Search
Close this search box.

Κοινωνική απομόνωση και όχι ανοσία αγέλης

Από το Fb wall της Δρ Μυρτάνης Πιερή
(Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας όπου διδάσκει Ανθρώπινη Φυσιολογία)

Αυτή την στιγμή απαιτούνται αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση με στόχο την κοινωνική απομόνωση (social distancing) και όχι την ανοσία αγέλης (herd immunity). H απόφαση να επιστρέψουν 15.000 εκπαιδευτικοί στα σχολεία στην Κύπρο παραπέμπει στο δεύτερο.

Η Αγγλία που φαίνεται να προωθεί την ανοσία αγέλης (με στόχο να νοσήσει ο περισσότερος πληθυσμός με την ελπίδα πως στην πορεία θα μειωθούν τα κρούσματα) κρίνεται πολύ αυστηρά από την επιστημονική κοινότητα. Αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε αν ο ιός προκαλεί φυσική ανοσία. Eπίσης όσο μεταδίδεται, τόσο εξελίσσεται και αλλάζει, δεν ξέρουμε αν θα έχουμε επαναμολύνσεις, δεν ξέρουμε ποια η επίδραση του ιού στον άνθρωπο, βγαίνουν μελέτες που δείχνουν μόνιμες βλάβες σε διάφορους ιστούς, σήμερα βγήκε είδηση για μετάδοση σε νεογέννητο…
Tι κάνουμε; εκθέτουμε σε κίνδυνο ένα μέρος του πληθυσμού (και τελικά και όλους τους υπόλοιπους) με ποια λογική; να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό και όσοι επιβιώσουν καλώς;

Όσοι αναρωτιέστε αν είναι καλύτερη η ανοσία αγέλης με τον φυσικό ιό (& όχι με εμβόλιο), διαβάστε την εξαιρετική ανάρτηση του George Kargiolakis

Herd Immunity (Ανοσία αγέλης) VS Social distancing ή αλλιώς Αγγλοσάξωνες VS The World.

Όπως έχει επαναληφθεί πολλές φορές, η γνώση σχετικά με τον κορωνοϊό προχωράει μεν, αλλά με ελάχιστα peer-reviewed papers και περισσότερο με γνώση που μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι. Υπάρχουν λοιπόν πολλά που γνωρίζουμε και διερευνώνται.

Ας πάρουμε μερικά για να δούμε το θέμα της ανάρτησης:

1. Δεν είναι γνωστό αν ο ιός έχει seasonality, όπως της γρίπης και επιπλέον δεν γνωρίζουμε αν αυτή θα οφείλεται στον λιγότερο συνωστισμό, στη θερμοκρασία (δύσκολα να οφείλεται σε αυτό κατά τη γνώμη μου) ή στον ήλιο (εκεί ποντάρω εγώ στην έκθεση στον ήλιο βλέπε UV ακτινοβολία). Επομένως, μπορεί να είναι και καλό να λιαζόμαστε μη βιάζεστε να κατηγορήσετε και να κουνήσετε δάχτυλα. Από την άλλη, ο MERS και μάλλον και ο SARS δεν είχαν πρόβλημα με τη Μέση ανατολή, όπου όλοι γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες.

2. Δεν είναι σίγουρο αν ο πληθυσμός θα αποκτήσει φυσική ανοσία, ανοσία αγέλης (έχει πλάκα που μιλάνε για herd immunity μερικοί του αντιεμβολιαστικού και ομοιοπαθητικοί) γιατί ο ιός όσο κυκλοφορεί στον πληθυσμό, τόσο εξελίσσεται. Εξέλιξη = Ευνοούνται τυχαίες μεταλλάξεις που ούτως ή άλλως συμβαίνουν ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΙΟΣ. Αυτό εμποδίζει και το θέμα του εμβολίου, όπου μπορεί να χρειάζεται κάθε χρόνο και καινούριο εμβόλιο, φάση γρίπης. Για τους ίδιους λόγους δεν ξέρουμε αν παίζει επαναμόλυνση σε όσους έχουν ήδη νοσήσει. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα πάντως είναι σχετικά ενθαρρυντικά. Το κοιτάμε.

