Search
Close this search box.

Το να προστατεύεις σαν μητέρα…….

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια
SkalaTimes

Κάποτε μου αρέσει να παρακολουθώ ξένες διαφημίσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ταινίες μικρού μήκους.
Υπάρχουν διαφημίσεις που σε κάνουν να τις θυμάσαι για πάντα (και ενίοτε σε αναγκάζουν να αγοράσεις αυτό που διαφημίζουν κι ας μην το χρειάζεσαι).

Δεν αγόρασα, ούτε σκοπεύω να αγοράσω, Harley Davidson αλλά σίγουρα μια από τις καλύτερες διαφημίσεις που έχω δει στη ζωή μου ήταν μία της Harley Davidson πριν πάρα πολλά χρόνια, σε τηλεοπτική διαφήμιση στην Νέα Υόρκη και δεν πρόκειται να τη ξεχάσω ποτέ. (To μήνυμα της ήταν «εσύ τι ιστορίες θα έχεις να λες όταν θα γεράσεις;»)

Χθες είδα μία διαφήμιση της Dettol με τίτλο Protect like a mother (προστάτευσε σαν μητέρα) και μου άρεσε.
Πολύ δυνατό το μήνυμα που έστελνε κι ας ήταν άλλος ο σκοπός της, να διαφημίσει το προϊόν της,  (να θυμηθώ να αγοράσω ένα Dettol αύριο από το Metro).

To να προστατεύεις σαν μητέρα σημαίνει να μην αφήνεις τα παιδιά σου να τα αγγίζει ο πόνος και η αδικία, να γίνεσαι τίγρης και αρκούδα, και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να τα προστατεύσεις.
Να τα μαθαίνεις να έχουν φωνή και να ξέρουν να διεκδικούν. Να μην τους λες «σιωπή δεν κάνει να μιλήσεις» όταν έχουν βιαστεί, όταν έχουν δεχθεί κακοποίηση, όταν έχουν δεχθεί bullying, να τα μαθαίνεις να είναι διεκδικητικά, δυναμικά, να πολεμούν για το σωστό και να έχουν ενσυναίσθηση και καλοσύνη.
Να αγαπούν την αλήθεια και το φως.

Το να προστατεύεις σαν μητέρα σημαίνει (υποθέτω) να μην γίνεσαι η αιτία να λαβώνονται ψυχολογικά τα παιδιά σου.

Το να προστατεύεις σαν μητέρα δεν εξυπακούεται ότι είσαι μητέρα. Μπορεί να έχεις βγάλει από πάνω σου ένα παιδί και να είσαι ανάξια να λέγεσαι μητέρα. Μπορεί πάλι να μην το έχεις γεννήσει και να είσαι έτοιμη να δώσεις τη ζωή σου γι αυτό.

Το να προστατεύεις σαν μητέρα δεν έχει να κάνει με το επάγγελμα σου, ούτε με την πανεπιστημιακή σου μόρφωση, ούτε με το πρόσωπο που δείχνεις στην κοινωνία (να υπενθυμίσω ότι κάποιοι κατά συρροή δολοφόνοι είχαν καλό image στην κοινωνία πριν αποκαλυφθεί ότι ήταν δολοφόνοι).
Το να προστατεύεις σαν μητέρα έχει να κάνει με το μέγεθος της καρδιάς και της ψυχής σου, με τα χρώματα της προσωπικότητας σου και με το ποια είσαι.
Το να προστατεύεις σαν μητέρα έχει να κάνει με το πώς μιλάς, πως συμπεριφέρεσαι, τι κάνεις με τις πράξεις σου και τι μαθαίνουν οι πράξεις σου στα παιδιά σου.

Τα κακά νέα είναι ότι οι στατιστικές δείχνουν πως πολλές μητέρες είναι ανάξιες να λέγονται μητέρες (ψηλά στη λίστα μου είναι αυτές που τα παιδιά τους έχουν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και δεν τα άφησαν ποτέ να μιλήσουν ή δεν έγιναν αυτές η φωνή τους, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν ως λαβωμένοι ψυχολογικά ενήλικες -όχι πάντα, αλλά πολλές φορές αυτό συμβαίνει όταν το παιδί δεν έχει μιλήσει ποτέ).

Τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά κάποτε μεγαλώνουν και αν έχουν τον σωστό περίγυρο, (συγγενείς και φίλους), θα μπορέσουν να αντιληφθούν τι είδους μητέρα είχαν. Άλλωστε η αλήθεια και τα γεγονότα πάντα βγαίνουν στην επιφάνεια συντρίβοντας κάθε ψέμα και καμουφλάζ.

Το να προστατεύεις σαν μητέρα σημαίνει ότι οι πράξεις σου, για το καλό των παιδιών σου, είναι πιο δυνατές απ΄τα λόγια σου.
Ευχαριστούμε την Dettol που μας το υπενθύμισε με ένα υπέροχο βιντεάκι διαφήμισης.

Υ.Γ Το SkalaTimes μαζί με τον εκπαιδευτικό ψυχολόγο της πόλης μας Ανδρέα Δημητρίου, ετοιμάζεται για τέταρτη χρονιά για την εκδήλωση, (θεσμό πλέον), κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις 23 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Σάββατο.
Ακόμη πιο ενημερωτική, ακόμη πιο δυναμική και με πολλούς καλεσμένους θα είναι η φετινή μας εκδήλωση που θα αποτείνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.
Σήμερα 1 στα 5 παιδιά μέσα στην ΕΕ κακοποιείται σεξουαλικά.
Η σιωπή ενισχύει το έγκλημα. Η σιωπή γίνεται συνενοχή και αφήνει τους εγκληματίες να τριγυρνούν (ενίοτε γύρω από παιδιά) ελεύθεροι.
Θα αγωνιζόμαστε μέχρι το ένα να γίνει ΚΑΝΕΝΑ.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης «Εκείνη»

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στη Πλατεία Ζουχούρι στις 7:30 μ.μ φεστιβάλ λαϊκής παράδοσης με τίτλο «Εκείνη» από τη ΠΟΓΟ.-Χοροί από τον Πολιτιστικό Όμιλο ΕΡΜΗΣ

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα γραφεία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας

Σε πνεύμα πλήρους συναντίληψης πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξη Βαφεάδη και του Προέδρου του ΕΟΑ Λάρνακας κ.

error: Content is protected !!