Search
Close this search box.

H Γη εκπέμπει SOS, ακούει κανείς;

Ανυπολόγιστη καταστροφή στη Σιβηρία, έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου σε μία μέρα

Οικολογική τραγωδία χωρίς τέλος – Μαίνονται σε 28.000.000 στρέμματα οι φωτιές


Απειλείται η γη
Οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού που εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία. Οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα δημιουργούν ένα τοξικό νέφος, πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός “πιο θερμού πλανήτη”.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές σε περιοχές της Αρκτικής, όπως στη Σιβηρία, την Αλάσκα, τη Γροιλανδία και τον Καναδά. Όπως αναφέρει το TVXS, oι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως τα σύννεφα καπνού από τις πυρκαγιές, οι οποίες συχνά προκαλούνται από ξηρές καταιγίδες (χωρίς βροχή) σε ζεστό καιρό, φαίνονται από το διάστημα.

Παρόλο που οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού και οι ισχυροί άνεμοι έχουν καταστήσει τις πυρκαγιές του φετινού έτους ιδιαίτερα καταστροφικές. «Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές», λέει ο Mark Parrington, εμπειρογνώμονας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus (Cams).

Ποιες περιοχές έχει επηρεαστεί;
Η Ανατολική Ρωσία και η Αλάσκα, τόσο εντός όσο και εκτός του Αρκτικού Κύκλου, έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ειδικότερα, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δασών αναφέρει ότι πάνω από 28 εκατομμύρια στρέμματα απομακρυσμένων δασώνκαίγονται επί του παρόντος σε έξι περιοχές της Σιβηρίας και των ανατολικών περιοχών. Ωστόσο, η Greenpeace της Ρωσίας αναφέρει ότι καίγονται περίπου 33 εκατομμύρια στρέμματα, περιοχή μεγαλύτερη από το Βέλγιο.

Η αιθαλομίχλη ανάγκασε αρκετές περιοχές να δηλωθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο καπνός περνάει σε μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας τον ήλιο και κάνοντας δύσκολη την αναπνοή κάποιων ανθρώπων.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές της Σιβηρίας έχει εξαπλωθεί ακόμη και στην Αλάσκα και σε τμήματα της δυτικής ακτής του Καναδά. Μάλιστα στην Αλάσκα, στις 31 Ιουλίου, 105 μεγάλες πυρκαγιές είχαν κάψει περισσότερα από 7 εκατομμύρια στρέμματα. Η πλειοψηφία των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κεραυνούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Αλλά και η Γροιλανδία μάχεται με τις φλόγες στην Κεκάτα Κομουνία, κοντά σε μονοπάτι του Αρκτικού Κύκλου που είναι δημοφιλές για τους πεζοπόρους. Η περιοχή αντιμετωπίζει ένα κύμα καύσωνα, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οπάγος της θάλασσας λιώνει με γρήγορους ρυθμούς. Και ο Καναδάς πλήττεται επίσης, καθώς μια μεγάλη πυρκαγιά στα βορειοδυτικά εδάφη, μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, έχει κάψει τουλάχιστον 455 στρέμματα, αν και η περιοχή είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/ikones-katastrofis-apo-ti-siviria—o-antiktipos-ton-pirkagion

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

error: Content is protected !!