Search
Close this search box.

Με θαλάσσια λεωφορεία και ταξί θα διακινείται η Λεμεσός

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Χαραυγή» η Λεμεσός θα χρησιμοποεί εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης στα πλαίσια της εφαρμογής της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με πολλαπλά οφέλη για την πόλη.

Η θάλασσα αποτελεί αναμφίβολα τη μεγάλη προίκα της Λεμεσού κι αυτό είναι κάτι που το διαπιστώνουν όχι μόνο οι ίδιοι οι Λεμεσιανοί αλλά και όλοι οι ξένοι επισκέπτες. Και δεν είναι τυχαίο που σε όλο το μήκος του, το παραλιακό μέτωπο, ιδιαίτερα μετά τα σημαντικά έργα υποδομής που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας και κυρίως στην περιοχή της Ακτής Ολυμπίων, συγκεντρώνει καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χιλιάδες ντόπιους και ξένους.

Η αξιοποίηση αυτής της σημαντικής προίκας στο μέγιστο βαθμό, αποτελούσε ανέκαθεν σημείο προβληματισμού αλλά και ευφάνταστων (όχι όμως ανέφικτων) προτάσεων που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς ενώπιον των τοπικών Αρχών. Μια τέτοια πρόταση που είχε κατατεθεί πριν από μια περίπου δεκαετία ενώπιον του Δήμου Λεμεσού, από την αρχιτέκτονα και για σειρά ετών δημοτική σύμβουλο Κρίστια Χρίστου, φαίνεται ότι βρίσκει σήμερα την αξιοποίησή της και αφορά τη διακίνηση διά μέσου της θάλασσας με τη λειτουργία θαλάσσιων ταξί και λεωφορείων.

Αντιλαμβανόμενος, προφανώς, ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η προώθηση ενός τέτοιου εναλλακτικού τρόπου διακίνησης θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη,  δεδομένων και των σοβαρών προβλημάτων διακίνησης στο παραλιακό οδικό δίκτυο της πόλης, τα οποία έχουν αναδειχθεί και από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για την υλοποίηση  του 

συγκεκριμένου έργου. Η Μελέτη, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Sumport, το οποίο προωθεί την εφαρμογή μέτρων βιώσιμης κινητικότητας μέσω θαλάσσης και στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι η Ηγουμενίτσα στην Ελλάδα, η Βαλένθια στην Ισπανία, η Τεργέστη στην Ιταλία, η Κόπερ Σλοβενίας και το Δυρράχιο της Αλβανίας, έχει ήδη παραδοθεί στον Δήμο Λεμεσού και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να διαπιστώνεται ότι το έργο είναι βιώσιμο.

Αναμένεται ότι σύντομα τα πορίσματα της Μελέτης θα τεθούν προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου κι αφού εγκριθούν (κάτι που θεωρείται βέβαιο), ο δήμος θα προχωρήσει στην προκήρυξη της κατασκευής του έργου αναζητώντας ιδιώτες επενδυτές, αφού από μόνος του δεν μπορεί λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας να υλοποιήσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο εξειδικευμένο έργο.

Από το λιμάνι μέχρι την Αμαθούντα

Μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων με στάσεις σε καίρια σημεία του παραλιακού μετώπου.

Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο αρχιτέκτονας και δημοτικός λειτουργός Πολεοδομίας, αρμόδιος και για θέματα βιώσιμης κινητικότητας, Στέλιος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι οι προδιαγραφές που δόθηκαν για τη διενέργεια της Μελέτης αφορούν το χρόνο λειτουργίας, τα σημεία σύνδεσης, τις στάσεις, τις υποδομές και κάποια άλλα δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα.

Με βάση τη Μελέτη, όπως επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης, η υπηρεσία αυτή της θαλάσσιας διακίνησης θα συνδέει το νέο λιμάνι με άλλες περιοχές του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού, μέχρι και την περιοχή της Αμαθούντας και θα λειτουργεί από τον Μάρτη μέχρι και τον Οκτώβρη που είναι και οι μήνες με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ: https://dialogos.com.cy/me-thalassia-leoforeia-kai-taxi-tha-diakineitai-i-lemesos/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Χρήστος Μάστορας και η Έλενα Παπαρίζου έστειλαν το δικό τους μήνυμα αγάπης στη Μαρινέλλα μέσα από τη συναυλία τους στη Λάρνακα: «Είναι είδωλο στη δύναμη της ως τραγουδίστρια, ως άνθρωπος, ως συνάδελφος, ως μάνα, ως γιαγιά. Τα πάντα. Μαρινέλλα σ’αγαπάμε και σε περιμένουμε»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη Στο κατάμεστο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Παρασκευή 27Σεπτεμβρίου, η μία εκ των δύο συναυλιών που θα δώσουν οι ΜΕΛΙSSES στην

error: Content is protected !!