Search
Close this search box.

Λάρνακα και κορωνοϊος…Oι βουλευτίνες Λάρνακας και δύο γυναίκες από το χώρο της ιατρικής και της παιδείας απαντούν σε ερώτηση του SkalaTimes

Οι βουλευτίνες Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου και Ευανθία Σάββα, η γνωστή παιδίατρος στη Λάρνακα Μόνικα Μιχαηλίδου και η Σύμβουλος και Συντονίστρια Αναλυτικού Προγράμματος Αγωγής Υγείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Φιλιώ Σάββα, απαντούν στην ερώτηση: Ποια η γνώμη σου για τον πανικό που έχει δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού; Πιστεύεις πως η πόλη μας θα επηρεαστεί οικονομικά από αυτό;

SkalaTimes

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ – ΔΗΣΥ)
Δικαιολογημένα επικρατεί πανικός και μεγάλη αναστάτωση αφού ζούμε και βιώνουμε μια πιστοποιημένα παγκόσμια πανδημία για την οποία δεν έχει εξευρεθεί ακόμα το εμβόλιο αντιμετώπισης και δεν γνωρίζουν επακριβώς από που προήλθε για να μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως και αποτελεσματικά. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν έχουν περιοριστεί τα κρούσματα αντιθέτως καθημερινά βλέπουμε να αυξάνονται από χώρα σε χώρα και να λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα προς πρόληψη και αντιμετώπιση.  
Χρειάζεται όμως πρώτα και πάνω από όλα να είμαστε ο καθένας και η καθεμία υπεύθυνοι λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, όπως ακριβώς έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες όπως έχουν ανακοινωθεί και δοθεί στην δημοσιότητα. 
Δυστυχώς, όσο παρατείνεται όλη αυτή η αναστάτωση, αυξάνονται τα κρούσματα και επιδεινώνεται η πανδημία, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι δεδομένες και αλυσιδωτές τόσο για την επαρχία και την χώρα μας όσο και για τον κόσμο ολόκληρο. Ήδη χρηματιστήρια, επιχειρήσεις και εμπόριο έχουν επηρεαστεί αισθητά και φυσιολογικά όλο αυτό θα γίνεται χειρότερο ειδικά αν παραταθεί όλη αυτή η κρισιμότητα και την περίοδο του καλοκαιριού.  Χρειάζεται έτσι ψυχραιμία, προσήλωση στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και απόλυτη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και κρατών σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο γιατί μόνο κάτω από αυτό το πρίσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όλο αυτό το οποίο ζούμε και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τα καταφέρουμε.

ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΒΒΑ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ  ΑΚΕΛ)
Καταρχήν το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ο πανικός είναι κάκιστος σύμβουλος σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα όμως σε περιπτώσεις όπως αυτή που ζούμε τις τελευταίες μέρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωνοϊού στην Κύπρο -πράγμα το οποίο ήταν αναμενόμενο- οδηγεί σε υστερία και έχουμε δει και ακούσει παραδείγματα όπως είναι το άδειασμα των υπεραγορών και των φαρμακείων αλλά και σε ότι αφορά την χρήση της τηλεφωνικής γραμμής 1420.
Τώρα ως ένα σημείο μπορώ να αντιληφθώ ή αν θέλετε να δικαιολογήσω, όχι τον πανικό αλλά την έντονη ανησυχία του κόσμου αφού η πληροφόρηση που λαμβάνει μέσω των ΜΜΕ είναι καταιγιστική σε ότι αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού τόσο στην χώρα μας όσον και στο εξωτερικό.
Η πόλη μας είναι αναπόφευκτο πιστεύω να επηρεαστεί οικονομικά από τις εξελίξεις, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Κύπρος λόγω και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά και της έντονης ανησυχίας του κόσμου.
Εκείνο που είναι σημαντικό να τονίσουμε τούτη την ώρα είναι πως προέχει η δημόσια υγεία και θα πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και προπάντων χωρίς πανικό, να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή, και είναι εδώ ακριβώς που δοκιμάζεται η συλλογική μας ευθύνη αλλά και η προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς.

ΜΟΝΙΚΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ (ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ)
Ο πανικός είναι αδικαιολόγητος, αλλά δυστυχώς έχει τροφοδοτηθεί από κάποια ΜΜΕ τα οποία από την αρχή αλλά και τώρα συνεχίζουν να διαχέουν πληροφορίες ανεξέλεγκτα χωρίς καμία επιστημονική διασταύρωση.
Το κοινό πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.
Κανένας πανικός δεν χρειάζεται.
Θα επηρεαστεί σαφώς και η Λάρνακα οικονομικά εφόσον ο κόσμος θα περιοριστεί στα σπίτια του όπως ορίζουν οι οδηγίες.
Όσο πιο συνεπείς είμαστε όμως στους περιορισμούς τόσο πιο σύντομα θα αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του ιού και έτσι και τις συνέπειες στην οικονομία. Στο χέρι μας είναι. Ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων και ΜΟΝΟ.

