Search
Close this search box.

Τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους επιδρούν θετικά στους μαθητές!

Μπορεί να πιστεύουμε ότι το μάθημα σε εξωτερικούς χώρους διεγείρει τους μαθητές, όμως οι τελευταίες έρευνες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο διαρκεί στη συνέχεια και στο μάθημα που γίνεται μέσα στο σχολείο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychologyδιαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών είναι πολύ πιο προσεκτικά και συμμετοχικά στο σχολείο, μετά από ένα υπαίθριο μάθημα στη φύση. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το “φυσικό φαινόμενο” επέτρεψε στους εκπαιδευτικούς να διδάξουν το μάθημά τους, αδιάλειπτα για σχεδόν δύο φορές περισσότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν σε μία κλασική σχολική τάξη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μαθήματα που γίνονται στην ύπαιθρο ή στη φύση, μπορεί να είναι ένας οικονομικός και βολικός τρόπος για να βελτιωθεί η συμμετοχή των μαθητών, ο οποίος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ακαδημαϊκή επιτυχία.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν εδώ και λίγο καιρό ότι τα φυσικά υπαίθρια περιβάλλοντα, έχουν ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στους ανθρώπους. Τα άτομα που επισκέπτονται πάρκα, δάση ή άγρια ​​ζώα μπορούν έχουν πολλαπλά οφέλη από αυτή την επίσκεψη όπως να κάνουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο, η μείωση του στρες, η αναζωογονημένη προσοχή και τα αυξημένα κίνητρα. Στα παιδιά, οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια “πράσινη όψη” μέσω ενός παραθύρου της τάξης. θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στην προσοχή τους.

Ωστόσο, πολλοί δάσκαλοι μπορεί να είναι απρόθυμοι να διδάξουν ένα μάθημα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς μπορεί να ανησυχούν ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να υπερδιεγερθούν, καθιστώντας δύσκολο για αυτούς να επικεντρωθούν στη σχολική εργασία τους πίσω στην τάξη. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Illinois, ξεκίνησαν να διερευνήσουν αυτό το θέμα και υπέθεσαν ότι ένα μάθημα που γινόταν στη φύση θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της δέσμευσης στα μαθήματα που θα γίνονταν αμέσως μετά στην τάξη.

Θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να κάνουμε το “φυσικό φαινόμενο” να λειτουργήσει σε σχολικό περιβάλλον, λένε οι ψυχολόγοι. Αν παίρνατε ένα μάτσο “ανήσυχους” μαθητές της τρίτης τάξης δημοτικού και τους πηγαίνατε να κάνουν μάθημα σε εξωτερικούς χώρους, θα ωφελούνταν από το μάθημα στη φύση ή θα υπερδιεγείρονταν και δεν θα κάθονταν ήσυχοι μετά;

Οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεσή τους σε μαθητές της τρίτης τάξης (9-10 ετών) σε ένα σχολείο στις Μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια περίοδο διάρκειας 10 εβδομάδων, ένας έμπειρος δάσκαλος πραγματοποιούσε ένα μάθημα την εβδομάδα σε εξωτερικούς χώρους και ένα παρόμοιο μάθημα στην κανονική αίθουσα διδασκαλίας της και ένας άλλος, πιο δύσπιστος για την έρευνα δάσκαλος, έκανε το ίδιο. Η “υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας” ήταν ένα σημείο με γκαζόν σημείο ακριβώς έξω από το σχολείο, με θέα το δάσος.

Μετά από κάθε μάθημα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συμμετοχή των μαθητών. Μέτρησαν το πόσες φορές ο δάσκαλος χρειάστηκε να επαναπροσανατολίσει την προσοχή των αποσπασμένων μαθητών στο σχολικό τους έργο κατά τη διάρκεια της παρατήρησης, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “καθίστε” και “πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις”. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε επίσης από έναν εξωτερικό παρατηρητή να εξετάσει τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την τάξη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης και να βαθμολογήσει το επίπεδο της δέσμευσης στην τάξη, χωρίς να γνωρίζει αν οι φωτογραφίες ελήφθησαν μετά από ένα εσωτερικό ή υπαίθριο μάθημα. Οι δάσκαλοι αξιολόγησαν επίσης την αφοσίωση στην τάξη.

Τα αποτελέσματα της ομάδας έδειξαν ότι τα παιδιά ήταν πιο αφοσιωμένα μετά τα υπαίθρια μαθήματα στη φύση. Μακριά από την υπερβολική έκπληξη και την απροσεξία αμέσως μετά από ένα υπαίθριο μάθημα, οι μαθητές ήταν πολύ πιο προσεκτικοί και αφοσιωμένοι στο σχολικό τους έργο. Ο αριθμός των φορών που ο δάσκαλος έπρεπε να επαναπροσανατολίσει την προσοχή ενός μαθητή στο έργο του, ήταν περίπου κατά το ήμισυ αμέσως μετά από ένα υπαίθριο μάθημα.

Οι δάσκαλοί μας μπορούσαν να κάνουν το μάθημα στην τάξη, χωρίς να διακόπτονται, για τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο μετά το υπαίθριο μάθημα, λένε οι ψυχολόγοι κάτι που παρατηρήθηκε και με τον δάσκαλο που ήταν δύσπιστος ως προς την πειραματική μας υπόθεση.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω μελέτες για να δουν αν αυτή η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει σε άλλα σχολεία και για λιγότερο έμπειρους εκπαιδευτικούς. Αν ναι, τα κανονικά μαθήματα υπαίθρου θα μπορούσαν να είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος για τα σχολεία να βελτιώσουν την αφοσίωση και την απόδοση των μαθητών τους.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύπτουμε έναν νέο και όμορφο τρόπο να διδάξουμε τους μαθητές και να ανανεώσουμε το μυαλό τους για το επόμενο μάθημα την ίδια στιγμή, λένε οι ψυχολόγοι. Οι δάσκαλοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Πηγή:Psychologynow.gr
Πηγή:  medicalxpress.com
Έρευνα: Do Lessons in Nature Boost Subsequent Classroom Engagement? Refueling Students in Flight
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr


Η Φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα /www.juniorsclub.gr και το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου της Τήνου. “Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου της Τήνου είχαν το προνόμιο να κάνουν για μια ολόκληρη μάθημα  στο προαύλιο του σχολείου. Ο καιρός έχει βάλει την καλοκαιρινή του διάθεση, οι θερμοκρασίες έχουν πάρει την ανιούσα και η δασκάλα με τη σύμφωνη γνώμη των μαθητών πήρε την απόφαση να μεταφέρει την τάξη στην αυλή. Τα θρανία στήθηκαν στην αυλή, ένας σχολικός πίνακας τοποθετήθηκε στο κέντρο, οι μαθητές χαρούμενοι πήραν θέση και το μάθημα ξεκίνησε! Η εμπειρία ήταν μοναδική και οι μαθητές θα αναπολούν για αρκετό καιρό αυτό το μάθημα που σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστο! Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πίνακα της τάξης είναι γραμμένο το σύνθημα του σχολείου«Δημοτικό Σχολείο Έμπνευση, Ξεγνοιασιά, Ωρίμανση, Μελέτη, Βήματα, Ορθότητα, Υπευθυνότητα, Ρυθμός, Γνώση, Όραμα, Υπομονή.»”.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!