Search
Close this search box.

Ανδρέας Βύρας: «Μπορεί να επικρατεί μια αβεβαιότητα, αλλά θα τα καταφέρουμε»

Η πανδημία και η κρίση του κορωνοϊου αναπόφευκτα έχουν επηρεάσει και τη Λάρνακα, σε πολλά επίπεδα. Το SkalaTimes κουβεντιάζει με το Δήμαρχο της πόλης, Ανδρέα Βύρα, για τα νέα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει η πόλη του Ζήνωνα.

Της Γιώτας Δημητρίου

Δήμαρχε θα ξεκινήσω με την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νουρή στις δηλώσεις σου (ως πρόεδρος Ένωσης Δήμων) ότι «οι κινήσεις και η βοήθεια της κυβέρνησης προς τους Δήμους είναι καλοδεχούμενη αλλά ανεπαρκείς». Ο Υπουργός φαίνεται να διαφωνεί.
Έχουμε διευθετήσει τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό ακριβώς για να του εξηγήσουμε τα δεδομένα και τους αριθμούς όπως έχουν. Όταν του εξηγήσουμε τα αριθμητικά οικονομικά δεδομένα των Δήμων και πώς διαμορφώνονται, είμαι σίγουρος ότι θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση των αιτημάτων μας και της πραγματικής διάστασης του προβλήματος, που τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ πιο έντονο. Και ξέρετε,  αυτό δεν είναι θεωρητικό, είναι πραγματικό. Με τον Υπουργό έχουμε διευθετήσει τηλεδιάσκεψη και θα του εξηγήσουμε με αριθμούς και συγκεκριμένα παραδείγματα και είμαι βέβαιος ότι όταν ενημερωθεί θα αλλάξει η εικόνα που έχει.

Ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχε, και μιλώντας με τους άλλους Δήμους έχεις παρατηρήσει ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και οι άλλοι Δήμοι τώρα με τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία και το lockdown;
Ακριβώς! Αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από τη Λάρνακα και είναι ομόφωνη θέση της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Δήμων, μετά από Συνεδρία και μετά από διαβούλευση με όλους τους Δημάρχους όλων των Δήμων της Κύπρου.

Ο Δήμος Λάρνακας με τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία, σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται;
Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Ένα απλό παράδειγμα θα αναφέρω για να αντιληφθεί και ο κόσμος την εικόνα. Τον Απρίλιο υπολογίζαμε να έχουμε έσοδα γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Αντί αυτού τα πραγματικά μας έσοδα ήταν 150 χιλιάδες!  Αντιλαμβάνεστε, όταν μόνο σε ένα μήνα υπάρχει μια τόσο μεγάλη μείωση των εσόδων και όμως, παράλληλα, τα έξοδα των Δήμων (μισθολόγιο, οδικός φωτισμός, ΧΥΤΥ, κτλ) συνεχίζουν να τρέχουν χωρίς μειώσεις, τότε αυτό επιβεβαιώνει ότι οι επόμενοι μήνες αναμένονται πολύ δύσκολοι.

Η Λάρνακα σε ένα μεγάλο βαθμό ζει από τις ξενοδοχειακές της μονάδες, κόσμος εργάζεται σε αυτές, κτλ, τι θα γίνει;
Επαναλαμβάνω, έρχονται δύσκολες μέρες. Απ’ ότι φαίνεται τα μέτρα που αφορούν το κομμάτι αυτό θα κρατήσουν για όλο το καλοκαίρι. Δεν ξέρω αν Ιούλιο ή Αύγουστο αλλάξει κάτι, ακόμη δεν έχουμε τα δεδομένα μπροστά μας, αλλά αυτό που ακούγεται είναι ότι τα αεροδρόμια θα ανοίξουν τουλάχιστον μετά από τρεις μήνες. Νομίζω είναι εύκολο με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας να αντιληφθεί κανείς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα οικονομικά του Δήμου, αλλά και γενικότερα.

Δεν θα μπορούσαν τα ξενοδοχεία να ανοίξουν και να εργάζονται με ντόπιους επισκέπτες, ίσως με κάποια ειδικά σχέδια…
Αυτά δεν είναι θέματα για τα οποία μπορεί να αποφασίσει ο Δήμος. Kαθορίζονται από το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι ανάλογα με τα διατάγματα θα προσπαθήσουμε ως Δήμος να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και με εσωτερική προβολή, δηλαδή να γίνει μία καμπάνια για ντόπιο τουρισμό. Όταν βέβαια θα το επιτρέπουν τα διατάγματα.
Επιπλέον, ανάλογα με το μέγεθος των οικονομικών του Δήμου, θα ετοιμαστεί ένα πακέτο στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων της Λάρνακας.

Με την ΕΤΑΠ έχετε συζητήσει για εξεύρεση τρόπων έτσι ώστε να στοχεύσει η Λάρνακα στο τοπικό τουρισμό;
Με την ΕΤΑΠ είμαστε στα ίδια μήκη κύματος, αλλά καταρχάς δεν γνωρίζουμε την πορεία των πραγμάτων, δεν εξαρτάται από εμάς. Τα διατάγματα του Υπουργείου θα καθορίσουν τις πορείες και τις εξελίξεις. Είναι γεγονός πως υπάρχει μια αβεβαιότητα, δεν μπορούν να γίνουν προγραμματισμοί όταν οι αποφάσεις όλες εξαρτώνται από τα διατάγματα του Υπουργού και από την εξέλιξη των δεδομένων.

