Search
Close this search box.

Ο περί Προϋπολογισμού του 2019 Νόμος του 2018» Ομιλία του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,

METAΦΟΡΕΣ

Το 2010 ετοιμάστηκε το Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας το οποίο περιλάμβανε:
διαδρομές λεωφορείων, 
εγκατάσταση συστήματος GPS,
ηλεκτρονική ενημέρωση για την προσέλευση των λεωφορείων, 
μοντέρνες στάσεις λεωφορείων
Ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων
Προώθηση της ποδηλασίας
Μονοδρομήσεις
Πεζοδρομοποιήσεις και διασταυρώσεις πεζών

Έγινε το σχέδιο, αγοράσαμε τα λεωφορεία και μετά απολύτως τίποτα. 

Το σχέδιο Κινητικότητας για τη Λευκωσία έγινε το 2009 και ακόμη είμαστε εδώ. Σκεφτείτε πότε θα εφαρμοστούν τα σχέδια Κινητικότητας που γίνονται τώρα για Λεμεσό και Λάρνακα. Ελπίζω πριν το τέλος του αιώνα.

Κυκλικοί κόμβοι

Και για όσους αμφιβάλουν για την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση του αυτοκινήτου, απλά πρέπει να κοιτάξουν τους σχεδιασμούς για τους μεγάλους κυκλικούς κόμβους αξίας €148 εκ στην είσοδο της Λευκωσίας. Ο ένας μάλιστα τριώροφος! Χωρίς μάλιστα να προωθούμε τον περιμετρικό δρόμο της Λευκωσίας η οποία είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στην Κύπρο που δεν διαθέτει περιμετρικό δρόμο.

Σκεφτήκατε τι μπορούσαμε να κάνουμε για τις συγκοινωνίες, το ποδήλατο και τους πεζούς με τόσα λεφτά;

Πέρυσι αναφέρθηκα στην λεωφόρο Αγλαντζιάς και στην επιμονή της κυβέρνησης να κάνει ένα δρόμο χωρίς ποδηλατόδρομο και με ελάχιστες διασταυρώσεις παρά το ότι περνά δίπλα από γυμνάσιο. Φυσικά κάναμε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. 

Ο δρόμος έκλεψε 300 τετραγωνικά μέτρα από το πάρκο Ακαδημίας, κόπηκαν δέντρα, άλλα δέντρα του πάρκου ξηραίνονται. 

Αξίζει όμως να ψάξετε και το γιατί τα Δημόσια Έργα έκαναν λωρίδες λεωφορείου με σήμανση στο δρόμο αλλά λεωφορεία δεν περνούν από εκεί.

Θάλασσα

Αυτού του είδους την αδιαφορία την βλέπουμε στον ίδιο κάκιστο βαθμό και όσον αφορά την ρύπανση της θάλασσας εφόσον για χρόνια έχουμε συμπολίτες μας να κολυμπούν σε βόθρους και απόβλητα χωρίς να κάνει κάποιος κάτι ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.  Σε αυτό προστίθεται και η παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για ψηλά κτήρια στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και μελλοντικά της Λάρνακας.

Η νομοθεσία 102/2005 επιβάλει να γίνεται πρώτα Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο περιβάλλον για πολεοδομικές αλλαγές και σχέδια περιοχής. Αν γινόταν αυτό, θα γνώριζε η κυβέρνηση από πριν τους όρους που θα έδινε στις εταιρείες ανάπτυξης.

Αντί αυτού, βρεθήκαμε με 30 αιτήσεις για ψηλά κτήρια και επειδή αυτά είναι δίπλα από το κύμα εμφανίζονται προβλήματα στις εκσκαφές. 

Αποτέλεσμα; Δώσαμε ήδη 2 άδειες για απόρριψη 2500 κυβικών μέτρων υγρών αποβλήτων την ημέρα στη θάλασσα από κάθε κτήριο για διάρκεια 2 χρόνων και έχουμε δεκάδες άλλα κτίρια που ετοιμάζονται.

