Search
Close this search box.

H Παναγία του Περβολιού στην Αθηένου

Επιμέλεια Κειμένου και Φωτογραφίες : DJ Γιάννης Ανδρέου

O γνωστός στους περισσότερους μας DJ Γιάννης Ανδρέου, αν και διαμένει Λάρνακα, κατάγεται από την Αθηένου.
(Θα ακολουθήσουν κι άλλα αφιερώματα -από τον Γιάννη- σε τόπους της Επαρχίας Λάρνακας και όχι μόνο….Μείνετε συντονισμένοι, εδώ, στο διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, SkalaTimes)
.

—————————–

«Τον Νοέμβριο του 2018 στη παρουσία του Δημάρχου Αθηένου κ. Κυριάκου Καρεκλά, έγιναν τα εγκαίνια της Παναγίας του Περβολιού με τον καθιερωμένο Αγιασμό. Ο καθηγητής πληροφορικής κ. Αλέξης Σιλβέστρος ήθελε πάντα να ανεγείρει ένα μικρό ξωκλήσι, αφιερωμένο στη Παναγία, γιατί όπως δήλωσε χαρακτηριστικά όταν βρεθείς σε μια δύσκολη στιγμή κατά κανόνα επικαλείσαι τη μητέρα σου ή την Παναγία.
Το ξωκλήσι το οποίο βρίσκεται στη γη που ανήκε στην οικογένεια του ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές του 2017 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2018, εις μνήμη των γονιών του και του πεθερού του. Τα σαράντα ονόματα Αγίων που συναντά κανείς στο εσωτερικό της εκκλησίας έχουν σχέση ονομαστικά με πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Κάτω από τις εικόνες των Αγίων υπάρχουν σύντομες αναφορές στον βίο τους.
Για την ολοκλήρωση του έργου βοήθησαν διάφορα άτομα.
Για τα πλακόστρωτα, τις βρύσες και τις εικονογραφήσεις, εργάστηκε ο κ.Σιλβέστρος αυτοπροσώπως. «Ανυπομονούσα να σχολάσω από τη δουλειά και να πάω να εργαστώ σ’ αυτόν το χώρο,με όλη μου τη χαρά,είπε ο κ.Σιλβέστρος. Ήταν για μένα ανάπαυση πνευματική, κι ουδέποτε είπα πως κουράστηκα».
Το εξωκλήσι δεσπόζει του παλαιού δρόμου Αθηένου – Αβδελλερού και είναι εύκολα προσβάσιμο στον καθένα για να εισέλθει στο εσωτερικό του. Σημειώνεται ότι στο εξωκλήσι δεν έχουν γίνει θυρανοίξια, ενώ δεν έχει μεταβιβαστεί σε οποιαδήποτε Μητρόπολη και ως εκ τούτου θεωρείται ιδιωτική περιουσία.
Όμως, όπως ανέφερε ο κ.Σιλβέστρος, η πόρτα είναι πάντα ανοικτή για οιονδήποτε επιθυμεί να σταματήσει, ν’ ανάψει ένα κερί και να προσκυνήσει.
«Στο εξωτερικό της πρόσοψης της «ΠαναγίαςτουΠερβολιού» βρίσκεται μια βρύση, στην οποία τοποθετήθηκε η καρκινική φράση «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν». Η φράση αυτή εντοπίζεται να χαρασσόταν συχνά σε πηγές και λουτρά, τουλάχιστον μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, δηλαδή τις απαρχές (και όχι μόνο) της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή Ρωμανίας. Τη συναντούμε στην Αγία Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη,καθώς και στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο. Κατά λέξη μεταφέρεται στα νέα ελληνικά ως εξής: «Ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου», αν κανείς διαβάσει τη φράση ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει το ίδιο νόημα».

Το πιο πάνω κείμενο βρίσκεται στην εκκλησία της Παναγίας του Περβολιού, μια μικρή αλλά όμορφη εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε κοντά στην Αθηένου.

Πιο κάτω φωτογραφικό υλικό:

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!