Search
Close this search box.

Με Jean Blanchaert η 2η Μπιενάλε Λάρνακας

“Είναι μιλανέζος με πατέρα Βέλγο και μητέρα Ιταλίδα καταξιωμένη γκαλερίστα, που στα 99 της χρόνια μπορεί ακόμη να διαβάζει ελληνικά. Είναι επιμελητής, γκαλερίστας, κριτικός τέχνης, αλλά και καλλιγράφος. Αν τον ρωτήσετε όμως τι επαγγέλλεται θα σας απαντήσει «ανιχνευτής αριστοτεχνών». Με την ιδιότητα αυτή προσελήφθη από το διεθνές μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Michelangelo με έδρα τη Γενεύη κι επισκέπτεται τακτικά την Κύπρο για να εντοπίσει «φλέβες χρυσού», εκεί που το μάτι του κοινού παρατηρητή δύσκολα πέφτει. Το ίδρυμα, ταγμένο στη διαφύλαξη της αριστοτεχνίας και τη σύνδεσή της με τον σύγχρονο κόσμο του σχεδίου, διοργανώνει για δεύτερη φορά το 2020 την έκθεση «Homo Faber» έχοντας καταλήξει σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στο νησί μας. Η έκθεση εστιάζει στην ικανότητα του ανθρώπου να είναι τεχνουργός και στο τι εξακολουθεί να φτιάχνει καλύτερα από τις μηχανές. Το 2018, στην πρώτη και μεγαλύτερη διοργάνωση αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή αριστοτεχνία, η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τέσσερις δημιουργούς. Η συζήτηση με τον Ζαν Μπλανσάρ φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη στήριξης των Κύπριων δεξιοτεχνών που αξιοποιούν μακρόχρονες παραδόσεις και γνώσεις για να φτιάξουν όμορφα αντικείμενα διαρκούς αξίας”. Συνέντευξη που έδωσε ο Ζαν Μπλανσάρ στον «Φιλελεύθερο» μπορείτε να διαβάσετε στο πιο κάτω λινκ:
https://www.philenews.com/downtown/anthropoi/article/824894/zan-blansar-aftoi-einai-oi-krymmenoi-thisavroi-tis-kyproy

Αυτό που θα γράψουμε εμείς σήμερα είναι πως η σπουδαία αυτή γνωστή καλλιτεχνική προσωπικότητα (που ομολογουμένως σε πρόσωπο θυμίζει Karl Marx) θα είναι μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής στη 2η Μπιενάλε Λάρνακας, το 2020.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πόλη μας θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει ξανά την διοργάνωση, από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2020. Θέμα της 2ης Μπιενάλε είναι τα «Ατελείωτα όρια» υπό την επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη.

Την διεθνή κριτική επιτροπή απαρτίζουν ο κριτικός και επιμελητής τέχνης από το Μιλάνο Jean Blanchaert, η επικεφαλής επιμελήτρια της Μπιενάλε Φλωρεντίας Δρ Melanie Zefferino, η Πρόεδρος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. Κατίνα Κώστα και ο γλύπτης Κίκης Πάτσαλος.

Το ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή καλλιτεχνών έχει ήδη ξεκινήσει και η τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 31η Μαΐου 2020.

Κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε εκτός από την κυρίως έκθεση που θα φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Πιερίδη, θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις όπως θέατρο, μουσική, χορός, διαλέξεις, εργαστήρια και άλλες δράσεις.

Συνδιοργανωτής της Μπιενάλε Λάρνακας είναι ο Πολιτιστικός Όμιλος Λάρνακας ΑΡΤΙΟΝ και συνεργάτες το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου Ε.ΚΑ.ΤΕ. και ο παγκόσμιος οργανισμός WAVA (World Association of Visual Arts. Την διοργάνωση υποστηρίζει ο Δήμος Λάρνακας.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι 1η Μπιενάλε Λάρνακας πραγματοποιήθηκε το 2018 και στέφθηκε με επιτυχία, με περισσότερους από 18.000 επισκέπτες στην κυρίως έκθεση και 4.000 θεατές στις παράλληλες εκδηλώσεις.

  • Για περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής στην ιστοσελίδαwww.biennalelarnaca.com και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!