Search
Close this search box.

Κρίση Πανικού: Πως να την διαχειριστείτε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Γράφει η Άντριαν Μενελάου
Κλινική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο
:  97 701703

Μια κρίση πανικού χαρακτηρίζεται από ένα ξαφνικό αίσθημα φόβου, το οποίο συμβαίνει απροσδόκητα και χωρίς φανερή αιτία. Τουλάχιστον ένα στα δέκα άτομα θα βιώσει κάποια στιγμή στην ζωή του μια κρίση πανικού η οποία συνήθως προκαλείται από κάποιο αγχωτικό γεγονός. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού εμφανίζονται τουλάχιστον 4 από τα εξής βασικά συμπτώματα:

·       Ταχυκαρδία

·       Δυσκολία στην αναπνοή

·       Αίσθημα ζαλάδας

·       Τάση για λιποθυμία

·       Ναυτία / Τάση για εμετό

·       Μούδιασμα στο σώμα

·       Αίσθημα πνιγμού

·       Κόπωση και αδυναμία

·       Πόνος στο στήθος

·       Τρέμουλο

·       Εφίδρωση

·       Εξάψεις

·       Ρίγος

·       Τρόμος

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού τα άτομα νιώθουν ανίκανα να την σταματήσουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφορες τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού:

·       Θα ήταν ωφέλιμο, κατά τη διάρκεια της κρίσης πανικού να υπενθυμίζετε τον εαυτό σας πως οι τρομακτικές σκέψεις και τα έντονα συναισθήματα φόβου, αποτελούν σημάδι του πανικού και πως τελικά θα περάσουν. Επιπλέον, θα ήταν βοηθητικό να συγκεντρωθείτε σε απλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας και δεν αποτελούν απειλή όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι.

·       Εφόσον μια κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει έως και μια ώρα, τότε εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που βρίσκεστε, ειδικότερα αν βρίσκεστε στη μέση μιας δραστηριότητας η οποία απαιτεί έντονη συγκέντρωση και προσοχή όπως για παράδειγμα το οδήγημα.

·       Οι γρήγορες ανάσες μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, οπότε εάν αναπνέετε πολύ γρήγορα, τα συμπτώματα σας μπορούν να επιδεινωθούν. Για τον λόγο αυτό,  επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το 4, σε κάθε αναπνοή μέσα και έξω.

·       Η προσπάθειά σας να αντισταθείτε στην κρίση πανικού και η δυσκολία σας να το επιτύχετε, μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα του άγχους και του πανικού. Για τον λόγο αυτό, προσπαθήστε να πείσετε τον εαυτό σας ότι παρά τα έντονα συμπτώματα τα οποία σας καταβάλλουν την δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή σας και εστιαστείτε στο γεγονός ότι η κρίση αυτή είναι περαστική. Να θυμάστε πως οι κρίσεις πανικού δεν μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε σωματική βλάβη και δεν είναι επί της ουσίας επικίνδυνες για την σωματική σας υγεία.

·       Πολλά πράγματα μπορούν να περάσουν από το μυαλό σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Μερικοί άνθρωποι για παράδειγμα, σκέφτονται την καταστροφή ή ακόμη και τον θάνατο. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να εστιάσετε στις θετικές εικόνες όπως ένα μέρος ή μια κατάσταση που σας χαλαρώνει και σας ηρεμεί. Αυτό ονομάζεται ῾δημιουργική απεικόνιση῾ και έχει ως αποτέλεσμα, να αποσπάσει την προσοχή σας από αυτό που σας συμβαίνει την δεδομένη στιγμή και να βοηθήσει ενεργά στην μείωση των συμπτωμάτων σας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η δημιουργική απεικόνιση αποτελεί μια τεχνική η οποία απαιτεί συστηματική εξάσκηση και πως με το πέρασμα του χρόνου θα παρατηρήσετε θετικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε και αντιμετωπίζετε την κατάσταση.

·       Όταν βιώνετε μια κρίση πανικού προσπαθήστε να εντοπίσετε τι είναι αυτό το οποίο σας προκαλεί φόβο και αντιμετωπίστε το. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να υπενθυμίζετε διαρκώς τον εαυτό σας πως ο φόβος σας δεν αποτελεί πραγματικότητα και πως σε λίγα λεπτά θα υποχωρήσει.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και έντονες για το άτομο που τις βιώνει. Πέρα από τα πιο πάνω βήματα τα οποία θα βοηθήσουν το άτομο να χαλαρώσει, ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού περιλαμβάνει την καθοδήγηση και την θεραπευτική παρέμβαση από Κλινικό Ψυχολόγο ή και Ψυχίατρο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!