3. Δεν ξέρουμε αν η Κίνα έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή θα παρουσιαστεί και δεύτερη καμπύλη (το χειμώνα του 2020 προς 2021) με έναν ιό ακόμη πιο μεταδοτικό (η λογική της εξέλιξης ενός ιού είναι ότι γίνεται συνήθως πιο μεταδοτικός και όχι πιο θανατηφόρος). Δεν ξέρουμε αν οι χώρες κάνουν τις ίδιες καμπύλες και ο ιός επανέλθει χέρι χέρι με τη γρίπη το φθινόπωρο. Γι αυτό είναι απαραίτητο να λάβουμε τα μέτρα μας (όταν με το καλό αντιμετωπιστεί) και κατά τη γνώμη μου να υπάρξει μέτρο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ εμβολιασμού για γρίπη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το φθινόπωρο. Ξέρω είναι νωρίς ακόμη, απλά το αφήνω εδώ να υπάρχει.

4. Δείτε κι ένα σχετικά καλογραμμένο άρθρο:

https://theconversation.com/…/coronavirus-can-herd-immunity…

5. Δεν ξέρουμε ποιά είναι η επίδραση του ιού στον οργανισμό, οι μελέτες που βγαίνουν είναι pre prints στην πλειοψηφία και διαβάζουμε κατά καιρούς για βλάβες στο νευρικό σύστημα (μόνιμες), ίνωση στους πνεύμονες, μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα ή και αναστρέψιμα, βλάβες στους όρχεις και γενικότερα όπου υπάρχουν αυτοί οι ACE2 υποδοχείς. Μάλιστα, λόγω του ότι κάποια αντιυπερτασικά δρουν στους ίδιους υποδοχείς, μελετάται η επίδρασή τους και αν έχουν θετική, αρνητική ή ουδέτερη επίδραση όταν χορηγούνται σε ασθενή με κορωνοϊό. Επίσης, άλλες μελέτες γίνονται για να δούμε αν ο ιός κρύβεται σε στυλ HIV στα κύτταρα και επανεμφανίζεται όταν υπάρχουν trigger events.

6. Εξετάζονται δεκάδες φάρμακα, άλλα φαίνονται υποσχόμενα, άλλα όχι, σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν είναι σίγουρο αν δεν περάσει κλινικές μελέτες, εγκριθεί και δοκιμαστεί στους ασθενείς σε πραγματικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο υποσχόμενα. Η πορεία είναι ότι προηγείται το φάρμακο και μετά κοιτάμε και την πρόληψη (herd immunity μέσω εμβολίου).

7. Όσο και αν χτυπιέστε μερικοί, αυτή τη στιγμή τα μέτρα είναι αυτά που κρίνονται απαραίτητα. Δεν έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε καραντίνα στο γενικό πληθυσμό. Οι οδηγίες ακολουθούνται αποσπασματικά, είτε αφορά στις μάσκες και τα αντισηπτικά είτε αφορά στο πόσα τρόφιμα θα πάρεις από το σουπερ μαρκετ. π.χ. για τις μάσκες παρά τις οδηγίες και τις αναλυτικές εξηγήσεις που μπορεί να έχεις δώσει ή για τα γάντια που φοράνε στα ταμεία, αν ο άλλος έχει πάρει απόφαση ότι τον προστατεύει θα το φοράει ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ότι κόλλησες ενώ φορούσες μάσκα. Επομένως, σε μια δημοκρατική χώρα και με βάση τα μέτρα που παίρνονται, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται και από την νοοτροπία της κοινωνίας. Ας το αποδεχτούμε αυτό.

8. Όσο δεν πιάνουν τα μέτρα, τόσο θα γίνονται πιο αυστηρά. Το θέμα είναι να γίνονται εγκαίρως αυστηρά. Αν ο ελληνικός πληθυσμός χρειάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας και αστυνομία στους δρόμους να τον ρωτάει πού πάει και τι κάνει, αυτό είναι μια απόφαση που θέλει πολλή προσοχή. Δεν είμαστε Κίνα.

9. Από τη στιγμή που όλος ο υπόλοιπος κόσμος λέει να σταματήσουμε τον ιό και εσύ πας με herd immunity, μετά θα κολλήσεις τον υπόλοιπο κόσμο.

Με βάση τα παραπάνω και γνωρίζοντας την άποψή μου ότι Δημόσια Υγεία > από άλλο ανθρώπινο δικαίωμα + το γεγονός ότι όταν δεν γνωρίζεις τα παραπάνω, προχωράς στα αυστηρότερα δυνατά μέτρα και δεν παίρνεις ρίσκα, καταλήγουμε ότι τα Αγγλόνια νομίζουν ότι τους συμφέρει οικονομικά το θέμα κι ας πεθάνουν μερικές χιλιάδες ηλικιωμένοι. Το θέμα είναι τις άλλες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο τις ρώτησαν;

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

error: Content is protected !!