Δεν γνωρίζω πως θα επηρεαστεί η ποιότητα του νερού της θάλασσας αλλά αυτό πρέπει να κτυπήσει μεγάλες καμπάνες στη Λάρνακα, στην οποία σχεδιάζονται ψηλά κτήρια στην περιοχή των δεξαμενών. Και λέω καμπάνες γιατί το υπέδαφος στην περιοχή είναι γεμάτο πετρέλαιο και θα πρέπει να προηγηθεί αποκατάσταση των εδαφών προτού προχωρήσει οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Ύφαλοι
Και η κυβερνητική επίθεση στις παραλίες συνεχίζεται και φέτος με τους υφάλους και την άρνηση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος εξετάσαμε Κανονισμό της κυβέρνησης για την δημιουργία τεχνητών υφάλων από ιδιώτες. 

Βασικά, υποκύπτοντας και πάλι στα αιτήματα των εταιρειών, η κυβέρνηση προτείνει να επιτρέπεται σε ιδιώτες η δημιουργία τεχνητών υφάλων στη θάλασσα χωρίς κανένα βασικό περιορισμό. Ούτε στο μέγεθος, ούτε το βάθος που θα γίνει ο ύφαλος, ούτε αν θα εξέχει πάνω από τη θάλασσα με κέντρα και βεράντες ούτε αν θα συνδέεται με την ξηρά ούτε αν θα μπορούμε να περνούμε από πάνω. 

Και το πιο εξοργιστικό, ήταν η παράκληση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εμπορίου να μην προσθέσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος περιβαλλοντικές παραμέτρους για να μην εμποδίζονται τα σχέδια του οποιουδήποτε επιχειρηματία.

Παραλίες
Και μια και αναφέρομαι στις παραλίες θέλω να τονίσω ότι ούτε και το 2018 η κυβέρνηση εφάρμοσε το Πρωτόκολλο της 

Βαρκελώνης για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης κάτι που έπρεπε να εφαρμόζουμε από το 2011.

Υποψιάζομαι ότι η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα να δώσει μερικές παραλίες στις εταιρείες ανάπτυξης, θα κάνουν τις τουριστικές περιοχές προτεραιότητας με κλειστές παραλίες για το κοινό και θα δουν αν μείνει κάτι να το διαχειριστούν.

Άστεγοι

Στις παραλίες καταλήγουν όμως συχνά και πολλοί άστεγοι των παραλιακών πόλεων.

Ο συνδυασμός της απραξίας της κυβέρνησης, μαζί με την μεγάλη στροφή των εταιρειών ανάπτυξης στις μεγάλες αναπτύξεις, έχουν σχέση με το γεγονός ότι έχει μειωθεί η προσφορά οικιστικών μονάδων, ιδιαίτερα για άτομα και οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων.

Τα πιο πάνω μαζί με την συγκέντρωση φοιτητών σε Λευκωσία και Λεμεσό που έχουν σπρώξει τα ενοίκια προς τα πάνω, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα εξεύρεσης στέγης σε βαθμό που τα τελευταία χρόνια να έχουμε πλέον μεγάλο πρόβλημα με άστεγους.

Με βάση στοιχεία που πήρα από το Υπουργείο Εργασίας μετά από κοινοβουλευτική μου ερώτηση, το υπουργείο διαχειρίστηκε το 2015, 26 περιπτώσεις αστέγων, το 2016 49 άστεγους περιπτώσεις και το 2017 οι αριθμοί πενταπλασιάστηκαν και έφτασαν σε δύο μόλις χρόνια σε 129 άστεγους. 

Παρά την δραματική αύξηση των αστέγων δεν είχαμε καμιά αντίδραση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Ελπίζω τώρα που έχει δοθεί δημοσιότητα να έχουμε μια σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το θέμα των αστέγων έχει φυσικά στενή συνάρτηση με την παντελή έλλειψη πολιτικής για την στέγαση, αφού από το 2013 δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική πολιτική που να βοηθά άτομα και οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων να εξεύρουν στέγη.

Πλημμύρες

Ένα άλλο πρόβλημα σχετικό με την στέγαση είναι αυτό της προστασίας των πολιτών από τις πλημμύρες. Ένα σοβαρό θέμα το οποίο δυστυχώς εδώ και χρόνια χειριζόμαστε με πολύ λάθος τρόπο.