ΦΙΛΙΩ ΣΑΒΒΑ (ΣΥΜΒΟΥΛΟς ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)
Μια ρήση λέει : Για να νικήσεις ένα εχθρό θα πρέπει να τον γνωρίσεις. Ο εχθρός ειναι ο ιός. Και για να τον γνωρίσεις πρέπει να διαβάσεις και να ενημερωθείς από έγκυρες πηγές (επιστημονικές/ιατρικές πηγές) και όχι από τίτλους ειδήσεων. Δυστυχώς αρκετά ΜΜΕ μεταφέρουν ψευδείς ειδήσης, οι οποίες προκαλούν σύγχυση και πανικό.
Η σωστή πληροφόρηση είναι το πρώτο σε μια διαχείριση κρίσης. Αν δεν το κάνεις τότε επηρεάζεις βαθύτατα τον πολίτη και ειδικά εκείνους που δε διακατέχονται από κριτική σκέψη.
Το δεύτερο που κάνεις είναι να πάρεις δραστικά μέτρα έχοντας υπόψη τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τις οδηγίες που έχει δώσει. Επίσης μελετώντας τι έχουν πράξει και πώς έχουν αντιδράσει άλλες χώρες γύρω σου προλαμβάνεις με δραστικότερα μέτρα, για να περιορίσεις την πανδημία και να μπορεί να ανακάμψει και η οικονομία σου νωρίτερα. Η οικονομία του κράτους και της πόλης μας αναπόφευκτα θα επηρεαστεί, όχι από τα μέτρα που εμείς θα πάρουμε αλλά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση που υπάρχει τώρα λόγω του ιού. Ο στόχος θα πρέπει να παραμείνει να μειώσεις την εξάπλωση.
Και από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει Πανδημία τότε με βάση τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχω δικαίωμα στην Ασφάλεια και στην Υγεία και έχεις ως κράτος υποχρέωση υπογράφοντας αυτή τη Σύμβαση να μου τα παρέχεις.
Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση με στοχευμένα δραστικά μέτρα:
1. Να βοηθήσουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις να ανακάμψουν (π.χ. παγοποιώντας τα δάνεια , δόσεις κτλ). Η ΑΗΚ να συνδράμει όσο αφορά σε λογαριασμούς αυτών των επιχειρήσεων 2. Να περιορίσουμε αμεσα κόσμο-επαγγελματίες που δεν έχει άμεσα επίδραση στην παραγωγή και οικονομία π.χ. εκπαιδευτικούς δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης 3. Να περιορίσουμε τον υγιή μας πληθυσμό (π.χ. νέους, παιδιά) με τον περιορισμό τους στο σπίτι με αυστηρές οδηγίες 4. Να ενισχύσουμε την πρώτη γραμμή επαγγελματιών υγείας με άτομα που έχουν προσόντα π.χ.μπορούν κάποιοι εκπαιδευτικοί/πανεπιστημιακοί να συνδράμουν με διάφορους τρόπους σε αυτό τον τομέα 5. Να ενισχύσουμε τους ιδιώτες με τις εισφορές τους στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και αδειών σε εργαζόμενους για να περιοριστούν με τα παιδιά σπίτι 6. Να ενισχυθεί ο διαδικτυακός τρόπος συναλλαγών σε διάφορα πόστα (υπουργεία, τράπεζες , υπηρεσίες κτλ ). 7. Επίσης να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες με αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων και δημιουργία ξεχωριστών χώρων για τις ιατρικές τους εξετάσεις όπως και άμεσο περιορισμό τους.
Σε μια πανδημία αυτού του ιού ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ το ζητούμενο για τη μη εξάπλωση του.



Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

«Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της Κύπρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος Η Παρατεταμένη και Αδικαιολόγητη Απεργία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Απειλεί τον Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος και την Οικονομία της ΚύπρουΟ Σύνδεσμος

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

Με τον θαλάσσιο τουρισμό, και συγκριμένα το yachting, να συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα easyBoat ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης καμπάνιας άντλησης κεφαλαίων μέσω της πλατφόρμας

Εικαστική Έκθεση Νεφέλης Πτωχοπούλου: “Η συμπόρευση των διαφορετικών / The coexistence of the different” αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα

Η συμπόρευση των διαφορετικώνThe coexistence of the different  Η Νεφέλη Πτωχοπούλου παρουσιάζει την έκθεση “Η συμπόρευση των διαφορετικών”.“The coexistence of the different”. Στις 27 Νοεμβρίου

error: Content is protected !!