Αρκετός κόσμος μας ρωτά στο SkalaTimes γιατί σταμάτησαν οι εργασίες στη πόλη; Πχ στην Κλεάνθη Καλογερά δεν θα μπορούσαν να εργάζονται τρία άτομα (όπως επιτρέπει το διάταγμα) και να συνεχίζονταν οι εργασίες;
Είναι αδύνατον να εργαστούν μόνο τρία άτομα, καταρχάς χρειάζεται ένας επιστάτης, ένας οδηγός και κάποιοι εργάτες. Ζητήσαμε άδεια από τον Υπουργό για να γίνει μια εξαίρεση και να μπορέσουν να εργαστούν περισσότερα από τρία άτομα, αλλά δεν εγκρίθηκε το αίτημα μας.

Το Φεστιβάλ κατακλυσμού αναβάλλεται, βεβαίως, φέτος, αλλά έχουν γίνει εισηγήσεις και από αναγνώστες του SkalaTimes στο facebook του SkalaTimes ότι ίσως θα μπορούσαν κάποια μέρη του Φεστιβάλ να γίνουν διαδικτυακά, όπως πχ ο διαγωνισμός τσιαττιστών κτλ….
Ο Δήμος και συγκεκριμένα οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν ήδη εργαστεί διαδικτυακά και έχουν καλέσει καλλιτέχνες να στείλουν γραπτά τους κείμενα που έχουν γράψει εν καιρώ καραντίνας. Επίσης σε συνεργασία με το Ανοικτό Σχολείο ανακοινώσαμε διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα: «Αγαπώ την πόλη μου» για παιδιά από 4 – 14 χρόνων που διαμένουν στη Λάρνακα. Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών και παράλληλα την παραγωγική αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύει o τόπος μας και η πόλη μας.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήδη αξιοποιούμε το διαδίκτυο και σε συνεννόηση και συζήτηση με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα δούμε τι μπορεί να γίνει και όσον αφορά στο Φεστιβάλ του Κατακλυσμού.

Δήμαρχε τώρα με τα νέα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου και η συμφωνία Λιμανιού – Μαρίνας;
Η μετακίνηση πετρελαιοειδών υγραερίου η οποία κυλούσε ομαλά μέσα στα σχετικά πλαίσια είναι αναμενόμενο πως θα επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό, αφού οι εργασίες έχουν σταματήσει και ναι ίσως υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Όμως όπως έχω ήδη τονίσει σε δηλώσεις μου στο ΚΥΠΕ, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιεσδήποτε προτάσεις, που θα καθυστερούν ακόμη περισσότερο από αυτή που ήδη υπάρχει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στην διαδικασία μετακίνησης των πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ενώ γνωρίζουμε πως τα χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να τηρηθούν. Αυτό που θέλουμε είναι όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό να βάλουμε ξανά κάτω όλα αυτά τα θέματα και να δούμε ακριβώς πως προχωράμε σε αυτή την διαδικασία η οποία δεν έχει δρόμο επιστροφής, ενώ δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης της μετακίνησης των δεξαμενών υγραερίου και υγρών καυσίμων. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε λύσεις ή θέσεις που θα παρατείνουν ακόμα περισσότερο από την παράταση που θα έχουν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα, εξ αντικειμένου λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Ακόμα τίθενται και θέματα που αφορούν την ασφάλεια των δεξαμενών και της περιοχής στην οποία βρίσκονται και αναμένουμε και γι’αυτά επίσημη απάντηση.
Όσον αφορά τη Συμφωνία Λιμανιού Μαρίνας έχω μιλήσει με τους επενδυτές και με έχουν βεβαιώσει πως τα νέα δεδομένα της κρίσης του κορωνοϊου δεν επηρεάζουν τη συμφωνία και τις υπογραφές. Προχωράμε κανονικά.

Τέλος, κύριε Δήμαρχε, αρκετός κόσμος θεωρεί δεδομένο πως στις επόμενες Δημοτικές εκλογές, που πλησιάζουν, σε ένα χρόνο, θα επανεδιεκδικήσεις τη θέση σου, τι απαντάς σε αυτό;
Νομίζω πως δεν είναι η ώρα για να σκέφτεται κανείς κάτι τέτοιο. Έχουμε μπροστά μας αρκετά σοβαρά θέματα και αρκετή δουλειά για να κάνουμε, αυτά θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Σήμερα έχουμε τα μάτια και την έγνοια μας στο παρόν, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη πόλη μας που αναπόφευκτα, όπως και όλη η Κύπρος, έχει επηρεαστεί από την κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊου. Θέλουμε να εργαστούμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσουμε να πούμε στο τέλος πως τα καταφέραμε.
Και θα τα καταφέρουμε! Μπορεί να επικρατεί μια αβεβαιότητα, αλλά θα τα καταφέρουμε!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!