Το 2013 σε κατοικημένες περιοχές 270 σπίτια συμπολιτών μας πλημμύρησαν, το 2014 638 το 2015 390 το 2016 256 και το 2017 225.

Για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας δεν γίνεται τίποτα και σας διαβεβαιώ ότι λόγω κλιματικών αλλαγών το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο. Χρειάζεται να αλλάξει επειγόντος η πολιτική διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν κίνητρα για να συλλέγεται το νερό της βροχής και είτε να επαναχρησιμοποιείται είτε να διοχετεύεται στο υπέδαφος. Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού και εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων. 

Εμείς φυσικά επειδή δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το νερό, γι’ αυτό άλλωστε κηρύξαμε και το γρασίδι των γκολφ σαν μόνιμη καλλιέργεια, το βγάζουμε έξω στο δρόμο για να τρέχει η Τοπική Αρχή να το χειριστεί και ακόμη χειρότερα, σε όλες τις παραλιακές πόλεις το πετούμε στη θάλασσα.

Επιπλέον, σε άλλες χώρες οι αγοραστές ακινήτου γνωρίζουν από πριν ότι είναι σε περιοχή που κινδυνεύει από πλημμύρες και μάλιστα όταν λόγω καιρού υπάρχει κίνδυνος, στέλνονται μηνύματα στα κινητά.

Ενώ εμείς; Ούτε στους μελλοντικούς αγοραστές το αναφέρουμε, ούτε στους υπάρχοντες ιδιοκτήτες δεν το λέμε εκτός αν από μόνοι τους τυχαία το δουν και καταλάβουν τους χάρτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ή φυσικά άμα πλημμυρήσουν…

Νερό

Ίσως η καλύτερη απόδειξη των λανθασμένων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και της παραγνώρισης των σοβαρών προβλημάτων του νερού να βρίσκεται στους Κανονισμούς που εξετάζουμε στην Επιτροπή Γεωργίας για την προστασία των πηγών, της κοίτης των ποταμών και κυρίως την ποιότητα των νερών σε φράκτες από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως την λατόμευση και τις πολεοδομικές αναπτύξεις, για να διασφαλίζεται η καλή ποιότητα του πόσιμου νερού. 

Με βάση τους προτεινόμενους Κανονισμούς αφού οι ειδικοί θα μας υποδείξουν τις περιοχές που θα πρέπει να προστατεύσουμε για να διασφαλίσουμε την καλή ποιότητα του πόσιμου νερού, η Πολεοδομία αν θέλει τις προστατεύει και η υπηρεσία μεταλλείων αν θέλει εμποδίζει τη δημιουργία και λειτουργία μεταλλείων και την επεξεργασία ορυκτών.

Θέλετε πιο καλή απόδειξη τις σύνδεσης των εταιρειών ανάπτυξης με την κυβέρνηση από αυτό;

Απόβλητα

Ένα από τα δύσκολα θέματα που είχαμε με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, πέραν από τις απαράδεκτες ελλείψεις του συμβολαίου, που για περίεργους λόγους παραμένει εμπιστευτικό, είναι και το θέμα της ανακύκλωσης όπως αυτό των ελαστικών.

Πριν την ιδιωτικοποίηση οι αδειούχες εταιρείες είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες και υποχρεωνόταν ο εισαγωγέας να πληρώνει το τέλος ανακύκλωσης των ελαστικών του. 

Τώρα αυτό δεν μπορεί πλέον να γίνει, οι εισαγωγές ελαστικών αυξήθηκαν αλλά τα περισσότερα πλέον θα καταλήγουν σε χωράφια, στη θάλασσα και σε ποταμούς, με όλους τους κινδύνους που αυτό εμπερικλείει.

Φυσικά αυτό είναι μόνο ένα μικρό πρόβλημα κοντά στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κάκιστη πολιτική για τη διαχείριση των αποβλήτων που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.

Γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια ότι έπρεπε να κλείσουμε τους σκυβαλότοπους. 

