αυτό που νιώθεις (πχ νιώθω σωματικό κίνδυνο) να μην έχει σχέση με την όποια πραγματικότητα, αλλά να επηρεάσει αυτό που θα ψηφίσεις; Ναι, αυτό. Μπορεί πχ να έχεις πολύ ψηλό μισθό, να σε ρωτήσω αν νιώθεις ότι αν ενωθεί η Κύπρος οι Τουρκοκύπριοι θα εκμεταλλευτούν το σύστημα κοινωνικών παροχών. Να απαντήσεις ναι, και αυτό να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα αλλά και ούτε να σε επηρεάζει εσένα, και όμως βάση αυτής της αντίληψης σου να επηρεαστεί το τι θα ψηφίσεις.
Θα είχε ενδιαφέρον να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά η πτυχιακή σου να διαβαστεί και εδώ…. Ναι, κάποια στιγμή θα το κάνω. Προς το παρόν κάνω προσπάθειες για να δημοσιευτεί σε ένα ακαδημαϊκό περιοδικό στη Σουηδία.
Η Κύπρος, θα μπορούσε να πει κάποιος χαριτολογώντας, γίνεται η 51η πολιτεία των ΗΠΑ χάρις στις προσπάθειες του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλίδη, προσπάθειες που ξεκίνησαν όταν
Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο
Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού