Search
Close this search box.

Οι γονείς και ο ρόλος και ευθύνη τους….

Γράφει η Άντριαν Μενελάου
Κλινική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο:
  97 701703

Γονέας: Αξία ανεκτίμητη και ίσως ο σημαντικότερος ρόλος.

Αναπόφευκτα, οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους εφόσον τα παιδιά μαθαίνουν από τη συμπεριφορά των γονιών τους και διαμορφώνουν την ταυτότητά τους, έχοντας ως πρότυπο για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της ζωής του, τους γονείς του. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να παρατηρούν και να επεξεργάζονται τους πάντες και τα πάντα. Έτσι, μαθαίνουν από τους γονείς, μαθαίνουν από όσα διαδραματίζονται γύρω τους, μαθαίνουν με όσα βλέπουν και μαθαίνουν με όσα αφουγκράζονται καθημερινά.

Με λίγα λόγια, τα παιδιά μοιάζουν με «σφουγγάρια», ρουφώντας το καθετί που αντιλαμβάνονται. Το ερώτημα όμως είναι αν οι γονείς αποτελούν θετικό ή αρνητικό πρότυπο για τα παιδιά τους.

Στα μάτια ενός παιδιού οι γονείς του αποτελούν το «τέλειο», με αποτέλεσμα οι συμπεριφορές τους να εξιδανικεύονται, και να αντιγράφονται αφού θεωρούνται αλάνθαστες. Για τον λόγο αυτό, είναι ύψιστης σημασίας οι γονείς να έχουν επίγνωση για την σημασία του ρόλου τους και της επιρροής τους εφόσον είναι πολύ συνηθισμένο στη συμπεριφορά ενός παιδιού να αντικατοπτρίζεται η συμπεριφορά των γονέων του. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν αποδείξει πως βίαιοι γονείς βγάζουν συνήθως βίαια παιδιά, παθητικοί γονείς βγάζουν παθητικά παιδιά, γονείς με χαμηλή αυτοεκτίμηση πιθανόν να έχουν παιδιά που δυσκολεύονται να πιστέψουν στον εαυτό τους κλπ.

Έχοντας πάντα οδηγό μας το ότι η συμπεριφορά μας έχει ισχυρό αντίκτυπο στο παιδί, οφείλουμε και φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που φερόμαστε. Για παράδειγμα, ως γονείς, χρειάζεται να σεβόμαστε όλα τα μέλη της οικογένειας έτσι ώστε το παιδί να αναπτύξει το αίσθημα του σεβασμού, αποφεύγουμε να λέμε ψέματα έτσι ώστε να μην λέει και το παιδί, είμαστε δημοκρατικοί έτσι ώστε να μην γίνει το παιδί απόλυτο, είμαστε ευγενικοί, ζητάμε συγνώμη όταν κάνουμε λάθος, λέμε ευχαριστώ και παρακαλώ κτλ. Με τον τρόπο αυτό, μεταφέρονται οι ορθές αξίες από τους γονείς στα παιδιά και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού το σπίτι αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα μέσα από τον οποίο πλάθονται τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού.

Αναπόφευκτα λοιπόν, τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μιμηθούν τα σωστά πρότυπα και σωστές συμπεριφορές.  Μην ξεχνάτε: Τα παιδιά μαθαίνουν ό,τι βιώνουν. Αυτό που βλέπουν και πιστεύουν τα παιδιά, αυτό γίνονται. Ας τους δώσουμε λοιπόν, τα καλύτερα στοιχεία και συμπεριφορές από την προσωπικότητά μας έτσι ώστε να πλάσουμε ένα σωστό άνθρωπο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Δημοτική βιβλιοθήκη Λάρνακας καταφύγιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, χαρά για ηλικιωμένους…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρνακας Με μεγάλη χαρά ολοκληρώσαμε τη δεύτερη δράση μας, δίνοντας ζωή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά μέσα από τις βιβλιοθήκες-καταφύγια μας. Ασυνόδευτα παιδιά φιλοξενήθηκαν

Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης «Εκείνη»

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στη Πλατεία Ζουχούρι στις 7:30 μ.μ φεστιβάλ λαϊκής παράδοσης με τίτλο «Εκείνη» από τη ΠΟΓΟ.-Χοροί από τον Πολιτιστικό Όμιλο ΕΡΜΗΣ

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα γραφεία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας

Σε πνεύμα πλήρους συναντίληψης πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξη Βαφεάδη και του Προέδρου του ΕΟΑ Λάρνακας κ.

error: Content is protected !!