Ο καιρός περνούσε αλλά εμάς δεν μας απασχολούσε το θέμα μέχρι που μας υποχρέωσε η ΕΕ να κλείσουμε το Βατί και τον Κοτσιάτη. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι μια σειρά από απόβλητα όπως αυτά των σκιπ και τα κλαδέματα δεν έχουν που να πάνε. 

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε λίγους μήνες θα γεμίσει ο τόπος από λογής-λογής απόβλητα και δεν θα έχει κανένα να τα καθαρίσει.

Με τα απόβλητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας και των εταιρειών ανάπτυξης φυσικά δεν ασχολούμαστε για να μην τους ενοχλούμε. 

Ο νόμος ψηφίστηκε εδώ και χρόνια αλλά η κυβέρνηση δεν τον εφαρμόζει, κανένας δεν επιθεωρεί τις αδειοδοτημένες μονάδες οι οποίες ενώ πληρώνονται να τα ανακυκλώνουν, απλά τα πετούν στις τρύπες παλιών λατομείων.

Είπαμε, δεν ενοχλούμε τους φίλους μας!

Και για να είμαι σωστός να τονίσω ότι ο νυν υπουργός Γεωργίας κος Καδής, ετοίμασε νομοσχέδιο που θα βελτιώσει δραματικά το θέμα της διαχείρισης τουλάχιστον αυτό των οικιακών αποβλήτων. Όμως πολύ φοβούμαι ότι αυτό θα πάρει τον ίδιο δρόμο με τα 6 νομοσχέδια για την ευημερία των ζώων που κάθονται στη νομική υπηρεσία εδώ και πολλά χρόνια.

Βλέπετε οι κανονισμοί για τους τεχνητούς υφάλους των εταιρειών ανάπτυξης πέρασαν εύκολα και γρήγορα και μάλιστα με νομικό λάθος, αλλά άμα είναι για τα νομοσχέδια για την ευημερία των ζώων δυσκολεύονται! 

Ορισμένα από αυτά τα περιμένουμε πάνω από 10 χρόνια!

Ποιότητα του αέρα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα τα τελευταία 30 χρόνια και έχω λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες δίπλα από πολίτες που διαμαρτύρονταν.

Σε όλες τις περιπτώσεις η κυβερνητική μηχανή είτε ήταν αμέτοχη, είτε προσποιείτο ότι θα έκανε εξέταση του προβλήματος, είτε έκαναν ότι μπορούσαν για να καθυστερήσουν ή να αποδυναμώσουν τους κατοίκους. Βασικά ότι και να’ ναι φτάνει να ξεφορτωθούν τον μπελά!

Από του πρώτους αγώνες μερικοί πιο γνωστοί ήταν για να κλείσει το εργοστάσιο Rainbow στο Ακάκι, το εργοστάσιο στους Εργάτες, το αντίστοιχο εργοστάσιο στη Λινόπετρα, και το Astrasol στα Λατσιά.

Τώρα έχουμε επανάληψη με ακριβώς τα ίδια τύπου προβλήματα και τις ίδιες υπηρεσίες. 

Φωνάζουν οι κάτοικοι στην Καλαβασό, στην Κάτω Μονή και τώρα στο Δάλι για οσμές και οχληρία. 

Και πάλι η κρατική μηχανή δεν συγκινείται!

Φυσικά όταν τα παράπονα αυξηθούν, στέλνουν στο εργοστάσιο ειδοποίηση ότι θα κάνουν έλεγχο μια συγκεκριμένη μέρα και φυσικά όταν πάνε, όλα είναι μια χαρά. 

Πρόσφατα είδαμε την ίδια ιστορία να επαναλαμβάνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο Δάλι. 6000 κάτοικοι έχουν εδώ και 4 χρόνια πρόβλημα με τον αέρα που αναπνέουν. Το τοπικό σχολείο έχει επίσης πρόβλημα αρκετές μέρες την εβδομάδα.

