Search
Close this search box.

Για την ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας, απάντηση Υπουργού Παιδείας

Το SkalaTimes υπενθυμίζει ότι στις 10 Οκτωβρίου 2017 ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση της νέας Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα των Τμημάτων Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.
Τον Μάιο του 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τονίσει ότι είναι οριστική απόφαση της Κυβέρνησης η δημιουργία των σχολών στο παλιό λεπροκομείο και ότι τα δύο αυτά πρώτα τμήματα θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2019 σε ενοικιαζόμενους χώρους.
Μέχρι σήμερα (Δεκέμβριο 2019) δεν έχουμε δει κάποια κίνηση.
Το SkalaTimes υπενθυμίζει σε Κυβερνώντες και μη, πως στην Λάρνακα αξίζουν βραβεία υπομονής για την αντοχή της στους εμπαιγμούς που δέχεται τα τελευταία χρόνια.
Ελπίζουμε ότι με πυγμή το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης καθώς και οι βουλευτές Λάρνακας, θα βάλουν ένα τέλος στους εμπαιγμούς και θα κάνουν τα πάντα για να περάσουμε από τα πολλά «θα» στα έργα.

Πιο κάτω απάντηση ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2019 του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Κώστα Χαμπιαούρη στις ερωτήσεις με αρ. 23.06.011.04.062 και 23.06.011.04.153, ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου 2019 και 17 Οκτωβρίου 2019 των βουλευτών εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη και Χρίστου Ορφανίδη, αντίστοιχα.

        «Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας ενημερώνω για τα ακόλουθα:

  1. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) με επιστολή του, ημερομηνίας 18 Ιουλίου 2018, υπέβαλε στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) Σχέδιο Κανονισμών για ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της θάλασσας, στην οποία θα υπάγεται το Τμήμα θαλάσσιας Τεχνολογίας και το Τμήμα θαλάσσιου Περιβάλλοντος, στην Λάρνακα. Το εν λόγω Σχέδιο Κανονισμών προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιστολή του ΥΠΠΑΝ, ημερομηνίας 8 Οκτωβρίου 2019, και αναμένεται ο νομοτεχνικός έλεγχος του.

  2. Όσον αφορά στις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχει ετοιμαστεί Έκθεση από Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία επισυνάπτεται ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Το εκτιμώμενο κόστος ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής για τα έτη 2019-2029, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε το ΠΚ στο ΥΠΠΑΝ, αναμένεται να ανέλθει στα €100.951.100,00. Στο εν λόγω ποσό δεν περιλαμβάνεται το ΦΠΑ, ούτε θέσεις οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση της στελέχωσης υφιστάμενων υποστηρικτικών Τμημάτων και Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.  Σημειώνεται περαιτέρω, ότι τα έσοδα του ΠΚ από τη Σχολή για τα έτη 2019-2029 αναμένεται να ανέλθουν στα €3.366.251, νοουμένου ότι θα προσφερθεί προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αγγλική γλώσσα και οι φοιτητές του εν λόγω Προγράμματος θα καταβάλλουν δίδακτρα (Κύπριοι και αλλοδαποί).  Επισημαίνεται, ότι οι σχετικοί Κανονισμοί που θα επιτρέπουν στο ΠΚ την προσφορά προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών σε ξένες γλώσσες εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.  Αναλυτικότερα στοιχεία για το αναμενόμενο κόστος καθώς και το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού υλοποίησης και λειτουργίας της Σχολής παρουσιάζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2.

  3. Όσον αφορά στο χώρο στέγασης της Σχολής, το ΠΚ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας για την εξεύρεση χώρου ο οποίος θα είναι κατάλληλος για την εν λόγω Σχολή.

  4. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω έχουν συζητηθεί στη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019.»

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το σπαθί το οποίο αποκεφάλισε τον Οδυσσέα, ωχριά μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη την οποία ανέσυρε η κοινωνία

Ένα εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου Καλλίνικου, Διευθυντή Σύνταξης Philenews(21/9/24) Έγραφα προχθές, ότι η κατάφορη αδικία σε βάρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μπορεί να αφυπνίσει την κοινωνία.

Το νηπιαγωγείο “Παιδόκηπος” στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ / Βαλεντίνα Γεωργίου: “Οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν στην προσχολική ηλικία, στόχος μας είναι περαιτέρω δράσεις έτσι ώστε να θέσουμε τις βάσεις για ενήλικες που θα διέπονται από αυτές τις αρχές και αξίες”

Το νηπιαγωγείο Παιδόκηπος Βαλεντίνα Γεωργίου στο Κίτι φιλοξενεί αυτή τη Πέμπτη προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ, όπου προπονητές, δασκάλες και παιδιά θα εργαστούν μέσα από

Έναρξη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για γονείς και παιδιά στα Κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – ΕΠΑΑ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων,

Παράνομη η συγκρότηση της Σχολικής Εφορείας Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας

Αποκαλυπτήρια της ευκαιριακής συμμαχίας κομμάτων στον νέο Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, με αποκλειστικό γνώμονα τον αποκλεισμό του ΑΚΕΛ, έρχονται μέσα από τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας

error: Content is protected !!