Και πως αντέδρασε η κυβέρνηση; … Όπως πάντα …
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι δεν είναι ρύποι που με υποχρεώνει η ΕΕ να μετρώ, να πάτε στον Έπαρχο για οχληρία.
Ο Έπαρχος λέει μα εγώ πρέπει να κάνω μελέτη.
Το Υπουργείο Παιδείας δεν ήξερε ότι στάλθηκε παράπονο από το Δημοτικό.
Το Υπουργείο Υγείας δεν ήξερε ότι έχει πρόβλημα στην περιοχή.
Η Πολεοδομία είπε δεν είμαι εγώ που έβαλα την οικιστική κοντά στις βιομηχανικές περιοχές εν το Πολεοδομικό Συμβούλιο.
Και όλα αυτά μετά από 4 χρόνια παραστάσεων, διαδηλώσεων, συναντήσεων και δημοσιευμάτων σε έντυπα και τηλεόραση.
Μπορεί οι πολιτικοί να λεν διάφορα για το ότι νοιάζονται για τον κόσμο, αλλά για μένα ο τρόπος που αντιδρά η κυβέρνηση σε τέτοια γεγονότα με τις ανησυχίες των κατοίκων είναι ο δείκτης μέτρησης του πόσο νοιάζεται το κράτος για τους πολίτες του.

Διάφορα

Και επειδή δεν έχω άλλο χρόνο θα αναφέρω περιληπτικά:
Περιμένουμε για πάνω από ένα χρόνο την κυβέρνηση να αποφασίσει ποιο υπουργείο θα αναλάβει την ευθύνη για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

Το σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία πρέπει να σχεδιάζεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τα προβλήματα με την Ενιαία Εκπαίδευση είναι βουνό, ακόμη και απλά πράγματα χωλαίνουν. Για παράδειγμα αρχίζει η σχολική χρονιά για να ανακαλύψει το Υπουργείο Παιδείας πόσα παιδιά με Αναπηρίες θα χρειάζονται συνοδό.

Από τον Γενάρη όλα τα νέα Δημόσια κτήρια που θα ενοικιάζονται, ανακαινίζονται ή θα κατασκευαστούν πρέπει να είναι Κατηγορίας Α. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν το γνωρίζουν.

Έπρεπε κάθε χρόνο 3% των Δημόσιων κτηρίων να αναβαθμίζονται ενεργειακά αλλά δεν ..

Μείναμε πολύ πίσω στις ΑΠΕ και θα μας στοιχίσει ακριβά, πολύ ακριβά!

Πρέπει να αλλάξει η αδιαφανής διαδικασία αλλαγής των ζωνών για να μην έχουμε άλλα φαινόμενα θαλασσινών σπηλιών.

Οι Κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν ήδη την Κύπρο, βγάλτε τους σχεδιασμούς από τα συρτάρια δεν έχουμε χρόνο μπροστά μας!

Νεολαία, δεν είναι μόνο οι κομματικές νεολαίες, τους υπόλοιπους τους έχουμε εγκαταλείψει. 

Όλες οι ηλικίες βρίσκουν εύκολα αλκοόλ, ναρκωτικά και τα αναβολικά είναι παντού! Πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι με σχεδιασμούς στα συρτάρια.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έμεινε πίσω, οι εκτρώσεις αυξάνονται.

Η κουλτούρα πρόληψης είναι ανύπαρκτη. 
Μαθαίνουμε πως να τρώμε, τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε για την υγεία μας, ότι δεν πρέπει να στέλνουμε μηνύματα σαν οδηγούμε, όλα αυτά από το Facebook επειδή η επίσημη σοβαρή και επιστημονική άποψη που έπρεπε να εκφράζει η κυβέρνηση, είναι απούσα.

Και ελπίζω να σταμάτησε η περιοδεία του πάρκου κροκοδείλων σε διάφορα χωριά.

Ευχαριστίες

Πριν κλείσω θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που με την εθελοντική τους δουλειά συμπληρώνουν τα τεράστια κενά και ελλείψεις της δημόσιας υπηρεσίας. 

Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σούπερ Σοφία και ιδιαίτερα στην καλύτερη συνεργάτιδα, την διευθύντρια του γραφείου, την Χρυσάνθη.

Και οι δύο με κάνουν να φαίνομαι πολύ πιο καλός από ότι είμαι.

Σας ευχαριστώ!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! 

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Βουλευτής, Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!